Ίχνη κοκαΐνης που καταλήγουν σε ποτάμια και λίμνες ενδέχεται να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ψαριών, με νέες έρευνες να δείχνουν ότι οι ουσίες αυτές μπορούν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των σολομών και να μεταβάλλουν τα πρότυπα κίνησής τους.
Σε πειραματική μελέτη, νεαροί σολομοί του Ατλαντικού που εκτέθηκαν σε κοκαΐνη και στο βασικό προϊόν αποδόμησής της, τη βενζοϋλεκγονίνη, εμφάνισαν αυξημένη κινητικότητα και μεγαλύτερη διασπορά μέσα σε λίμνη.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τέτοιες αλλαγές μπορεί να επηρεάζουν κρίσιμες λειτουργίες, όπως η αναζήτηση τροφής και η αποφυγή θηρευτών.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η παρουσία αυτών των ρύπων στα υδάτινα οικοσυστήματα οφείλεται κυρίως σε λύματα που καταλήγουν στο περιβάλλον, είτε λόγω ανεπαρκούς επεξεργασίας είτε εξαιτίας υπερχειλίσεων και διαρροών.
Αν και δεν είναι ακόμη σαφές το πλήρες εύρος των επιπτώσεων, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ψάρια ενδέχεται να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και να εκτίθενται σε αυξημένους κινδύνους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο μεταβολίτης της κοκαΐνης φάνηκε να έχει ακόμη ισχυρότερη επίδραση από την ίδια την ουσία, οδηγώντας τα ψάρια σε μεγαλύτερες αποστάσεις μετακίνησης και αλλαγές στον προσανατολισμό τους.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ρύπανση από φαρμακευτικές και άλλες χημικές ουσίες αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη βιοποικιλότητα, ενώ καλούν σε βελτίωση της διαχείρισης λυμάτων και σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.
Παρότι οι σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας μπορούν να απομακρύνουν μεγάλο μέρος αυτών των ουσιών, τα ακατέργαστα λύματα παραμένουν βασική πηγή ρύπανσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για πιο αποτελεσματικό έλεγχο και προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Πηγή: ertnews.gr
Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.

