Site icon Boat & Fishing

Guillaume Tonin, Κυνηγώντας το τρόπαιο GT

Ο Guillaume εργάζεται για την εταιρεία Wild Sea Expeditions, η οποία παρέχει στους πελάτες της αξέχαστες διακοπές µε κύριο σκοπό το «εξωτικό ψάρεµα». Το exotic fishing είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένο στους λάτρεις του game fishing στην Ευρώπη. ∆εν είναι τυχαίο ότι στα περισσότερα Ευρωπαϊκά περιοδικά αφιερώνεται τουλάχιστον ένα άρθρο σε κάθε τεύχος, παρουσιάζοντας εταιρείες όπως η Wild Sea Expeditions, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ερυθρά θάλασσα και τον Ινδικό ωκεανό, παρέχοντας µια εβδοµάδα για το ψάρεµα των ονείρων σας.
Guillaume-Tonin_6Ο Guillaume και η οµάδα του έχουν ένα πάθος, το κυνήγι του giant trevally (γνωστό και σαν GT), ένα από τα πιο µαχητικά πελαγικά είδη και αγαπηµένο των απανταχού λατρών του sport fishing, που ψαρεύεται κυρίως µε spinning από το σκάφος, µεγάλα poppers, αλλά και stick baits. Μπορεί το σχήµα του να θυµίζει ελάχιστα τη δική µας καραγκίδα, όµως δεν υπάρχει στα νερά µας. Είναι από τα είδη που δεν έχουν περάσει τη διώρυγα του Σουέζ, όπως άλλοι λεσεψιανοί «εισβολείς» (πχ. ο λαγοκέφαλος, η αγριόσαρπα ή «γερµανός», η φλογέρα κλπ). Ίσως στο µέλλον να ψαρεύουµε τα GT και στη Μεσόγειο, αλλά ως τότε θα τα αναζητήσουµε στις ακτές της Ασίας, της Ερυθράς θάλασσας, τη Νότια Αφρική.
Πριν όµως ζήσουµε µία τέτοια «ζωντανή» εµπειρία, είχαµε την ευκαιρία να συναντήσουµε τον Guillaume, να µας ταξιδέψει νοερά σε εξωτικούς προορισµούς, και να µας κάνει να νιώσουµε, έστω και στη φαντασία µας, τη µοναδική εµπειρία ψαρέµατος ενός GT.

Πες µας λίγα πράγµατα για την εταιρεία, τι ακριβώς προσφέρετε στους πελάτες σας και σε ποιες τοποθεσίες;
Η Wild Sea Expedition, διοργανώνει εκδροµές για ψάρεµα σε µέρη όπως το Σουδάν, η Υεµένη, και το Τζιµπουτί που ξεκινούµε από φέτος. Έχουµε ήδη ένα σκάφος στο Σουδάν, µε το οποίο εξορµούµε στην Ερυθρά θάλασσα. Οι βασικές µας τεχνικές ψαρέµατος είναι popping, jigging και fly fishing. Για πέντε περίπου µήνες ψαρεύουµε στο Σουδάν, όταν είναι εφικτό είµαστε στη Υεµένη για δυο µήνες το χρόνο, και τώρα ετοιµαζόµαστε για το Τζιµπουτί, όπου θα βρισκόµαστε επίσης περίπου 8 εβδοµάδες το χρόνο. Αυτοί είναι οι κυριότεροι προορισµοί. Είµαστε µια σχετικά νέα επιχείρηση η οποία ιδρύθηκε από τον Ιταλό Nicola Vitali, σε συνεργασία µε τον Frederico Castignoli. Πριν λίγο καιρό µπήκα και εγώ στην οµάδα. Στην αρχή πήγα εκεί αρκετές φορές σαν πελάτης, έγινα φίλος µε τα παιδιά και άρχισα να ψάχνω νέους προορισµούς. Γιατί δε σας κρύβω, ότι έχουµε ένα κοινό όραµα : να αναπτύξουµε τις ψαρευτικές εξορµήσεις σε µοναδικές περιοχές. Αυτή τη χρονιά µελετήσαµε και το Σοκότρα, αλλά ξεκίνησε ο πόλεµος. Προσπαθούµε να προβάλουµε κάτι καινούριο που δεν παρέχουν σε άλλα γραφεία. Ξοδεύουµε χρόνο ταξιδεύοντας χωρίς πελάτες, αναζητώντας νέους προορισµούς. Συνεργαζόµαστε επίσης µε το καλύτερο γραφείο αλιευτικού τουρισµού της Αφρικής, για ψάρεµα fly fishing. Το Σουδάν είναι καταπληκτικό µέρος για fly fishing, υπάρχουν αρκετά ψάρια, ακόµα και GT κυνηγούν στην ακτή και πιάνονται εύκολα. Επίσης είναι και αρκετά οικονοµικό.

