Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Βασίλης Γιαννόπουλος

3η Συνάντηση Hannibal Boats Ride

3 Φεβρουαρίου, 2015

3η Συνάντηση Hannibal Boats Ride

Από την εποχή που σταµάτησαν οι γνωστοί αγώνες πολυεστερικών σκαφών, όπου τα περίφηµα Hannibal πρωταγωνιστούσαν σαρώνοντας τα πρωταθλήµατα, και για πολλά ακόµη χρόνια, όλοι οι λάτρεις αυτών των µοναδικών σκαφών βρίσκονταν σε αποµόνωση.

Ηannibal-Boats-Ride_4

Μακριά από τους προβολείς βρισκόταν άλλωστε κι ο κατασκευαστής τους Αννίβας Αρτέµης, ο ένας και µοναδικός «καλλιτέχνης», ο οποίος µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας έκανε αθόρυβα την δουλειά του, όπως αυτός ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Ήταν η εποχή που το κατεστηµένο περιλάµβανε αποκλειστικά τα RIBs και κάποια ευρύχωρα πλαστικά µαζικής παραγωγής, µε φιλοσοφία εντελώς διαφορετική από αυτή των Hannibal.

Ηannibal-Boats-Ride_3Η αναφορά σε νεότερους µε παρελθοντικά στοιχεία για την ποιότητα και τα κατορθώµατα των Hannibal δεν είχε κανένα νόηµα, αφού ο συγκεκριµένος τύπος σκαφών απουσίαζε επιµελώς από τις µεγάλες βιτρίνες καταστηµάτων µε πωλήσεις σκαφών αναψυχής, κι από αντίστοιχα σαλόνια κι εκθέσεις που διοργανώνονταν κάθε χρόνο. Ο Αννίβας, σκόπιµα ή άσκοπα, ποτέ δεν ασχολήθηκε µε το marketing και την διαφήµιση, ίσως γιατί κατανοούσε ότι αυτά τα σκάφη δεν είναι για τους πολλούς. Το ιδιαίτερο design και οι εξαιρετικές δυνατότητες πλεύσης, τα έκαναν ξεχωριστά. Το κάθε ένα αποτελούσε από µόνο του µία ζωντανή διαφήµιση, πόσο µάλιστα αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να το γνωρίσει σε πραγµατικές συνθήκες στη θάλασσα.

Ηannibal-Boats-Ride_2

Καθώς όµως οι εποχές αλλάζουν, η νέα γενιά «σκαφάτων» δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσει την ελίτ εκείνης της εποχής. Πολλοί δεν ήξεραν καν την ύπαρξη των Hannibal, άλλοι πιο επιφανειακοί κι ορµώµενοι από την εποχή σου έλεγαν «που τα θυµήθηκες τώρα αυτά», κι άλλοι προσπερνούσαν την συζήτηση υποδηλώνοντας παντελή άγνοια. Υπήρχαν όµως και κάποιοι, οι οποίοι έχοντας βιώσει τις αξεπέραστες δυνατότητες ενός Hannibal που περιγράφονται από το τρίπτυχο «ταχύτητα φόρµουλας, πλευστότητα φουσκωτού κι ευστάθεια ιστιοπλοϊκού», έµειναν πιστοί σε αυτά κι ασυγκίνητοι στα κελεύσµατα της εποχής. Κάποια στιγµή, ο κάτοχος ενός Hannibal 4,55m, είχε την εξαιρετική ιδέα να δηµιουργήσει µια σελίδα για τους funs των Hannibal σε γνωστό site κοινωνικής δικτύωσης. Αµέσως δηµιουργήθηκε µια οµάδα γύρω από αυτά τα µοναδικά σκάφη, και το 2011 διοργανώθηκε µε απόλυτη επιτυχία η πρώτη συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Καλυψώ στην Ανάβυσσο, που µας αγκαλιάζει. Φυσικά µε την παρουσία των κ. Αννίβα και κ. Απόλλωνα, δηµιουργών των θρυλικών σκαφών, οι οποίοι µε τις διηγήσεις τους µεταδίδουν πολύτιµες γνώσεις κι εµπειρίες σε κάθε χειριστή ταχύπλοου σκάφους.

Ηannibal-Boats-Ride_5∆ε µπορούσαν να λείψουν µερικοί από τους οδηγούς αγώνων ταχυπλοΐας που είχαν αµέτρητες ώρες, και µηχανικοί που έχουν ζήσει τα σκάφη αυτά. Φυσικά είµαστε πολύ τυχεροί όσοι µπορούµε να παίρνουµε από την εµπειρία και τις γνώσεις αυτών των ανθρώπων για τα θέµατα πλεύσης και γενικά τη ναυπηγική. Μια οµάδα µε µπόλικο συναίσθηµα και µεράκι η οποία κάθε χρόνο διευρύνεται από νέα µέλη, που έχουν ως κοινό παρανοµαστή το πάθος τους για τα Hannibal. Από τότε και κάθε χρόνο, οι funs των ιπτάµενων σκαφών επαναλαµβάνουν τη συνάντηση, στο ίδιο πάντα µέρος, µε τα σκάφη τους να προσφέρουν εντυπωσιακό θέαµα στους παρευρισκόµενους. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ξεκινήσαµε τη συνάντηση το 2011 µε 6 σκάφη, το 2012 µε 7 και φέτος µε 11.

Αφιερωµένο στη µνήµη του Τάσου Γιαννόπουλου, “τάπα” όπως τον φώναζε ο Κ. Αννίβας.

Tags
Hannibal Hannibal Boats Ride Αννίβας Αρτέμης
Comodo SSL