Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σπύρου

Bυθόμετρο: Ψάχνοντας στον κόσμο των δύο διαστάσεων

6 Αυγούστου, 2019

Bυθόμετρο: Ψάχνοντας στον κόσμο των δύο διαστάσεων

Το βυθόµετρο είναι ένα επιστηµονικό όργανο το οποίο εκµεταλλεύεται τους νόµους της φυσικής. Συγκεκριμένα βασίζεται στο φαινόµενο της ηχούς, της επιστροφής του ήχου δηλαδή. Βάσει αυτής της παραµέτρου, θα µας αποδώσει στην οθόνη υγρού κρυστάλλου τη µορφολογία του βυθού και τη θέση των ψαριών που υπάρχουν στην περιοχή από όπου έχουµε περάσει µε το σκάφος µας, ως µία γραφική παράσταση.

Όνειρο κάθε φίλου ψαρά που προβαίνει στην αγορά ενός σύγχρονου βυθοµέτρου, είναι να βρει και να πιάσει ψάρια. Βασική προϋπόθεση όπως συνηθίζω να αναφέρω, είναι η σωστή επιλογή αισθητήρα, η οποία γίνεται µε γνώµονα τις προδιαγραφές και τις ανάγκες µας, όπως πχ. το σκάφος όπου θα τοποθετηθεί, η τεχνική που προτιµούµε να ψαρεύουµε, η ακριβής εγκατάστασή του όσον αφορά στη θέση και τη «ζύγισή» του. Οι σωστές ρυθµίσεις ποικίλλουν ανάλογα µε τις τεχνικές και τα βάθη που επιχειρούµε να ψαρέψουµε, ενώ «προαπαιτούµενο» της επιτυχίας είναι φυσικά η εκπαίδευσή µας πάνω στη λειτουργία του οργάνου, ώστε να µπορέσουµε να ανιχνεύσουµε σωστά και να βρούµε τους επιθυµητούς στόχους, δηλαδή τα ψάρια.

Ένα λάθος που κάνουµε συχνά, είναι να νοµίζουµε ότι µόλις πατήσουµε το κουµπί εκκίνησης της συσκευής µας, θα εντοπίσουµε ψάρια. Όµως, το βυθόµετρο µιλά µε τη δική του γλώσσα σε εµάς και αυτήν τη γλώσσα πρέπει να τη «σπουδάσουµε», µε απώτερο στόχο να καταφέρουµε να αποκωδικοποιούµε σωστά και έγκαιρα κάθε στίγµα που εµφανίζεται στην οθόνη µας. Μέσα από τη γνώση θα µάθουµε να ξεχωρίζουµε παραστάσεις που συµβαίνουν στο βυθό, σαν να παρακολουθούµε δηλαδή τι συµβαίνει σε αυτόν κοιτώντας µε µια µάσκα! Επίσης, µια σειρά ρυθµίσεων στη συσκευή µας δέχονται προσαρµογή, σύµφωνα µε το τι θέλουµε να ανιχνεύσουµε. Μία τέτοια βασική ρύθµιση είναι η ευαισθησία, η οποία για µένα είναι το Α και το Ω.

Μια ιδιαιτερότητα του βυθοµέτρου, είναι ότι ανιχνεύει ένα κόσµο τριών διαστάσεων µε µήκος-πλάτος-ύψος και τον αποδίδει σε δύο διαστάσεις, σε µήκος και ύψος, δηλαδή σε µια οθόνη βυθοµέτρου ουσιαστικά χάνουµε το βάθος. Γνωρίζοντας αυτή τη βασική ιδιαιτερότητα, ο χρήστης θα µπορέσει να εκµεταλλευτεί στο έπακρο της δυνατότητες του οργάνου. Για παράδειγµα, αν επιχειρούµε να ψαρέψουµε στα 40 µέτρα και διαθέτουµε ένα αισθητήρα όπως ο P66 της Airmar µε γωνία κώνου 11 µοίρες στα 200 Khz, θα βλέπουµε 4 µέτρα ακτίνα επί 2, δηλαδή 8 µέτρα διάµετρο. Οτιδήποτε κινείται σε αυτόν τον κύκλο, το βυθόµετρο θα µας το αποδώσει σαν ένα στόχο! Αλλά, σαν ένα στόχο µε διαφορετικές σκληρότητες, και εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι.