Από ποιες χώρες προέρχονται οι πελάτες;
Στα ταξίδια µας παίρνουν µέρος ψαράδες από όλο τον κόσµο. Για να σου δώσω το καλύτερο παράδειγµα, στο τελευταίο ταξίδι στην Υεµένη τον περασµένο Μάρτιο, είχαµε σε ένα γκρουπ επτά εθνικότητες, δηλαδή Σουηδούς, Ρώσους, Ιταλούς, Βρετανούς, Γάλλους, Αυστραλούς, Νοτιοαφρικανούς κλπ. Οι Σουηδοί έχουν ξετρελαθεί µε το Σουδάν. Όµως δεν είχαµε κανένα Έλληνα, και ξέρουµε ότι είσαστε παθιασµένοι µε το ψάρεµα. Ελπίζω να έχουµε κάποιον σύντοµα!

Όποιος θέλει να λάβει µέρος στο ταξίδι, πρέπει να φέρει το δικό του εξοπλισµό;
Ναι, προς το παρόν. Έπρεπε να δηµιουργήσουµε από το µηδέν τα ταξίδια και δεν ήταν στις προτεραιότητές µας να προσφέρουµε εξοπλισµό για εκµίσθωση. Στα σηµεία που ψαρεύουµε έχουµε µεγάλες απαιτήσεις από τον εξοπλισµό µας, χρησιµοποιούµε τα καλύτερα προϊόντα που προσφέρει η βιοµηχανία ειδών αλιείας και συνήθως ο καθένας έχει κάνει την επιλογή του. Οι πελάτες µας έχουν επιλέξει ποιο καλάµι και µηχανισµό θα έχουν, γιατί πρέπει να αισθάνονται εµπιστοσύνη σ’ αυτά. Όταν παλεύεις µε ένα 60κιλο GT, η δύναµη του ψαριού είναι απερίγραπτη, και αν υπάρχει ο φόβος ότι κάτι από τον εξοπλισµό σου µπορεί να σε προδώσει, δεν µπορείς να το αντιµετωπίσεις. Την πρώτη φορά και εγώ την έπαθα, γιατί δεν είχα τον κατάλληλο εξοπλισµό. Στο Σουδάν θα ήταν ευκολότερο να παρέχουµε εξοπλισµό, έχουµε µιλήσει µε τον Νικολά γι’ αυτό, έχουµε επαφή µε τις καλύτερες εταιρείες ειδών αλιείας, οπότε είναι θέµα χρόνου να γίνει.

Είναι εύκολο να µεταφέρει κάποιος ένα καλάµι και τον υπόλοιπο εξοπλισµό;
Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες γνωρίζουν για το exotic fishing και υπάρχουν θήκες που µπορούν να µεταφέρουν 7–8 καλάµια χωρίς πρόβληµα. Κάποιες εταιρείες χρεώνουν έξτρα χρήµατα, αλλά µπορείς να το διαπραγµατευτείς. Όσοι παίζουν γκολφ, µπορούν να µεταφέρουν τα µπαστούνια τους δωρεάν. Πολλοί ισχυρίζονται ότι στη θήκη είναι πέδιλα του σκι ή εξοπλισµός γκολφ, και έτσι δεν χρεώνονται!

