Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Η Πανελλήνια Ένωση Ερασιτεχνών Αλιέων στη Βουλή, ομιλία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Η Πανελλήνια Ένωση Ερασιτεχνών Αλιέων στη Βουλή, ομιλία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, ξεκίνησε στη Βουλή συζήτηση για την πίεση των ιχθυοαποθεμάτων από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος. Εκεί, ακούστηκε για πρώτη φορά η θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Ερασιτεχνών Αλιέων, από τον πρόεδρο Διονύση Μπάστα, όπου και μπορείτε να διαβάσετε την επίσημη θέση παρακάτω.

Την Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος, εκτός της ΠΕΕΑ, κλήθηκαν να ενημερώσουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου και οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Κατσάφαρος, Συνεργάτης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσίκληρας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ. Βασίλειος Λυκούσης, Διευθυντής Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Διευθυντής Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, Στυλιανός Σωμαράκης, Γεώργιος Τσερπές και Αθανάσιος Μαχιάς, Διευθυντές Ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), Εμμανουήλ Κουτράκης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), Δημήτριος Ζάννες, Εκπρόσωπος του Συντονιστικού Παράκτιων Αλιέων, Ιωάννης Μπουντούκος, Δημήτριος Παγώνης και Ιωάννης Φλώρος, Πρόεδρος και μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, αντιστοίχως, Γεώργιος Γκίλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών Ελλάδος και Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, Εμμανουήλ Καλφόπουλος, Γραμματέας του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, Παναγιώτης Κάππας, Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Αγ. Ειρήνης Αιτωλικού, Στυλιανός Διαμαντάκης, Πρόεδρος Παράκτιων Αλιέων του Φαναρίου Κομοτηνής, Δημήτριος Βάτσος, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου, Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αντιγόνη Φούτση και Ιόλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη του προγράμματος αλιείας και Υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον της WWF Ελλάς, αντιστοίχως, Γεώργιος Παπαδημητρίου, Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Βιντζότρατας και Εκπρόσωπος της Μονάδας του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP-MAP).

Η ΠΕΕΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αγαπητοί αναγνώστες του περιοδικού Boat & Fishing, αγαπητοί συνάδελφοι, η Π.Ε.Ε.Α. ξεκίνησε από μια χούφτα ανθρώπους και την αγάπη τους για την θάλασσα και το ψάρεμα. Προβληματίστηκαν, όπως όλοι μας, από την αλόγιστη και ουσιαστικά ανύπαρκτη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων μας, καθώς και από την συνεχή διαπόμπευση της ερασιτεχνικής αλιείας, ως μοναδικό υπαίτιο, όλων των δεινών της αλιείας στην χώρα.

Σε συνδυασμό με γνώση των Ευρωπαϊκών εξελίξεων, κανονισμών και οδηγιών, που θα φέρουν θεμελιώδεις αλλαγές, στον τρόπο που θα ασκείται πλέον η όποια μορφή αλιείας στην χώρα μας, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα και πολλές δυσκολίες. Όλοι όμως αυτοί, που μέχρι τώρα στήριξαν την ΠΕΕΑ, έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, για να φτάσει εδώ που έφτασε. Η ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων, οι υπόλοιποι φορείς, καθώς και η επιστημονική κοινότητα, αφουγκράστηκαν τις πάγιες θέσεις και προτάσεις μας, επί σχεδόν δύο χρόνια, με συνεχείς συναντήσεις, κατατεθειμένη αλληλογραφία, προτάσεις /αντιπροτάσεις κλπ.

Η σοβαρότητα, η τεκμηρίωση βάσει ΕΚ και ο ρεαλισμός των προτάσεων μας, επιβραβεύτηκαν από την πρόσκληση της Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων,

ώστε να καταθέσουμε και δημόσια τις θέσεις μας για την αλιεία. Είναι μια σπουδαία στιγμή που κυρίως οφείλεται σε όλους εσάς. Οφείλεται στην δική σας στήριξη και αγάπη όλο αυτό το διάστημα.

Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για την συμμετοχή σας και για τα μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης στο δύσκολο έργο μας. Χρειαζόμαστε την συσπείρωση όλων σας κοντά μας. Ευχαριστούμε εγκάρδια, το περιοδικό για την αμέριστη στήριξη και την φιλοξενία του.

