Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

"Άψαροι" οι επαγγελματίες αλιείς στη Λακωνία, αγωνία για το αύριο της αλιείας

"Άψαροι" οι επαγγελματίες αλιείς στη Λακωνία, αγωνία για το αύριο της αλιείας

Δηλώνουν “Άψαροι” οι επαγγελματίες αλιείς στη Λακωνία μέσω του κ. Γιώργου Λιβανού και αγωνιούν για το αύριο της αλιείας

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των αλιέων στη Λακωνία σύμφωνα με δημοσίευση της ιστοσελίδας Ypaithros.gr, αφού τα τελευταία δύο χρόνια η μείωση των ψαριών είναι μεγάλη.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Γιώργου Λιβανού, γραμματέα του Συλλόγου Αλιέων Νεάπολης Λακωνίας, και προέδρου του Πανελλήνιου Δικτύου Παράκτιας Αλιείας: «Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αλιεία και να λύσει έτσι και τα χέρια των λιμενικών αρχών για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Η πτώση της αλιείας έχει φτάσει στο 90% και πλέον οι περισσότεροι αλιείς δεν μπορούν να καλύψουν τις οικογενειακές τους δαπάνες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πριν από έναν μήνα, όταν δημιουργήσαμε το δίκτυο της παράκτιας αλιείας, αρκετοί συνάδελφοι δήλωσαν αδυναμία να παραστούν, αφού δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς».

Ένα από τα αρνητικά στοιχεία που καταγράφονται αυτή την εποχή είναι ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας όσων παραμένουν στο επάγγελμα και η άρνηση των νέων να το ακολουθήσουν λόγω της κρίσης. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επιβαρύνθηκε και από τη διαμόρφωση των τιμών τα τελευταία χρόνια. Όπως υποστηρίζει ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Ελαφονήσου, Μάνος Κονταφούρης, «πριν από πέντε χρόνια, πουλούσε κάποιος 22 ευρώ το κιλό τα μπαρμπούνια και τώρα έχουν πέσει στα 13 ευρώ. Όσο για τον χειμώνα, αρχίζεις από τα 8 ευρώ και φθάνεις το πολύ τα 12 ευρώ τα μεγάλα».

http://www.ypaithros.gr/alieia-lakonia-xathike/

Tags
Επαγγελματική Αλιεία Λακωνία
Comodo SSL