Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

5ο Παγκόσμιο Ρεκόρ στο Pole Spear από το Δήμο Αδάμη!

11 Μαΐου, 2023

5ο Παγκόσμιο Ρεκόρ στο Pole Spear από το Δήμο Αδάμη!

Ο Δήμος, είναι δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού με θέμα το υποβρύχιο ψάρεμα στο ελληνικό ΥouTube, που πλέον αριθμεί σχεδόν 100.000 Συνδρομητές!

Στο κανάλι του “Spearfishing Life”, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα βίντεο, θα βρείτε και τα βίντεο με τα τέσσερα προηγούμενα ψάρια, που αποτέλεσαν νέα παγκόσμια ρεκόρ. Έχει στην κατοχή του το παγκόσμιο ρεκόρ Συναγρίδας, πιασμένη με ψαροτούφεκο αλλά και τα παγκόσμια ρεκόρ Λαβρακιού, Λίτσας, Γοφαριού πιασμένα με polespear (καμάκι).

Συναγρίδα: http://www.iusarecords.com/ViewRecord.aspx?id=1033
Λαβράκι: http://www.iusarecords.com/viewrecord.aspx?ID=1114
Λίτσα: http://www.iusarecords.com/ViewRecord.aspx?id=1231
Γοφάρι: https://www.esrarecords.com/Bluefish-Pole-Spear-bbaaaafNa.asp

Αυτή τη φορά, κατοχυρώνει το 5ο του σε σειρά Παγκόσμιο Ρεκόρ, πιάνοντας με το Pole spear (καμάκι), έναν ροφό βάρους 6,3 κιλών και μας περιγράφει την εμπειρία!

Ροφός: https://www.esrarecords.com/DuskyGrouperbbaaaagZa.asp

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ…
Ήταν πίσω στο 2003, όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά εκείνο το βορεινό και απομακρυσμένο κομμάτι της Άνδρου. Τότε 17 χρονών, ψάρευα ήδη “σοβαρά”, εξασκώντας στα πρώτα τους βέβαια στάδια, τις τεχνικές του καρτεριού και του agguatto. Είχα πιάσει μερικούς ροφούς μέχρι 3κιλά με το πιστό μου 90αρι apache και η αναζήτηση του μεγάλου ροφού βρισκόταν σε φάση κορύφωσης!

Σε μια από τις βουτιές και καθώς βρίσκομαι ακόμα στην κατάδυση, παρατηρώ ανάμεσα στα μεγάλα μονόπετρα έναν ωραίο ροφό να με κοιτάει που βουλιάζω. Το ψάρι στάθηκε για λίγο και όταν πλησίασα τον βυθό, μπήκε αργά κάτω από μια μεγάλη πέτρα.

Πάτωσα λίγο πιο μακριά και άρχισα να σέρνομαι αργά και αθόρυβα προς το μονόπετρο, με το όπλο στη 2η σκάλα έτοιμο για βολή! Πλησιάζω στο σημείο που μπήκε το ψάρι και προσπαθώ να διακρίνω ανάμεσα στις σκιές, χωρίς όμως αποτέλεσμα… Προχωράω στην άλλη πλευρά της πέτρας και από ένα διαμπερές παράθυρο, διακρίνω την φιγούρα του ροφού να με κοιτάει μετωπικά!

Βολή με το ψάρι να στρίβει και να την τρώει τελικά στο μάγουλο! Ακολουθεί επιπόλαιο βράχωμα και 3-4 βουτιές μετά, υπό την επίβλεψη του ζευγαριού, ο πρώτος μεγάλος ροφός 6,5 κιλών είναι στα χέρια μου!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ
20 χρόνια μετά, αυτή τη φορά με καμάκι στο χέρι αλλά πολύ μεγαλύτερη εμπειρία, θα αναζητήσω ξανά έναν μεγάλο ροφό στο μέρος αυτό, παρέα με τον φίλο μου τον Γιάννη. Γνωρίζοντας πλέον τις τρύπες αρκετών ψαριών, ελπίζω σε κάποιο ψάρι που θα σταθεί στον προθάλαμο της τρύπας του ή κάτω από κάποιο διαμπερές μονόπετρο.

Το ψάρεμα μας θα ξεκινήσει ρηχά, με τον Γιάννη να μαζεύει χοντρούς σκάρους και πεντανόστιμες λαπίνες. Θα ακολουθήσω και εγώ ρηχά με σκάρους, για ζέσταμα του κορμιού αλλά και της σκόπευσης με το polespear.