Με εκτίμηση,
το ΔΣ της ΠΕΕΑ


Προς: Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής
Υπόψην Προέδρου: Κας Ιγγλέζη Θεοδώρου Αικατερίνη
Αθήνα 17 Ιανουαρίου 2018 Αρ.Πρ. Νο 1/2018
Απόφαση ΔΣ : Νο 6/13.01.2018
Θέμα: Ημερήσιας διάταξης: Διαχείριση ιχθυαποθεμάτων: Η κατάσταση σήμερα, προβλήματα και προοπτικές στο πλαίσιο της βιώσιμης αλιείας.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΥΛΗΣ
“Αξιότιμη κα πρόεδρος, κυρίες & κύριοι, καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε, για την ευκαιρία που δίνεται, μετά από πολλά χρονιά στους ερασιτέχνες αλιείς αυτής της χώρας, να εκφράσουν την γνώμη τους, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και προβληματισμού, όπως αυτό της διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων. Να σας συστηθούμε…

Είμαστε οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ερασιτεχνών Αλιέων. Εκπροσωπούμε ένα αναγνωρισμένο σωματείο, πανελλαδικής εμβέλειας, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό, την προστασία του ενάλιου πλούτου της πατρίδας μας, αλλά και των δικαιωμάτων των ερασιτεχνών αλιέων αυτής, με κάθε νόμιμο μέσον, ενώπιον Ελληνικών και Ευρωπαϊκών θεσμών, φορέων και δικαστηρίων, σύμφωνα με το καταστατικό μας.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο ενημέρωσης, των εκατοντάδων χιλιάδων ερασιτεχνών αλιέων, γύρω από τις αρχές της ΚαΛΠ, των ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών, καθώς και για την υπάρχουσα Εθνική νομοθεσία, η οποία κατά την γνώμη μας, χρίζει αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, που δεν είναι άλλα από την διατήρηση – και ελπίζουμε – την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων.

Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε πληθώρα προτάσεων προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία,.. με γνώμονα τα παραπάνω.., αλλά σε πλήρως ρεαλιστική και πραγματική βάση, επικεντρωμένες όχι στο κέρδος ή τον τζίρο των λίγων εκατοντάδων προσώπων, αλλά στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα, που αφορά όλους μας ανεξαιρέτως.

Προτάσεις μας όπως,.. μητρώα ερασιτεχνών, ατομικές ερασιτεχνικές άδειες αλιείας, τουριστικές ημερήσιες άδειες αλιείας και καταγραφές αλιευμάτων από τους ερασιτέχνες αλιείς, υπάρχουν κατατεθειμένες από 22/9/2016 με αριθμ. Πρωτ. 404/164903 στο ΥΠΑΑΤ και στην Δ.ΕΛ.ΑΛ από 5/1/17 με αριθμ. πρωτ. 24, οι οποίες, εκτός από πρωτάκουστες στον κόσμο των ερασιτεχνών, είναι και πλήρως εναρμονισμένες με τους ΕΚ όπως ο 1967/2006, ο1380/2013 οι αρχές της ΚαΛΠ… καί άλλοι πλήρης και διαφανής ιχνηλασιμότητα αλιευμάτων, από τον πρώτο συλλέκτη αυτών, μέχρι τον τελικό καταναλωτή – για την επαγγελματική αλιεία – κατατεθειμένες και αυτές, από 22/9/16 με αριθμ.Πρωτοκόλλου 404/164903 στο ΥΠΑΑΤ, επίσης κατατεθειμένες στην Δ.ΕΛ.ΑΛ (Διεύνθυνση ελέγχου αλιείας) του ΥΕΝ, από 5/1/17 με αριθμ. πρωτ. 25.

