Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Στην Ολλανδία για τις νέες Yamaha F115B & F175A

18 Μαρτίου, 2016

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Στην Ολλανδία για τις νέες Yamaha F115B & F175A

Στις αρχές Ιουνίου 2014 ταξιδέψαµε στην Ολλανδία µε αφορµή την πρώτη Πανευρωπαϊκή παρουσίαση όχι ενός, αλλά δύο ολοκαίνουριων κινητήρων Yamaha, τον F 115 Β, αντικαταστάτης του αντίστοιχου προηγούµενου µοντέλου, και τον F 175 A, µία νέα ιπποδύναµη που «γεφυρώνει» τη διαφορά από 150 Hp – 200 Hp.

Το ταξίδι επιµελήθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία της Yamaha, η ΜΟΤΟ∆ΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ, µε συνοδό τον Τεχνικό ∆ιευθυντή της εταιρίας κ. Γιάννη Μουστάκη ο οποίος για άλλη µία φορά βοήθησε σε όλα τα επίπεδα, συµµετέχοντας ενεργά σε όλα τα τεστ σκαφών αλλά κυρίως ήταν πρόθυµος να µας λύσει κάθε απορία. Η εκδήλωση ξεκίνησε από τα κεντρικά γραφεία της Yamaha στην Ολλανδία, δίπλα στο αεροδρόµιο του Άµστερνταµ όπου και βρίσκεται η Yamaha Warehouse, η κεντρική αποθήκη ανταλλακτικών, από όπου γίνεται διανοµή σε όλη την Ευρώπη µέσω ενός συστήµατος που αν δεν το έβλεπα δε θα µπορούσα να το φανταστώ.

yamaha_2Επιγραµµατικά, η αποθήκη (Φωτ. 1,2) θυµίζει εργοστάσιο µε διάφορες γραµµές παραγωγής, από όπου το κεντρικό σύστηµα ανάλογα µε τις παραγγελίες γνωρίζει ακριβώς που βρίσκεται το κάθε αντικείµενο και µε φωτεινές ενδείξεις το προσωπικό απλά το βάζει στο κουτί του, ενώ ακόµα πιο εντυπωσιακό είναι το τµήµα των παλετών. Εκεί το σύστηµα γνωρίζει ακριβώς που ακούµπησε µία παλέτα και όταν ζητηθεί το τάδε ανταλλακτικό (πχ. µια προπέλα) πηγαίνει και το κατεβάζει, και κατά την τοποθέτησή του (που γίνεται αυτόµατα) καταγράφει το σηµείο και όταν ξαναζητηθεί θα το αναζητήσει εκεί!

yamaha_3

Οι άνθρωποι της Yamaha ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασµένοι στην παρουσίαση των κινητήρων αφού είχαν στα χέρια τους άλλους δύο νέους δυνατούς κινητήρες, µε µειωµένο βάρος και υψηλή τεχνολογία που µπορούν κάλλιστα να διεκδικήσουν ένα καλό κοµµάτι πίτας της αγοράς όχι µόνο σε νέα σκάφη αλλά και για repowering. Μάλιστα το µειωµένο βάρος και οι κόµπακτ διαστάσεις των κινητήρων, δείχνουν πλέον καθαρά ότι η εποχή που ζηλεύαµε τους ελαφριούς και ροπάτους δίχρονους έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήµερα οι τετράχρονοι µπορούν να έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία συναντούσαµε στους δίχρονους, σε ένα καθαρό, µη θορυβώδη 4χρονο υψηλού κυβισµού.

yamaha_7Το νέο 115άρι της Yamaha είναι αρκετά πιο ελαφρύ, ζυγίζει 173 κιλά, 13 κιλά λιγότερο από το προηγούµενο, µε ολοκαίνουριο µπλοκ 1,8 L και διευρυµένη περιοχή στροφών στο WOT αφού φτάνει τις 6.300 σ.α.λ. (εύρος: 5300 – 6300 σ.α.λ). Επίσης είναι αθόρυβο, µε µεγάλες βάσεις κινητήρα για λιγότερο κραδασµό, και φορά στον προπελοφόρο άξονα τις νέες προπέλες Talon της Yamaha µε σύστηµα SDS το οποίο αποσβένει τον γνωστό σε όλους ήχο όταν από τη νεκρά βάζουµε πρόσω. Αυτή η σειρά προπελών µπορεί να τοποθετηθεί στους F70 A, F80 Β, F100 D, και F115 A, F115 B. Με µια µατιά το νέο F115 είναι γρηγορότερο, µε µεγαλύτερη ροπή στις µεσαίες στροφές, γρήγορη επιτάχυνση και οικονοµικό τόσο στις ταχύτητες κρουαζιέρας όσο και στο WOT φτάνοντας τα 40,5 λτ./ώρα. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουµε ότι ο F115 A, ήταν ο πρώτος τετράχρονος κινητήρας που παρουσίασε το 1999 η Yamaha πάνω από τους 50 ίππους.

