Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Αδριανόπουλος

Bodrum International Fishing Tournament, νίκη για την Ελληνική ομάδα

14 Οκτωβρίου, 2017

Bodrum International Fishing Tournament, νίκη για την Ελληνική ομάδα

«∆εν αρκεί να επιτύχεις εσύ, πρέπει και να αποτύχουν οι άλλοι». Η παραπάνω σοφή ρήση του Γκορ Βιντάλ (Αµερικανός συγγραφέας), επιβεβαιώθηκε µε το παραπάνω στο τουρνουά “Bodrum Ιnternational Fishing Τournament”, το οποίο διοργανώθηκε στη γείτονα χώρα Τουρκία τον περασµένο Οκτώβριο.  Κατόπιν ενηµέρωσης από το φίλο µας Αλέξανδρο, πάρθηκε η αστραπιαία απόφαση για συµµετοχή
µε το φίλο Γιώργο Λαφαζάνη και το φουσκωτό του Fortuna 550, το οποίο ήταν τελικά και το µικρότερο σκάφος του τουρνουά ανάµεσα σε 48 συµµετοχές.

Το ψάρι που χάρισε τη νίκη στην Ελληνική οµάδα

Το πλάνο ήταν Πειραιάς-Κως µε το τρέιλερ και πέρασµα απέναντι (ελάχιστα µίλια) µε πλεύση. Ο καιρός ήταν καλός, ενώ οι διατυπώσεις και η διαδικασία µε σκάφος-trailer έγιναν πολύ εύκολα, χάρη στη βοήθεια των φίλων Βησσαρίωνα και Γιώργου από την Κω. Έτσι, το µεσηµεράκι της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου µπαίναµε στη µαρίνα του Μποντρούµ. Οι διατυπώσεις εδώ κράτησαν πάνω από 2 ώρες και αφού χρειάστηκε να καταβάλλουµε 200 € λόγω της εισόδου του σκάφους για πρώτη φορά στην Τουρκία, καταφέραµε να δέσουµε στο χώρο που ήταν δεµένα όλα τα σκάφη του αγώνα.

Το απόγευµα έγινε η σχετική ενηµέρωση, ακολούθησε κέρασµα µπύρας από τον υπερδραστήριο Χάλουκ (οργανωτή του τουρνουά) και κατόπιν αποσυρθήκαµε στο σπίτι που είχαµε νοικιάσει, για τακτοποίηση και ετοιµασίες. Η βραδινή βόλτα µας έδειξε µια πόλη µε έντονη κίνηση, αρκετό τουρισµό για την εποχή και πολλές και αξιόλογες προτάσεις για φαγητό, οπότε έµοιαζε πολύ πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση από τον αγώνα του Alacati.

Την επόµενη µέρα το πρωί, προσφέρθηκε πρωινό σε όλα τα πληρώµατα και δόθηκαν αρκετά σάντουιτς για το κάθε σκάφος, κάτι που θα εκτιµούσαµε ιδιαίτερα στη συνέχεια της ηµέρας. Η απόφαση για την έναρξη του αγώνα καθυστέρησε λόγω καιρού, µε αποτέλεσµα να ξεκινήσει µετά τις 10 το πρωί, κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα κακές (για εµάς τουλάχιστον).

Μετά την εντυπωσιακή εκκίνηση, ασχοληθήκαµε µε το ψάξιµο καλαµαριών, έχοντας αποφασίσει να ασχοληθούµε µε ψάρεµα βασισµένο στο ζωντανό, και όχι σε συρτές ή τεχνητά. Με κόπους και βάσανα καταφέραµε να πιάσουµε ένα, έχοντας αλλάξει τόπο αρκετές φορές και αξιοποιώντας τις πληροφορίες που είχαµε συγκεντρώσει. Τα σηµεία που επιλέξαµε για να ψάξουµε τα ψάρια δεν απέδωσαν, και το µεσηµέρι κατευθυνθήκαµε στο προκαθορισµένο σηµείο για διάλειµµα, έναν απάνεµο κόλπο πιο νότια, όπου βρισκόταν αγκυροβοληµένο ένα µεγάλο ξύλινο σκαρί.

Το σκαρί αυτό ήταν η βάση του πάρτυ, µε free barbecue, φαγητό και ποτό. Το σκηνικό εντυπωσιακό, καθώς τα σκάφη των συµµετεχόντων στο τουρνουά πλησίαζαν από παντού και έδεναν γύρω από το µεγάλο πλεούµενο. Λόγω της καθυστερηµένης έναρξης του αγώνα και του καιρού, αποφασίστηκε να µη µετρήσει στον αγώνα ο υπόλοιπος χρόνος της ηµέρας και όποιοι αποφάσιζαν να ψαρέψουν θα το έκαναν προαιρετικά.

