Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αμοργός: Αλιείς και εθελοντές καθάρισαν παραλία στα πλαίσια του προγράμματος Αμοργόραμα

8 Απριλίου, 2021

Αμοργός: Αλιείς και εθελοντές καθάρισαν παραλία στα πλαίσια του προγράμματος Αμοργόραμα

Το Αμοργόραμα είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου των επαγγελματιών αλιέων Αμοργού που έχει ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2020.

Από την παραλία της Βλυχάδας κοντά στα Κατάπολα, ξεκίνησε στην Αμοργό η υλοποίηση του προγράμματος «Αμοργόραμα» για τη συλλογή πλαστικών απορριμμάτων και παλαιών διχτυών από τις παραλίες του νησιού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού με την δυναμική υποστήριξη του Δήμο Αμοργού. Η δράση θα συνεχιστεί και σε άλλες παραλίες του νησιού

Η αρχή έγινε την  Κυριακή  4 Απριλίου, με τους εθελοντές να επιβιβάζονται στα αλιευτικά σκάφη των Γιάννη Ψακή και Νικόλα Βεκρή και αψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες μάζεψαν συνολικά 150 σακούλες απορριμμάτων με πλαστικά καθώς και αρκετά ξύλα.

Τα συλλεγόμενα πλαστικά θα μεταφερθούν σε έναν ειδικά τοποθετημένο κάδο στα Κατάπολα, για οδηγηθούν με οργανωμένο τρόπο στην ανακύκλωση.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος δήλωσε: « Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη δράση καθαρισμού παραλίας σε συνεργασία με τους αλιείς του νησιού μας. Ευχαριστώ όσους συμμετείχαν και αφιέρωσαν εθελοντικά το χρόνο τους για να κάνουμε την Αμοργό μας πιο καθαρή».

Τι είναι το Αμοργόραμα

Το Αμοργόραμα είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου των επαγγελματιών αλιέων Αμοργού που έχει ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2020.

Με αυτό το πρόγραμμα ο επαγγελματικός σύλλογος αλιέων της Αμοργού θέλει να υιοθετήσει ένα βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά και της υπεραλίευσης στο Αιγαίο.

Μέσω του #Αμοργόραμα οι επαγγελματίες αλιείς του νησιού απέχουν από την επαγγελματική τους δραστηριότητα κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο μήνες όπου πολλά είδη ψαριών αναπαράγονται.

Τα καΐκια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, χρησιμοποιούνται αυτούς τους δύο μήνες, ως μεταφορικό μέσο για προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα παραλίες, με σκοπό τον καθαρισμό τους!

Ο στόχος είναι μέσω του προγράμματος να απομακρύνουν υδάτινα απορριμμάτα από τις παραλίες του νησιού, να προστατέψουν τα ιχθυοαποθέματα σταματώντας το ψάρεμα για δύο μήνες και παράλληλα να προστατέψουν την  πολιτιστική κληρονομιά της παράκτιας αλιείας.

Το πρόγραμμα μέχρι στιγμής χρηματοδοτείται μόνο μέσω της πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης ενώ υποστηρίζεται από τον Δήμο Αμοργού και το Cyclades Preservation Fund.

Τα χρήματα που συλλέγονται κατά τη συμμετοχική χρηματοδότηση χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των ψαράδων και του πληρώματός τους, προκειμένου να καθαρίσουν τις παραλίες του νησιού κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2021.

•Βρείτε το περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ: https://amorgorama.com/el/

•Βρείτε την πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης εδώ: https://fundrazr.com/amorgorama2021…

Πηγή: cyclades24.grkykladiki.gr

Tags
Καθαρισμός Αμοργός Αμοργόραμα Καθαρισμός Παραλίας Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού [jetpack-related-posts]
Comodo SSL