Site icon Boat & Fishing

Συρτή βυθού: Ξεκίνημα στην τεχνική

Η συρτή βυθού, εκτός από μια αποδοτική και φιλική ακόμη και για αρχάριους ψαράδες τεχνική αποτελεί αντίδοτο στην κακή ψυχολογία. Περνάµε δύσκολους καιρούς, όμως η άνοιξη πλησιάζει και είναι η καλύτερη εποχή για το ψάρεµα της!

Παρακάτω συνοψίζουμε κάποιες βασικές αρχές που θα φανούν χρήσιμες στα ψαρέματά σας.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Η συρτή είναι ένα εύκολο ψάρεµα για να ασχοληθεί ένας νέος ψαράς, αρκεί να ακολουθεί τους κάποιους βασικούς κανόνες:

Πρώτον, να παρακολουθεί το gps και το βυθόµετρο, να ξέρει πάντα πού βρίσκεται και να µην πηγαίνει στα κουτουρού.
∆εύτερον, η ταχύτητα του σκάφους του να µην πέφτει κάτω από τα 2,7 knots και να µην ανεβαίνει πάνω από τα 3,5.
Τρίτον, στις µεγάλες στροφές της βάρκας να σηκώνουµε αρκετά µολύβια, για να µην ξαπλώσει η συρτή µας στο βυθό και τη χάσουµε.

ΤΟ ΑΡΜΑΤΩΜΑ 
Για ξεκίνηµα στην τεχνική, µπορούµε να αρχίσουµε µε µία µεγάλη καρούλα στην οποία θα βάλουµε 15-20 µολύβια των 150 γραµµαρίων. Ξεκινάµε το αρµάτωµα της συρτής µας µε το τεχνητό και ένα παράµαλλο διαµέτρου 0,50mm και µήκους 8 οργιών.

Μετά βάζουµε ένα µολύβι 90gr για οδηγό και ένα στριφτάρι µεγάλης αντοχής. Στη συνέχεια ακολουθούν άλλα δύο παράµαλλα 90άρας ή 100άρας πετονιάς µε µήκος 5 οργιών το καθένα και ενδιάµεσά τους ένα βαρίδι 150γρ. Η κατασκευή µας συνεχίζεται µε νήµα Dacron και κάθε 3-4 µολύβια βάζουµε ένα στριφτάρι µεγάλης αντοχής, για να αποφεύγουµε τα στριψίµατα της πετονιάς και του νήµατος.

Για όσους δεν γνωρίζουν, µία οργιά είναι όσο το άνοιγµα των χεριών µας, δηλαδή κάπου στα 1,8 µέτρα.

ΒΑΡΙΔΙΑ-ΟΔΗΓΟΙ
Στα βαρίδια µας χτυπάµε νούµερα, ξεκινώντας από το πρώτο 150άρι µετά τον οδηγό και το τεχνητό µας. Αυτό το κάνουµε για να γνωρίζουµε ανά πάσα στιγµή πού ψαρεύουµε, αφού κάθε βαρίδι που ρίχνουµε στη θάλασσα κατεβάζει τη συρτή µας δύο µέτρα. ∆ηλαδή, αν κρατάµε το βαρίδι νούµερο 10 στο χέρι µας, έχουµε 9 µολύβια στη θάλασσα, ήτοι 9×2=18 µέτρα συν το βύθισµα του τεχνητού µας που συνήθως κυµαίνεται από 3 έως 6 µετρα (βλέπε συσκευασία τεχνητού), άρα ψαρεύουµε στα 21 έως 24 µέτρα βάθος.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΚΑΦΟΥΣ
Βασική προϋπόθεση είναι να κρατάµε την ταχύτητα σταθερή, µε µία µικρή, ίσως, διακύµανση, που µπορεί, όπως είπαµε και παραπάνω, να είναι από 2,7 έως 3,5knots.

∆ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΨΑΡΕΜΑ
Ξεκινάμε με μια καλή δοκιµή της συρτής µας. Μπορούµε να την κάνουµε σε ένα νέτο µέρος, όπου είµαστε βέβαιοι ότι είναι αµµούδα, και να την µετρήσουµε ακριβώς για να δούµε πότε αυτή ακουµπά στο βυθό και µε ποια ταχύτητα.

Έτσι, όταν πάµε για ψάρεµα θα είµαστε απολύτως προετοιµασµένοι για τη συρτή και δεν θα έχουµε απώλειες σε τεχνητά.

ΤΕΧΝΗΤΑ
Όσον αφορά στα τεχνητά, πάµε σε σίγουρες λύσεις, δηλαδή σε ψαράκια που δουλεύουν. Δεν αγοράζουµε αβέρτα και ότι βγει. Τα καλύτερα χρώµατα ή συνδυασµοί είναι µαύρο-ασηµί, πράσινο-κίτρινο, κόκκινο κίτρινο και στα τεχνητά καλαµαράκια τα καφέ ή τα κόκκινα.

ΩΡΕΣ – ΤΟΠΟΙ – ΖΩΝΗ ΒΑΘΟΥΣ
Οι καλύτερες ώρες για ψάρεµα είναι το σούρουπο, όπως συµβαίνει και µε τα περισσότερα ψαρέµατα. Ειδικά για τις συναγρίδες, πολύ καλές είναι οι µεσηµεριανές ώρες, όπου ο ήλιος είναι ψηλά. Αρχίζουµε το ψάρεµά µας από τα ρηχά και ακολουθούµε την ακτογραµµή στις αποχές της.

Η καλύτερη ζώνη είναι αυτή ανάµεσα στα 20 µε 30 µέτρα και εκεί θα πάρουµε τα πρώτα µας ψάρια.

ΣΥΝΗΘΗ ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
Πρώτο και καλύτερο είδος που θα τιµήσει τη συρτή µας, είναι οι στήρες, αφού αυτήν την εποχή κάνουν ανεβάσµατα κατά οµάδες από τα βαθιά προς τα ρηχά. Πιάνονται εύκολα σε αυτήν, κυνηγώντας ότι τους φανεί παράξενο ή µοιάζει ότι µπορεί να φαγωθεί.

Όλα τα µαύρα ψάρια µπορούν να πιαστούν σε αυτό το εργαλείο, αλλά και οι συναγρίδες. Αρκεί να επιµείνουµε και να µην απογοητευτούµε µε µία άψαρη µέρα ή µε µία  κακοτυχία. Άλλωστε, το ταξίδι είναι που µας µαγεύει και όχι ο προορισµός…

Καλή επιτυχία αδέλφια! Keep fishing

Exit mobile version