Πες µας για τα GT, οι περισσότεροι ψαράδες της Μεσογείου δεν έχουν µεγάλη εµπειρία από τόσο δυνατά ψάρια, είναι πρόβληµα αυτό;
Τα GT είναι ένα από τα πιο δυνατά είδη που µπορούµε να έρθουµε αντιµέτωποι στον ωκεανό, συγκρινόµενα µε ψάρια αντίστοιχου µεγέθους. Το πιο συναρπαστικό είναι όταν τα ψαρεύουµε µε τεχνητά top water. Μπορείς να διακρίνεις εύκολα την επίθεση στο popper ή το stick bait. Ενώ δε βλέπεις το ψάρι, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο παφλασµός πίσω από το τεχνητό οδηγεί σε µια «κλωτσιά» στο καλάµι, ένα πολύ δυναµικό strike που απογειώνει την αδρεναλίνη. Είναι πολύ δυνατά ψάρια, κινούνται εξαιρετικά γρήγορα, ακόµα και µε 60 χλµ./ώρα όταν επιτίθενται. Η µάχη που προσφέρουν είναι και αυτή το ίδιο εντυπωσιακή. ∆εν είναι σαν τις τούνες που η συµπεριφορά τους είναι πολύ προβλέψιµη, αφού κάνουν ένα ξέσπασµα και µετά κολυµπούν. Τα GT δεν µπορείς να προβλέψεις τι θα κάνουν … µπορεί να τρελαθεί όταν χτυπήσει και µετά να σταµατήσει, άλλες φορές ξεκινά χαλαρά και παίρνει µέτρα και όταν το ζορίσεις αφηνιάζει τραβώντας προς όλες τις κατευθύνσεις, ψάχνοντας πέτρες για να κόψει το νήµα. ∆εν ξέρεις αν θα κινηθεί προς την ακτή ή τα βαθιά. Κάθε φορά η µάχη είναι διαφορετική και τα περισσότερο µαχητικά ψάρια είναι αυτά που ζυγίζουν 25–50 κιλά. Μπορεί να πιάσεις ένα GT 60 κιλών και να µη δώσει τη µάχη ενός άλλου γύρω στα 40. Όπως και να ‘χει, είσαι ευτυχισµένος, γιατί ένα GT 50 κιλών είναι ένα ψάρι τρόπαιο. Τόσο µεγάλα ψάρια δεν τα βρίσκεις εύκολα και τα σηµεία που ψαρεύουµε είναι τα τελευταία στο πλανήτη που τα κρατάνε. Σαν ψαράς της Μεσογείου και µάλιστα των γλυκών νερών, σε διαβεβαιώνω ότι όλοι είναι ικανοί να παλέψουν ένα ψάρι ακόµα και 50 κιλών. Από την πρώτη επαφή θα καταλάβεις τι χρειάζεται, έστω και αν το πρώτο ψάρι δεν ανέβει στο σκάφος. Πρέπει να τα δώσεις όλα, γιατί το ψάρι αυτό δεν αστειεύεται. Στο µηχανισµό έχουµε 15 κιλά φρένα και ψαρεύεις ένα ψάρι που ουσιαστικά τραβάει τη βάρκα! Θα κάνεις λάθη, όλοι κάνουν, αλλά όσο λιγότερα είναι, τόσο µεγαλύτερη και η πιθανότητα να το φέρεις στο σκάφος.

