Σκηνές χάους εκτυλίσσονται καθημερινά σε πολυσύχναστα νησιά της χώρας, με ταχύπλοα να τρέχουν σαν τρελά και οι ουσιαστικοί έλεγχοι να είναι ανύπαρκτοι.
Σε πολλά νησιά της χώρας, η κατάσταση στη θάλασσα φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Ταχύπλοα κινούνται με ταχύτητες 4 έως και 6 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια εντός λιμενικών ζωνών, ενώ μικρά ιδιωτικά σκάφη ενοικιάζονται σε άτομα χωρίς να διαθέτουν δίπλωμα.
Σύμφωνα με καταγγελίες του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ), Γιώργου Βάλλη στο ethnos.gr, η Ένωση έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, χωρίς να έχει υπάρξει καμία ουσιαστική ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς.
Είναι ενδεικτικό ότι επί τέσσερις μήνες αναμένει συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει λάβει απάντηση.
Σκάφη τύπου καταμαράν και θαλαμηγοί εισέρχονται στους περιορισμένους χώρους των λιμανιών με ταχύτητες που φτάνουν έως και τους 30 κόμβους, όταν το επιτρεπόμενο όριο είναι μόλις 5.
Ο κ. Βάλλης παρομοιάζει το φαινόμενο με την οδήγηση αυτοκινήτου με 200–300 χλμ/ώρα μέσα σε κατοικημένη περιοχή όπου το όριο είναι 50 χλμ/ώρα. Μια παράνομη και επικίνδυνη πρακτική που, όπως λέει, παραμένει ατιμώρητη.
Σε αυτές τις συνθήκες, η πιθανότητα πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος είναι αυξημένη.
Ένα ατύχημα λόγω υπερβολικής ταχύτητας ή ανατροπής σκάφους, ειδικά υπό καθεστώς πλημμελούς εποπτείας, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες.
Η ΠΕΠΙΕΘ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως η θαλάσσια ασυδοσία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αυστηρότητα των ελέγχων που εφαρμόζονται στον οδικό τομέα.
Παράλληλα, εντεινόμενη ανησυχία προκαλεί το φαινόμενο ενοικίασης μικρών σκαφών σε άτομα χωρίς καμία ναυτική εκπαίδευση ή δίπλωμα.
Όπως καταγγέλλει ο κ. Βάλλης, υπάρχουν επιχειρήσεις, ιδίως σε νησιά του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων, που νοικιάζουν μικρά σκάφη χωρίς καμία, ή με ελάχιστη, επαλήθευση των απαιτούμενων αδειών, με αρμόδιους φορείς οι οποίοι «κάνουν στραβά μάτια».
Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται συχνά μέσω αγγελιών σε νησιά του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων.
Σε νησιά όπως η Ύδρα και η Μήλος, εταιρείες ενοικίασης διαθέτουν σκάφη χωρίς απαίτηση διπλώματος για μικρές βάρκες, όμως κατά κανόνα παρέχουν αρχική εκπαίδευση και διαθέτουν GPS, σωσίβια και οδηγίες ασφαλείας.
Αν και η σχετική πρακτική μπορεί να είναι νόμιμη, η απουσία εποπτείας και η πρόσβαση χωρίς διπλώματα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας με επικίνδυνες συνέπειες.
Η απουσία ελέγχων δεν αποτελεί θεωρητική απειλή αλλά μια υπαρκτή και τραγική πραγματικότητα.
Το 2016, στην Αίγινα, σύγκρουση ταχύπλοου με τουριστικό σκάφος είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς, μεταξύ αυτών και ένα παιδί.
Πιο πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2024, ο Γάλλος επιχειρηματίας Hugues Mulliez καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας μετά από θανατηφόρο σύγκρουση στη θαλάσσια περιοχή των Σπετσών.
Το ταχύπλοο του κινούνταν με ταχύτητα άνω των 55 χλμ/ώρα, πολύ πάνω από τα νόμιμα όρια, προκαλώντας τον θάνατο δύο ατόμων, ηλικίας 70 και 60 ετών.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτείται άμεση παρέμβαση και αυστηρή εποπτεία από τις Λιμενικές Αρχές, καθώς και νομοθετική υποστήριξη.
Τα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν τόσο τον έλεγχο της ταχύτητας και την επιβολή προστίμων σε παραβάτες όσο και για την απαγόρευση ενοικίασης σκαφών χωρίς έλεγχο απόδοσης της ικανότητας πλοήγησης.
Με την έναρξη της θερινής περιόδου και την εκρηκτική αύξηση της κίνησης, ο κίνδυνος ατυχημάτων μεγαλώνει.
Η θάλασσα δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί πεδίο αυθαιρεσίας και ανομίας.
Πριν θρηνήσουμε νέες ανθρώπινες ζωές ή βιώσουμε ζημιές σε παράκτιες εγκαταστάσεις και σκάφη, είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ένα συνεκτικό και αυστηρό πλαίσιο θαλάσσιας ασφάλειας.
Πηγή: alfavita
Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.