Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Σκάφος ΑΤ 35: Το πρώτο Ελληνικό φουσκωτό κατασκευασμένο από 100% ναυπηγικό αλουμίνιο

29 Φεβρουαρίου, 2024

Σκάφος ΑΤ 35: Το πρώτο Ελληνικό φουσκωτό κατασκευασμένο από 100% ναυπηγικό αλουμίνιο

Η ALPHA TANGO YACHTS σχεδίασε και κατασκεύασε το AT 35, ένα καινοτόμο ελληνικό 11μετρο φουσκωτό σκάφος κατασκευασμένο από 100% ναυπηγικό αλουμίνιο.

Ο Γιάννης και ο Μάρκος, ιδρυτές της Alpha Tango, γνωρίστηκαν το 2013 σαν συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκόβης όπου σπούδαζαν μηχανολόγοι ναυπηγοί. Το όραμα τους ήταν να σχεδιάσουν ένα μοναδικό σκάφος και να το βγάλουν σε παραγωγή.

Πρώτη παρουσίαση του ΑΤ 35 της Alpha Tango Yachts στην έκθεση Boat & Fishing Show 2024, 7 -10 Μαρτίου, MEC Παιανίας.

Δέκα χρόνια μετά, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους και να συνεργαστούν στον σχεδιασμό του πρώτου σκάφους με την υπογραφή της εταιρίας τους. Κύριος στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα σκάφος γρήγορο, ελαφρύ αλλά στιβαρό, που να προσφέρει σχεδιαστική ελευθερία στην διαρρύθμιση και την λειτουργικότητα του, ώστε να να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε πελάτη.

Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το AT 35,  ένα από τα λίγα αλουμινένια σκάφη με διπλό στεπ και έδρα στην βάση του V και το πρώτο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Έχει ολικό μήκος 10.70m. Ο σχεδιασμός της ιδιαίτερης γάστρας του ΑΤ 35 βασίζεται στις απαιτητικές θάλασσες του Αιγαίου, ενώ έχει  αγωνιστικές επιρροές.

Με 24 μοίρες στον καθρέφτη, τρία μεγάλα παρατροπίδια που διατρέχουν την γάστρα σε όλο τη μήκος της και την εμβληματική ψηλή του πλώρη, το ΑΤ 35 δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει, τόσο σε όψη όσο και σε απόδοση. Κατασκευαστικά το ΑΤ 35 είναι μελετημένο για στρατιωτική χρήση, πράγμα που ισούται με ψηλές ταχύτητες με μεγάλα φορτία. Συγκεκριμένα ο καθρέφτης του μπορεί να σηκώσει μέχρι 1.500 άλογα, ενώ το σκάφος είναι μελετημένο για ταχύτητες άνω των 90 κόμβων με φουλ φορτία.

Προχωρώντας προς στο κατάστρωμα είναι εμφανές ότι η αισθητική και κατανομή του χώρου θυμίζει αυτή ενός 12μετρου σκάφους, κάτι που δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με την βαρέου τύπου κατασκευής της γάστρας. Η αξιοποίηση του χώρου κατά αυτόν τον τρόπο προσφέρει δυνατότητα μεταφοράς 12 καθήμενων. Όλα τα έπιπλα του σκάφους είναι σχεδιασμένα για να ζουν σε αρμονία με την σχεδιαστική γραμμή του, ενώ τα custom αλουμινένια καθίσματα τραβάνε τα βλέμματα.

Στην πλώρη βρίσκεται ένας μεγάλος καναπές, μήκους 2.10 μέτρων ο οποίος από κάτω φιλοξενεί κρεβάτι 2 ατόμων  για τους λάτρεις του ναυτικού Camping. Η εμβληματική κονσόλα του, περιέχει ένα full size WC και μεγάλο αποθηκευτικό χώρο μήκους 1.80m και ύψους 1.75m. Πίσω από την κονσόλα βρίσκονται δυο σειρές καθισμάτων με αποθηκευτικούς χώρους από κάτω και ένα wet bar με νιπτήρα, ψυγείο, παγομηχανή και δυνατότητα εγκατάστασης κουζίνας υγραερίου. Τα παραπάνω προστατεύονται από μεγάλο Hard Top μήκους 2.4 μέτρων.

