Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Παπανικολάου

Brunswick Press Event 2016

Μάιος 28, 2017

Brunswick Press Event 2016

Ο µεγάλος αµερικανικός όµιλος Brunswick επέλεξε να παρουσιάσει τα νέα µοντέλα των σκαφών του στην καθιερωµένη ετήσια Ευρωπαϊκή ενηµέρωση τύπου, στην πανέµορφη δαλµατική  ακτογραµµή της Σπλιτ στην Κροατία. Έτσι πολλοί δηµοσιογράφοι από αρκετές χώρες της Ευρώπης παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που έλαβε χώρα από 17 ως 20 Μαΐου, για να δουν από κοντά και να δοκιµάσουν στο νερό τα σκάφη των γνωστών εταιρειών Boston Whaler, Sea Ray και Bayliner, τα οποία µαζί µε άλλες επώνυµες φίρµες αποτελούν ιδιοκτησία του οµίλου.

Η φιλοξενία ήταν εξαιρετική και το κλίµα πολύ ζεστό και φιλικό, αλλά αυτό που έκανε την διαφορά ήταν το καταπληκτικό ιστιοπλοϊκό ταξίδι µε τα καταµαράν Lagoon  της τοπικής εταιρείας ναυλώσεων Nautika Centar Nava, αντιπρόσωπο των σκαφών Boston Whaler και Sea Ray στη χώρα, και στη συγκεκριµένη περίπτωση συνδιοργανωτή της εκδήλωσης. Έτσι, κάναµε ένα πολύ όµορφο 3ήµερο ταξίδι πολλών ναυτικών µιλίων, περνώντας και διαµένοντας στα πολύ γραφικά και κατάφυτα γειτονικά νησιά Solta, Hvar και Trogir, µε τα πολύ εντυπωσιακά παραδοσιακά κτίρια, τις παλαιές εκκλησίες και τα κάστρα. Η διανυκτέρευση γινόταν µέσα στα καταµαράν, κάτι που εµένα προσωπικά µου άρεσε πολύ, γιατί µε εξιτάρει αυτός ο τρόπος του ναυτικού τουρισµού.

Συνάµα, ταξιδεύοντας µε ιστιοπλοϊκό είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις την χώρα, να δεις τις φυσικές της οµορφιές, τα τοπία και τα πολιτιστικά της αξιοθέατα, να γνωρίσεις την κουλτούρα και τις νόστιµες γαστρονοµικές απολαύσεις της και φυσικά να χαρείς την θάλασσα. Εξάλλου η άρτια υποδοµή της Κροατίας σε µαρίνες, τόσο στα νησιά, όσο και στην ακτογραµµή της,  κάνει το ταξίδι ακόµα πιο ευχάριστο. Μακάρι να ξυπνήσουν και οι Έλληνες, για να εκµεταλλευτούν επιτέλους τα 15.000 µίλια ακτογραµµής!

Ο καιρός ήταν αρκετά καλός, αν και όχι ιδιαίτερα ζεστός για την εποχή, επιτρέποντας τις δοκιµές των σκαφών σε καλές συνθήκες, και τη φωτογράφησή τους η οποία έλαβε χώρα κυρίως εν πλω από τα καταµαράν. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ανώτατα στελέχη των εταιρειών, και συγκεκριµένα οι κκ. Jeff Vaughn αντιπρόεδρος της Boston Whaler, Keith Yunger πρόεδρος της Bayliner και Glenn Zelen διευθυντής µάρκετινγκ της Sea Ray στην Ευρώπη, που είχε αναλάβει και το συντονισµό της οργάνωσης. Συνολικά παρουσιάστηκαν 12 σκάφη από τις συγκεκριµένες εταιρείες, αλλά εγώ έδωσα περισσότερη έµφαση στα αγαπηµένα µου Boston Whaler, τα οποία και παρουσιάζω.

Ο όµιλος Brunswick

Ο αµερικανικός όµιλος Brunswick, είναι το µεγαλύτερο επιχειρηµατικό σχήµα στον κλάδο της θαλάσσιας αναψυχής παγκοσµίως, αποτελούµενος από αρκετές φίρµες σκαφών -πέρα από τις προαναφερόµενες- που λειτουργούν κάτω από την οµπρέλα του, ενώ έχει στην ιδιοκτησία του και τους κινητήρες Mercury και Mercruiser, οι οποίοι προσέδιδαν την κινητήρια ισχύ σε όλα τα σκάφη αυτής της παρουσίασης. Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να δοκιµάσω την νέα Mercury 115 Ηp, µια εξαιρετική εξωλέµβια µε το µεγαλύτερο κυβισµό και το ελαφρύτερο βάρος στην κατηγορία της, και µε πολύ άνετο λόγο µείωσης (2,07-2,38:1) ώστε να δουλεύει µε ένα µεγάλο εύρος προπελών. Ο τετράχρονος  κινητήρας βγαίνει και σε µία ακόµα πιο ενισχυµένη έκδοση Pro XS, που δουλεύει σε µεγαλύτερο ανώτατο φάσµα στροφών (5.300-6.300 σ.α.λ.) και αποδίδει περισσότερη δύναµη.

