Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αλέξανδρος Οτουντζίδης

ΠΡΟΤΑΣΗ: Stick Mix για ένα αποδοτικό ψάρεµα!

16 Ιουλίου, 2016

ΠΡΟΤΑΣΗ: Stick Mix για ένα αποδοτικό ψάρεµα!

 

Ένα από τα καλύτερα συστατικά που µπορούµε να βρούµε στο εµπόριο, είναι το krill. Πρόκειται για µικρές γαριδούλες οι οποίες ψαρεύονται κυρίως στο Νότιο Ωκεανό (Θάλασσα της Σκωτίας, κοντά στην Ανταρκτική) και γύρω από την Ιαπωνία.

Krill: Επειδή βρίσκονται πολύ χαµηλά στην τροφική αλυσίδα, αποτελούν βασική τροφή για είδη όπως οι φάλαινες, οι φώκιες, οι πιγκουΐνοι, τα καλαµάρια και πολλά ψάρια. Οι χώρες που πρωταγωνιστούν στη αλίευση των krill, είναι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ιαπωνία. Η µεγάλη ζήτηση των krill είχε σαν αποτέλεσµα τα τελευταία χρόνια να έχει µπει ένα «πλαφόν» και να επιτρέπεται να αλιευθούν µέχρι 200.000 τόνοι ετησίως, σε παγκόσµια κλίµακα. Αν και σε κάποιες χώρες καταναλώνεται και ως τροφή για τον άνθρωπο (Ρωσία, Ιαπωνία), χρησιµοποιείται κυρίως αλεσµένο σα βασικό συστατικό για τροφή ψαριών ενυδρείων, διαιτητικών και φαρµακευτικών προϊόντων.

attackCarp_11Με τη µεγάλη τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και την προσθήκη αµινοξέων και οξέων, το krill γίνεται ένας φανταστικός ατράκτορας. Προσωπικά, συνηθίζω να το χρησιµοποιώ πολύ σε όλα µου τα ψαρέµατα, µε τα αγαπηµένα µου προϊόντα της Dynamite baits να είναι το Swim Stim Red Krill (µαλάγρα), το οποίο προσθέτω στο The Source ή στο Marine Halibut Stick Mix. Έτσι φτιάχνω το καταλληλότερο υλικό για να γεµίζω τα σακουλάκια µου από PVA, στα οποία δύσκολα αντιστέκονται οι κυπρίνοι!

Από την εµπειρία µου µε τους αγώνες στην Ελλάδα, αλλά και από τα ψαρέµατα που κάνουµε µε φίλους και πελάτες µου, εκπλήσσοµαι στο ότι αρκετοί ψαράδες δε γνωρίζουν να χρησιµοποιούν, ή αγνοούν παντελώς την ύπαρξη του PVA stick mix. Μπορώ όµως να πω µε σιγουριά, ότι το PVA Stick Mix της Dynamite Baits δίνει τη δυνατότητα και το πλεονέκτηµα να προσελκύσεις άµεσα κοντά στο δόλωµά σου το ψάρι, εύκολα και γρήγορα, χωρίς ιδιαίτερα βαρύ τάισµα. Πιστεύω ότι περισσότερα από το 90% των ψαρεµάτων µου γίνονται πλέον µε stick mix και όχι µε βαριά ταΐσµατα.

Για µένα το ψάρεµα είναι θέµα εµπιστοσύνης στην τοποθεσία που θα κάτσω και στο δόλωµα που θα χρησιµοποιήσω. Έτσι φτιάχνοντας ένα καλό και όµορφο παράµαλλο, για να παρουσιαστεί όσο πιο φυσικά γίνεται στο βυθό της λίµνης, και µε την χρήση ενός «δυνατού» stick mix σε PVA, η επιτυχία είναι σίγουρο πως δε θα αργήσει να έρθει. Ένα ακόµη πλεονέκτηµα της χρήσης του stick mix, είναι ότι δηµιουργούµε µία ζώνη προσέλκυσης γύρω από το αγκίστρι µας.

