Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΣΥΡΤΗ ΒΥΘΟΥ: Τα τεχνητά δολώματα της αγοράς

20 Νοεμβρίου, 2015

ΣΥΡΤΗ ΒΥΘΟΥ: Τα τεχνητά δολώματα της αγοράς

Η συρτή βυθού αποτελεί ένα ψάρεµα διαχρονικό, και µάλιστα µε αξιόλογα αποτελέσµατα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Έτσι, αρκετοί οι ψαράδες δηλώνουν λάτρεις της συγκεκριµένης τεχνικής, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άποψη αλιευµάτων, καθώς στήρες, ροφοί, σφυρίδες, αλλά και συναγρίδες, είναι µερικά από τα ψάρια τα οποία µπορεί να συναντήσουµε στα ψαρέµατα µε συρτή βυθού.

Η συρτή βυθού, αποτελεί µια τεχνική η οποία µας προσφέρει τη δυνατότητα να εξερευνήσουµε και να ψαρέψουµε µεγάλες περιοχές, ακολουθώντας συγκεκριµένες πορείες. Με την τεχνική της συρτής βυθού, θα αναζητήσουµε ψάρια σε αποχές ή σε κοµµάτια µε άγριο βυθό, όπως ξέρες, ανεβοκατεβάσµατα του πυθµένα ή µονόπετρα. Για να στεφθεί το ψάρεµά µας µε επιτυχία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταφέρουµε να παρουσιάσουµε το τεχνητό µας στη σωστή απόσταση πάνω από το βυθό, δηλαδή σε ένα βάθος το πολύ τριών µέτρων ψηλότερα από αυτόν. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα µπορέσουµε να αποφύγουµε πιθανά σκαλώµατα, που θα οδηγήσουν στην απώλεια του τεχνητού µας, ή ακόµα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι τσιµπιές θα είναι από λιγοστές έως ανύπαρκτες. Πρόκειται για µια εποχιακή τεχνική κατά κύριο λόγο, η οποία αποδίδει τα µέγιστα τους µήνες που διανύουµε, µιας και την άνοιξη τα καλαµάρια λιγοστεύουν και τα ψάρια αρχίζουν να προτιµούν τα τεχνητά δολώµατα, όπως αυτά που χρησιµοποιούµε στη συρτή βυθού.

photo_13Μιλώντας τώρα για τον εξοπλισµό, µπορούµε να πούµε ότι δε χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα απαιτητικός, σε σχέση πάντα µε άλλες τεχνικές ψαρέµατος. Μια µεγάλη λεκάνη, σχοινί τύπου Dacron, πετονιά 0.80 mm, µερικά βαρίδια 150 γραµµαρίων και ένα µικρότερο συρόµενο, στριφτάρια, µια καλή πετονιά διαµέτρου 0.60-0.70 mm, και φυσικά τα τεχνητά που θα χρησιµοποιήσουµε, συνθέτουν τον εξοπλισµό µας. Επιπρόσθετα, στον απαραίτητο εξοπλισµό µας πρέπει να συµπεριλάβουµε και ένα βυθόµετρο, το οποίο θα µας πληροφορεί για το βάθος και τις ιδιοµορφίες του πυθµένα, και επιπλέον ένα gps για να µπορούµε να γνωρίζουµε την ταχύτητα (2,8-3,4 µίλια) που κινείται το σκάφος µας ανά πάσα στιγµή. Αξίζει βέβαια να σηµειωθεί ότι µέρος του εξοπλισµού µας µπορεί να αποτελέσει και κάποιος εξειδικευµένος µηχανισµός του εµπορίου, κατασκευασµένος ειδικά για να µας διευκολύνει στην τεχνική αυτή, µιας και το ψάρεµα της συρτής µε το χέρι θεωρείται αρκετά κουραστικό, ειδικά σε µεγάλα βάθη.

