Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Παπανικολάου

Brunswick Press Event 2015 - Boston Whaler 370 Outrage | 340 & 270 Dauntless

16 Ιανουαρίου, 2016

Brunswick Press Event 2015 - Boston Whaler 370 Outrage | 340 & 270 Dauntless

Το όµορφο θέρετρο Mandelieu των Καννών στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας, επέλεξε η Brunswick για να παραθέσει την ετήσιά της ενηµέρωση τύπου, που έλαβε χώρα από τις 3 ως 6 Μαΐου και στην οποία ήταν καλεσµένοι δηµοσιογράφοι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για να γνωρίσουν και να δοκιµάσουν τα νέα µοντέλα των σκαφών της από τις δηµοφιλείς φίρµες της Boston Whaler, Sea Ray και Bayliner. Έτσι, µε σύµµαχο τον καιρό που έδωσε αρκετή ηλιοφάνεια και σχετικά ήπιες συνθήκες στην θάλασσα, είχα -µετά από πρόσκληση του Αµερικανικού οµίλου- και εγώ την ευκαιρία να δοκιµάσω αρκετά από τα δεκατρία σκάφη, δίνοντας περισσότερη έµφαση στα αγαπηµένα µου Boston Whaler.

Brunswick-press-event_5Εδώ πρέπει να υπενθυµίσω ότι η Brunswick αποτελεί την µεγαλύτερη επιχειρηµατική οντότητα στο τοµέα της θαλάσσιας αναψυχής παγκοσµίως, συγκεντρώνοντας κάτω από την οµπρέλα της αρκετά επώνυµα ναυπηγεία πέρα από τα προαναφερθέντα, καθώς και τους κινητήρες Mercury και Mercruiser που αποτελούν ιδιοκτησία της και έδιναν την κινητήρια ισχύ στα σκάφη αυτής της παρουσίασης.

Brunswick-press-event_4Η πολύ καλή οργάνωση, η ευγενική φιλοξενία και η φιλική ατµόσφαιρα, αποτέλεσαν τα κύρια συστατικά αυτής της φετινής εκδήλωσης, που παρά την πίεση χρόνου, διεξήχθη µε πολύ οµαλό και άψογο τρόπο. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες : κατά πρώτον στους Ολλανδούς οργανωτές (αυτοί έχουν αναλάβει το συντονιστικό έργο της διάθεσης των προϊόντων του οµίλου στην Ευρώπη), οι οποίοι ναύλωσαν ένα πλοιάριο και εκτελούσαν συνεχή δροµολόγια, παρέχοντας την δυνατότητα στους δηµοσιογράφους να πάρουν πολύ εντυπωσιακά στιγµιότυπα των σκαφών σε πλεύση από υπερυψωµένο επίπεδο, εξοικονοµώντας παράλληλα σηµαντικό χρόνο, και κατά δεύτερον στα πληρώµατα των σκαφών, όπου σε καθένα από αυτά είχε οριστεί συγκεκριµένος κυβερνήτης και όλοι συνεργάστηκαν πολύ συντονισµένα ως οµάδα, µε πολύ καλές δεξιότητες ναυτοσύνης, βοηθούµενοι επίσης και από ασύρµατο σύστηµα ενδοεπικοινωνίας για την µεταξύ τους συνεννόηση.

Brunswick-press-event_3Κατά τη διάρκεια των δοκιµών, είχαµε την ευκαιρία να επισκεφτούµε το µικρό νησί Saint Honorat, που βρίσκεται δύο περίπου µίλια ανοικτά από τις Κάννες και το οποίο αποτέλεσε τη βάση µας για την αλλαγή από σκάφος σε σκάφος. Εκεί υπήρχαν η µικρή µαρίνα για να µας διευκολύνει στο σκοπό αυτό, καθώς και το εστιατόριο για ένα από τα µεσηµεριανά γεύµατα που λαµβάναµε. Το νησί αποτελεί ιδιοκτησία µιας κοινότητας κιστερκιανών µοναχών, έχει έκταση λιγότερο από ένα τετραγωνικό χιλιόµετρο και δέχεται καθηµερινά πολλούς τουρίστες, κυρίως για τα θρησκευτικά αξιοθέατα και το όµορφο, κατάφυτο περιβάλλον του, αυστηρά όµως µέχρι το απόγευµα, όπου και εκκενώνεται αφήνοντας πίσω µόνο µοναχούς και προσκυνητές. Επίσης, οι ντόπιοι καλλιεργούν τους δικούς τους αµπελώνες παράγοντας κρασί πολύ καλής ποιότητας, το οποίο διαθέτουν στην αγορά µε επωνυµία προστατευµένης προέλευσης και είχα την ευκαιρία να δοκιµάσω.