Στην πρύμνη συναντάμε 2 αντικριστούς καναπέδες 3 ατόμων έκαστος, με αποσπώμενο τραπέζι αναμεσά τους- μια από τις πολλές επιλογές διαρρύθμισης που προσφέρει η εταιρία. Η Alpha Tango Yachts προτείνει και πρυμναίους καναπέδες με διαρρύθμιση «Π», που θα μπορούν να καθίσουν 8 άτομα. Αυτό κάνει τους καθήμενους να ανέρχονται στους 14, γεγονός σπάνιο για 10μέτρο φουσκωτό. Αξιοσημείωτο είναι πως η διαρρύθμιση του deck είναι πλήρως διαμορφώσιμη, χωρίς εξτρά κόστος.

Η Alpha Tango Yachts έχει σχεδιάσει το ΑΤ 35 σε εκδόσεις Open και Cabin, και με πρόωση τόσο από εξωλέμβιους όσο και από έσω/έξω κινητήρες. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να παρουσιαστούν και τα επόμενα μοντέλα της εταιρίας, το ΑΤ 40, με ολικό μήκος τα 12.00m (και φοροαπαλλαγή για επαγγελματική χρήση), το 9 μέτρο ΑΤ30 καθώς και η νέα σειρά, POWER η οποία θα απαρτίζεται από το PR30, το PR 35 και το PR 40 αντίστοιχα.

 

Γιατί αλουμίνιο:

Ελαφρύ: Τα Αλουμινένια σκάφη είναι γνωστά για την ελαφριά κατασκευή τους, και το ΑΤ 35 έρχεται για να το επιβεβαιώσει, με το εκτόπισμα του χωρίς υγρά να ανέρχεται στους μόλις 2.2 τόνους.

Στιβαρή κατασκευή: Παρά την ελαφριά φύση τους, αλουμινένια σκάφη είναι στιβαρά και προσφέρουν εξαιρετική δομική ακεραιότητα, παρέχοντας σταθερότητα και ασφάλεια στο νερό. Ειδικότερα, το ΑΤ 35 είναι κατά 40% πιο άκαμπτο από αντίστοιχα πολυεστερικά σκάφη.

Ανθεκτικό στη διάβρωση: Το ναυπηγικό αλουμίνιο είναι φυσικά ανθεκτικό στη διάβρωση, εξασφαλίζοντας ένα ανθεκτικό και μακράς διαρκείας σκάφος που μπορεί να αντέξει στις πιο αντίξοες συνθήκες θαλασσινών περιβαλλόντων, πράγμα που επιβεβαιώνει η μακροχρόνια χρήση του συγκεκριμένου υλικού στα επιβατικά πλοία.

– Σχεδιαστική Ευελιξία: Τα αλουμινένια σκάφη δεν κατασκευάζονται με καλούπι όπως τα πολυεστερικά: αυτό εγγυάται ότι κάθε σκάφος της Alpha Tango yachts είναι ξεχωριστό και 100% χειροποίητο, πράγμα που σημαίνει ότι η διάταξη του καταστρώματος αλλά και των λεπτομερειών είναι 100% διαμορφώσιμα.

– Εύκολα Επισκευάσιμο: Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό που δεν παρουσιάζει ρωγμές, παρόλα αυτά εάν το σκάφος εμπλακεί σε ατύχημα, αρχικά επισκευάζεται τοπικά εντός λίγων λεπτών με μια ειδική πλαστελίνη, αποτρέποντας την εισροή υδάτων άμεσα, και έπειτα η επιδιόρθωση γίνεται τοπικά μόνο στο σημείο της ζημιάς χωρίς να επηρεάζεται η δομή του σκάφους, σε αντίθεση με τον πολυεστέρα που σε περίπτωση ρωγμής πρέπει να εντοπιστεί η έκταση της, και να επιδιορθωθεί πολύ μεγαλύτερο κομμάτι, επηρεάζοντας την δομική ακεραιότητα του σκάφους.

 

Πληροφορίες:

web: www.alphatangoyachts.com

Tags
Αλουμινένιο σκάφος Alpha Tango Yachts ΑΤ 35 RIB
Comodo SSL