Site icon Boat & Fishing

Το «Μαύρο Ρεύμα» αλλάζει πορεία και ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας στην Ιαπωνία

Ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει έως και μία ίντσα τον χρόνο σε ορισμένες περιοχές, την ώρα που γειτονικά σημεία καταγράφουν πτώση. Οι επιστήμονες αποδίδουν το εντυπωσιακό φαινόμενο στη μετατόπιση του ρεύματος Κουρόσιο, ενός από τα ισχυρότερα ωκεάνια ρεύματα παγκοσμίως.

Η επιφάνεια του ωκεανού δεν είναι ποτέ απολύτως επίπεδη. Τα νερά συσσωρεύονται σε ορισμένες περιοχές, ωθούμενα από τους ανέμους ή έλκονται βαρυτικά από μεγάλες μάζες, όπως οι πάγοι. Στα δυτικά άκρα των μεγάλων ωκεανών, τα ισχυρά επιφανειακά ρεύματα — φλέβες θερμού νερού — κινούνται προς τους πόλους, δημιουργώντας επιπλέον κλίσεις στη στάθμη της θάλασσας.

Αυτή η δυναμική ανισότητα μεταβάλλεται διαρκώς. Σύγχρονοι χάρτες καταγράφουν σύνθετα μοτίβα «υδάτινων λόφων και κοιλάδων», ενώ αναδεικνύουν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο ανοικτά της Ιαπωνίας: σε γειτονικές περιοχές, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει έως και μία ίντσα τον χρόνο, ενώ αλλού μειώνεται ακόμη ταχύτερα.

Οι μεταβολές αυτές συνδέονται με τη μετατόπιση του Κουρόσιο, ενός από τα ισχυρότερα ωκεάνια ρεύματα παγκοσμίως, γνωστού και ως «Μαύρο Ρεύμα». Η πρόσφατη αλλαγή της πορείας του έχει οδηγήσει σε θερμοκρασιακά ρεκόρ, διαταράσσοντας την αλιεία — πυλώνα της ιαπωνικής κουλτούρας — και ενισχύοντας ακραία καιρικά φαινόμενα στην ξηρά.

Το Κουρόσιο μεταφέρει πάνω από 200 φορές περισσότερο νερό από τον Αμαζόνιο. Κανονικά ρέει βόρεια από τον Ισημερινό και καμπυλώνει ανατολικά κοντά στη χερσόνησο Μπόσο, όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ακραίες αποκλίσεις. Η βόρεια παρυφή του έχει μετακινηθεί έως και 480 χιλιόμετρα βορειότερα, προκαλώντας πρωτοφανή άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας.

«Στην ακτή Σανρικού, η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 6 βαθμούς Κελσίου και παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα για δύο χρόνια — κάτι χωρίς ιστορικό προηγούμενο», δήλωσε στο CNN ο καθηγητής Shusaku Sugimoto από το Πανεπιστήμιο Tohoku.

Οι επιπτώσεις είναι άμεσες και πολυεπίπεδες. Το μεγάλο «κύμα» του Κουρόσιο, που ξεκίνησε το 2017 και διήρκεσε σχεδόν οκτώ χρόνια, μετέφερε θερμά νερά μακριά από τη νότια Ιαπωνία, αναδιαμορφώνοντας τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Παραδοσιακά είδη, όπως οι αντζούγιες, υποχώρησαν, ενώ κυριάρχησαν σαρδέλες που ευνοούνται από υψηλότερες θερμοκρασίες.

Παράλληλα, η στάθμη της θάλασσας μπορεί να διαφέρει έως και μισό μέτρο μεταξύ διαφορετικών πλευρών του ρεύματος. Όταν το φαινόμενο εκδηλώθηκε κοντά στη Χονσού, η αυξημένη στάθμη επιδείνωσε τις ζημιές από τον τυφώνα Lan στη Σιζουόκα.

Οι αλλαγές απειλούν την παραδοσιακή ιαπωνική αλιεία και τη διατροφική ταυτότητα της χώρας. Στην περιοχή Μιέ, η αλιεία σαρδέλας έχει μειωθεί κατά 70–80%, ενώ στον βορρά επηρεάστηκε και η παραγωγή Κόμπου, βασικού συστατικού της σούπας dashi.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα αυτά ενδέχεται να ενταθούν. «Η ένταση αυτών των μεταβολών πιθανότατα θα αυξάνεται και δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέλλον», τονίζει ο Bo Qiu από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, υπογραμμίζοντας ότι η μελέτη του Κουρόσιο προσφέρει κρίσιμα στοιχεία για το πώς θα αλλάξουν οι ωκεανοί στον επόμενο αιώνα.

Πηγή: thecaller.gr

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Exit mobile version