Παρακάτω παραθέτω µια συνοπτική περιγραφή για καθένα από τα τρία νέα Boston Whaler που δοκίµασα.


 

Boston Whaler 370 Outrage

Brunswick-press-event_2

Το επιβλητικό Boston Whaler 370 Outrage, ένα σκάφος για τους δύσκολους καιρούς, το ψάρεµα και την πολυτελή κρουαζιέρα

Το δεύτερο σκάφος της σειράς µετά τη ναυαρχίδα του γνωστού Αµερικανικού ναυπηγείου 420 Outrage, εκφράζει µε τον καλύτερο τρόπο όλες τις γνωστές αρετές της «φυλής» του, όσον αφορά στην απαράµιλλη ποιότητα κατασκευής, την πολύ προσεγµένη διαρρύθµιση των χώρων του καταστρώµατος, την εξαιρετική λειτουργικότητα και χρηστικότητα του συνόλου εξαρτηµάτων και εξοπλισµού και φυσικά την τρανή εκπροσώπηση του «αβύθιστου θρύλου». Και αυτό γιατί πέρα από τα εξαιρετικά υλικά που χρησιµοποιούνται στη κατασκευή των Boston Whaler, το Outrage ενσωµατώνει την τεχνολογία Unibond µε τη χρήση αφρώδους, µη διαλυτού στο νερό υλικού, που εισέρχεται στις κοιλότητες µεταξύ γάστρας και καταστρώµατος, καθιστώντας και το συγκεκριµένο 12µετρο εντελώς αβύθιστο, ακόµα και όταν αυτό πληµµυρίσει τελείως και ταυτόχρονα του έχει τοποθετηθεί υπερβάλλον φορτίο.

Brunswick-press-event_6Πιο συγκεκριµένα, το 370 Outrage είναι ένα σκάφος κεντρικής κονσόλας (scarab) και διακρίνεται για την κοµψή του σχεδίαση, τη µεγάλη ευρυχωρία του καταστρώµατος που είναι σχεδιασµένο για ψαρευτική χρήση (είναι γραµµένο στο DNA του!), αλλά ταυτόχρονα και για τον τουριστικό του προσανατολισµό, χωρίς να είναι δυνατό να παραβλέψουµε το εντυπωσιακό επίπεδο αυτοµατισµών και τεχνολογικών καινοτοµιών. Brunswick-press-event_7Πιο αναλυτικά, το πρυµναίο του τµήµα είναι διαµορφωµένο για να καλύψει απόλυτα τις ψαρευτικές ανάγκες, διαθέτοντας καλαµοθήκες, θέσεις για τη φύλαξη των καλαµιών, συρτάρια για την αποθήκευση ψαρευτικών αναλωσίµων, δοχείο ζωντανού δολώµατος, ψυγεία πάγου, ενώ και οι κουπαστές είναι καλυµµένες από µαλακή επένδυση περιµετρικά στο εσωτερικό τους, για να διευκολύνει τους ψαράδες στη µάχη µε το θήραµα. Επιπλέον, το σκάφος διαθέτει µέσα στη µεγάλη του κονσόλα µια πλήρη καµπίνα µε διπλό κρεβάτι, τουαλέτα και νιπτήρα, ενώ πίσω από το τριπλό κάθισµα διακυβέρνησης διαµορφώνεται ένα ενιαίο πολυεστερικό σύνολο, που περιλαµβάνει το grill, την εστία µαγειρέµατος, το νεροχύτη και πολλά χρηστικά συρτάρια.

pinakas_1Στην πλώρη δεσπόζουν οι ευρύχωροι καναπέδες που διαµορφώνονται σε ανάκλιντρα µε το σήκωµα της πλάτης τους, ενώ το τραπέζι ανεβοκατεβαίνει µε ηλεκτρο-υδραυλικό µηχανισµό, για να µετατρέπει το χώρο σε τραπεζαρία ή σε ένα τεράστιο sundeck, ανάλογα µε τις εκάστοτε ανάγκες. Στην πλεύση, το 370 Outrage εντυπωσιάζει επίσης για τον καθαρόαιµο offshore χαρακτήρα του µε τη βαθιά γάστρα να επιβάλλεται στον κυµατισµό, ενώ ο κυβερνήτης έχει την απόλυτη αίσθηση ελέγχου από το πιλοτήριο και ένα αίσθηµα υπεροχής όταν το σκάφος ανοίγεται στη θάλασσα.