Υπογραμμίζω ότι, είναι κατατεθειμένες ήδη από πέρσι, προτού καν γίνει ο παραμικρός δημόσιος λόγος για αυτές. Έχουμε ήδη, μία βάση αλιευτικών δεδομένων ερασιτεχνικής αλιείας, μοναδικής σίγουρα στην χώρα μας και ίσως και πολλών άλλων χωρών της ΕΕ, που εμπλουτίζεται καθημερινά. Η φόρμα καταγραφών μας πληροί πιστεύουμε, τα πρότυπα της ΕΕ και είναι σύμφωνη με το μεγαλύτερο μέρος (τουλάχιστον), των αναγκών των επιστημονικών φορέων της χώρας, για πραγματοποίηση μελετών και εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Βασισμένα όμως, σε πραγματικά και αξιόπιστα στοιχεία, και όχι σε φανταστικά και υποθετικά σενάρια, που αντιτίθενται στους ΕΚ, λόγω αναξιοπιστίας και τεράστιων περιθωρίων ανακρίβειας ή παραποίησης αυτών. Στηριχθήκαμε στην εθελοντική συμμετοχή και το φιλότιμο, αλλά και στην ειλικρινή επιθυμία, των ερασιτεχνών αλιέων, για υγιέστερες θάλασσες, ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και συνεργασία.

Απλώνουμε λοιπόν το χέρι, προς την πολιτεία και στους εξουσιοδοτημένους επιστημονικούς φορείς, για άμεση συνεργασία και επεξεργασία αυτών των δεδομένων, προς εκπόνηση αξιόπιστων και τεκμηριωμένων επιστημονικών μελετών, γεμίζοντας με διαφάνεια, το κενό που υπάρχει για την ερασιτεχνική αλιεία σήμερα στην χώρα μας. Προτάσεις ακόμα, όπως αυτές που έχουμε καταθέσει για σχέδιο νόμου, με αντικείμενο την τουριστική αλιεία, κατατεθειμένες ήδη από 5/8/16 στο ΥΠΑΑΤ,αριθμ.πρωτ.4324/90025 αλλά και προς την Διεύθυνση Ναυτιλιακών επενδύσεων και θαλασσίου τουρισμού (ΔΙΝΕΘΑΤ) του ΥΕΝ με αριθμ. πρωτ. 5876 στις 6/10/2016, καθώς και προς το υπουργείο Τουρισμού, φέρνουν στην χώρα υψηλού οικονομικού επιπέδου τουρίστες,προσφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια στην αγορά και χιλιάδες θέσεις εργασίας, χωρίς ουσιαστικά να ζητούν από την πολιτεία το παραμικρό, πέραν μίας απλής νομοθετικής ρύθμισης.

Προτάσεις μας για την μείωση της πίεσης των ιχθυαποθεμάτων, βρίσκονται ήδη από 5/1/17 με αριθμ. Πρωτ. 105/1611 στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου, περιμένοντας υπομονετικά την αξιολόγησή τους. Γενικώς η φιλοσοφία μας και οι προτάσεις μας, κινούνται στην κατεύθυνση της πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας,με γνώμονα την υγιή επιχειρηματικότητα, την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων, την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ευκολία ελέγχων!

Ο κλάδος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από την αλιεία γενικότερα… και την ερασιτεχνική αλιεία ειδικότερα…, είναι ένας κλάδος με πολλά εκατομμύρια τζίρο ετησίως στην Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζουμε την παράπλευρη οικονομική δραστηριότητα, όπως καύσιμα, διόδια, μαρίνες, ξενοδοχεία,ταβέρνες, καταστήματα γρήγορου φαγητού, ναυτιλιακά, τεχνικές υπηρεσίες διαφόρων ειδών, ανταλλακτικά, εμπορία κινητήρων και σκαφών, ναυπηγία, πάρκινγκ βιοτεχνίες κ.α.

Δεκάδες επαγγέλματα και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι οφείλουν την ύπαρξή τους κατά αποκλειστικότητα ή τεράστιο ποσοστό, στην ερασιτεχνική αλιεία, προσφέροντας με την σειρά τους εισφορές, ΦΠΑ και φόρους στα κρατικά ταμεία. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην ομολογουμένως εξαντλητική φορολογία των μικρών σκαφών αναψυχής με διάφορους φόρους πολυτελείας, τέλη πλόων, τεκμήρια κλπ, η οποία θα πρέπει να μειωθεί άμεσα και σημαντικά, συνυπολογίζοντας την προσφορά μας στην οικονομική δραστηριότητα που αναφέραμε παραπάνω.

