Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Χρήστος Βερούχης

Συρτή φύλακας: Αρματωσιά με ζωντανή σουπιά

1 Δεκεμβρίου, 2022

Συρτή φύλακας: Αρματωσιά με ζωντανή σουπιά

Στη συρτή φύλακα η αρματωσιά με ζωντανό δόλωμα σουπιά αποδίδει τα µέγιστα σε βαθιά νερά.

Αν δεν βρίσκουµε καλαµάρια λοιπόν, όλοι όσοι ασχολούµαστε µε την τεχνική του φύλακα, προσπαθούµε να εφοδιαστούµε και να ψαρέψουµε και µε άλλα, διαφορετικά δολώµατα. Ένα από αυτά είναι και η σουπιά. Πολύ πιο ανθεκτική από το καλαµάρι, µπορούµε να τη διατηρήσουµε άνετα κι εύκολα αρκετές ώρες, χωρίς ιδιαίτερα µεγάλη φροντίδα στη συντήρησή της, ακόµη και το καλοκαίρι.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουµε, είναι τα µελάνια που εκσφενδονίζει τη στιγµή της δόλωσης και το δυνατό δάγκωµά της. Ένα αντικείµενο, π.χ. ένα πλαστικό µπουκαλάκι από νερό που θα τοποθετήσουµε στα πλοκάµια της για να το αρπάξει, µπορεί να µας γλιτώσει από τα παραπάνω.

Αρµατωσιά µε τρία αγκίστρια
Η δόλωσή της µπορεί να γίνει σε κλασσική αρµατωσιά µε δύο αγκίστρια, ένα σταθερό κι ένα συρόµενο σε σειρά, αλλά σαφώς πιο αποτελεσµατική έχει αποδειχθεί η αρµατωσιά µε τα τρία αγκίστρια, δύο σταθερά κι ένα συρόµενο.

Τα σταθερά βρίσκονται δεµένα σε µικρά παραµαλλάκια που ισαπέχουν µεταξύ τους. Η αρµατωσιά µπορεί να είναι κατασκευασµένη από πετονιά fluorocarbon διαµέτρου 0,60-0,70 χιλιοστών ή από χοντρό νήµα.

Η πετονιά είναι προτιµητέα στα ρηχά νερά (έως 50 µέτρα), ενώ το νήµα στα βαθιά (50 µέτρα και άνω).

Ο τρόπος δόλωσης της σουπιάς σε αυτήν την αρµατωσιά, γίνεται µε τα δύο σταθερά αγκίστρια στα πλοκάµια και το συρόµενο στο τελείωµα της «ουράς» της. 

Η κατασκευή της αρµατωσιάς βήμα-βήμα

 

Tags
Αρματωσιά Αγκίστρια Συρτή Φύλακας Ζωντανό δόλωμα Ζωντανό Συρτή Φύλακας στα Βαθιά Δόλωμα Σουπιά Σουπιά Ζωντανή σουπιά δόλωση ζωντανού
Comodo SSL