Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ανησυχούν οι ψαράδες στην Κρήτη για τις γεωτρήσεις

Ιούλιος 17, 2019

Ανησυχούν οι ψαράδες στην Κρήτη για τις γεωτρήσεις

Σε λίγους μήνες ξεκινούν οι έρευνες στα κοιτάσματα υδρογονοανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το γεγονός αυτό έχει φέρει ανησυχία στους ψαράδες του νησιού οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί και ζητούν ενημέρωση από την Πολιτεία.

Ο Στέλιος Γιαλινάκης, πρόεδρος των ψαράδων στη περιοχή Παλαιόχωρα Χανιών, ανησυχεί για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τα αλιευτικά αποθέματα. Φοβάται πως σε λίγα χρόνια θα είναι δύσκολο να προμηθεύει το ιχθυοπωλείο της Παλαιόχωρας με φρέσκα ψάρια.

«Αν αυτή η δραστηριότητα βλάψει το περιβάλλον, τότε σίγουρα θα δεχθεί πλήγμα και ο τουρισμός μας. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας. Εμάς, ως επαγγελματίες μας προβληματίζει και το τι θα γίνει με τα ψάρια. Τα αποθέματα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε και άλλο πλήγμα. Πρέπει να μας ενημερώσουν. Να έρθουν εδώ οι αρμόδιοι και να μας εξηγήσουν τι ακριβώς θα συμβεί και ποια είναι τα επόμενα στάδια αυτής της διαδικασίας» υποστηρίζει ο Στέλιος Γαλινάκης.
Η Αριστέα Πιτσάκη έχει εστιατόριο και αναρωτιέται αν οι τουρίστες θα συνεχίσουν σε λίγα χρόνια να επιλέγουν το μαγαζί της για να δοκιμάσουν την Κριτική κουζίνα ή θα συνδυάζουν την Κρήτη με τις γεωτρήσεις. «Φοβάμαι, ανησυχώ για αυτές τις σεισμικές δονήσεις που λένε πως θα κάνουν. Δεν θα επηρεάσουν αυτά τα πράγματα το περιβάλλον μας και την θάλασσα μας; Εμείς από τον τουρισμό ζούμε. Αν είναι για καλό να γίνει, αλλά να μην γκρεμιστούν όλα όσα έχουμε χτίσει αυτά τα χρόνια.

Δουλεύουμε σκληρά, δίνουμε δουλειά σε τόσες οικογένειες, έχουμε ευθύνες και αγαπάμε τον τόπο μας» υποστηρίζει στο euronews, η Αριστέα Πιτσάκη.
Την ίδια ώρα, οι Αρχές του νησιού εμφανίζονται καθησυχαστικές. Η Περιφέρεια Κρήτης κατανοεί τις επιφυλάξεις των πολιτών, όμως ζύγισε τα υπέρ και τα κατά και τελικά αποφάσισε να πει «ναι» στις έρευνες για τους υδρογονάθρακες.

Οι τοπικές αρχές σημειώνουν πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Αυτό το έργο αποτελεί μεγάλη επενδυτική ευκαιρία όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη την χώρα. Αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, αν σκεφτεί κανείς πως η Ελλάδα έχει βιώσει μια μεγάλη οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια. Κατανοούμε τις ανησυχίες, ζυγίσαμε τα δεδομένα και αποφασίσαμε να πούμε «ναι».

Έχουμε κάνει ό,τι είναι εφικτό ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Θέλω όμως να πω ότι σε πολλά μέρη του κόσμου πραγματοποιούνται γεωτρήσεις δίπλα σε μεγάλα τουριστικά θέρετρα. Πολλά από αυτά είναι πολύ πιο διάσημα από την Κρήτη», υποστηρίζει μιλώντας στο euronews, ο Νίκος Καλογερής, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Πηγή: Euronews

Tags
Κρήτη Περιφέρεια Κρήτης Γεωτρήσεις Κοιτάσματα Υδρογονοανθράκων Ψαράδες
Comodo SSL