Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Χρίστος Σιµάτης

Αλλαγή εποχής στο ψαροτούφεκο …

10 Φεβρουαρίου, 2016

Αλλαγή εποχής στο ψαροτούφεκο …

 

Η µετάβαση από το θέρος στο χειµώνα, είναι µια κατάσταση άβολη και µάλλον όχι ιδιαίτερα ευχάριστη, αφού η ατµοσφαιρική θερµοκρασία πέφτει και η µέρα συρρικνώνεται. Έτσι, η θάλασσα παύει να αποτελεί πόλο έλξης για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Ακόµα, το φθινόπωρο αποτελεί την εποχή που σταµατούν τις εξορµήσεις τους και πολλοί ψαροκυνηγοί.
Όµως στην πραγµατικότητα αυτή είναι ίσως η καλύτερη χρονική στιγµή για τα υποβρύχια κυνήγια, γιατί παρόλο που τα νερά έχουν θολώσει κάπως και ο λαµπρός ήλιος του καλοκαιριού έχει «ξεθωριάσει», η θάλασσα εξακολουθεί να παραµένει ζεστή, το θερµοκλινές απουσιάζει και οι πληθυσµοί των ψαριών φαίνεται πως κάνουν ένα τελευταίο «πάρτι» πριν τη χειµερία νάρκη.

psarotoufeko_3Ανεξαρτήτως ζώνης βάθους πάντως, κάτι θα βρεθεί να ικανοποιήσει τον ψαροκυνηγό, κάποιο γοφάρι στα ρηχά, µια στήρα ή µία συναγρίδα, ακόµα και µερικά µαγιάτικα σε κάπως βαθύτερα νερά. Αποκλίσεις ανά περιοχές είναι αναµενόµενες, όµως η γενική ιδέα δεν αλλάζει. Αν όλα αυτά τα συνδυάσουµε µε την προπονηµένη καταδυτική κατάσταση από τις καλοκαιρινές εξορµήσεις και την ησυχία από τις ανθρώπινες θαλασσινές δραστηριότητες, το αποτέλεσµα είναι να έχουµε µία περίοδο του έτους που µπορεί να µας προσφέρει πολύ όµορφες εξορµήσεις και δυνατές συγκινήσεις.
Στο ναυάγιο
Στο «κοιµώµενο» κουφάρι του βυθισµένου πλοίου, η κίνηση των µικρόψαρων ήταν έντονη εκείνη τη µέρα. Μαζί τους και λίγο χαµηλότερα ανάµεσα στα χαλάσµατα, ένα κοπάδι κακαρέλοι βρίσκονταν µπερδεµένοι µε µερικούς καλούς σαργούς. Η θολούρα κυρίως που επικρατούσε, και όχι το µέγεθος του ναυαγίου, δε µου επέτρεπε να έχω πλήρη εικόνα του χώρου και των τεκταινόµενων γύρω µου. Ο ήχος από κάποιες ουρές στο υποφωτισµένο σκηνικό, ενέτεινε την απόκοσµη αίσθηση στην ατµόσφαιρα.

psarotoufeko_2Στην τρίτη κατά σειρά κατάδυση, ένα από τα µαγιάτικα που άκουγα µπήκε επιτέλους στο οπτικό µου πεδίο και µοιραία στο βεληνεκές του όπλου µου. Αγέρωχο και κυρίαρχο, το ψάρι δεν ήταν µεν πολύ µεγάλο, αλλά σίγουρα ήταν καλό. Η ευκαιρία για βολή δεν πήγε χαµένη. Η µάχη που ακολούθησε, αν και µικρή χρονικά, ήταν ιδιαίτερα έντονη. Συχνά, τα µικροµεσαία µαγιάτικα έχουν πιο λυσσαλέα αντίδραση µόλις χτυπηθούν, από ότι τα µεγαλύτερα. Μερικοί χειρισµοί µε το σχοινί του µουλινέ και σε λίγο ο περήφανος κυνηγός παραδόθηκε και ανέβηκε µαζί µας στην επιφάνεια.

Το λάθος δελτίο
Νωρίς το µεσηµέρι και η θάλασσα ήταν «λάδι»! Τι και αν το δελτίο έδινε µαΐστρο, η πρόγνωση είχε πέσει τελείως έξω. Με συνοπτικές διαδικασίες και σαν να υπάκουα σε κάποιο µυστηριώδες κάλεσµα, η πλώρη του σκάφους µου βρέθηκε να στοχεύει τον τόπο. Τα µίλια διανύθηκαν γρήγορα, καθώς η επιθυµία να βρεθώ στο νερό ήταν έντονη. Μερικές πρώτες βουτιές για ζέσταµα, και µόλις το διάφραγµα «έδωσε το Ο.Κ.», ξεκίνησα την κατάδυση για το καλό κοµµάτι : ένα βράχο που είχα ανιχνεύσει πριν λίγο καιρό µε το βυθόµετρο και σήµερα θα έβλεπα ζωντανά για πρώτη φορά. Το ασθενικό ρεύµα στην επιφάνεια, ενισχυόταν πλησιάζοντας στον πυθµένα και τελικά έκανε τη δουλειά του. Αποτέλεσµα ήταν να προσγειωθώ αρκετά µέτρα λάθος, µακριά από το στόχο µου. Πρόωρη διακοπή της βουτιάς, για να γίνει µία προσπάθεια µερικά λεπτά αργότερα.

psarotoufeko_1Αυτή τη φορά έγιναν όλα σωστά και ο βράχος ξεπρόβαλε ακριβώς µπροστά µου. Καρτέρι στην κορυφή του, µε αναγνωριστική διάθεση και το βλέµµα στο ψιλό. Αυτό ήρεµο επεξεργαζόταν τον νεοφερµένο στο χώρο του, … ή µήπως απλά δεν ένιωθε κάποια ενόχληση; Όπως και να έχει τίποτα συγκινητικό δε φάνηκε, µέχρι που ελάχιστα πριν αναδυθώ, µια µικρή οµάδα καλογρίτσες έκανε ένα ανεπαίσθητο «σπάσιµο» από τη ρίζα του βράχου προς τα πάνω. Μια στήρα ήταν εκεί και µε κοιτούσε απορηµένη. Άραγε µε χάζευε και νωρίτερα από άλλη γωνία και γι’ αυτό δεν την είχα δει; Άγνωστο. Το ψάρι παρέµεινε ήρεµο, δίνοντάς µου όλο τον απαιτούµενο χρόνο να στοχεύσω και να πετύχω µία καίρια βολή. Όπερ και εγένετο! Ανάδυση µε το µουλινέ ανοικτό, αποκλειστικά και µόνο για να αυξηθούν οι στιγµές της σύλληψης. Μάζεµα του σχοινιού στην επιφάνεια και µια µατιά προς το ήλιο που χανόταν πίσω από τον ορεινό όγκο νησιού.
Πόσο πιο όµορφα φαίνονται τελικά τα αχνά χρώµατα του δειλινού, µε ένα ωραίο ψάρι, όµορφα πιασµένο!

Tags
Ψάρεμα σε Ναυάγιο Ψαροτούφεκο Αφήγηση Ψαρευτικές ιστορίες
Comodo SSL