Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Alacati International Fishing Tournament 2015

16 Δεκεμβρίου, 2015

Alacati International Fishing Tournament 2015

Βρεθήκαμε στη Χίο προσκεκλημένοι του Μιχάλη Λαβίδα, ιδιοκτήτη του καταστήματος “Fish Bite”, για να λάβουμε μέρος στο μεγαλύτερο αγώνα big game που διοργανώνεται στην Τουρκία και συγκεκριμένα στη μαρίνα Αλάτσατα.

alacati_2Φτάνοντας στο λιμάνι στα Αλάτσατα, οι εικόνες που συναντήσαμε ήταν μοναδικές : 82 σκάφη εξοπλισμένα με ότι καλύτερο υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά ειδών αλιείας, με στόχο πάντα το ψάρεμα του τόνου και άλλων πελαγικών ειδών.

Στην Ελλάδα, η απαγόρευση του τόνου έχει ατονήσει το ψάρεμα big game, όχι όμως και στην Τουρκία. Όπως διαπιστώσαμε και από κοντά, οι Τούρκοι ερασιτέχνες ψαράδες ασχολούνται εντατικά με το ψάρεμά τους, τόσο με συρτή, όσο και με drifting. Η διοργάνωση δε θύμιζε σε τίποτα τους αγώνες αλιείας όπως τους γνωρίζαμε ως τώρα. Μεγάλοι χορηγοί, μεγάλα έπαθλα, αλλά και μια ιδιαίτερα ακριβή συμμετοχή για τα σκάφη, έδιναν μια πιο VIP αίσθηση.

alacati_8alacati_12Μεταξύ των σκαφών συμμετείχαν τρία ελληνικής κατασκευής, το εντυπωσιακό Trygons Ocean Runner 590, με πλήρωμα τον Αλέξανδρο Σαρασίτη και τον Τούρκο αντιπρόσωπό του, ένα 10μετρο Technohull SeaDNA γεμάτο καλαμοθήκες και καλάμια και ένα King Fisher 720 του ναυπηγείου Αφοί Μπισκίνη.

Από τις 6 το πρωί η μαρίνα έσφυζε από ζωή. Οι ομάδες ετοίμαζαν πυρετωδώς τον εξοπλισμό τους, ενώ κάποιες προμήθευαν το σκάφος με σαρδέλα για το drifting.

alacati_intenational_fishing_1Η εκκίνηση ήταν ότι πιο εντυπωσιακό έχουμε δει σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Σκάφη από τα 6 ως τα 24 μέτρα, ξεκινούν με τέρμα τα γκάζια για να πιάσουν πρώτοι τα περάσματα όπου ο καθένας πίστευε ότι είχε περισσότερες πιθανότητες να βρει τους τόνους.

alacati_6Επιλέξαμε τη συρτή σαν τεχνική. Το μεγάλο σκάφος επέτρεπε να τραβήξουμε ταυτόχρονα οκτώ ή και περισσότερα καλάμια, χωρίς να μπλεχτούν μεταξύ τους! Ο Αντώνης, ιδιοκτήτης του σκάφους με μεγάλη εμπειρία σε ψαρέματα big game από την Αμερική, συντόνιζε όλη την ομάδα. Το πρώτο ψάρι χτύπησε αρκετά νωρίς και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άλλο ένα, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη και τις προσδοκίες! Ο Μιχάλης ανέλαβε να ανεβάσει το πρώτο και ο Κλεάνθης το δεύτερο. Δύο μικροί τόνοι bluefin μπήκαν σύντομα στο σκάφος. Άλλο ένα double strike από blue fin ξύπνησε ξανά τα αίματα και αυτή τη φορά ο Ηρακλής και ο Τάσος ανέλαβαν να βγάλουν τα ψάρια στο σκάφος.

alacati_11Ο ενθουσιασμός στο λιμάνι μεγάλος, τα σκάφη γυρνούσαν, παρέδιδαν τα ψάρια και φωτογραφίζονταν με τα τρόπαια. Οι ψαριές ήταν φτωχές, και έτσι ένας τόνος των 35 περίπου κιλών έδωσε το προβάδισμα στην πρώτη ομάδα. Εκτός από bluefin, πιάστηκαν επίσης λίγα μικρά albacores, ένας κυνηγός, και δυο βασιλικές ζαργάνες που όπως με ενημέρωσαν είναι συχνό θήραμα σε αυτά τα νερά. Η επόμενη ημέρα ήταν το ίδιο ευχάριστη, με μια εκκίνηση επίσης εντυπωσιακή με την πρώτη, όμως ψάρια δεν υπήρχαν.

alacti_7Η αλλαγή του καιρού είχε φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παρουσία των ψαριών. Στις ίδιες περιοχές που την προηγούμενη ημέρα η θάλασσα κυριολεκτικά έβραζε από τα κυνήγια των ψαριών, δεν κυκλοφορούσε τίποτα. Όποιοι πόνταραν στο drifting, βγήκαν δικαιωμένοι, αφού τα ελάχιστα ψάρια που βγήκαν πιάστηκαν με αυτήν την τεχνική.

alacati_10Ήταν σίγουρα μία πολύ όμορφη και πρωτόγνωρη εμπειρία. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Αντώνη, το Μιχάλη, τον Κλεάνθη, τον Ηρακλή και τον Τάσο για τη φιλοξενία, αλλά και την πολύτιμη βοήθειά τους για να σας μεταφέρουμε αυτές τις εικόνες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αξίζει να δείτε το σχετικό βίντεο στο DVD!

alacati_3

 

ALAÇATI FISHING 2015 – ÖDÜLLERİ VE KAZANANLAR

En Büyük Balık
Biggest Catch
4 Adet Vodafone Smart Tab Prime 6 Tablet

GoPro HERO4 Black + 3-Way Monopod + Sportsman Bağlantı Parçası

4 Adet Oakley Fishing Specific Prizm Deep Water Polarized Gözlük

7.500.-tl

TUTYA ( Blue Fin – 34,100kg)

RAMİ HUNEIDI
ERTUĞRUL İÇİNGİR
ALİ PALAMUTÇU
TONY

En Fazla Balık 1
 “Overall 1”
4 Adet Sony Xperia Z5 Telefon

GoPro HERO4 Silver + 3-Way Monopod + Sportsman Bağlantı Parçası

4 Adet Oakley Fishing Specific Prizm Deep Water Polarized Gözlük

7.500.-tl

AMAZE II ( Blue Fin 26,120kg )

İSMET ASLAN
ECE ŞULE ASLAN
CEMRE ATİK
MEHMET BERBEROĞLU

En Fazla Balık 2
“Overall 2”
GoPro HERO4 Session + 3- Way Monopod +   Sportsman Bağlantı Parçası

4 Adet Oakley Fishing Specific Prizm Deep Water Polarized Gözlük

4.000.-tl

 PEAK(3 adet Albacore 31,400kg )

SERCAN CANSEVER
MUSTAFA KILIÇ
SERKAN GİRGİN
METİN YILMAZ
ERDOĞAN YILMAZ

En Fazla Balık 3
“Overall 3”
1 Adet Raymarine Dragonfly 5 Pro Fishfinder Chartplotter

2.500.-tl

 FİLİKA ( Spearfish 15kg )

EGE KESTELLİ
CAN KESTELLİ
SALİH FETTAN
ERHAN YAĞIMLI

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

http://www.boatfishing.gr/videos-post/alacati-international-fishing-tournament-2015/

Pictures of Alacati International Fishing Tournament 2015 in our facebook page:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1059498567416353.1073741873.116574878375398&type=3

[jetpack-related-posts]
Comodo SSL