Boston Whaler

Το θρυλικό αµερικανικό ναυπηγείο κατασκευάζει σκάφη εξαιρετικής ποιότητας σε έξι διαφορετικές κατηγορίες και σε µήκη από 12 ως 42 πόδια, κυρίως για το ψάρεµα, όπως ανοικτού καταστρώµατος, καµπινάτα και σκάφη κεντρικής κονσόλας, που ταυτόχρονα µπορούν να ικανοποιούν τις διαφορετικές ανάγκες των πληρωµάτων τους. Χρησιµοποιώντας την τεχνολογία Unibond µε την πλήρωση αφρώδους υλικού στις κοιλότητες µεταξύ του καταστρώµατος και της γάστρας -το οποίο λειτουργεί και ως µονωτικό στρώµα-,  η εταιρεία καθιστά τα σκάφη της εντελώς αβύθιστα, ακόµα κι όταν αυτά πληµµυρίσουν από νερά και την ίδια στιγµή τοποθετηθεί πάνω τους υπερβάλλον φορτίο.


Boston Whaler 320 Vantage

Αυτό το νέο και µεγαλύτερο µοντέλο της σειράς Vantage σκαφών διπλής κονσόλας, προσφέρει άφθονη ευρυχωρία και µεγάλη πολυµορφικότητα από την πλώρη στην πρύµνη, µε πολλές µοντέρνες ανέσεις και αυτοµατισµούς για να κάνουν την ζωή εν πλω ευχάριστη στην ηµερήσια κρουαζιέρα.

Το σκάφος έχει έντονο κοινωνικό και τουριστικό χαρακτήρα, χωρίς όµως σε καµιά περίπτωση να «προσβάλλει» το γνωστό ψαρευτικό  DNA της φίρµας, παρέχοντας όλες τις γνωστές ευκολίες για τη δραστηριότητα αυτή, όπως καλαµοθήκες, ψυγεία πάγου και δοχείο ζωντανού δολώµατος. Μάλιστα, φέρει περιµετρικό στρώµα από µαλακό υλικό εσωτερικά των κουπαστών για την φάση της µάχης µε το θήραµα, όπως όλα τα µεγάλα µοντέλα άλλωστε.
Μεταξύ των βασικών του χαρακτηριστικών είναι ο πολυδιάστατος καναπές στο χώρο διακυβέρνησης, ο οποίος παίρνει διαφορετικές µορφές ως καθιστικό ή ανάκλιντρο, ο ανακλινόµενος καναπές της πρύµνης που «εξαφανίζεται» στη φάση του ψαρέµατος, ο πολύ ευρύχωρος καθιστικός χώρος στην πλώρη (γίνεται sundeck), το πολυεστερικό σύνολο που ενσωµατώνει το νεροχύτη, η εστία µαγειρέµατος και το ηλεκτρικό ψυγείο, ο αυτόνοµος χώρος της  τουαλέτας, και η δεξιά πορτίτσα που ανοίγει από το ύψος της κουπαστής και παρέχει εύκολη πρόσβαση στο νερό. Επιπλέον το σκάφος έχει µια µικρή καµπίνα µέσα στο αριστερό µέρος της κονσόλας, µε κρεβάτι που µπορεί να παρέχει διανυκτέρευση σε δύο άτοµα.  Ένα πολυχρηστικό σκάφος µε πολλά πρόσωπα, µε το οποίο µπορείς να κάνεις πολλά πράγµατα στο ψάρεµα και το ταξίδι, ή ακόµα να το χρησιµοποιήσεις  στα θαλάσσια σπορ και να το εξοπλίσεις µε πολλά διαφορετικά αξεσουάρ. Από όποια οπτική και να το δεις, το ευχαριστιέσαι σε κάθε χρήση, µε απέραντη εµπιστοσύνη στην πλεύση του και κορυφαία ποιότητα κατασκευής, συνοδευόµενο µε το “pedigree”  του αβύθιστου. Κινείται µε δύο Verado 250-350 Hp.

Η δεξιά πόρτα στη κουπαστή παρέχει πολύ άνετη και ασφαλή πρόσβαση στο νερό.

