Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Χρήστος Βερούχης

Αρμάτωμα πλάνου στο Jigging: Μυστικά & λεπτομέρειες

28 Φεβρουαρίου, 2016

Αρμάτωμα πλάνου στο Jigging: Μυστικά & λεπτομέρειες

Το jigging είναι σίγουρα ένας ιδιαίτερος, πολύ τεχνικός τρόπος ψαρέματος. Η έμφαση και η προσοχή στη λεπτομέρεια, είναι στοιχεία που θα κάνουν τη διαφορά και θα φέρουν επιτυχίες. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να δούμε κάποιες από αυτές τις πολύ σημαντικές λεπτομέρειες για το τεχνητό μας και το αρμάτωμά του.

armatomaPlanou_02

Είδος και μέγεθος αγκιστριού για Jigging
Το είδος, η ποιότητα και το μέγεθος του αγκιστριού, θα παίξουν βαρύτατο ρόλο στην επιτυχία ή αποτυχία της σύλληψης όποιου ψαριού επιχειρήσει να αρπάξει τον πλάνο μας. Για να το καταλάβουμε αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε κάποιες λεπτομέρειες που μας οδηγούν στη σωστή επιλογή. Όταν το ψάρι δει από μακριά τον πλάνο, πλησιάζει κοντά, και ανοίγοντας το στόμα του προσπαθεί να τον ρουφήξει. Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ρούφηγμα ενός μικρόψαρου το οποίο είναι πολύ ελαφρύ σε σχέση με τον πλάνο. Τελικά, στο στόμα του θα καταλήξει το αγκίστρι, μιας και είναι πολύ ελαφρύτερο από τον πλάνο. Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό για το αγκίστρι; Μα φυσικά ότι όσο ελαφρύτερο είναι, τόσο πιο εύκολα θα μπει στο στόμα του ψαριού. Από εκεί και πέρα θα μετρήσει η διατρητική του ικανότητα, δηλαδή το πόσο εύκολα καρφώνει, το σιγούρεμα του αγκιστρώματος από το αρπάδι του, αλλά και η αντοχή του για να κρατήσει ένα ψάρι μεγάλου μεγέθους. Αν το αγκίστρι μας συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τότε περνάμε στο μέγεθος. Βασικό μας μέλημα είναι να λειτουργεί αυτόνομα στα τινάγματα του πλάνου, και να μη σφηνώνει στο τεχνητό. Αυτό σημαίνει μεγάλη καμπύλη (άνοιγμα) και ανάλογα μεγάλο μέγεθος. Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι ο κρίκος στο άκρο του πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος, για να μπορέσουμε να περάσουμε το κορδόνι του assist σε αυτόν, και ότι επίσης πρέπει να είναι κλειστός (να μην αφήνει κενά με το σώμα του αγκιστριού) για να μην ανοίγει.

armatomaPlanou_03_rings

Ανοικτός (split ring) & κλειστός (solid ring) κρίκος
Δύο από τα πιο χρήσιμα εξαρτήματα, τόσο στο jigging, όσο και στις άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούμε τεχνητά δολώματα, είναι οι κρίκοι. Οι ανοικτοί (πολλοί τους ξέρουν ως split rings) μας βοηθούν να περνούμε σε αυτούς σαλαγκιές, αγκίστρια, τεχνητά, ή ακόμα και άλλους κρίκους. Οι κλειστοί (solid rings), πάνω στους οποίους δένουμε συνήθως παράμαλλα ή assist hooks, είναι βολικοί για να συνδέουμε τα παράμαλλα στα τεχνητά μας με τη βοήθεια των ανοικτών κρίκων (split rings). Μια τέτοια σύνδεση είναι κι αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία για τον τρόπο σύνδεσης του πλάνου μας. Για να μπορέσουμε όμως να κάνουμε σωστά κι εύκολα τη συνδεσμολογία μας, θα χρειαστούμε ένα από τα ειδικά πενσάκια με μύτη, σαν κι αυτό της φωτογραφίας.

