Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τη δυναμίτιδα στο Αιγαίο – κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού και καταστροφή της παράκτιας ζώνης

12 Σεπτεμβρίου, 2022

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τη δυναμίτιδα στο Αιγαίο – κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού και καταστροφή της παράκτιας ζώνης

Σαν σήμερα, πριν 11 χρόνια, τραυματίστηκε θανάσιμα στη νότια Εύβοια 60χρονος ψαράς ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο.

Ο ψαράς τραυματίστηκε σοβαρά ενώ προσπαθούσε να ψαρέψει από τη στεριά, χρησιμοποιώντας δυναμίτη. Ο δυναμίτης έσκασε μπροστά του τραυματίζοντας τον στο στέρνο, τα χέρια  και το πρόσωπο. Μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Καρύστου και στη συνέχεια διακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και δυστυχώς μετά από ένα διάστημα και παρά τις προσπάθειες των γιατρών έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Και σε αυτή την περίπτωση επιχειρήθηκε από την πρώτη στιγμή να αποσιωπηθεί το περιστατικό, για να αποφευχθούν τυχόν κυρώσεις.

Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται. Σε κάποιες περιοχές, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην Εύβοια, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Πελοπόννησο, αποτελούν το πεδίο όπου η χρήση δυναμίτιδας αποτελεί κοινό τρόπο ψαρέματος. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά η μορφολογία της παράκτιας ζώνης και η δυσκολία επέμβασης του Λιμενικού Σώματος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.

Δεν είναι όμως μόνο τα απόμακρα σημεία που οι παράνομοι αλιείς “καίνε” τους ελληνικούς βυθούς, καταγγελίες έρχονται από περιοχές γύρω από το Λαύριο και τα Λεγραινά όπου συγκεκριμένο καΐκι κάνει συστηματικά χρήση δυναμίτη!

Σε αυτές τις περιοχές, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται συχνά αλιεύοντας με χρήση δυναμίτη και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η συγκάλυψη λόγω κοινωνικών φραγμών ή εκφοβισμού, δεν βοηθούν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, διευρύνοντας την τραγική λίστα των ακρωτηριασμένων ψαράδων από τη χρήση δυναμίτιδας και επεκτείνει τον χάρτη αυτής της ιδιότυπης “εμπόλεμης ζώνης”.  Τέτοιες πρακτικές εκτός ότι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αποδεκατίζουν τον σπάνιο θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου και δίνουν στην Ελλάδα την εικόνα τριτοκοσμικής χώρας.

Απόχες και ξύλα έτοιμα για χρήση, κρυμμένα από δυναμιτιστές σε απόμακρους κάβους

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Tags
Παράνομη Αλιεία Ψάρεμα με δυναμίτη
Comodo SSL