Το σηµαντικότερο µέρος του εξοπλισµού µας όµως, αποτελούν ίσως τα τεχνητά που θα χρησιµοποιήσουµε στην προσπάθεια µας να δελεάσουµε κάποιο µεγάλο αρπακτικό. Τα τεχνητά που χρησιµοποιούνται συνήθως στη συρτή βυθού, είναι αποµίµηση κάποιου ψαριού, σε χρωµατισµούς φυσικούς ή έντονους. Όσον αφορά στους χρωµατισµούς, οι πειραµατισµοί έχουν δείξει ότι οι έντονοι αποδίδουν περισσότερο σε βαθιά νερά, σε αντίθεση µε τους σκουρόχρωµους ή φυσικούς χρωµατισµούς, που θα δώσουν ικανοποιητικά αποτελέσµατα ακόµα και σε ρηχότερα νερά. Χαρακτηριστικό επίσης των τεχνητών αυτών αποτελεί και η µεγάλη τους γλώσσα, η οποία τους επιτρέπει να κατεβαίνουν βαθύτερα. Στο εµπόριο µπορούµε να συναντήσουµε τεχνητά τόσο µε µεταλλική, όσο και µε πλαστική γλώσσα. Μία ακόµα παρατήρηση που έχει βγει µέσα από συνεχή και πολυετή ψαρέµατα µε συρτή βυθού, είναι ότι γενικά προτιµούµε να χρησιµοποιούµε τεχνητά µε µεταλλική γλώσσα, όταν ψαρεύουµε σε φωτεινές ηµέρες µε τον ήλιο να βρίσκεται ψηλά, ενώ τα τεχνητά µε πλαστική γλώσσα κάνουν πολύ καλή δουλειά σε µέρες µε συννεφιά ή όταν πραγµατοποιούµε το ψάρεµά µας σε χαµηλές φωτιστικές συνθήκες (ξηµέρωµα- σούρουπο).

Έτσι λοιπόν, επιλέξαµε να σας παρουσιάσουµε µέσα από αυτές τις σελίδες του περιοδικού, ορισµένα από τα τεχνητά τα οποία µπορούµε να συναντήσουµε στην αγορά και έχουν γίνει γνωστά για τα κατορθώµατά τους.


Τεχνητό ψαράκι RAPALA X-RAP MAGNUM

anoigma_3

Αυτά τα ψαράκια µε τη µασίφ, βυθιζόµενη γλώσσα τους, πάνε κατευθείαν στον πάτο, χωρίς καµία βοήθεια, και τίποτα δεν µπορεί να εµποδίσει την απολύτως ευθύγραµµη πλεύση τους! Κινούνται άψογα σε ταχύτητες ακόµα και 13 κόµβους, αποτελώντας το απόλυτο ψαράκι για big game fishing. ∆ιαθέτουν ηµιδιάφανο σώµα, µε φυσική υφή και έγχρωµη γλώσσα στα χρώµατα D, FT & HH. Το σώµα τους έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, έτσι ώστε να δίνει την εντύπωση πραγµατικών λεπιών. Χαρακτηριστικό τους τα 3D ολογραφικά µάτια και το εσωτερικό τους ολόγραµµα. Είναι εφοδιασµένα µε τριπλά ενισχυµένα κρικάκια και τριπλά ενισχυµένες permasteel σαλαγκιές. ∆υνατότητα επιλογής και ανάµεσα σε χρωµατισµούς για µεγάλα βάθη, µε βάθος πλεύσης 4,5 έως 9 µέτρα.
ΣΙΜ Α.Ε. τηλ.: 210 4903.566, www.sim.gr
ΣΜΑΡΩ ΚΑΛΑΪΤΖΗ & ΣΙΑ ΟΕ τηλ.: 2310 569.455