armatomaPlanou_04_syndesi

Σύνδεση πλάνου, παράμαλλου και assist hook
Αυτό που μας ρωτούν οι περισσότεροι φίλοι για το αρμάτωμα του πλάνου τους είναι η συνδεσμολογία πλάνου, παράμαλλου και assist hook. Εδώ υπάρχουν πολλοί τρόποι, ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έναντι των υπολοίπων. Εμείς ως πιο εύκολο, πρακτικό και λειτουργικό σας προτείνουμε τον παρακάτω, που γίνεται με τη βοήθεια κρίκων. Το πώς γίνεται αυτό θα το εξετάσουμε αναλυτικά στη συνέχεια, αφού πρώτα δούμε τη λογική του. Τι είπαμε ότι θέλουμε να συνδέσουμε; Τρία πράγματα μαζί : πλάνο, παράμαλλο και assist hook. Και τα τρία μπορούν να μπουν σε έναν ανοικτό κρίκο split ring. Για να γίνει όμως αυτό, θα χρειαστεί τόσο το παράμαλλό μας, όσο και το assist, να καταλήγουν σε κρίκο solid ring. Άρα δένουμε το παράμαλλό μας σε ένα solid ring και το assist hook σε ένα άλλο. Τα δυο αυτά solid rings, καθώς και τον πλάνο μας, τα περνάμε με τη βοήθεια της ειδικής πένσας σε ένα split ring και είμαστε έτοιμοι. Με αυτήν τη συνδεσμολογία έχουμε αρκετά πλεονεκτήματα, με σημαντικότερο από όλα την εύκολη αντικατάσταση του assist hook, ή του πλάνου μας, με άλλον, καλύτερο για τις συγκεκριμένες καταστάσεις του τόπου στον οποίο βρισκόμαστε κάθε φορά. Έτσι μπορούμε να αλλάξουμε μόνο το assist hook, μόνο τον πλάνο ή και τα δυο μαζί συγχρόνως. Στη φωτογραφία 1 βλέπουμε τη συνδεσμολογία μας (πλάνος, assist hook και παράμαλλο), στη φωτογραφία 2 πλάνος και assist hook και στη φωτογραφία 3 παράμαλλο και assist hook.


armatomaPlanou_05_topothetisi

Σωστή τοποθέτηση assist hook στο αρμάτωμα
Μια μικρή λεπτομέρεια που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη πιο λίγοι φροντίζουν να εφαρμόζουν, είναι η σωστή θέση του assist hook κατά το αρμάτωμα του πλάνου μας. Ποια είναι; Μα φυσικά εκείνη που καταφέρνει να αγκιστρώσει πιο εύκολα και σίγουρα το ψάρι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ακίδα του αγκιστριού πρέπει να κοιτάζει προς τα έξω και όχι προς τον πλάνο μας. Στη φωτογραφία βλέπετε πως πρέπει να είναι. Σε αντίθετη περίπτωση, αν η ακίδα δηλαδή κοιτάζει προς τον πλάνο, η σύλληψη του ψαριού δυσκολεύει σημαντικά.


armatomaPlanou_07_ftero

Πρόσθεση φτερού ή σιλικονούχου στο αγκίστρι
Σε πολλά είδη ψαριών χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι επιπλέον στο συνολικό αρμάτωμα του πλάνου μας, ώστε να γίνει πιο ελκυστικός και να καταφέρει να τα «φωνάξει» από αρκετά μακριά. Οι πιο εύκολες προσθήκες είναι το φτερό και το σιλικονούχο. Το φτερό (φωτογραφία 1) τοποθετείται στο αγκίστρι μας, και τυλίγονται και τα δύο μαζί με τη βοήθεια λεπτού νήματος. Το σιλικονούχο χταποδάκι ή καλαμαράκι περνιέται στο assist με τη βοήθεια ενός σύρματος (φωτογραφία 2), αφού πρώτα κόψουμε λίγο το κεφάλι τους με ένα ψαλίδι. Τόσο το φτερό, όσο και το σιλικονούχο, αποδεικνύονται «θαυματουργά» στα μαγιάτικα, τις παλαμίδες, τις συναγρίδες και τα φαγκριά, και μπορούν να κάνουν τη διαφορά όταν τα ψάρια είναι δύστροπα και πολυψαρεμένα στο σημείο αναζήτησής τους.

armatomaPlanou_06_mikos

Μήκος assist στο Jigging
Για το κατάλληλο μήκος του assist υπάρχουν αρκετές θεωρίες, αλλά από δοκιμές και πειραματισμούς μας έχουμε καταλήξει ότι το πλέον κατάλληλο μήκος για τα περισσότερα είδη ψαριών, είναι εκείνο που φέρνει την καμπύλη του αγκιστριού περίπου δίπλα στο μάτι του πλάνου μας. Αν παρατηρήσετε τη φωτογραφία θα το καταλάβετε πολύ καλά.

Για την κατασκευή του assist hook διαβάστε το ανάλογο άρθρο: https://www.boatfishing.gr/article-post/jigging-kataskeyi-assist-hook-kai-armatoma-planoy/

Tags
Jigging Vertical Jigging Assist Hook
Comodo SSL