 

 


Boston Whaler 19 Montauk

Η πολύ µεγάλη µου έκπληξη, από ένα µικρό σκάφος µε µαλακή πλεύσης και απόσβεση, και φαρδύ κατάστρωµα που δηµιουργεί µεγάλους χώρους. Αυτό γιατί το chine ξεκινά πολύ ψηλά από την ακµή της πλώρης, η οποία έτσι διαµορφώνει µια αιχµηρή είσοδο για να σπάει τα κύµατα, ενώ στην συνέχεια χαµηλώνει προς τα βρεχάµενα προκειµένου να προσφέρει σταθερότητα στην πλεύση του σκάφους.

Κινούµενο µε την καταπληκτική Mercury 115 Ηp, αυτό το µοντέλο κεντρικής κονσόλας αποτελεί ένα εύκολα ρυµουλκούµενο µε το τρέιλερ σύνολο µε αντικείµενο το ψάρεµα. Η σχεδόν τετράγωνη πλώρη προσφέρει ένα πολύ άνετο καθιστικό χώρο, εύκολα µετατρέψιµο σε κρεβάτι ηλιοθεραπείας. Μέσα στο βασικό εξοπλισµό περιλαµβάνονται καλαµοθήκες, το κάθισµα διακυβέρνησης δύο όψεων, δύο πλευρικές πίσω θέσεις, ενώ υπάρχει  και η δυνατότητα τοποθέτησης δοχείου ζωντανού δολώµατος. Ότι πρέπει λοιπόν για γνήσιες ψαρευτικές εµπειρίες!

Μεγάλη πρύµνη µε δύο πλαϊνές θέσεις και µε τη νέα Mercury 115 Ηp στον καθρέπτη.

Απλό, αλλά πλήρως λειτουργικό το πιλοτήριο στην κονσόλα του σκάφους.

 

 


Boston Whaler 240 Dauntless

Ο άξιος αντικαταστάτης του πολύ πετυχηµένου και αγαπητού µοντέλου 230 Dauntless, σε µεγαλύτερη επιµήκυνση που γίνεται άµεσα αντιληπτή, αφού το κέρδος σε ευρυχωρία καταστρώµατος και σε µεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους είναι εντυπωσιακό. Ταυτόχρονα το σκάφος αυτό µπορεί να κινηθεί εξίσου γρήγορα και οικονοµικά µε τον κινητήρα Verado 250 Ηp, όπως και ο προκάτοχός του, δίνοντας έτσι στον ιδιοκτήτη µόνο χαρές και απολαύσεις. Και αυτό σε συνδυασµό µε την πολύ εύκολη διακυβέρνηση του σκάφους, καθώς πλέει πολύ στρωτά στο νερό, µε οµαλό και προβλέψιµο χειρισµό και µεγάλη ευελιξία.

Ο καναπές της πρύµνης κλείνει, για να δηµιουργήσει µια λειτουργικότατη πλατφόρµα για το ψάρεµα.

Αν και αµιγώς ψαρευτικό εργαλείο, η πολυχρηστικότητα δεσπόζει και το χαρακτηρίζει ως  ένα πιο προσιτό οικογενειακό σκάφος, που θα καλύψει πολλές διαφορετικές ανάγκες του πληρώµατός του. Έτσι είναι ότι πρέπει για θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, και βέβαια για τουριστική χρήση, καθώς διαθέτει άνετους καθιστικούς χώρους, ιδιαίτερα στην πλώρη όπου οι καναπέδες µπορούν να δηµιουργήσουν στήριγµα στην πλάτη, αλλά και να τοποθετηθεί µεταξύ τους τραπέζι για την ενδιαίτηση. Στο ψάρεµα ο πρυµναίος καναπές διαµορφώνεται σε εξέδρα όταν πέσει η πλάτη του, ενώ το  κάθισµα διακυβέρνησης έχει όψεις εµπρός ή πίσω, ώστε στη φάση του ψαρέµατος να µπορούν οι επιβάτες να καθίσουν µε πρόσωπο προς την πρύµνη. Το 240 Dauntless µπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πολυδιάστατο σκάφος που έρχεται να ικανοποιήσει διαφορετικές ανάγκες, µε δυνατότητα να δεχθεί αρκετές διαφοροποιήσεις και επιπρόσθετο εξοπλισµό, ώστε να προσαρµοστεί στα µέτρα κάθε ιδιοκτήτη. Φυσικά µε εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και το θρύλο του αβύθιστου, όπως άλλωστε κάθε Boston Whaler!

Ο µπροστινός καναπές έχει υποστήριξη για την πλάτη, προσφέροντας εγγυηµένη ξεκούραση

 

 

Tags
Boston Whaler Brunswick Κροατία Motocraft
Comodo SSL