Στην εικόνα 1 η οποία είναι από τα σεµινάριά µου, βλέπουµε σε µια γραφική αναπαράσταση ότι ένα µεγάλο µαγιάτικο το οποίο είναι αρκετά µακριά από το ψιλό στην οθόνη µας, θα αποδοθεί σαν το ψάρι να είναι µέσα στο ψιλό. Όµως αυτό που παρατηρείτε, στην πραγµατικότητα δε συµβαίνει.

Στην εικόνα 2 επάνω, βλέπουµε στην πρώτη οθόνη να ανιχνεύεται ένα κοπάδι ψιλό. Ο στόχος είναι συµπαγής, χωρίς ένα ίχνος µεµονωµένου στόχου που θα δήλωνε µεγάλο ψάρι. Όµως, ακριβώς από κάτω στην οθόνη 2, και ενώ ανεβοκατεβαίνει το δόλωµά µας, θα δούµε πάνω από το ψιλό να διακρίνονται καθαρά δύο αψίδες, και στην τρίτη ολοκάθαρα πια στα δεξιά της εικόνας και µέσα στο A-scope, µεγάλα ψάρια να ακολουθούν το δόλωµα στην ανοδική του πορεία. Τι λέτε να συνέβηκε; Τα ψάρια ήταν εκεί, αλλά η συµπύκνωση του ψιλού δε µας τα απέδωσε στην οθόνη σαν ξεχωριστούς στόχους και τα έκρυβε. Τελικά, η περιέργειά τους για τον απρόσµενο εισβολέα τα σήκωσε κάποια µέτρα από το βυθό, µε αποτέλεσµα να εµφανιστούν πεντακάθαρα.

Στην εικόνα 3, η οποία προέρχεται από ψάρεµα του καλού φίλου Κωστή ∆ηµητρίου, βλέπουµε µια χαρακτηριστική παράσταση, από αυτές που πολλές φορές έχουµε συναντήσει και θα συναντήσουµε στο µέλλον. Στην πάνω απεικόνιση, διακρίνουµε µε το κίτρινο βελάκι έναν σκούρο όγκο, ο οποίος ανήκει σε ένα κοπάδι από γόπα! Αυτό που θα παραξένευε φυσικά το χειριστή του συγκεκριµένου οργάνου, είναι τα κόκκινα νούµερα του Accufish (λειτουργία αναγνώρισης µήκους στόχου), τα οποία «προδίδουν» τα µεγάλα ψάρια που βρίσκονται εκεί.

Μία τεχνική για να δούµε αν όντως πίσω από ένα συµπυκνωµένο στόχο βρίσκονται µεγάλα ψάρια, είναι να αφαιρέσουµε σταδιακά ευαισθησία! Όπως βλέπετε στην κάτω απεικόνιση η οποία έχει πολύ χαµηλότερη ευαισθησία από την πρώτη, αποκαλύπτονται αµέσως οι µεγάλοι θηρευτές! Το βυθόµετρο θα µας αποκαλύψει όλη τη µαγεία του βυθού, φτάνει εµείς να ασχοληθούµε µαζί του και να κάνουµε πράξη ότι διδασκόµαστε! Κάθε στίγµα, κάθε λεπτοµέρεια στην οθόνη µας, είναι ένα κοµµάτι από το παζλ που θα πρέπει να συνθέσουµε, για να αποκαλυφθεί µπροστά στα µάτια µας αυτός ο µαγικός κόσµος.

Tags
Οθόνη Βυθομέτρου Λεπτομέρεια στο Βυθόμετρο Βυθόμετρο
Comodo SSL