Με μερικούς σκάρους στη σημαδούρα και από μένα, θα κινηθώ βαθύτερα σε μια γνωστή ροφότρυπα. Με ένα συρτό από μακριά, ακολουθώ το μονοπάτι ανάμεσα στα μονόπετρα, που θα με φέρει μπροστά στην είσοδο του φρυδιού.

Πριν όμως φτάσω κοντά, το ψάρι που βρισκόταν λίγο παρα-έξω θα με δει και γρήγορα θα τρυπώσει με φόρα στο θαλάμι. Με την ταχύτητα και μόνο που μπήκε, μπορούσα να καταλάβω ότι δεν θα είχε σταθεί στην είσοδο και μια ακόμα βουτιά, απλά το επιβεβαίωσε.

Αργότερα, η ίδια ιστορία θα επαναληφθεί με έναν ακόμα ροφό λίγο βαθύτερα.

EΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΡΗΧΑ
Μαζί με τον Γιάννη, θα επιστρέψουμε τελικά και πάλι στα ρηχά. Καθώς κολυμπάμε κοντά στην ακτή σε βάθος περίπου 15 μ. χαλαρώνω και βουτάω προς κάτι ωραία μονόπετρα που θυμάμαι να συχνάζουν ροφοί.

Από τα μεσόνερα ακόμα και καθώς βουλιάζω, εντοπίζω τον μεγάλο ροφό να ξεκολλάει από κάπου και να τρυπώνει σε ένα μονόπετρο! Γρήγορα ανάβω την κάμερα και πηγαίνω από ένα πλαϊνό παραθυράκι του μονόπετρου, όχι από εκεί που μπήκε το ψάρι. Βλέπω την ουρά του ροφού αλλά προχωράει παραμέσα και χάνεται. Τότε κινούμαι περιμετρικά του μονόπετρου από την άλλη μεριά. Βλέπω την ουρά του ψαριού μαζί με μέρος της κοιλιάς αλλά γρήγορα πάλι χάνεται παραμέσα.

Προχωράω ξανά παραδίπλα και φέρνοντας τη μάσκα κοντά σε ένα παραθυράκι, ξεχωρίζω την σιλουέτα του ψαριού να οπισθοχωρεί. Οπλίζω γρήγορα το Polespear και αφού ξαναεπιβεβαιώσω τη θέση του ψαριού, το αφήνω να φύγει προς εκεί που υπολογίζω ότι είναι περίπου το μάτι του!

Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΡΕΚΟΡ
Το καμάκι καρφώνει τον ροφό και αυτός κάνει μάρς και βραχώνει, παίρνοντας τα μπόσικα που του έδινε η αποσπώμενη κεφαλή του polespear. Χωρίς να τραβήξω καθόλου, θα αφήσω το ψάρι, αφού δεν είμαι βέβαιος ότι η αποσπώμενη έχει περάσει πλήρως.

Επιστροφή στην επιφάνεια, καλή χαλάρωση και στην επόμενη βουτιά, θα προσπαθήσω να κάνω το ψάρι να αλλάξει θέση ώστε να βγει. Όμως για να κατοχυρωθεί η σύλληψη σαν ρεκόρ, θα πρέπει το ψάρι να βγει αποκλειστικά από εμένα, όλες οι βουτιές να είναι με τις δικές μου δυνάμεις μόνο και φυσικά να μην γίνει χρήση ψαροτούφεκου. Έτσι η μόνη μου επιλογή, είναι να καταφέρω να φτάσω το κεφάλι και να σκοτώσω το ψάρι με το μαχαίρι.

Με τον Γιάννη πάνω από το κεφάλι μου για ασφάλεια, ξεκινάει η δύσκολη προσπάθεια ξεβραχώματος στο βάθος των 17μ.

Φτάνω στο παραθυράκι και χρησιμοποιώντας το polespear σαν στέκα μπιλιάρδου, προσπαθώ αρχικά να τσιμπήσω-σπρώξω το ψάρι και να το κάνω να αλλάξει θέση.
Έτσι μετά από μερικές ενοχλήσεις, νιώθω το ψάρι να μετακινείται και αλλάζω θέση για να κοιτάξω από την είσοδο που το είδα αρχικά να μπαίνει. Βάζω το κεφάλι μου κάτω από την πέτρα και βλέπω καθαρά το κεφάλι του ψαριού, με την αποσπώμενη να έχει ξεπεράσει εντελώς!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΞΕΒΡΑΧΩΜΑ»
Ανάδυση, ξεκούραση και το πλάνο της επόμενης βουτιάς έχει δύο μέρη. Σε πρώτη φάση θα λασκάρω εντελώς το pole από το παραθυράκι δίνοντας έξτρα μπόσικα και στην συνέχεια από την μεγάλη τρύπα, θα σκοτώσω το ψάρι με το μαχαίρι.