yamaha_4Ο νέος F 175 έχει βασιστεί στο µπλοκ της 200άρας που παρουσίασε πέρυσι, µε βάρος 224 κιλών, χωρίς VCT αλλά µε πολλές βελτιώσεις και αλλαγές. Ο κυβισµός των 2,8 L είναι υπεραρκετός για να προσφέρει δύναµη και ροπή αντικαθιστώντας ακόµα και δίχρονους κινητήρες 200 ίππων. Η κατανάλωση είναι και σε αυτό το µοτέρ σε πολύ χαµηλά επίπεδα φτάνοντας στα µέγιστα τα 61,5 lt/ώρα. Η τιµή του θα είναι ανάµεσα στον 150 hp και τον 200 hp σαν µία πιο οικονοµική λύση σε όσους θα ήθελαν να αγοράσουν τον 200αρι. Τις υπόλοιπες τεχνικές λεπτοµέρειες µπορείτε να τις διαβάσετε στο αναλυτικό άρθρο του Βασίλη Νικολάου στη σελίδα 74.

yamaha_5H µαρίνα Flevo της Ολλανδίας, αποτέλεσε το «πεδίο» δοκιµών της παρουσίασης, µια περιοχή που βρίσκεται 70 χιλιόµετρα από το κέντρο του Άµστερνταµ, στη περιοχή Lelystad, η οποία έχει υψόµετρο 3 µέτρα … κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας! Για να φτάσουµε στη µαρίνα χρειάστηκε να ανέβουµε αρκετά σκαλοπάτια αφού έχει κτιστεί πάνω σε ένα µεγάλο φράγµα. Μάλιστα όλη η περιοχή πριν οι Ολλανδοί την αξιοποιήσουν ήταν θάλασσα µε πολύ µικρό βάθος όπου µε φράγµατα και µεταφορά υδάτων µετατράπηκαν σε λίµνες και στεριά. Εκεί, το τεχνικό team της Yamaha Europe, είχε ετοιµάσει 7 σκάφη, µε τοποθέτηση των δύο νέων µοντέλων και ήταν στην διάθεση των δηµοσιογράφων από όλη την Ευρώπη για να τα δοκιµάσουν και να βγάλουν τα δικά τους συµπεράσµατα.

yamaha_8Πιο συγκεκριµένα τα σκάφη της δοκιµής ήταν: Yamarin Cross 61 CC µε F115B, Ribeye A600 µε F115B, Jeanneau Cap Camarat 5.5 CC µε F115B, Lomac 600 µε F115B F115B, Jeanneau Cap Camarat 6.5 CC µε F175A, Finnmaster DC68 µε F175A και Capelli Tempest 650 µε F175A. Επίσης υπήρχε διαθέσιµο και ένα Capelli µε τοποθέτηση 3 x 300 Hp.

yamaha_9

Ξεκινήσαµε από πολύ πρωί τις δοκιµές ώστε να προλάβουµε να έχουµε τουλάχιστον 40 λεπτά στο κάθε σκάφος. Αν και όλα ήταν προγραµµατισµένα από τους υπεύθυνους της Yamaha Ολλανδίας, ο κ. Μουστάκης βοήθησε στη διαδικασία και έτσι δοκιµάσαµε και το τελευταίο σκάφος που λόγω της πτήσης αρχικά πιστέψαµε ότι δε θα το προλαβαίναµε. Ο καιρός ήταν χειµερινός, µε βροχή και µικρά διαστήµατα ήλιου, ευτυχώς τουλάχιστον δεν φυσούσε και έτσι µπορέσαµε να ολοκληρώσουµε τις δοκιµές µετρώντας εκτός άλλων και την ταχύτητα στο WOT.

Η πρώτη αίσθηση που έδιναν και οι δύο κινητήρες ήταν δύναµη, ροπή και επιτάχυνση σε ότι σκάφος και αν ήταν τοποθετηµένοι. Όπως θα δείτε και στις µετρήσεις, ο F115 B στο WOT έφτανε ταχύτητες από 37,5 ως 41 κόµβους και µε δεδοµένο ότι µέγιστη κατανάλωση έχει τα 41 λίτρα/ώρα καταλαβαίνετε ότι µιλάµε για 1 λίτρο το ναυτικό µίλι. Στις 4.000 σ.α.λ η κατανάλωση βρίσκεται από 14,5 – 16,9 lt/ώρα, µε ταχύτητες από 21 ως 25. Σαν ταχύτητα κρουαζιέρας λοιπόν το κόστος ανά ναυτικό µίλι θα είναι µόλις 0,6 – 0,7 lt/νµ. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις του F175 A µε µειωµένη κατανάλωση στις µεσαίες (25 – 27 lt/ώρα στις 4.000 σ.α.λ) όπου δίνει µετρήσεις κάτω από το 1 λίτρο/νµ.

yamaha_01 yamaha_02 yamaha_03 yamaha_04 yamaha_05 yamaha_06

Συµπερασµατικά η Yamaha έχει κάθε λόγο να «καµαρώνει» για τους δύο νέους κινητήρες βάζοντας για µία ακόµη φορά τον πήχη ψηλά, προσφέροντας καινοτόµα προϊόντα µε κύριο γνώµονα την αξιοπιστία. Στο σχετικό DVD θα υπάρχουν στιγµιότυπα της αποστολής όπου θα µπορείτε να δείτε τους F115 B και F 175 A στην πράξη.

Tags
Μοτοδυναμική ΑΕ Φουσκωτά Ribeye Εξωλέμβιος Κινητήρας Ολλανδία Εξωλέμβια Yamaha Warehouse Finnmaster Capelli Jeanneau Press Event Lomac Yamaha F115 B Yamaha F175 Α Εξωλέμβιες Yamarin Boats
Comodo SSL