Είπες χρησιµοποιείτε φρένα 15 κιλών;
Ναι βέβαια, και αν µάλιστα ψαρεύουµε από την ακτή, χρειαζόµαστε ακόµα µεγαλύτερα, όταν το ψάρι πλησιάζει τα κοράλλια πρέπει µε κάθε τρόπο να το σταµατήσουµε. Αν είσαι τυχερός και επιλέξει την καθαρή πλευρά, τότε µπορείς να δώσεις φρένα και να το δουλέψεις πιο ήρεµα. Στα ανοιχτά ψαρεύουµε πιο ήρεµα και δεν έχεις αυτό το ρίσκο. Το άλλο πολύ σηµαντικό, είναι όταν έχεις το strike να καρφώσεις πολύ δυνατά. Τα σαγόνια είναι πολύ σκληρά εσωτερικά, ώστε αν θέλεις να καρφώσεις το αγκίστρι σωστά, πρέπει να ασκήσεις µεγάλη πίεση, αν έχεις λιγότερα φρένα δε θα το καταφέρεις. Χρησιµοποιούµε µόνο τους καλύτερους µηχανισµούς (spinning) της αγοράς, αφού µόνο µε ένα τέτοιο έχουµε ελπίδα να ανεβάσουµε ένα τέτοιο ψάρι.

Ποια είναι η κύρια τεχνική που εφαρµόζετε στα ψαρέµατά σας;
Κυρίως χρησιµοποιούµε το popping, επειδή είναι ο πιο συναρπαστικός τρόπος να πιάσουµε GT βλέποντας την επίθεση στην επιφάνεια. Όταν τα ψάρια είναι πιο τεµπέλικα, χρησιµοποιούµε τα stick baits, βυθιζόµενα ή όχι. Αναλόγως το βάθος που µπορούµε να τα βρούµε, ψαρεύουµε και µε jigging, τεχνική που µας επιτρέπει να ψαρέψουµε και διαφορετικά είδη. Άλλωστε, υπάρχει τεράστια ποικιλία ψαριών!

Τι νήµα χρησιµοποιείτε στο µηχανισµό;
Στο Σουδάν που τα GT είναι 25–30 κιλά και µπορείς να συναντήσεις εύκολα και Dogtooth tuna, προτείνω PE 8–10, µόνο ποιοτικά νήµατα. Για το Σοκότρα ή το Τζιµπουτί προτείνω PE 12, δηλαδή 120 lbs. Τα χοντρά νήµατα θα αποτελέσουν τον παράγοντα επιτυχίας, αφού στο popping η µειωµένη βολή λόγω του χοντρού νήµατος δεν αποτελεί αρνητικό παράγοντα στη σύλληψη των GT.

Πόσες ηµέρες διαρκεί ένα ταξίδι;
Συνήθως στο Σουδάν και στο Τζιµπουτί είναι 6 ηµέρες ψάρεµα, στο Σοκότρα είναι περισσότερο, γιατί είναι µεγαλύτερο το ταξίδι µέχρι το σηµείο. Οπότε µένουµε 8 µέρες εκεί. Αλλά εξαρτάται, αν ένα φουλ γκρουπ θέλει κάτι ιδιαίτερο, µπορούµε να το κανονίσουµε, δεν είναι πρόβληµα.

Από πόσα άτοµα απαρτίζεται ένα γκρουπ και πόσο κοστίζει στο καθένα;
Συνήθως το κάθε γκρουπ είναι 6-7 άτοµα και εξαρτάται από τον προορισµό. Για έξι µέρες ψάρεµα στο Σουδάν, το κόστος χωρίς αεροπορικά τα εισιτήρια είναι περίπου 2.000 ευρώ, για το Τζιµπουτί το κόστος ανεβαίνει στα 2.800. Το Τζιµπουτί ήταν δηµοφιλής προορισµός, αλλά είχε κλείσει για πέντε χρόνια για στρατιωτική εκπαίδευση και τώρα άνοιξε ξανά. Οι πρώτες ψαριές ήταν ασύλληπτες και ακόµα αποτελεί έναν αρκετά δυνατό προορισµό. Για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει, θα πρότεινα να πάει στο Σουδάν και το Τζιµπουτί, και µετά στο Σοκότρα. Εγώ τα έκανα ανάποδα…! Το πρώτο µου ψάρι εκεί ήταν ένα πολύ µεγάλο GT, δεν κατάφερα να το βγάλω έξω, αλλά πραγµατικά τρόµαξα µε τη δύναµη του!