Πως όμως αντιλαμβανόμαστε εμείς οι ερασιτέχνες αλιείς, την έννοια “διαχείριση ιχθυαποθεμάτων “; Καταρχάς για να υπάρξει ο όρος διαχείριση, θεωρείται ότι υπάρχει ένα μέγεθος/ποσότητα (στην συγκεκριμένη περίπτωση) που γνωρίζουμε το μέγεθός του επακριβώς, γνωρίζουμε πόση από αυτήν την ποσότητα αντλούμε/καταναλώνουμε για διάφορους λόγους,… σε δεδομένο φυσικά, χρονικό διάστημα,… τούς τρόπους που αυτή αντλείται… και το ποσοστό που αναλογεί σε κάθε έναν.

Τον τρόπο και τον χρόνο που απαιτείται ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε αυτήν την ποσότητα, τους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ή σπατάλης, όπου και όπως αυτό είναι εφικτό και φυσικά την ποσότητα εκείνη που θεωρείτε επαρκής,σε βάθος χρόνου.

Ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπολογίσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές κ.αλλες παραμέτρους που επηρεάζονται,.. από την όποια δράση, ή, απόφασή μας, σε σχέση πάντα με το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Με δύο κουβέντες χρειάζονται επιστημονικές μελέτες στηριζόμενες σε αξιόπιστα στοιχεία και δεδομένα. Θεωρούμε ως δεδομένο τον απώτερο σκοπό, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του επιστημονικού κόσμου μας, που δεν μπορεί να είναι άλλος,από την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων και την διατήρηση της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με τις αρχές της ΚΑλΠ και τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Σχεδόν όλα τα δεδομένα περί αλιείας, διαβάσαμε ότι συγκεντρώνονται από τις εκφορτώσεις, που δηλώνονται από τους επαγγελματίες αλιείς στις κατά τόπους ιχθυόσκαλες και δειγματοληπτικούς αραιούς, κατά την γνώμη μας, ελέγχους.

Δεν είναι όμως ούτε αρκετές οι ιχθυόσκαλες, ώστε να καλύψουν την επικράτεια, ούτε υπάρχει επαρκής έλεγχος, κυρίως εκτός αυτών, για την επαλήθευσή και έλεγχο των στοιχείων, με τεράστια όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς κενά. Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι η μηνιαία δήλωση των μικρών σκαφών παράκτιας αλιείας, δεν συνηγορεί στην ακριβή, αξιόπιστη και κυρίως ΕΓΚΑΙΡΗ συλλογή δεδομένων, σύμφωνα με τον ΕΚ.1380/2013 παρ.25 άρθρα 1&2. και άλλους…

Δυστυχώς η λογική – με βάση την υπάρχουσα υποδομή – αδυναμία των ελεγκτικών αρχών για πολλαπλούς και συνεχείς ελέγχους στο πεδίο (θάλασσα) αλλά και αλλού, καθιστά την αξιοπιστία των μέχρι σήμερα στοιχείων τουλάχιστον αδύναμη.

Οι ερασιτέχνες αλιείς με την ταυτόχρονη ιδιότητα του καταναλωτή αλιευμάτων…. (δεν πιάνουν όλοι ψάρια)… γίνονται μάρτυρες ύπαρξης ανώριμων ατόμων, διαφόρου γένους, στις κατά τόπους λαϊκές αγορές, τους πάγκους των ιχθυοπωλείων, και γόνου στις ταβέρνες, τα οποία πωλούνται προς αυτούς, με την ταυτότητα του φρέσκου Ελληνικού. Πως βρέθηκαν στην αγορά;

Οι θεωρητικές μειώσεις των απορρίψεων, και η θεωρητική απαγόρευση τους,με υποχρεωτική εκφόρτωση αυτών, σύμφωνα με δεκάδες άρθρα ΕΚ, ουδεμία σχέση έχει όμως, με την πραγματικότητα, πράγμα για το οποίο γινόμαστε σιωπηλοί αυτόπτες μάρτυρες καθημερινά.

