Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Πανελλήνιος σύλλογος Fly Fishing & προστασίας της άγριας πέστροφας

23 Σεπτεμβρίου, 2015

Πανελλήνιος σύλλογος Fly Fishing & προστασίας της άγριας πέστροφας

Η αγάπη για το περιβάλλον και το ψάρεµα της πέστροφας µε την τεχνική του «fly fishing» (αλιεία µε τεχνητή µύγα), έκανε µια παρέα φίλων από όλη την Ελλάδα να ιδρύσει ένα σύλλογο για την προστασία της άγριας πέστροφας.
Ο σύλλογος που έχει πανελλήνιο χαρακτήρα, φέρει την ονοµασία «Αστραίος» ή Astraeus Fly Fishing Club, και ιδρύθηκε µόλις φέτος. Έχει καθαρά µη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, και απώτερο σκοπό την προστασία της ενδηµικής πέστροφας η οποία ζει και αναπαράγεται στα ρέµατα και τα ποτάµια της χώρας µας, αλλά και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος που επηρεάζει την ζωή και την ισορροπία των υδάτων τα οποία αποτελούν το οικοσύστηµά της.

fly_fishing_3Στη χώρα µας είναι µεγάλος αριθµός ανθρώπων ασχολείται µε το ψάρεµα της πέστροφας. Ωστόσο, η τεχνική του fly fishing είναι κάτι τελείως ξεχωριστό. Το «διάβασµα του νερού», η µελέτη των εντόµων και των µικροοργανισµών που ζουν στα ύδατα ή κοντά σε αυτά, η ικανοποίηση της κατασκευής της τεχνητής µύγας µε την οποία θα ξεγελαστεί η πέστροφα (καθώς η τροφή της µπορεί να διαφέρει από εποχή σε εποχή, από ποτάµι σε ποτάµι ή ακόµη κι από µέρα σε µέρα), και η απερίγραπτη χαρά του να πιάσεις ένα τόσο έξυπνο κι όµορφο ψάρι, απελευθερώνοντάς το εν συνεχεία πίσω στο νερό, είναι µερικά από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του fly fishing.
fly_fishing_4Στην Ελλάδα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις της παράνοµης αλιείας της πέστροφας. Έχουν παρατηρηθεί συχνά άτοµα να ψαρεύουν µε δίχτυα και καλαµωτές, µε ηλεκτρονικούς µηχανισµούς και µπαταρίες, µε χλωρίνη (ή µε άλλα φυσικά ή χηµικά υγρά που προκαλούν αναισθησία), µε ψαροτούφεκα, ακόµη και µε δυναµίτες. Μέλη του συλλόγου µας έχουν γίνει πολλές φορές µάρτυρες παρόµοιων περιστατικών, τα οποία αποτέλεσαν κίνητρο για την άµεση συσπείρωση και δηµιουργία του Συλλόγου.
Από εδώ και στο εξής, τα µέλη του Συλλόγου θα καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά στις αρµόδιες αρχές, και θα κινούν κάθε νόµιµη διαδικασία.
Σκοποί του Αστραίου είναι η προφύλαξη και προστασία των ιχθύων και ειδικότερα της ενδηµικής Άγριας Πέστροφας, οι οποίοι αναπαράγονται, αναπτύσσονται και ζουν στα εσωτερικά ύδατα της χώρας και κυρίως στους ποταµούς και τα ρέµατα αυτής.
Επίσης ο -µε κάθε νόµιµο µέσο- έλεγχος και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ενάλιου πλούτου των ποταµών και ρεµάτων, από επεµβάσεις όσων µε κάθε τρόπο – εσκεµµένα ή άθελα – προκαλούν, ή προσπαθούν να προκαλέσουν ζηµιά ή καταστροφή στην ιχθυοπανίδα, και στους ζωντανούς οργανισµούς που είναι άµεσα συνδεδεµένοι µε το περιβάλλον αυτό.
Στους σκοπούς του συλλόγου συγκαταλέγονται επίσης, η διατήρηση, η ανάπτυξη και ο εµπλουτισµός της ιχθυοπανίδας από τα υπάρχοντα ενδηµικά και µόνο είδη ύστερα από σχετικές µελέτες σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και η συµµετοχή και στήριξη αντίστοιχων προσπαθειών. Επίσης, η συνεργασία µε τα ∆ασαρχεία και η εθελοντική βοήθεια των µελών του Σωµατείου προς αυτά, όποτε και όπως αυτή καθίσταται δυνατή, η πάταξη της λαθραλιείας µε κάθε νόµιµο µέσο, η ανάδειξη της σχετικής και ισχύουσας Νοµοθεσίας περί Αλιείας των Εσωτερικών Υδάτων και ο σεβασµός προς αυτή, αποτελούν σκοπό της ύπαρξης του Αστραίου.

fly_fishing_2

fly_fishing_1
Ακόµη, έχει σχεδιαστεί να γίνεται κατάρτιση των µελών του συλλόγου σε θέµατα σχετικά την ιχθυοπανίδα και τους άµεσα συνδεδεµένους µε αυτή ζωντανούς οργανισµούς (έντοµα, αµφίβια κ.λπ.) και να προτρέπονται στη συνειδητή απελευθέρωση των αλιευµάτων τους (catch & release), µε βασικό στόχο την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη των ιχθύων, καθώς και την αποκατάσταση της ισορροπίας σε ζώνες όπου η Άγρια Πέστροφα έχει χαρακτηριστεί ως είδος υπό εξαφάνιση.
Σκοπός του Αστραίου είναι επίσης η επιµόρφωση των µελών του σωµατείου, η οποία θα επιτυγχάνεται µέσα από τη συνεργασία τους σε θέµατα σχετικά µε την τεχνική του fly fishing, η κατάρτιση των µελών και η απόκτηση περαιτέρω σχετικής γνώσης.

Πληροφορίες στους ενδιαφεροµένους θα δίνουν οι:
Απόστολος Λαχανάς – Λάρισα
Τηλ. 6944173384 E-mail : a.lachanas@flyfishing.gr
Βαγγέλης Στύλος – Ιωάννινα
Τηλ. 6947771147 E-mail: v.stilos@flyfishing.gr

[jetpack-related-posts]
Comodo SSL