Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

BOSTON WHALER MONTAUK η θρυλική σειρά

23 Απριλίου, 2016

BOSTON WHALER MONTAUK η θρυλική σειρά

Κλασσικό στυλ, πρακτικός σχεδιασµός, στιβαρότητα και αντοχή, είναι κάποια µόνο από τα χαρακτηριστικά της πιο γνωστής σειράς σκαφών για ψάρεµα παγκοσµίως, BOSTON WHALER MONTAUK.

Τα Montauk «χάραξαν τον δρόµο» στα σκάφη της κατηγορίας των 5-6 µέτρων, που στόχευαν στην απαιτητική αγορά των sport fishing µικρού – µεσαίου µήκους (για τα δεδοµένα της Αµερικής), και κατάφεραν να διατηρήσουν την φιλοσοφία της Boston Whaler, προσφέροντας σκάφη µε ένα έξυπνα λιτό κατάστρωµα, µεγάλη άπλα και αξιοσηµείωτη αντοχή και στιβαρότητα.

Τα σύγχρονα Montauk είναι σχεδιασµένα για να δέχονται και να ταξιδεύουν µε τετράχρονους κινητήρες, προσφέροντας ιδιαίτερα σταθερό και αξιόπλοο ταξίδι, χωρίς ορθοπλωρίσµατα ή κραδασµούς. Παρότι θεωρούνται «fishing machines», το κατάστρωµά τους είναι ιδιαίτερα «φιλικό» και για άλλες δραστηριότητες εκτός του ψαρέµατος, όπως τα θαλάσσια σπορ και οι θαλασσινές βόλτες µε την οικογένεια.

Για την κατασκευή των Montauk, αλλά και γενικότερα όλων των µοντέλων της Boston Whaler από τα 11 ως τα 37 πόδια, χρησιµοποιείται το πατενταρισµένο σύστηµα Unibond. Η διαδικασία κατασκευής είναι από τις πλέον εξειδικευµένες, µε ειδικές πρώτες ύλες, πανάκριβα άκαµπτα καλούπια και σύγχρονη τεχνολογία. Το σύστηµα Unibond, δηµιουργεί ένα «σάντουιτς» από ειδικό αφρώδες υλικό ανάµεσα στη γάστρα και το κατάστρωµα, διαµορφώνοντας έτσι µία τεράστια πλευστική σχεδία, και καθιστώντας το σκάφος ουσιαστικά αβύθιστο, ότι και αν συµβεί. Ο όρος λοιπόν «αβύθιστο», τον οποίο ακούµε πολύ συχνά, εδώ έχει απόλυτη εφαρµογή, και όλη η µελέτη και ο σχεδιασµός του σκάφους, εξασφαλίζουν πως ακόµα και αν υπάρξει κατάκλιση νερού µέχρι την κουπαστή, ο κινητήρας θα παραµείνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για να γίνει αυτό, αφού «βραχούν» τα υαλοϋφάσµατα και πριν στεγνώσει η ρητίνη, κλείνουν τα δύο καλούπια και γίνεται έκχυση υγρής πολυουρεθάνης. Η χηµική αντίδραση του αφρού δηµιουργεί τεράστια θερµότητα και πίεση, και γι’ αυτό απαιτούνται εξειδικευµένα καλούπια. Έπειτα το κύτος παραµένει στο καλούπι για 12 ώρες πριν αφαιρεθεί, και στη συνέχεια περνά από µία σειρά δοκιµών, προκειµένου να εξασφαλιστούν οι αυστηρές προδιαγραφές του.

Η πολυουρεθάνη που χρησιµοποιεί η Boston Whaler, είναι ειδική γι’ αυτήν την εφαρµογή, διαθέτει µεγάλη πυκνότητα υλικού, κυψέλες κλειστού τύπου για στεγανότητα και µηδενική απορροφητικότητα σε κάθε περίπτωση. Αυτή η µέθοδος, εκτός από τη στεγανότητα, προσφέρει και ένα σκάφος εξαιρετικής αντοχής και στιβαρότητας.

Σίγουρα θα έχετε δει τη χαρακτηριστική φωτογραφία του ιδρυτή Richard Fisher το 1961, µε το κοµµένο στη µέση Boston Whaler το οποίο παραµένει στην επιφάνεια της θάλασσας. Έχοντας λοιπόν αυτά σα δεδοµένα, αντιλαµβάνεστε ότι στη θάλασσα είναι εύκολα αντιληπτή η στιβαρότητα του σκάφους, πλέοντας γλυκά, στεγνά µε µεγάλη πλευρική σταθερότητα. Το µεγάλο φάρδος των Montauk παρέχει ευστάθεια, ακόµα και όταν το σκάφος είναι σταµατηµένο.

Σήµερα η εταιρεία διαθέτει 4 µοντέλα Montauk από 4,7 έως και 6,5 µ., τα οποία µοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά, µε γνώµονα πάντα ένα φιλόξενο κατάστρωµα µε υψηλό fishability.


