Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

500 ευρώ πρόστιμο αν σας λήξει το Δελτίο Κίνησης Πλοίων Αναψυχής (ΔΕΚΠΑ)!

Δεκέμβριος 1, 2018

500 ευρώ πρόστιμο αν σας λήξει το Δελτίο Κίνησης Πλοίων Αναψυχής (ΔΕΚΠΑ)!

Αν ζείτε στο εξωτερικό ή ταξιδεύετε με τη δουλειά σας, ή τέλος πάντων για οποιοδήποτε λόγο ξεχάσατε την ανανέωση του ΔΕΚΠΑ και λήξει έστω μία ημέρα χάσατε! Το λιμεναρχείο θα σας γράψει 500 ευρώ πρόστιμο!

Από την άλλη δεν μπορεί να ανανεωθεί νωρίτερα, δηλαδή για παράδειγμα ένα μήνα πριν, η ημερομηνία που θα πάτε στο λιμεναρχείο να το ανανεώσετε μετρά σαν πρώτη ημέρα ΔΕΚΠΑ, άρα, το 12μηνο ξεκινά από αυτή και όχι την ημέρα λήξης του προηγούμενου δελτίου ΔΕΚΠΑ.

Απίστευτες ιστορίες φτάνουν στο περιοδικό σχετικά με αυτήν την κατάσταση που δημιουργεί προβλήματα στους ιδιοκτήτες σκαφών οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν «το παρών» μία φορά το χρόνο και μάλιστα πριν τη λήξη. Τουλάχιστον, η ανανέωση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε λιμεναρχείο και όχι σε αυτό που ανήκει το σκάφος.

Ο μόνος λόγος που δε χρειάζεται να ανησυχείτε για το ΔΕΚΠΑ είναι αν έχετε δηλώσει ακινησία, και αυτό βέβαια σημαίνει ότι όταν αποφασίσετε να κάνετε άρση της ακινησίας θα πρέπει να βγάλετε και το ΔΕΚΠΑ. Αν σας πιάσουν στη θάλασσα χωρίς αυτό το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ!

Τι είναι το ΔΕΚΠΑ και ποιους αφορά;
Το Δελτίο Κίνησης Πλοίων Αναψυχής αφορά όλα τα ιδιωτικά σκάφη πάνω από τα 7 μέτρα (Πλοίο αναψυχής: σκάφος ολικού μήκους άνω των επτά (7) μέτρων ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο, το οποίο μπορεί από τη γενική κατασκευή του να χρησιμοποιείται για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής) υπό ελληνική σημαία ή σημαία των άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε.

Το ΔΕΚΠΑ χορηγείται από οποιαδήποτε Λιμενική Αρχή, ανεξαρτήτως του τόπου ελλιμενισμού ή από τη Λιμενική Αρχή του λιμένα στον οποίο καταπλέουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το κόστος του είναι 50 ευρώ που πληρώνεται μέσω του συστήματος Taxisnet, «E-Παράβολο».

Δικαιολογητικά:
1. Φωτοαντίγραφο εγγράφου Εθνικότητας του Σκάφους ή της Άδειας Εκτέλεσης Πλόων
2. Φωτοαντίγραφο παλαιότερου εντύπου (εφόσον πρόκειται για αντικατάσταση)
3. Διπλότυπο από Δ.Ο.Υ. 50,00 ευρώ (ΚΑΕ 8147)
4. Αποδεικτικό πληρωμής του Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.) (το οποίο θα ισχύσει από τον Απρίλιο)
5. Ταυτότητα
6. Δίπλωμα πλοιάρχου ή κυβερνήτη
7. Ασφάλεια σκάφους σε ισχύ
8. Υπεύθυνη δήλωση αιτούντος (υπάρχει στο Λιμεναρχείο).

Επειδή λοιπόν πολλοί δεν έδωσαν την προσοχή που έπρεπε και χρεώθηκαν 500 ευρώ «ουρανοκατέβατα», βάλτε μία υπενθύμιση στο κινητό σας δυο βδομάδες πριν λήξει η προθεσμία! Ελπίζουμε το Υπουργείο να βρει τρόπο να γίνει η διαδικασία ηλεκτρονικά, για να απλοποιηθεί η έκδοση του.

Το παρόν δημοσιεύτηκε στο editorial του περιοδικού Boat & Fishing, τεύχος Σεπτεμβρίου.

Για να ενημερώνεστε έγκαιρα και έγκυρα για ότι αφορά το σκάφος, τη θάλασσα και το ψάρεμα, γραφτείτε στο newsletter του boatfishing.gr, στο παρακάτω link:

BoatFishing.gr NEWSLETTER

Tags
Φορολογική Νομοθεσία Σκαφών ΔΕΚΠΑ Φορολογία
Comodo SSL