Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Απελευθερώθηκε στη θάλασσα το πρώτο σαλάχι «ενυδρείου» στην Ελλάδα

29 Σεπτεμβρίου, 2025

Απελευθερώθηκε στη θάλασσα το πρώτο σαλάχι «ενυδρείου» στην Ελλάδα

Ένα μικρό σαλάχι που εκκολάφθηκε σε ενυδρείο της Θεσσαλονίκης απελευθερώθηκε στη θάλασσα, σηματοδοτώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα σημαντικό βήμα για την «ex situ» (εκτός τόπου) διατήρηση απειλούμενων ειδών.

Πρόκειται για την πρώτη εκκόλαψη καλκανόβατου σε ελληνικό ενυδρείο και μόλις τη δεύτερη καταγεγραμμένη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Thermaikos Biodiversity Project, που υλοποιείται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea σε συνεργασία με τον Όμιλο Sani/Ikos.

Ο καλκανόβατος αποτελεί ευάλωτο είδος, ενώ σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας σχεδόν τα μισά είδη σαλαχιών στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως λόγω της τυχαίας παγίδευσής τους σε αλιευτικά εργαλεία.

Συχνά, οι ωοθήκες με τα έμβρυα καταλήγουν στα δίχτυα ψαράδων χωρίς καμία πιθανότητα επιβίωσης.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, τα τελευταία δύο χρόνια ψαράδες της Χαλκιδικής και του Θρακικού Πελάγους συνεργάζονται με το πρόγραμμα, παραδίδοντας τις κάψες των αβγών που βρίσκονται μπλεγμένες στα δίχτυα τους.

Οι κάψες μεταφέρονται με ασφάλεια από την iSea σε ειδικά διαμορφωμένο ενυδρείο στο Sani Resort, όπου παραμένουν σε ελεγχόμενες συνθήκες μέχρι την εκκόλαψη.

Έτσι, ένα αβγό μήκους μόλις 6 εκατοστών εξελίχθηκε σε σαλάχι 10,5 εκατοστών και απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον, όπου μπορεί να φτάσει έως και τα 80 εκατοστά.

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με την τεχνογνωσία της ισπανικής οργάνωσης Associació Lamna, συνεργάτη της iSea, η οποία έχει αναπτύξει πρωτόκολλα εκκόλαψης απειλούμενων σαλαχιών στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η iSea, το «ταξίδι» από τη στιγμή της περισυλλογής του αβγού μέχρι την απελευθέρωση του νεογέννητου σαλαχιού αποτέλεσε μια αδιάλειπτη διαδικασία έρευνας και βελτίωσης των πρωτοκόλλων εκκόλαψης.

Τα αποτελέσματα της δράσης αυτής θα αποτελέσουν πιλότο για μελλοντικές πρωτοβουλίες του προγράμματος.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Tags
Σαλάχια iSea Απειλούμενα είδη ψαριών Thermaikos Biodiversity Project καλκανόβατο
Comodo SSL