Προτιµήσαµε να επιστρέψουµε για ξεκούραση, και την επόµενη το πρωί, έχοντας συγκεχυµένες πληροφορίες για τα αποτελέσµατα της πρώτης ψαρευτικής ηµέρας και πολλές ελπίδες για τη δεύτερη, η εκκίνηση έγινε κανονικά, µε την ανατολή του ήλιου. Και πάλι τα καλαµάρια ήταν πολύ δύσκολα, αφού τα βλέπαµε στο σόναρ, αλλά δεν έτρωγαν. Με τα πολλά καταφέραµε να πιάσουµε δύο από αυτά, και µετακινηθήκαµε νότια για να ψάξουµε ένα ακόµη σηµείο.

 

Τελικά δεν είχαµε άλλη επιτυχία και αποφασίσαµε να ξεκινήσουµε για ψάρια. Είχαµε επιλέξει διάφορα σηµεία στο χάρτη, αρκετά µακριά από το Μποντρούµ, και κάποια στιγµή είδαµε επιτέλους ψάρια. Το ένα καλαµάρι είχε ήδη ψοφήσει από µπλέξιµο σε µια ξέρα και έτσι δολώσαµε σε φύλακα το µοναδικό ζωντανό. Το χτύπηµα ήταν σχεδόν άµεσο και σύντοµα ένα µαγιάτικο οκτώµισι κιλών ήταν πάνω στο κατάστρωµα.

Ανακοινώσαµε στο VHF το ψάρι και το σηµείο στο χάρτη, όπως ακριβώς όριζε ο κανονισµός, και ενώ ήµασταν έτοιµοι να συνεχίσουµε το ψάρεµα, ακούσαµε ανακοίνωση από τη φωνή του οργανωτή που ξεκίνησε λέγοντας “lines out, lines out”, και µετά όλα τα υπόλοιπα στα τούρκικα. Εµείς θεωρήσαµε ότι για κάποιο λόγο ο αγώνας τελείωνε µισή ώρα πιο νωρίς από το καθορισµένο, και ενώ είχαµε ένα κοπάδι µαγιάτικα από κάτω µας, µαζέψαµε για να φύγουµε, θέλοντας να παραµείνουµε πιστοί στους κανονισµούς. Η αλήθεια όπως αποδείχτηκε, ήταν ότι η ανακοίνωση έδινε παράταση δύο ωρών στο “lines out”, κάτι που µάθαµε αφού βγήκαµε στο έρηµο λιµάνι.

Όταν άρχισαν να επιστρέφουν τα σκάφη, εµείς είχαµε αλλάξει, γευµατίσει, και εµείς τα παρακολουθούσαµε καθισµένοι στη µαρίνα, χωρίς όµως να βλέπουµε ψάρια! Όταν είδαµε όλους τους φωτογράφους να φωτογραφίζουν ένα ζευγάρι σκορπίνες που βγήκε από κάποιο σκάφος, κάτι υποψιαστήκαµε, αλλά δε µπορούσαµε να φανταστούµε ότι το µαγιάτικό µας ήταν αρκετό όχι µόνο για να µας ανεβάσει στο βάθρο, αλλά και να µας δώσει την πρώτη over all θέση στον αγώνα! Ήταν και για εµάς η έκπληξη του τουρνουά. Μετά την απονοµή υπήρξε γιορτή και γεύµα για όλους τους συµµετέχοντες, και καθώς δεχόµαστε συνεχή τηλέφωνα και SMS από φίλους και πλέαµε σε πελάγη ευτυχίας, κλείσαµε µε τον πιο όµορφο τρόπο αυτήν την εξόρµηση.

Την επόµενη µέρα το πρωί, αφήσαµε πίσω µας τη µαρίνα και κάναµε το πέρασµα στην Κω µε καιρό που φόρτωνε συνεχώς (άλλωστε η πρόγνωση ήταν για 7άρη βοριά από το µεσηµέρι και µετά).

Στην Κω περάσαµε όµορφες στιγµές φίλους, αλλά δυστυχώς έµελλε να τελειώσουν νωρίς, γιατί έπρεπε να βγάλουµε το σκάφος έξω και να ετοιµαστούµε, αφού το καράβι µας έφευγε το βραδάκι. ∆ώσαµε ραντεβού το 2017 και πάλι στο Μποντρούµ. Για τη συµµετοχή, την εµπειρία, και ποιος ξέρει…

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συµµετοχή τους στην επιτυχία µας, τις εταιρείες: Blue Star Ferries, Hugo Boss Hellas, TeleUnicom και e-Fishing.

Tags
Bodrum International Fishing Tournament Fishing Tournament Bodrum Ψάρεμα big game [jetpack-related-posts]
Comodo SSL