Στην Κρήτη, οι πληθυσμοί αχινών, που είχαν μειωθεί δραστικά τα προηγούμενα χρόνια λόγω υπεραλίευσης, δεν έχουν ακόμη ανακάμψει, παρά τις αυστηρές νομοθετικές προβλέψεις.
Η παράνομη αλιεία, τροφοδοτούμενη από τη μεγάλη ζήτηση, συνεχίζεται, ενώ οι έλεγχοι παραμένουν ανεπαρκείς σε όλα τα στάδια – από την αλίευση έως την εμπορία.
«Από το 2008-2009 ξεκινήσαμε προσπάθειες, με πρωτοβουλία του τότε προϊσταμένου κ. Παναγιωτάκη, για να περιοριστεί η αλιεία αχινών, καθώς διαπιστώναμε τη δραματική μείωση των πληθυσμών, ειδικά στην Κρήτη» δηλώνει στα «Χανιώτικα νέα» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλιείας Π.Ε. Χανίων, Λ. Ανεζάκη.
Και συμπληρώνει:
«Οι απαγορεύσεις θεσπίστηκαν τελικά το 2014, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα»,
Στον Νομό Χανίων έχουν εκδοθεί μόλις δύο επαγγελματικές άδειες για αλιεία αχινών, ωστόσο η παράνομη δραστηριότητα παραμένει εκτεταμένη.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία:
- Η αλιεία επιτρέπεται μόνο τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο. Τους υπόλοιπους μήνες απαγορεύεται για επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
- Επαγγελματίες με άδεια και αδειοδοτημένο σκάφος μπορούν να αλιεύουν έως 600 αχινούς ημερησίως.
- Ερασιτέχνες έως 20 αχινούς την ημέρα ή 30 εφόσον διαθέτουν ερασιτεχνική βάρκα.
Η διακίνηση των αχινών πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω ιχθυοσκαλών ή εγκεκριμένων μονάδων που διαχειρίζονται μαλάκια.
Τα συσκευασμένα προϊόντα οφείλουν να φέρουν ετικέτα με την ημερομηνία αλίευσης, το όνομα του αλιέα και την περιοχή προέλευσης.
Η μεγάλη ζήτηση στην Κρήτη και η περιορισμένη τοπική παραγωγή οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε εισαγωγές αχινών από την ηπειρωτική Ελλάδα και άλλες περιοχές, όπου η κατανάλωση του προϊόντος δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη.
Πηγή: cretaone.gr
Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.