Καθημερινές καταγγελίες από μέλη μας καταφθάνουν για υπομεγέθη αλιεύματα που επιπλέουν κατά χιλιάδες στον αφρό και… φυσικά πολλαπλάσια θα υπάρχουν στον πυθμένα, στις “ρότες” των δυναμικών εργαλείων, μετά την ανάσυρση του σάκου τους και κατά την διαλογή.

Σκεφτόμαστε να ζητήσουμε πλέον, να βιντεοσκοπούνται και να αποστέλλονται σε εμάς για τις περαιτέρω νόμιμες διαδικασίες, όπως έχουμε ήδη συζητήσει με την διεύθυνση της ΔΕΛΑΛ,ή, όπου αλλού μας ζητηθεί, από την πολιτεία και τους επιστημονικούς φορείς.

Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης των παραπάνω φαινομένων, είναι κατά την γνώμη μας, η πλήρης υιοθέτηση των προτάσεων μας περί ιχνηλασιμότητας από την συλλογή μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Προβλέπεται σαφέστατα σε όλους τους ΕΚ και την ΚΑλΠ και θα μεταφέρει τον έλεγχο από την θάλασσα – οπού είναι πρακτικά αδύνατος-…. στην ξηρά, στα καταστήματα πώλησης και εστίασης, χωρίς καν, την πίεση του χρονικού περιθωρίου, για την βεβαίωση παράβασης, αλλά και την διασφάλιση της τήρησης των χρονικών κανόνων υγιεινής κ.α., που αφορούν νωπά εγχώρια αλιεύματα.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, την επιφύλαξη των επαγγελματιών αλιέων σε κάθε τι νέο, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, εάν θέλουμε αποτέλεσμα. Συγχρόνως θα πρέπει όλοι μας να αποβάλλουμε την νοοτροπία του, “ότι πιάσω σήμερα ” και να μπούμε στην νοοτροπία, του αύριο, του σύγχρονου, του βιώσιμου. Τεχνικές και εργαλεία παντελώς μη επιλεκτικά, θα πρέπει να επανεξεταστούν άμεσα, από όλους τους τύπους αλιείας. Παράθυρα νόμων, διατάξεων, υπουργικών αποφάσεων κλπ με εξαιρέσεις, παρεμπίπτοντα αλιεύματα, διαζευκτικά < ̈Η>,όπως τα 50 μέτρα για συρόμενα και τα 30 για κυκλικά, στροφές σκαφών, πλύσιμο διχτυών, αυτόφωρη βεβαίωση παραβάσεων, χρήση συρόμενων εργαλείων εντός κόλπων, και κυρίως η μέθοδος της “κατά παρέκκλιση” ανοχής, που αναφέρεται σε νόμους και διατάξεις…ΔΕΝ νοούνται για εμάς,… εάν θέλουμε να μιλάμε για οποιασδήποτε μορφής διαχείριση.

Είμαστε κατά την γνώμη μας υποχρεωμένοι να αντιληφθούμε, ότι οι μέχρι σήμερα διατάξεις του νομικού πλαισίου που διέπει την αλιεία, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έχει διαιωνιστεί μία λανθασμένη αντίληψη, για ιδιοκτησία των θαλάσσιων φυσικών μας πόρων, για τους οποίους έχουν μεν την άδεια συλλογής… οι επαγγελματίες αλιείς, αλλά ΟΧΙ, την αποκλειστικότητα και την ιδιοκτησία. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να την αλλάξουν.

Η θάλασσα ανήκει σε όλους μας και κυρίως στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας! Η μοναδική μορφή αλιείας, που σήμερα έχει περιορισμούς, ποσοτικούς και ειδών, είναι η Ερασιτεχνική αλιεία. Έτσι έκριναν οι συντάσσοντες, το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας, ρίχνοντας το ανάθεμα για την όποιες μειώσεις των ιχθυαποθεμάτων σε εμάς. Ερωτούμε λοιπόν… Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Αυξήθηκαν τα αποθέματα; Είχαμε κάποια έστω βελτίωση των δεικτών, σε οποιονδήποτε τομέα; Σε κάποιο είδος έστω;

Στον Θερμαϊκό π.χ., που επιβλήθηκαν επιπλέον απαράδεκτες κατά την γνώμη μας, απαγορεύσεις, σε ερασιτεχνικές τεχνικές (ψαροντούφεκο) και περαιτέρω μείωση, ημερήσιων επιτρεπτών αλιευμάτων…. είχαμε κάποια βελτίωση; Γέμισε μετά από τόσα χρόνια αδικίας ο κόλπος ψάρια;

ΟΧΙ…απλά και ρεαλιστικά…ΟΧΙ!