Τεχνητό ψαράκι River2sea Downsidder

anoigma_4

Τα τεχνητά δολώµατα Downsidder της River2sea, έχουν υψηλή ποιότητα κατασκευής και εργονοµικό σχεδιασµό που ξεχωρίζει. Είναι ιδανικά για την τεχνική της συρτής βυθού, καθώς διαθέτουν µεγάλη γλώσσα που τους δίνει την δυνατότητα βύθισης σε βάθος έως και 8 µέτρα, ανάλογα πάντοτε µε την ταχύτητα του σκάφους. Κάθε τεχνητό της σειράς Downsidder έχει µήκος 15 εκατοστά και βάρος 52 γραµµάρια, ενώ είναι εφοδιασµένο µε δύο µοναδικής ποιότητας σαλαγκιές της Owner, ικανές να συγκρατήσουν οποιοδήποτε θήραµα. ∆ιαθέσιµα σε µεγάλη ποικιλία ρεαλιστικών χρωµατισµών, που κάνουν κάθε τεχνητό της σειράς µοναδικό και εξαιρετικά ακαταµάχητο για κάθε µεγάλο αρπακτικό!
ΑΦΟΙ ΚΑΣΑΜΠΑΛΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. τηλ.: 2310 755.000, www.kasambalis.bros.gr


Τεχνητό ψαράκι Spro Powercatcher Plus 160

anoigma_5

Τεχνητό υψηλής βύθισης (Deep diver shad) της SPRO, ιδανικό για συρτή–trolling, κατάλληλο για µεγάλα θηράµατα. Το συγκεκριµένο τεχνητό χαρακτηρίζεται από την ειδικά σχεδιασµένη γλώσσα του, η οποία του προσφέρει µια µοναδική κίνηση και δράση κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εφοδιασµένο µε ισχυρά κρικάκια και σαλαγκιές κατασκευασµένες για θαλασσινή χρήση, ικανές να συγκρατήσουν κάθε µεγάλο αρπακτικό που θα του επιτεθεί. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και το ολογραφικό, τρισδιάστατο µάτι του, στοιχείο που χαρίζει στο τεχνητό µια γενικότερα πολύ αληθοφανή εικόνα. ∆ιαθέσιµο σε πολλούς χρωµατισµούς.
SKALIS OUTDOOR – ΣΚΑΛΗΣ ΕΠΕ, τηλ.: 210 2585.404, www.skalisoutdoor.com


Τεχνητό ψαράκι Lineaeffe Moray minnow

anoigma_6

Η σειρά Moray minnow της Lineaeffe, αποτελείται από τεχνητά τα οποία έχουν µελετηθεί και σχεδιαστεί κατάλληλα για τη συρτή βυθού. Η σχεδίαση του σώµατός τους ξεχωρίζει, καθώς η καµπύλη που διαθέτουν κατά µήκος της ράχης, τους προσφέρει άκρως δελεαστική πλεύση και αποτελεί µεγάλη πρόκληση για κάθε θηρευτή. Όλα τα τεχνητά της σειράς είναι εξοπλισµένα µε εξαιρετικά δυνατές σαλαγκιές και κρικάκια, που δε θα µας προδώσουν ποτέ. Επιπλέον, η διπλή επίστρωση χρώµατος των τεχνητών, τα καθιστά σηµαντικά ανθεκτικά απέναντι στις φθορές από χτυπήµατα. Θα τα συναντήσουµε σε πέντε ιδιαίτερους χρωµατισµούς.
ΑΦΟΙ ΡΟΓ∆ΑΚΗ Ο.Ε., τηλ : 2310 306.796, www.rogdakis.gr


Τεχνητό ψαράκι UZUME POWER MINNOW

anoigma_7

Αν κάτι σου ελκύει περισσότερο την προσοχή στα Power Minnow της Uzume, αυτό είναι σίγουρα η πολύ προσεγµένη και αληθοφανής κατασκευή τους, µε ιδιαίτερη έµφαση στη λεπτοµέρεια. Κάθε τεχνητό της σειράς χαρακτηρίζεται από τη µοναδική σχεδίασή του, µε τα άκρως ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, όπως τα τρισδιάστατα µάτια και τα βράγχια. Η σειρά περιλαµβάνει τεχνητά σε µήκη 10 και 12 εκατοστά και τέσσερις πολύ ελκυστικούς χρωµατισµούς. Η νευρική κίνησή τους κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, προκαλεί την ακαριαία επίθεση των αρπακτικών. Όλα τα τεχνητά της σειράς POWER MINNOW διαθέτουν ισχυρές σαλαγκιές, κατάλληλες για επαφή µε το θαλασσινό νερό.

ΜΑΣΤΡΟΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. & ΣΙΑ ΟΕ τηλ.: 210 6916.762, www.fishing-mastro.gr


Τεχνητό ψαράκι STORM DEEP THUNDER

anoigma_8

Η σειρά DEEP THUNDER της εταιρείας STORM, αποτελείται από τεχνητά µήκους 15 εκατοστών, µε µεγάλη πλαστική γλώσσα η οποία τους προσφέρει ασυναγώνιστη πλεύση µέσα στο νερό. Κάθε τεχνητό της σειράς είναι κατασκευασµένο από ισχυρό πλαστικό, ώστε να αντέχει στα χτυπήµατα, αλλά και στα κοφτερά δόντια ενός µεγάλου θηρευτή, όπως για παράδειγµα µια συναγρίδα. Επιπρόσθετα, τα τεχνητά της σειράς DEEP THUNDER προσφέρουν την επιλογή φυσικών (σε αποµίµηση λεπιών) ή εντυπωσιακών, έντονων χρωµατισµών, κατάλληλων για κάθε περίσταση. Όλα τα τεχνητά της συγκεκριµένης σειράς, είναι εφοδιασµένα µε εξαιρετικά ισχυρές σαλαγκιές Premium Perma Steel VMC, κατάλληλες για χρήση σε θαλασσινό νερό.

ΣΙΜ Α.Ε. τηλ.: 210 4903.566, www.sim.gr


Τεχνητό ψαράκι SORCERER από τη HALCO

anoigma_9

Η SORCERER, αποτελεί την πιο επιτυχηµένη σειρά τεχνητών της HALCO στην Ελλάδα. Τεχνητά τα οποία έχουν γίνει γνωστά µέσα από τα κατορθώµατά τους σε αρκετά είδη ψαριών. Αυτό που κάνει τα τεχνητά αυτής της σειράς ξεχωριστά, είναι η άκρως ρεαλιστική πλεύση τους µέσα στο νερό. Κάθε τεχνητό SORCERER συνοδεύεται από δυο bullet proof γλώσσες και είναι εξοπλισµένο µε τρεις ισχυρές σαλαγκιές της εταιρείας Mustad. Έτσι, ο κάθε ψαράς έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη γλώσσα που θα προσαρµόσει στο τεχνητό του και ανάλογα να µεταβάλλει το βάθος πλεύσης του εκάστοτε τεχνητού. Η σειρά απαρτίζεται από ψαράκια αρκετών χρωµατισµών, τόσο σε φυσικές αποχρώσεις, όσο και σε έντονες, οι οποίες αρκετές φορές κάνουν τη διαφορά. ∆ιαθέσιµα σε µέγεθος 12,5 και 15 εκατοστών.
Γ.ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΗΣ – Kalantzakis Lures, τηλ.: 210 8066 528, 6937 781 674


Τεχνητό ψαράκι BLUEWATER F18

anoigma_10

Η σειρά BLUEWATER F18, αποτελείται από τεχνητά ψαράκια ειδικά σχεδιασµένα για συρτή βυθού. H πλαστική γλώσσα επιτρέπει σε κάθε τεχνητό της συγκεκριµένης σειράς να κολυµπά στο βάθος των 4 µέτρων κάτω από την επιφάνεια, χωρίς πρόσθετο βάρος, και µε εξαιρετικό, µοναδικά δελεαστικό τρόπο. Η σειρά περιλαµβάνει τεχνητά σε µήκη 16 και 20 εκατοστά, µε βάρος 34 και 60 γραµµάρια αντίστοιχα. Κάθε ψαράκι της σειράς είναι εξοπλισµένο µε τρεις εξαιρετικά ισχυρές σαλαγκιές της εταιρείας VMC. Χαρακτηριστικό της σειράς BLUEWATER F18, είναι επίσης η µεγάλη διαθέσιµη ποικιλία χρωµατισµών των τεχνητών, µε δυνατότητα επιλογής απόχρωσης για κάθε περίσταση, λαµβάνοντας πάντοτε υπ’ όψη και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Anglermania ltd τηλ. 2661091204, anglermania.spiros@gmail.com