Η τριπλή τοποθέτηση των κινητήρων Verado 300 Hp προσδίδει πολύ µεγάλη ισχύ, κάνοντας το σκάφος να πλανάρει αµέσως, επιταχύνοντας συνεχώς µέχρι την τελική ταχύτητα. Το µαλακό, υδραυλικό τιµόνι του έχει άµεση αίσθηση, καθώς το σκάφος υπακούει απόλυτα ακόµα και στις απότοµες αλλαγές της κατεύθυνσης, δίνοντας την αίσθηση στον κυβερνήτη ότι είναι πολύ ευέλικτο για το µέγεθός του καθώς παίρνει τις κλειστές στροφές µε µεγάλη ταχύτητα, διατηρώντας την πορεία του. Οµοίως, µπορεί να εκτελεί πολύ ακριβείς µανούβρες µέσα στο λιµάνι, κατά τη φάση της πρόσδεσης. Θαυµάσιο λοιπόν το 370 Outrage, αλλά είναι πραγµατικά κρίµα ότι η τιµή του το καθιστά απλησίαστα ακριβό για τη µεγάλη πλειονότητα των φίλων της θάλασσας. Όσοι όµως διαθέτουν πλούσια βαλάντια, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστούν απόλυτα!


 

Boston Whaler 270 Dauntless

To Boston Whaler 270 Dauntless, ένα άνετο σκάφος για την ηµερήσια κρουαζιέρα και το ψάρεµα στην ανοικτή θάλασσα

To Boston Whaler 270 Dauntless, ένα άνετο σκάφος για την ηµερήσια κρουαζιέρα και το ψάρεµα στην ανοικτή θάλασσα

pinakas_2Πρόκειται για το «γόητρο» της σειράς Dauntless και χαρακτηρίζεται για τον έντονο ψαρευτικό του προσανατολισµό, αλλά και την πολύ εύκολη µετατρεψιµότητά του, η οποία του επιτρέπει να καλύπτει πολλές διαφορετικές ανάγκες και προτιµήσεις στο ταξίδι. Φυσικά αβύθιστο ως ένα Boston Whaler, το 8µετρο αυτό σκάφος διαθέτει υπερευρύχωρο κατάστρωµα µε πολλές καθιστικές και αναπαυτικές ανέσεις, µεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, ογκώδη κονσόλα µε εσωτερικό χώρο για τουαλέτα ναυτικού τύπου, ένα πολύ καλά σχεδιασµένο κάθισµα διακυβέρνησης, και ένα ευρύχωρο πρυµνιό καναπέ που όταν πέφτει η πλάτη του διαµορφώνεται σε ενιαία εξέδρα, για να διευκολύνει τους ψαράδες στις ρίψεις µε το καλάµι κατά το ψάρεµα. Παράλληλα το σκάφος είναι ιδανικό για τα θαλάσσια σπορ, αφού µπορεί πολύ εύκολα να δεχθεί το σχετικό ιστό στην πρύµνη, ενώ η πλώρη ενδείκνυται για τουριστική χρήση και ευχάριστες κοινωνικές στιγµές στην φάση της χαλάρωσης, καθώς διαθέτει πολλαπλές ανέσεις και ψηλά κάγκελα. Η καινοτοµία που εισάγει το µοντέλο αυτό, είναι η πλαϊνή αριστερή πόρτα (patio) που ανοίγει πέφτοντας προς τα έξω, διευκολύνοντας έτσι το πλήρωµα να εισέρχεται και εξέρχεται από το νερό, όταν θέλει να κολυµπήσει ή να κάνει καταδύσεις.

