Δεν έχουν την λάμψη του χρυσού ούτε την πολυτέλεια των πολύτιμων λίθων, κι όμως κρύβουν μέσα τους ανεκτίμητη διατροφική και εμπορική αξία. Οι αχινοί, αργοί και αθόρυβοι, συντηρούν μια εύθραυστη ισορροπία στο οικοσύστημα της θάλασσας.
Η θάλασσα είναι ένα δώρο ανοιχτό σε όλους, αλλά όχι χωρίς όρια. Οι βουτιές και η χαλάρωση στην ακροθαλασσιά ανήκουν σε όλους, όμως κάποια πλάσματα πρέπει να παραμένουν ανέγγιχτα. Οι αχινοί είναι ανάμεσά τους.
Αυτά τα μικρά θαλάσσια ζώα με σφαιρικό ασβεστολιθικό κέλυφος και αιχμηρά αγκάθια, ζουν στη λάσπη του βυθού, ανάμεσα σε φύκια ή πάνω σε βράχια σε ρηχά νερά.
Στην Εύβοια, μια εικόνα που προκαλεί ανησυχία αλλά και βαθύ προβληματισμό ήρθε στο φως: τσουβάλια γεμάτα με αχινούς, στοιβαγμένους κατά εκατοντάδες, μακριά από τον βυθό τους.
Η μαζική και παράνομη αλίευσή τους αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα.
Δράστες τους αφαιρούν από το φυσικό τους περιβάλλον και τους μεταφέρουν πρόχειρα στην ακτή, αδιαφορώντας για τη νομιμότητα και τις περιβαλλοντικές συνέπειες.
Ο αχινός, περιζήτητος για τη μοναδική του γεύση και γνωστός ως το «μαύρο χαβιάρι της θάλασσας», έχει γίνει στόχος λόγω της υψηλής ζήτησης σε εστιατόρια και γκουρμέ αγορές.
Αυτός ο «θησαυρός» οδηγεί πολλούς να ρισκάρουν και να τον κυνηγούν με κάθε τρόπο – ακόμη και παράνομα.
Η ερασιτεχνική αλιεία αχινών επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, με ειδική άδεια και όριο ημερήσιας ποσότητας.
Στην πράξη όμως, οι ανεξέλεγκτες συλλογές υπονομεύουν τους φυσικούς πληθυσμούς και απειλούν σοβαρά την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Ο αχινός δεν είναι απλώς ένας εκλεκτός μεζές. Είναι κρίσιμος κρίκος στην τροφική αλυσίδα, συμβάλλει στον καθαρισμό του βυθού και στη γενικότερη υγεία των θαλασσών.
Η υπεραλίευσή του διαταράσσει αυτήν την ισορροπία και προκαλεί αλυσιδωτές οικολογικές συνέπειες.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι πληθυσμοί αχινών έχουν μειωθεί δραματικά.
Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές, που εντείνουν τους ελέγχους, κατάσχουν παράνομα φορτία και επιβάλλουν τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες.
Η προστασία του αχινού είναι πλέον κάτι παραπάνω από ανάγκη. Είναι ευθύνη.
Δεν είναι μόνο θέμα νόμου, αλλά και σεβασμού προς τη φύση και τη βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών.
Το συμβάν στην Εύβοια ήταν μια ακόμα υπενθύμιση της πίεσης που ασκεί ο άνθρωπος στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Ευτυχώς, η έγκαιρη επέμβαση των αρχών σε αυτήν την περίπτωση απέτρεψε τη συνέχιση της παράνομης αλιείας.
Το πρόβλημα, όμως, παραμένει και η θάλασσα ζητάει τη δική μας φωνή για να προστατευθεί.
Πηγή: evianews
Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.