Όσο λιώνει το PVA, τόσο αυτή η ζώνη αυξάνεται. Η διάρκεια «διάλυσης» του PVA µπορεί να ρυθµιστεί από πολύ αργή, έως και εκρηκτική! Πάντως, πρέπει να έχετε κατά νου ότι αναγκαία η προσθήκη pellets και σπασµένων boilies µέσα στο stick mix σας (φυσικά από τις µπίλιες που πρόκειται να ψαρέψετε σα δόλωµα).

attackCarp_04Όταν χρησιµοποιούµε υγρούς ατράκτορες και pellets, δηµιουργούµε στο βυθό της λίµνης ένα «µονοπάτι» γεύσης, το οποίο µπορούµε να ενισχύσουµε µε χρώµα και να δηµιουργήσουµε σύννεφο γύρω από το PVA stick Mix (το λεγόµενο “bait cloud”). Τα pellets που χρησιµοποιούµε στο stick mix, µας δίνουν τη δυνατότητα να έχουµε για αρκετές ώρες στο νερό ένα αποτελεσµατικό συνδυασµό δολώµατος-παρουσίασης, χωρίς να ανησυχούµε µήπως πονηρέψουµε τα ψάρια µε βαριά ταΐσµατα.

Για µένα είναι πολύ σηµαντικό να έχω ένα σωστά δοµηµένο stick mix. Έτσι παίζω µε τα υγρά και τους ατράκτορες που προσθέτω µέσα σε αυτό, για να βρω -ανάλογα µε τον τόπο που ψαρεύω- τις αναλογίες που θα µου αποφέρουν τα επιθυµητά αποτελέσµατα. Προτιµώ λοιπόν µίγµατα υγρά και πολύ λιπαρά. Το ποσοστό των λαδιών που διαχέονται στο νερό, δουλεύει διαφορετικά σε κάθε λίµνη. Χρησιµοποιώντας αµινοξέα, κάνουµε τα λάδια να ανεβαίνουν προς τα πάνω και αυτά θα τραβήξουν µε τη σειρά τους τα ψάρια κοντά στο δόλωµά µας.

attackCarp_03Αν τα ψάρια έχουν όρεξη να τραφούν, τότε όσο πιο λαδερό γίνει το stick mix, τόσο καλύτερα αποτελέσµατα θα έχουµε. Για να έχω ακόµη καλύτερα αποτελέσµατα, τα οποία µου δίνουν τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζοµαι, χρησιµοποιώ τα stick Mix της Dynamite Baits, “The Source” και “Marine Halibut”. Και τα δύο προϊόντα, έχουν τις απαραίτητες ποσότητες λαδιού και αµινοξέων για ένα επιτυχηµένο stick mix. Βέβαια δε θα πρέπει να περιοριστούµε στο περιεχόµενο των έτοιµων αυτών προϊόντων, αλλά θα πρέπει να βάλουµε τη φαντασία µας να δουλέψει και να το κάνουµε ακόµη καλύτερο για τα νερά που θα ψαρέψουµε.

attackCarp_07Βάζοντας λοιπόν και εγώ τη φαντασία µου να δουλέψει, προσθέτω λίγο από το Swim Stim Red Krill ground bait, τη µαλάγρα η οποία απελευθερώνει ατράκτορες και λάδια εύκολα ανιχνεύσιµα και ακαταµάχητα για τον κυπρίνο, αφού καλύπτουν τις διατροφικές του ανάγκες. Αυτό που κάνει ελκυστικό ένα stick mix, είναι το πόσο γρήγορα ή αργά απελευθερώνει τα υγρά συστατικά του στο νερό. Έτσι, όταν προσθέτω το Red Krill το οποίο είναι γεµάτο µε αµινοξέα και λιπαρά οξέα, είµαι σίγουρος ότι θα αρχίσει να δουλεύει άµεσα µόλις αγγίξει το νερό. Η πικάντικη µυρωδιά του Krill, µπορεί να συµπληρώσει οποιοδήποτε stick mix µε βάση τα ιχθυάλευρα. Αναµιγνύω λοιπόν το Stick Mix και τη µαλάγρα, µέχρι το µείγµα µου να αποκτήσει συνοχή. Χρησιµοποιώντας ένα εργαλείο για θρυµµατισµό των boilies (boilie crusher), σπάω µερικές µπίλιες και τις προσθέτω στο µίγµα µου. Μου αρέσει το µίγµα µου να έχει οµοιόµορφη δοµή, χωρίς όµως να συµπιέζεται πολύ.