Το πρώτο μέρος του σχεδίου πήγε τέλεια… Όμως καθώς πήγα να σκοτώσω το ψάρι, αυτό με μια κίνηση γύρισε το κορμί του στην άλλη κατεύθυνση προς το παραθυράκι και βράχωσε ακόμη χειρότερα. Επόμενη βουτιά από το παραθυράκι και αυτή τη φορά αντί να σπρώξω, τραβάω το ψάρι και αυτό δεν κουνάει ρούπι.

Απογοητευμένος στην επιφάνεια, θα πάρω από τη σημαδούρα ένα γάντζο που είχε ο Γιάννης για χταπόδια, με την ελπίδα να τραβήξω τον ροφό έξω από τη μεγάλη τρύπα.

Επιστρέφω στο παραθυράκι και ελευθερώνω πλήρως το Polespear, με την ελπίδα το ψάρι να μετακινηθεί και πάλι προς την μεγάλη τρύπα που μπήκε αρχικά. Το ψάρι τραβάει και μόλις φτάνω στην κεντρική τρύπα, βλέπω τον ροφό να την έχει περάσει και να έχει προχωρήσει πάρα μέσα, στην απέναντι πλευρά!

Τότε μετακινούμαι γρήγορα, στο τρυπάκι που είχα δει την ουρά του για πρώτη φορά, όπου φαίνεται πλέον το μισό κεφάλι του ψαριού! Με μια γρήγορη κίνηση θα αφήσω τον γάντζο, θα βγάλω το μαχαίρι από τη ζώνη και θα το καρφώσω πίσω από το μάτι του ροφού! Το ψάρι πλέον είναι νεκρό και μένει απλά να το απελευθερώσω από τα βράχια.

Mια τελευταία βουτιά και αφού το σπρώξω πάλι μέσα, στη συνέχεια θα το τραβήξω εύκολα, από την τρύπα που είχε μπει αρχικά κάτω απ’ το μονόπετρο. Θα ξεκινήσω την ανάδυση κρατώντας το εντυπωσιακό ψάρι σφιχτά στα χέρια, θαυμάζοντας το σε όλη τη διαδρομή μέχρι την επιφάνεια!

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ
Χαρές και πανηγύρια, αρκετά πλάνα για να καταγράψουμε τη στιγμή και στην συνέχεια, σιγά-σιγά θα επιστρέψουμε χαρούμενοι στην παραλία. Όλες οι απαραίτητες καταγραφές-φωτογραφίσεις για την αίτηση του παγκόσμιου ρεκόρ θα γίνουν επιτόπου, το ψάρι θα καθαριστεί στη θάλασσα και γρήγορα θα μπει στο γεμάτο πάγο ψυγείο!

Μια μέρα μετά στην Αθήνα πλέον, θα φιλετάρω το ψάρι για να φάμε τα φιλέτα παρέα με φίλους και τα μάγουλα θα αποτελέσουν το πρώτο γεύμα ψαριού του μπέμπη! Ένα μήνα μετά, με τον ροφό πλέον παρελθόν, θα φτάσει τελικά και η επιβεβαίωση της επιτροπής, για την επιτυχή κατοχύρωση του ψαριού σαν παγκόσμιο ρεκόρ! Μου πήρε 4 χρόνια και αρκετές δεκάδες ώρες βυθού, όμως τελικά βρήκα το κατάλληλο ψάρι που έκανε το λάθος και μου έδωσε την ευκαιρία για βολή!

Ένα υπέροχο ψάρι, σε προσιτό βάθος, χωρίς καν τη χρήση ψαροτούφεκου! Μια ακόμα απόδειξη πως η θάλασσα, δεν θέλει βιασύνες και υπερβολές! Με όπλο μας την υπομονή και την επιμονή, μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα και σήμερα, ψάρια τρόπαια, σε προσιτά βάθη και με απλό εξοπλισμό!

Δείτε το βίντεο από τη σύλληψη και το ξεβράχωμα του ροφού 6,3 κιλών με Pole Spear από τον Δήμο Αδάμη που αποτέλεσε το πέμπτο προσωπικό Παγκόσμιο ρεκόρ του.

Tags
Polespear Παγκόσμιο Ρεκόρ Pole Spear Ψάρι ρεκόρ Ροφός Δήμος Αδάμης Spearfishing Life [jetpack-related-posts]
Comodo SSL