Τεχνητό ψαράκι STAYSEE 120 SP

anoigma_11

Η εταιρεία LUCKY CRAFT, γνωστή για τη µεγάλη γκάµα τεχνητών δολωµάτων της, έχει να µας παρουσιάσει ένα τεχνητό ειδικά κατασκευασµένο για την τεχνική της συρτής βυθού. Η σειρά των τεχνητών STAYSEE 120 SP, µήκους 12 εκατοστών, ξεχωρίζουν για τη µοναδική, πολύ νευρική τους κίνηση µέσα στο νερό, µια κίνηση η οποία δεν περνά απαρατήρητη από κανένα αρπακτικό. Κάθε τεχνητό της σειράς είναι εφοδιασµένο µε τρεις ισχυρές σαλαγκιές, ανθεκτικές στο θαλασσινό νερό. Χαρακτηριστικό της συγκεκριµένης σειράς τεχνητών, είναι οι υπέροχοι διαθέσιµοι χρωµατισµοί τους.

ΒΑΡΤΑΛ – Ε. & Ι. Βαρουξή Ο.Ε. Τηλ.: 210 8002.155

 


Τεχνητό ψαράκι SEBILE Koolie Minnow LL

anoigma_12

Τα ψαράκια SEBILE Koolie Minnow LL µε την ευµεγέθη γλώσσα, έχουν στρογγυλεµένο σώµα το οποίο τους επιτρέπει να κολυµπούν φυσικά και ευέλικτα µέσα στο νερό. To δυνατό όπλο της σειράς “Koolie Minnow LL” όµως, δεν είναι η µεγάλη τους γλώσσα. Είναι το κενό ανάµεσα στο ρύγχος και τη γλώσσα του ψαριού. Το κενό αυτό εκµηδενίζει τις αναταράξεις που δηµιουργούνται από το τεχνητό ψαράκι και εκµεταλλεύεται 100 % όλη την επιφάνεια της γλώσσας του, έτσι ώστε να πηγαίνει βαθύτερα και να κολυµπά άριστα. Όλα τα ψαράκια έχουν υγρό στο εσωτερικό τους. Το χρώµα PS έχει διαφανή κοιλιά µε υγρό και γυαλιστερούς κόκκους, ενώ τα χρώµατα BROY- BRW διαθέτουν διάφανη κοιλιά µε KOKKINO υγρό, το οποίο ερεθίζει τα ένστικτα των αρπακτικών ψαριών. Ο µοναδικός σχεδιασµός τους κάνει τα τεχνητά αυτά δολώµατα ίσως τα πιο δηµιφιλή στον κόσµο. ∆ιαθέσιµα σε 9, 12, 13.6, 16 και 19 εκατοστά, ενώ η σειρά “SALT & SUN “ είναι διαθέσιµη σε 16, 19, και 24 εκατοστά. Χαρακτηριστικό της σειράς “SALT & SUN “ είναι ότι τα τεχνητά της σειράς αυτής έχουν ενισχυµένες σαλαγκιές, κρίκους, και ισχυρό κορµό γεµισµένο µε υλικό Foam, έτσι ώστε να αντέχουν ακόµα και στα πιο δυνατά χτυπήµατα. Η γλώσσα τους είναι και αυτή ενισχυµένη, για καλύτερη πλεύση µέσα στη θάλασσα, σε σχέση πάντα µε τα υπόλοιπα τεχνητά δολώµατα. Όλα τα ψαράκια της σειράς Koolie Minnow LL, αλλά και της Koolie Minnow LL “SALT & SUN “, θα τα συναντήσουµε σε µοναδικούς φυσικούς ή έντονους χρωµατισµούς.
YIOI ∆. ΒΡΑΧΝΟΥ Ο.Ε., τηλ.: 210 4176 488, 4129 486, 41700 68

Tags
Τεχνητά Δολώματα Συρτή βυθού
Comodo SSL