Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιάννης Κακαβογιάννης

Ψάρεµα µε τις νέες µολυβοκεφαλές SOTOS από τη DBS

3 Ιουνίου, 2016

Ψάρεµα µε τις νέες µολυβοκεφαλές SOTOS από τη DBS

Η εταιρεία DBS µας παρουσίασε τελευταία µια νέα σειρά από µολυβοκεφαλές πολλαπλής χρήσης, για ψαρέµατα από σκάφος. Εµπνευστής της πρωτότυπης αυτής κατασκευής είναι ο Σωτήρης Βασιλούλης, ο γνωστός σε όλους Σώτος, από όπου πήραν και τις ονοµασίες τους.

BF_39_Sotos_2Ζωντανό ή νωπό δόλωµα µπορεί να δολωθεί µε τρόπο ώστε η πλεύση του να φαίνεται όσο γίνεται πιο φυσιολογική, και να ψαρευτεί κάθετα ή µε την τεχνική του φύλακα. Σε δύο διαφορετικές µορφές, στρογγυλό και οβάλ, σε βάρη 180, 220 και 260 gr, µε κρίκο στο πάνω µέρος για το δέσιµο του παράµαλλου, δύο άλλους κρίκους στο πλάι για τα αγκίστρια και την αρµατωσιά µας, καθώς και τη δυνατότητα σταθερού αγκιστριού πάνω στο µολύβι, προσφέρει στο χρήστη µια µεγάλη πληθώρα επιλογών.

Για τους φίλους της συρτής και του φύλακα, η οβάλ εκδοχή θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιµη, αφού στο πάνω µέρος θα δέσουν τη µάνα και στην πίσω υποδοχή το παράµαλλο µε την αρµατωσιά τους, στο επιθυµητό για αυτούς µήκος. Μακρύ παράµαλλο στα ρηχά και κοντό στα βαθειά.

Αφού δολώσουµε της αρµατωσιά µας µε κάποιο ζωντανό δόλωµα, την κατεβάζουµε στο βυθό, και µόλις πατώσει η µολυβοκεφαλή, αρχίζουµε να κινούµαστε µε µικρή ταχύτητα. Με αυτόν τον τρόπο ψαρεύουµε χαµηλά, αναζητώντας σφυρίδες, στήρες, συναγρίδες και φαγκριά. Αν θέλουµε να ανέβουµε λίγο ψηλότερα και να αναζητήσουµε τα µαγιάτικα, τότε αυξάνουµε λίγο την ταχύτητά µας.

BF_39_Sotos_5Για αυτούς που ψαρεύουν µε ζόκα, θα τους εξυπηρετήσουν και οι δυο διαφορετικές εκδοχές βαριδιών, στρογγυλή και οβάλ. Μάλιστα µπορούν να προµηθευτούν και τις έτοιµες αρµατωµένες µολυβοκεφαλές, µε λεπτό νήµα και δύο ισχυρά, κοφτερά αγκίστρια, και έτσι δε θα χρειαστεί ούτε αρµάτωµα. Ένα ακόµη -τρίτο- αγκίστρι βρίσκεται στο πίσω µέρος της µολυβοκεφαλής, σταθερά συνδεδεµένο στο µολύβι µε τη βοήθεια βίδας και παξιµαδιού, και επάνω του µπορούµε να περάσουµε την ουρά του καλαµαριού ή της σουπιάς όταν αυτά είναι νωπά, κι έτσι να µην µπορούν να στριφογυρίζουν τα δολώµατα στο νερό και προκαλούν δισταγµό στα ψάρια.

BF_39_Sotos_4Κατεβάζουµε τη δολωµένη µολυβοκεφαλή στο βυθό, και αφού πατώσει, την ανασηκώνουµε ελάχιστα από αυτόν κρατώντας την ακίνητη, περιµένοντας το τσίµπηµα. Αν ο τόπος είναι καλός αυτό δε θα αργήσει να έρθει. Ένα δυνατό κάρφωµα και το ψάρι θα βρίσκεται αγκιστρωµένο στην αρµατωσιά µας. Στη συνέχεια, το ανέβασµά του στο σκάφος µας είναι θέµα χρόνου.

BF_39_Sotos_3

Ο ψαράς που δεν ασχολείται µόνο µε µία, αλλά µε πληθώρα τεχνικών, µπορεί να βρει και άλλες δυνατότητες χρήσης αυτών των µολυβοκεφαλών, όπως πχ.:

  • • στο ψάρεµα των καλαµαριών, µπορεί να δέσει στο πίσω µέρος της µολυβοκεφαλής ένα παράµαλλο και στη συνέχεια την καλαµαριέρα του, προς αναζήτηση των καλαµαριών στα βαθειά,
  • να τοποθετήσει ένα µεγάλο αγκίστρι πάνω της και να τη δολώσει µε µοσχιό, αναζητώντας τα µαύρα ψάρια της περιοχής, και,
  • • να τοποθετήσει ένα ή δύο µικρά παράµαλλα µε λεπτή πετονιά και κατάλληλα αγκίστρια, και να αναζητήσει τα µεγάλα λυθρίνια ή τα σκαθάρια.

Οι ιδέες και οι εφαρµογές βλέπετε δε σταµατούν. Ο κάθε ψαράς, ανάλογα µε τα ψάρια και τον τόπο που τα αναζητεί, προσαρµόζει τις µολυβοκεφαλές στα δεδοµένα αυτά. Εσείς, έχοντας πάρει κάποιες ιδέες από τα παραπάνω, προσπαθήστε να προσαρµόσετε τις πρωτότυπες αυτές µολυβοκεφαλές στα δικά σας γούστα.

  • dbs_logoDBS FISHING
  • τηλ.: 2310 486 750, 2310 805 180,
  • 210 5757 227, www.dbsfishing.gr
Comodo SSL