Μήπως έχουμε παρασυρθεί, σε λάθος συμπεράσματα από λάθος στοιχεία; από λάθος αντίληψη; από εσφαλμένα, ή, ανακριβή δεδομένα; από λάθος πληροφόρηση, περί των πραγματικών αιτιών;

Περιέργως,εκατοντάδες αναφορές από ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων από ανώριμα άτομα του γένους epinephelus αλλά και άλλων ειδών, στα ρηχά, μας έρχονται κάθε τόσο, από τα “μάτια” μας,… τους ψαροντουφεκάδες.

Αλήθεια; τι γίνονται αυτά; Γιατί δεν εμπλουτίζουν τα αποθέματα; Γιατί δεν τα βλέπουμε στις ανάλογες ποσότητες και αργότερα; Ποιός τα αλιεύει; Ποιός, ή, τι; δεν τους επιτρέπει να φθάσουν σε ηλικία γεννετικής ωρίμανσης; Η λαϊκή παροιμία “ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε” πιστεύουμε ότι εδώ βρίσκει την ουσία της έννοιάς της. Κατά την γνώμη μας επιβάλλεται να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και αντίληψης των πραγματικών αιτιών.

Στις κατατεθειμένες προτάσεις μας, θα βρείτε να μιλάμε, για ποσοτικά όρια, για χρονικούς περιορισμούς ειδών και εργαλείων, και στην επαγγελματική αλιεία… -σύμφωνα όμως, με σύγχρονες μελέτες, λόγω αλλαγών στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον.

Μιλάμε για αυστηροποίηση, στην όποια αλίευση ανώριμων ατόμων και στην επανεξέταση, της όποιας τυχαίας αλίευσης προστατευόμενων ειδών, και φυσικά την εμπορική εκμετάλλευση τους, ή, θανάτωσή τους,… παρά τις όποιες ποσοστώσεις και απαγορεύσεις, σήμερα ισχύουν στην θεωρία; (βλέπε κητώδη…καρχαριοειδή….χελώνες κλπ). Πολλά από αυτά βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και ολικής απαγόρευσης αλιείας τους.

Αλήθεια, εάν αυτό ισχύει και στην πράξη; πώς είναι δυνατόν, να πωλούνται σε ιχθυοπωλεία και ιχθυόσκαλες; ή να ξεβράζονται στις ακτές δολοφονημένα από ανθρώπινο χέρι; Παρεμπίπτοντα και αυτά; Τυχαίες συλλήψεις; Κατά παρέκκλιση του νόμου; Κατά την γνώμη μας, κάτι που επαναλαμβάνεται συνεχώς, ΔΕΝ μπορεί να είναι τυχαίο…

Θα βρείτε ακόμα, πως κατανοούμε εμείς, στην πράξη, την έννοια του επιλεκτικού εργαλείου/τεχνικής… και του βιώσιμου τρόπου αλιείας. Αλήθεια.., μπορεί κάποιος να μας υποδείξει επιλεκτικότερο τρόπο αλιείας, από την ερασιτεχνική αλιεία – με τους τρόπους που ασκείται σήμερα – και δη το ψαροντούφεκο;

Εάν θέλουμε να μιλάμε για πραγματικά, επιλεκτική επαγγελματική αλιεία, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε την απαγόρευση του επαγγελματικού ψαροντούφεκου! Θα βρείτε επιπλέον, προτάσεις μας, για δυναμικά εργαλεία, αλλά και τεχνικές παράκτιας αλιείας.

Οι επιστημονικοί φορείς μας μπορούν – εάν θέλουν βέβαια – να έχουν την πλήρη και αμέριστη βοήθεια των ερασιτεχνών αλιέων, για κάθε πληροφορία που τους χρειάζεται, γύρω από την πραγματικότητα που επικρατεί στις θάλασσές μας, όπως τα αντικρίζουν καθημερινά, τα δικά μας μάτια. Εμείς από την πλευρά μας, δίνουμε μάχη καθημερινή, στο διαδίκτυο, στα κατά καιρούς ναυτικά σαλόνια, στα μαγαζιά ειδών αλιείας, στις συναθροίσεις φίλων,κλπ, για την επιμόρφωση και την αλλαγή αλιευτικής κουλτούρας, στους ερασιτέχνες αλιείς της χώρας.

