Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

2,1 εκ. δολάρια σε 21χρονο για να καθαρίσει τον ωκεανό!

17 Φεβρουαρίου, 2016

2,1 εκ. δολάρια σε 21χρονο για να καθαρίσει τον ωκεανό!

ocean-cleanup-project-4Στα 17 του ο Ολλανδός Boyan Slat, 21 χρονών σήμερα, έχει μία τρελή ιδέα, να καθαρίσει τους ωκεανούς από πλαστικά και άλλα αντικείμενα που επιπλέουν χρησιμοποιώντας τα ρεύματα. Το Ocean Cleanup Project μπαίνει στη διαδικασία μελέτης και μετά από τρία χρόνια θα λάβει χρηματοδότηση 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων για την υλοποίηση του!

Κάθε χρόνο οι ωκεανοί δέχονται 8 εκατομμύρια τόνους σκουπίδια, ενώ οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι 5 τρισεκατομμύρια πλαστικά σκουπίδια ήδη επιπλέουν και ταξιδεύουν στη θάλασσα. Αυτό το τεράστιο πρόβλημα απασχόλησε τον νεαρό φοιτητή όπου βρήκε μία απλή λύση, να κατασκευαστούν επιπλέοντα φράγματα που θα φιλτράρουν και θα συλλέγουν τα πλαστικά χρησιμοποιώντας τα ρεύματα των ωκεανών.

Το σχέδιο προχωρά δυναμικά και αν όλα πάνε καλά το πρώτο Ocean Cleanup με μήκος πλωτήρα 6.561 πόδια, θα συλλέγει πλαστικά στα ανοιχτά της Ιαπωνίας μέσα στο 2016. Μέχρι το 2020 πιθανόν να καταφέρει να καθαρίσει το 42% των σκουπιδιών του Ειρηνικού.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

ocean-cleanup-project-3Μία σειρά από πλωτήρες θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο φίλτρο όπου θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά. Θα διαθέτει δίχτυ ως και δέκα πόδια κάτω από την επιφάνεια. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι η συγκέντρωση σκουπιδιών μειώνεται σε μεγαλύτερα βάθη. Κάθε 45 μέρες σκάφος θα περνά και θα συλλέγει από τα δίχτυα τα σκουπίδια όπου θα τα μεταφέρει για ανακύκλωση. Οι εκτιμήσεις λένε ότι η μέθοδος αυτή είναι 33 φορές φθηνότερη και 7.900 φορές πιο γρήγορη από τις συμβατικές προτάσεις.

ΦΩΤΟ: TheOceanCleanup

Comodo SSL