Δυσαρεστημένοι οι αλιείς της Κρήτης, ασαφές το πλαίσιο αποζημιώσεων για τον λαγοκέφαλο
Έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασαν οι επαγγελματίες αλιείς κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αλιείας Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (27/1) υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, του ΕΛΚΕΘΕ, λιμενικών αρχών, δημοτικών λιμενικών ταμείων, του ΟΛΗ και του ΓΕΩΤΕΕ.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα χρόνια προβλήματα του αλιευτικού κλάδου, με κυρίαρχο ζήτημα τις επιπτώσεις από τα εισβολικά είδη και τα θαλάσσια θηλαστικά.
Ωστόσο, οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν –και κυρίως εκείνες που αφορούν τις αποζημιώσεις για τον λαγοκέφαλο– δεν ικανοποίησαν τους αλιείς, οι οποίοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, με τον πρόεδρο των αλιέων Ηρακλείου Γιάννη Ανδρουλάκη να κάνει λόγο για «σύσκεψη άνευ ουσίας».
Αναφορικά με το πιλοτικό πρόγραμμα αποζημίωσης για τα λαγόψαρα, ο κ. Τζεδάκης διευκρίνισε ότι, παρά τις αρχικές αναφορές για αποζημίωση ύψους 6,5 ευρώ ανά κιλό, το ποσό δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί και παραμένει ανοιχτό, καθώς απαιτείται σχετική τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, το ΕΛΚΕΘΕ και τη Διαχειριστική Αρχή.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στην Κρήτη, με προοπτική τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποζημιώσεων, καθώς και η παροχή νέου εξοπλισμού στους αλιείς.
«Αγκάθι» για τον κλάδο παραμένει το αυξημένο κόστος που επωμίζονται οι αλιείς για την καταστροφή του λαγοκέφαλου, κυρίως λόγω της λειτουργίας του κλιβάνου και της κατανάλωσης ρεύματος.
Επίσης, τέθηκε και το αίτημα αποζημιώσεων για ζημιές από θαλάσσια θηλαστικά, όπως είχε συμβεί και την προηγούμενη χρονιά.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Κρήτης προωθεί πρόγραμμα εμπορίας και προώθησης του λεοντόψαρου –επίσης εισβολικού αλλά εδώδιμου είδους– με στόχο την ένταξή του σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης.
Όπως αναφέρθηκε, θα ακολουθήσουν δράσεις ενημέρωσης και γευσιγνωσίας σε σχολεία και σε όλους τους νομούς του νησιού.
Σε ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κρήτης επισημαίνει ότι οι διαδικασίες για το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα αποζημίωσης λαγοκέφαλου στην Ελλάδα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Τόνισε, δε, τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη φιλοδοξία το πρόγραμμα να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες Περιφέρειες.
Πηγή: creta24.gr
Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.
