Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αντιδράσεις για το νέο σχέδιο Π/Δ Ερασιτεχνικής Αλιείας από τη ΠΑΣΥΦΘΕΑ

26 Μαΐου, 2021

Αντιδράσεις για το νέο σχέδιο Π/Δ Ερασιτεχνικής Αλιείας από τη ΠΑΣΥΦΘΕΑ

Το νομοθέτημα έκτρωμα που παρουσίασε προς διαβούλευση η κυβέρνηση χθες επιβεβαιώνει –δυστυχώς- πλήρως τις τοποθετήσεις μας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Επί τόσους μήνες με δήθεν προκάλυμμα την υγειονομική κατάσταση που διαμορφώνει ο ιός, διαπιστώθηκε μια ξεκάθαρη εμπάθεια και επίθεση κατά των ερασιτεχνών αλιέων (και των κυνηγών) από τους κυβερνώντες. Οι τότε ευφάνταστες στα όρια γελοιότητας προφάσεις τους προκαλούσαν κατ’ ελάχιστον μειδίαμα. Η δήθεν προσωρινή εφαρμογή των μέτρων για «το ευρύτερο καλό» έδιναν ένα άλλοθι ευπιστίας.

Πλέον οι μάσκες έπεσαν. Η εμπάθεια, ο εμπαιγμός και η καταφανής καθοδήγηση από συγκεκριμένους κύκλους οδηγούν σε στέρηση ελευθεριών όλων μας. Ελευθεριών που άπτονται στην επαφή των πολιτών με το φυσικό περιβάλλον και τους πόρους της χώρας μας.

Τα περιτυλίγματα περί προστασίας των κοραλλιών και των αλιευτικών αποθεμάτων, είναι απλά ψεύδη για το θεαθήναι και για να εκτρέψουν την κοινή γνώμη. Άλλωστε τα συρόμενα εργαλεία της επαγγελματικής αλιείας, που δίχως μέτρο ξύνουν καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το βυθό και οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα τους, δεν φαίνεται να απασχολούν την δήθεν «οικολογική» κυβέρνηση.

Μα τι περιλαμβάνει το επερχόμενο νομοθέτημα που το καθιστά τόσο κατάπτυστο και ανεδαφικό; Από πού να αρχίσει κανείς; Πλέον συμπολίτη μας ακόμα και το ταπεινό σκουλήκι απαγορεύεται να δολώσεις σε αγκίστρι για να ψαρέψεις στην παρακείμενη ακροθαλασσιά. Το δε ψαροτούφεκο -η κορωνίδα της επιλεκτικής αλιείας- «πριμοδοτείται» με έναν επιπλέον μήνα αναίτιας και ανυπόστατης απαγόρευσης. Θλιβερή πρωτοτυπία καθώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ίσχυε απαγόρευση για την τεχνική κατά το μήνα Μάιο, τελικά καταργήθηκε οριστικά!

Αυτά σε πρώτη ανάγνωση, η κορυφή μόνο του παγόβουνου. Όσο εμβαθύνει κανείς και όσο περισσότερες γνώσεις έχει περί θάλασσας, τόσο περισσότερες σκοπιμότητες και προχειρότητες διακρίνει. Το πλήγμα που θα προκληθεί σε οικονομικό επίπεδο για τους πλείστους κλάδους που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο (ενδεικτικά μόνο: κατασκευή εξοπλισμού, εμπόριο, τουρισμός) επίσης μοιάζει να μην εκλαμβάνεται υπ’ όψιν.

Η άποψη του ΠΑΣΥΦΘΕΑ είναι πως το εν λόγω νομοθέτημα πρέπει να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ και να ξανά εξεταστεί από την αρχή. Με παρουσία και αρωγή από ανθρώπους που βιώνουν και γνωρίζουν πραγματικά τη θάλασσα. Σε αυτή την κατεύθυνση σύσσωμο το ΔΣ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί και να βοηθήσει έμπρακτα, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο νόμου που να ανταποκρίνεται στη λογική και την πραγματικότητα.

To ΔΣ του ΠΑΣΥΦΘΕΑ

Tags
Αθλητική Αλιεία Ψάρεμα απαγορεύσεις Ερασιτεχνική Αλιεία ΠΑΣΥΦΘΕΑ
Comodo SSL