Με το crusher µπορούµε επίσης να σπάσουµε και pellets µε γεύση Robbin Red, ή Krill. Μαζί µε τα σπασµένα pellets, θα πρέπει να προσθέσουµε και λίγα pellets Red Krill διαµέτρου 4mm και µερικά Swim Stim pellets, ατόφια, χωρίς δηλαδή να θρυµµατιστούν.

Στο µίγµα µου τώρα θα προσθέσω και µία χούφτα καναβούρι. Το καναβούρι δουλεύει πάντα και παντού, και είναι ένα από τα αγαπηµένα φαγητά του κυπρίνου. Μερικά από τα σπόρια του καναβουριού έχουν την τάση να επιπλέουν, πράγµα που κάνει το stick mix µας να σπάσει γρηγορότερα µέσα από το PVA. Επίσης, αναµιγνύω και µερικά υγρά όπως το Spicy Tuna Liquid, το οποίο είναι και από τα αγαπηµένα µου και προσθέτει την «πιπεράτη» (spicy) υφή που χρειάζονται τα δολώµατά µας. Άλλο ένα υγρό που προτιµώ, είναι το Marine Halibut liquid attractant oil. Το συγκεκριµένο δίνει στο µίγµα µας την απαραίτητη συνοχή, και µας επιτρέπει να συµπιέσουµε όλα τα συστατικά µαζί µε τα λάδια που στάζουν.

attackCarp_02attackCarp_05attackCarp_08attackCarp_09

Ανακατέψτε καλά όλα τα συστατικά και προσθέστε αρκετά υγρά, ώστε το µίγµα να µπορεί να πλαστεί εύκολα σε µία λαδερή µπάλα µέσα στην παλάµη σας, η οποία θα πρέπει να σπάσει µόλις θα ακουµπήσει στο νερό. Όταν το µίγµα σας αποκτήσει τη συγκεκριµένη υφή, τότε έχετε έτοιµο το τέλειο stick mix. Γενικά, προτιµούµε να κατασκευάζεται το stick mix λίγες ηµέρες πριν το ψάρεµά µας, ώστε να µπορούµε να εκµεταλλευτούµε όλες τις ιδιότητες των ελαίων.

Τα λάδια µας θα χυθούν µέσα στο PVA, µε το οποίο θα φτιάξουµε ένα stick. Επίσης θα εµποδίσουν το PVA να λιώσει άµεσα, και αφού κάνουµε τη βολή µας, θα µας επιτρέψουν να τραβήξουµε το παράµαλλό µας λίγα µέτρα πάνω στο βυθό, χωρίς να λιώσει µακριά από το δόλωµά µας. Για να φτιάξουµε µία τέλεια παρουσίαση, είναι απαραίτητο να σπρώξουµε πολύ καλά το stick mix µέσα στο σωλήνα του PVA και να το συµπιέσουµε µέσα στο διχτάκι.

Αν δεν έχετε χρησιµοποιήσει ακόµη τα stick mix της Dynamite Baits, σας συνιστώ να το κάνετε άµεσα! Ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες, αν συνδυαστούν µε µπίλιες της σειράς The Source, θα δείτε τα αποτελέσµατα στα ψαρέµατά σας να εκτοξεύονται.

Τα προϊόντα της Dynamite Baits, µπορείτε να βρείτε στο κατάστηµά µας www.carp-fishing.gr.

  • ATTACK CARP FISHING TACKLE
  • τηλ.: 6937 439 988
Comodo SSL