Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αντώνης Δρόσος

Αφυδατωµένα δολώµατα η εύκολη επιλογή

13 Ιανουαρίου, 2016

Αφυδατωµένα δολώµατα η εύκολη επιλογή

Η εύρεση δολώµατος αποτελεί µεγάλο µπελά, και για τους παράκτιους, αλλά και για τους σκαφάτους ψαράδες. Τόσο η επιλογή, όσο και η απόκτηση και συντήρησή του, είναι µια σπαζοκεφαλιά προς επίλυση πριν από κάθε εξόρµηση, αν θέλουµε αυτή να είναι επιτυχής.
dolwmata_4Επίσης, θα πρέπει και η ποσότητά του να καλύπτει επαρκώς όλο µας το ψάρεµα, και όχι µονάχα ένα µικρό του µέρος. Για σκεφτείτε πόσες φορές έχετε εξορµήσει και µόλις πετύχατε για τα καλά τα ψάρια δεν είχατε την απαραίτητη ποσότητα δολώµατος για να συνεχίσετε, αφού το διαθέσιµο δόλωµα αποδείχτηκε ελλιπές. Επίσης, θυµηθείτε τις φορές εκείνες που ανοίγοντας το ψυγείο συντήρησής τους διαπιστώσατε µε µεγάλη σας έκπληξη ότι είχαν ψοφήσει τα ζωντανά σας δολώµατα, ή είχαν αλλοιωθεί τα νωπά, γιατί δεν είχατε προσέξει όσο έπρεπε τη µεταφορά τους. Πραγµατικά δύσκολο να ξεχαστούν τέτοιες στιγµές! Όµως, αν και σίγουρα δε θα θέλατε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, ξαναζήσατε τις οδυνηρές για τη διασκέδασή σας συνέπειες, αρκετές φορές ακόµα. Η λύση είναι αρκετά εύκολη και µπορεί να πάρει µέρος από το άγχος της έγκαιρης εύρεσης, της εξασφάλισης επαρκούς ποσότητας και της σχολαστικής συντήρησης των δολωµάτων, και δεν είναι άλλη από τα αφυδατωµένα δολώµατα.
dolwmata_5Τα αφυδατωµένα δολώµατα αποτελούν µια εύκολη και πρακτική λύση, και αν µάθουµε να τα χρησιµοποιούµε σωστά, θα µας λύσουν κυριολεκτικά τα χέρια. Πρόκειται για δολώµατα των οποίων αφαιρείται υγρασία µε µια διαδικασία αφυδάτωσης η οποία ονοµάζεται “freeze drying”, αφήνοντας αναλλοίωτα όλα τα ένζυµα, τη γεύση και τη µυρωδιά τους, και παραµένουν έτοιµα να ενεργοποιηθούν µόλις αποκτήσουν πάλι την απαραίτητη υγρασία. Μια διαδικασία ολόιδια µε τη δηµιουργία του αφυδατωµένου βρεφικού γάλακτος.
dolwmata_6Φυσικά και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα συγκεκριµένα δολώµατα έχουν κατακτήσει ένα µεγάλο κοµµάτι της αγοράς δολωµάτων παγκοσµίως. Ο ψαράς µπορεί να τα έχει ανά πάσα στιγµή αποθηκευµένα και ετοιµοπόλεµα µαζί µε τον υπόλοιπο εξοπλισµό του, για όσο χρόνο επιθυµεί, χωρίς το φόβο να πάθουν κάτι, αποφεύγοντας συγχρόνως τα γνωστά προβλήµατα των ζωντανών (όπως είναι η µικρή διάρκειά τους, η συντήρηση, η µυρωδιά, η φύρα κ.α.), και µπορεί να τα χρησιµοποιήσει όποτε αυτός θελήσει ή κρίνει σκόπιµο.
dolwmata_8Η χρήση τους είναι εύκολη και απλή. Βγάζουµε την ποσότητα και το είδος του δολώµατος που θέλουµε να χρησιµοποιήσουµε ανάλογα µε το ψάρεµά µας, και το βυθίζουµε για 10-15 λεπτά σε λίγο νερό. Ο χρόνος αυτός είναι υπεραρκετός για να µπορέσει να πάρει το δόλωµα την απαραίτητη υγρασία και να ενεργοποιηθούν όλα τα βασικά του χαρακτηριστικά. Έτσι, µπορούµε να το δολώσουµε ολόκληρο ή τµηµατικά στα αγκίστριά µας, και να ξεκινήσουµε ή να συνεχίσουµε το ψάρεµά µας.
dolwmata_7Στο εµπόριο θα βρούµε µια µεγάλη γκάµα από διαφορετικά είδη αφυδατωµένων δολωµάτων, ικανή να καλύψει όλους τους τρόπους ψαρέµατος. Γαρίδα, µύδι, ακροβάτης, αµερικάνος, ραµσής, καλαµάρι και σουπιά, είναι τα πιο συνηθισµένα. Ακόµη και αν δε θελήσουµε να τα χρησιµοποιήσουµε ως κύρια δολώµατα γιατί έχουµε στη διάθεσή µας άφθονο ζωντανό, αποτελούν µιας πρώτης τάξης εναλλακτική λύση και µια πραγµατικά χρυσή εφεδρεία. Τα αφυδατωµένα δολώµατα είναι µια δεύτερη επιλογή που ουδόλως υστερεί έναντι των ζωντανών, και προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά σε όποια πιθανή αντιξοότητα και αν προκύψει στις εξορµήσεις µας.

Περισσότερες Πληροφορίες:

mastro_logoΜαστρογεωργίου Α & ΣΙΑ ΟΕ,

τηλ: 2106916762,

www.fishing-mastro.gr

 

Tags
Αφυδατωµένα δολώµατα Μαστρογεωργίου Α & ΣΙΑ ΟΕ Fishing Mastro Δολώματα
Comodo SSL