Montauk 150

Montauk-150Το κλασσικό Montauk 150 µε µήκος 4,70 µ., «παραδίδει» µαθήµατα λειτουργικότητας, αφού το κατάστρωµά του είναι ιδιαίτερα φιλόξενο για τα µέτρα του, προσφέροντας άνετο χώρο για ψάρεµα και διαθέτοντας κεντρική κονσόλα (όπως όλα τα µοντέλα της σειράς), µε ανοιχτή διάταξη περιµετρικά και ξεχωριστό κάθισµα – καναπέ για τον κυβερνήτη και το συγκυβερνήτη. Στον καθρέπτη του τοποθετείται ένας κινητήρας 60 ίππων, ο οποίος δίνει µέγιστη ταχύτητα τους 30,5 κόµβους. Το µικρό µέγεθος και βάρος (σε σχέση µε τα άλλα µοντέλα), το κάνουν ιδανικό για όσους θέλουν ένα ευέλικτο σκάφος που µεταφέρεται εύκολα µε το τρέιλερ και έχει ξεκούραστη ανέλκυση – καθέλκυση.

Montauk-150_3 Montauk-150_2 Montauk-150_1

 

 • Ολικό µήκος: 4,70 µ.
 • Πλάτος: 1,98 µ.
 • Βάρος: 430 κιλά
 • Ιπποδύναµη: 60 Hp
 • Άτοµα: 6
 • Χωρ. Καυσίµου: 49,2 λτ.

Montauk 170

Montauk-170Με µήκος 5,18 µ., το 170 αφορά όσους θέλουν περισσότερη άνεση στο κατάστρωµα, για ψαρέµατα µε την παρέα και πιο µακρινές εξορµήσεις. Το πλάτος των 2,08 µ. υπάρχει στο περισσότερο µήκος του σκάφους, δηµιουργώντας ένα τεράστιο κατάστρωµα. Την ίδια λογική ακολουθεί και η πλώρη, η οποία διαµορφώνει µια ευρύχωρη πλατφόρµα µε µεγάλο στρίτσο, ενώ ο καναπές που ακολουθεί δε δεσµεύει πολύ χώρο. Αντίθετα, µας δίνει τη δυνατότητα να ψαρέψουµε καθισµένοι σε κάποια από τις δύο πλευρές. Μπροστά από την κονσόλα τοποθετείται ψυγείο πάγου µε µαξιλάρι στο καπάκι, ώστε να µπορεί να χρησιµοποιηθεί σαν άλλο ένα κάθισµα. Το κάθισµα διακυβέρνησης χωρά δύο άτοµα, στην πίσω του πλευρά είναι ανοιχτό, και εκεί τοποθετούνται τα δύο πλαστικά δοχεία καυσίµου. Τα ρέλια δίνουν προστασία σε όλη την περίµετρο του Montauk, αφού οι κουπαστές είναι χαµηλές για να εξυπηρετούν στο ψάρεµα. Κινείται αξιόλογα µε έναν 90άρη, µε τον οποίο ταξιδεύει «πιάνοντας» τους 37,2 κόµβους.

Montauk-170_1 Montauk-170_2 Montauk-170_4

 • Ολικό µήκος: 5,18 µ.
 • Πλάτος: 2,08 µ.
 • Βάρος: 635 κιλά
 • Ιπποδύναµη: 90 Hp
 • Άτοµα: 7
 • Χωρ. Καυσίµου: 49,2 λτ.

Montauk 190

Montauk-190To Montauk 190 γίνεται ακόµα πιο ευρύχωρο, δηµιουργώντας ένα «ισορροπηµένο» σχεδιαστικά κατάστρωµα, κατάλληλο και για αναψυχή. Και αυτό βέβαια διατηρεί την ίδια κατανοµή, µε κεντρική κονσόλα και κάθισµα διακυβέρνησης ξεχωριστό. Κατάπρυµα υπάρχει δεξαµενή ζωντανού δολώµατος µπροστά από τη λεκάνη του κινητήρα, και δύο λιτά καθίσµατα που δεν εµποδίζουν στο ψάρεµα. Στον καθρέπτη του τοποθετείται κινητήρας 115 ίππων, και το ταξιδεύει στο WOT στους 34,7 κόµβους.

Montauk-190_1 Montauk-190_2

 • Ολικό µήκος: 5,79 µ.
 • Πλάτος: 2,43 µ.
 • Βάρος: 862 κιλά
 • Ιπποδύναµη: 115 Hp
 • Άτοµα: 8
 • Χωρ. Καυσίµου: 227 λτ.

Montauk 210

Montauk-210Με 6,5 µέτρα µήκος και πλάτος 2,59 µ., το Montauk 210 προσφέρει µία τεράστια πλωτή πλατφόρµα ψαρέµατος και είναι σίγουρο ότι θα καλύψει ακόµα και την πιο απαιτητική σας εξόρµηση. Στον καθρέπτη του τοποθετείται κινητήρας 150 ίππων, µε απόδοση 36,6 κόµβους στις µέγιστες στροφές.

Montauk-210_1 Montauk-210_2 Montauk-210_3

 • Ολικό µήκος: 6,50 µ.
 • Πλάτος: 2,59 µ.
 • Βάρος: 862 κιλά
 • Ιπποδύναµη: 150 Hp
 • Άτοµα: 9
 • Χωρ. Καυσίµου: 252 λτ.

Σίγουρα τα Montauk ανήκουν στην elite των σκαφών κεντρικής κονσόλας που προορίζονται για ψάρεµα, και γι’ αυτό έχουν διατηρήσει την αίγλη τους όλα αυτά τα χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Motocraft, την Ελληνική αντιπροσωπεία του Αµερικάνικου ναυπηγείου, στο 210 98 88 288.

 

Tags
Πολυεστερικό Σκάφος Motocraft Σκάφη για ψάρεμα Βάρκες για ψάρεμα Αβύθιστο Σκάφος Boston Whaler
Comodo SSL