Brunswick-press-event_9Το 270 Dauntless εντυπωσιάζει στη θάλασσα όταν συνοδεύεται από τον κατάλληλο κινητήρα (στον καθρέπτη του µοντέλου που δοκίµασα ήταν τοποθετηµένος ο καινούργιος ολόλευκος κινητήρας Verado 350 Hp), προσφέροντας εύκολη επιτάχυνση και άµεσο πλανάρισµα, ενώ παράλληλα διαθέτει και πολύ οικονοµικές επιδόσεις για την κατηγορία του. Η οδήγηση του σκάφους είναι ευχάριστη, µε πολύ σαφές τιµόνι, ακρίβεια στην κατευθυντικότητα και δυνατότητα να εκτελεί άνετα κλειστούς ελιγµούς. Το συγκεκριµένο σκάφος διέθετε µια πτυσσόµενη τέντα bimini που του προσέδιδε µια πιο σπορ εµφάνιση, αλλά για όσους επιθυµούν να τοποθετήσουν περισσότερα εξαρτήµατα και να έχουν περισσότερες ανέσεις στο ψάρεµα, όπως πχ. καλαµοθήκες, µπορούν εύκολα να επιλέξουν τη σκληρή οροφή. Γενικά, το 270 Dauntless είναι ένα σκάφος µε κορυφαία ποιότητα κατασκευής, ιδανικό για την ηµερήσια απόδραση µε σκοπό το ψάρεµα ή τη διασκέδαση στην ανοικτή θάλασσα µε την οικογένεια ή την παρέα.


 

Boston Whaler 240 Dauntless

Το Boston Whaler 240 Dauntless, ένα σκάφος µε πολλά πρόσωπα και προσόντα

Το Boston Whaler 240 Dauntless, ένα σκάφος µε πολλά πρόσωπα και προσόντα

pinakas_3Ο άµεσος αντικαταστάτης του πολύ πετυχηµένου και αγαπητού µοντέλου 230 Dauntless, σε µεγαλύτερη επιµήκυνση, που γίνεται άµεσα αντιληπτή εφόσον το κέρδος σε ευρυχωρία καταστρώµατος και µεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους είναι εντυπωσιακό. Ταυτόχρονα το σκάφος αυτό µπορεί να κινηθεί εξίσου γρήγορα και οικονοµικά µε τον κινητήρα Verado 250 Ηp, όπως και ο προκάτοχός του, προσφέροντας έτσι στον ιδιοκτήτη µόνο χαρές και απολαύσεις. Και αυτό σε συνδυασµό µε την πολύ εύκολη διακυβέρνηση του σκάφους, καθώς πηγαίνει πολύ στρωτά στο νερό, µε οµαλό και προβλέψιµο χειρισµό και µεγάλη ευελιξία.

Brunswick-press-event_13Αν και αµιγώς ψαρευτικό εργαλείο, η πολυχρηστικότητα δεσπόζει και το χαρακτηρίζει ως ένα πιο προσιτό οικογενειακό σκάφος, που µπορεί να καλύψει πολλές διαφορετικές ανάγκες του πληρώµατός του.

Brunswick-press-event_15Έτσι είναι ότι πρέπει για τα θαλάσσια σπορ, τις καταδύσεις και βέβαια για την τουριστική χρήση, καθώς διαθέτει άνετους καθιστικούς χώρους, ιδιαίτερα στην πλώρη όπου οι καναπέδες µπορούν να δηµιουργήσουν στήριγµα στην πλάτη, αλλά και να τοποθετηθεί µεταξύ τους τραπέζι για την ενδιαίτηση. Στο ψάρεµα, όπως και στο παραπάνω µοντέλο, ο πρυµνιός καναπές διαµορφώνεται σε εξέδρα όταν πέσει η πλάτη του, ενώ η πλάτη του καθίσµατος διακυβέρνησης µετακινείται εµπρός ή πίσω, ώστε οι επιβάτες να µπορούν να καθίσουν µε πρόσωπο προς την πρύµνη.

Brunswick-press-event_14Το 230 Dauntless µπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα σκάφος µε πολλά πρόσωπα, που έρχεται να ικανοποιήσει διαφορετικές ανάγκες, µε δυνατότητα να δεχθεί αρκετές διαφοροποιήσεις και επιπρόσθετο εξοπλισµό, για να ταιριάξει στα µέτρα του ιδιοκτήτη του. Φυσικά χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και όπως κάθε Boston Whaler, είναι αβύθιστο.

 

 


 

 

Το νέο Bayliner Ciera 8. Ένα πλήρες οικογενειακό cruiser, µε δύο διπλά κρεβάτια και πολλές ανέσεις καταστρώµατος

Το νέο Bayliner Ciera 8. Ένα πλήρες οικογενειακό cruiser, µε δύο διπλά κρεβάτια και πολλές ανέσεις καταστρώµατος

To εντυπωσιακό Sea Ray 355 Sundancer, φιλοξενεί τέσσερα άτοµα µε ανέσεις ενός γιωτ

To εντυπωσιακό Sea Ray 355 Sundancer, φιλοξενεί τέσσερα άτοµα µε ανέσεις ενός γιωτ

 

Tags
Boston Whaler Brunswick Motocraft
Comodo SSL