Πες µας κάποια πράγµατα για τα τεχνητά δολώµατα που χρησιµοποιείτε.
Για να ψαρέψουµε τα GT χρησιµοποιούµε poppers µεταξύ 150 και 250 γραµµάρια, ανάλογα το βάρος των GT που αναζητούµε, αλλά και τη δυνατότητα του καλαµιού. Το βάρος αυτό αναφέρεται χωρίς τις σαλαγκιές ή τα αγκίστρια. Χρησιµοποιώντας νούµερα όπως 12/0 ή 13/0, το βάρος που προκύπτει είναι µεγάλο. Για τα stick baits χρησιµοποιούµε ίδιο µέγεθος και ίδιο µήκος, κατασκευάζονται από ξύλο ή πλαστικό, και µπορεί να είναι floating ή sinking. Άλλες φορές χρησιµοποιούµε πιο εξειδικευµένα, όπως plugs (σαν τα stick baits, αλλά κινούνται µε άλλο τρόπο πλεύσης) ή diving poppers.

Στην Ελλάδα απαγορεύεται το ψάρεµα των πελαγικών ειδών, αν όµως κάποιος ψαρεύει catch & release, πιστεύεις αυτός ο τρόπος ψαρέµατος πελαγικών ειδών από το σκάφος είναι αποδοτικός και στα δικά µας νερά;
Γενικώς τα ψάρια δεν έχουν παντού ίδια συµπεριφορά, όµως υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που είναι παντού τα ίδια. Τα πελαγικά ψάρια αρέσκονται στο να κυνηγάνε τη τροφή τους στο ρεύµα, άρα σε τέτοια σηµεία πρέπει να τα αναζητήσουµε. Τα poppers θα φέρουν τα ψάρια στην επιφάνεια, αφού οι παφλασµοί τους τα προκαλούν. Άλλες φορές βλέπουµε κυνήγια από κοπάδια µικρόψαρων που µαρτυρούν την παρουσία τους. Εκεί κάνουµε βολές µε stick baits και poppers. Στη Γαλλία τα ψαρεύουν αρκετά, ιδίως την γαλαζόπτερη τούνα. Η τεχνική είναι η ίδια, τα τεχνητά θα πρέπει να είναι διαφορετικά, µικρότερα θα έλεγα, µε µάξιµουµ 150 γραµµάρια.

Με άλλους τρόπους πιο light έχεις ψαρέψει στην Ερυθρά;
Έχω δοκιµάσει και είναι πολύ διασκεδαστικό, αφού έχει πάρα πολλά είδη ψαριών. Αν κάποιος ρίξει νωπό δόλωµα, δε φτάνει ποτέ, µα ποτέ στο βυθό, γιατί κάποιος καρχαρίας ή άλλο είδος θα το χτυπήσει αµέσως. Φυσικά εµείς προτιµούµε να φάµε το καλαµάρι που εσείς χρησιµοποιείτε σα δόλωµα, παρά να το χαραµίσουµε! Φέτος δοκίµασα slow pitch jigging και το πρώτο ψάρι που έπιασα ήταν ένας 3µετρος καρχαρίας µε νήµα PE 4. Μιλάµε για µία ώρα µάχη, και αυτή ήταν η τελευταία φορά που ψάρεψα µε τόσο light εξοπλισµό!

www.wildseaexpedition.com
facebook: Wild Sea Expedition

Exit mobile version