Προωθούμε τεχνικές C&R, απαραίτητης σε υπομεγέθη αλιεύματα, αλλά και επικροτούμενης σε ώριμα. Δίνουμε μάχη, για την αποστροφή σε κάθε μορφής παραβατικότητα, από όπου και αν αυτή προέρχεται, και την άμεση ενημέρωση,των ελεγκτικών αρχών.

Δίνουμε μάχη, για την αποκάλυψη, των δήθεν ερασιτεχνών αλιέων με τις εκατόμβες αλιευμάτων στα ΜΚΔ, όπου τελικά αποδείχτηκε, ότι σε συντριπτικό ποσοστό, ήταν κάτοχοι επαγγελματικών αδειών, αλιεύοντας όμως, πάνω από σκάφος αναψυχής. Πράγμα, που πολύ κακώς έχει επιτρέψει, κατά την γνώμη μας, το υφιστάμενο νομικό μας πλαίσιο. Άλλα πολλά, ήταν στημένες φώτο ματαιοδοξίας και συλλογής like στα ΜΚΔ… με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Θα βρείτε ακόμα και προτάσεις, για δίκαια και με οικογενειακά οικονομικά κριτήρια, κατανομή και έκδοση επαγγελματικών αδειών αλιείας. Οι άδειες, κατά την γνώμη μας, πρέπει να δοθούν στους κοινωνικά νόμιμους δικαιούχους τους, με μηδενικό κόστος, και δυνατότητα χρησιμοποίησης, οποιουδήποτε πλωτού μέσου επιθυμούν, εφόσον αυτό πληροί τα κριτήρια του Ελληνικού νηογνώμονα για αξιοπλοία!

Μην λησμονούμε ότι στην αλιεία,συλλέγετε Εθνικός φυσικός πόρος. Επομένως η κοινωνική δικαιοσύνη επιβάλλεται.

Σχέδια διαχείρισης, όπως π.χ. για τις βιτζότρατες ή άλλα που θα συνταχθούν επιβάλλεται να πληρούν κατά γράμμα, τις Ευρωπαικές οδηγίες – π.χ. ύπαρξη ανεξάρτητων παρατηρητών – όπως προβλέπεται στην παρ. 15…της ίδρυσης επιτροπής αλιείας, για την Μεσόγειο – και την συλλογή αξιόπιστων δεδομένων κ.α.

Σε μόνιμη όμως βάση, σε όλη την διάρκεια, του διαχειριστικού σχεδίου, σε όλα τα σκάφη που συμμετέχουν σε αυτό, σε όλες τις μορφές αλιείας, με συμμετοχή όλων των φορέων, ώστε να μπορούν να φέρουν διαφανή και αξιόπιστα στοιχεία, για την όποια συνέχιση αυτών, ή, την λήψη νέων πρόσθετων μέτρων, όπου αυτά κριθούν από τις επιστημονικές μελέτες που θα εκπονηθούν.

Κλείνουμε, λέγοντας για ακόμα μία φορά, ότι οι ερασιτέχνες αλιείς της χώρας, είναι διαθέσιμοι και ανοιχτοί, σε κάθε εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία, με όλους τους εξουσιοδοτημένους επιστημονικούς, κρατικούς και άλλους φορείς.”

Σας ευχαριστώ,
Διονύσιος Μπάστας

ΠΕΕΑ (Πανελλήνια Ένωση Ερασιτεχνών Αλιέων), Διεύθυνση: Αργοναυτών 41 Αργυρούπολη ΤΚ.16452 Α.Μ. 31853/2017 Τηλ:697 4369080 Email: erasitexnis.alieas@gmail.com

Tags
ΠΕΕΑ Πανελλήνια Ένωση Ερασιτεχνών Αλιέων Διονύσης Μπάστας Βουλή
Comodo SSL