Site icon Boat & Fishing

Τουρκικά γρι-γρι ψαρεύουν μαζικά μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου

Νέο επεισόδιο προκλητικής και παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας από τουρκικά σκάφη καταγράφηκε ανάμεσα στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, με βίντεο-ντοκουμέντο να αποτυπώνει τη μαζική παρουσία περίπου 20 τουρκικών γρι-γρι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το υλικό, που προβλήθηκε τη Δευτέρα (22/12) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, δείχνει τα τουρκικά αλιευτικά να ρίχνουν δίχτυα σε απόσταση αναπνοής από ελληνικό σκάφος, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο καπετάνιος του ελληνικού αλιευτικού περιγράφει σκηνές έντασης, με τα γρι-γρι να πλησιάζουν επικίνδυνα και να παραμένουν στο σημείο, παρά τις εκκλήσεις του.

«Είκοσι γρι-γρι, μέσα στην Ελλάδα, 20 μέτρα δίπλα μου. Άναψαν μπροστά στην πλώρη μου, κινδυνεύουμε να συγκρουστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την απουσία πλωτών μέσων επιτήρησης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αλιέων, μέσα σε μόλις δύο 24ωρα περισσότερα από 30 τουρκικά σκάφη εισήλθαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με μηχανότρατες να δρουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και γρι-γρι τη νύχτα έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όπως επισημαίνεται, οι πρακτικές αυτές όχι μόνο πλήττουν την ελληνική αλιεία, αλλά συνιστούν και σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Ο ναύαρχος ε.α. και πρώην διευθυντής Λιμενικής Αστυνομίας και Ελέγχου Αλιείας, Νίκος Σπανός, υπογράμμισε ότι οι τουρκικοί στόλοι φαίνεται να στοχεύουν συστηματικά συγκεκριμένους ψαρότοπους του Αιγαίου, από το Θρακικό Πέλαγος έως τα Δωδεκάνησα, με αυξημένη δραστηριότητα γύρω από το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τους Αρκιούς.

«Πρόκειται για ζήτημα κυριαρχίας και ασφάλειας. Η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη νομοθεσία και να προστατεύσει έμπρακτα τους Έλληνες αλιείς», τόνισε.

Πηγή: star.gr

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Exit mobile version