Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Χρήστος Χαλβατζής

Αρματωσιά για Casting: Χάντρες σύνδεσης µάνας-παράµαλλου

3 Μαΐου, 2019

Αρματωσιά για Casting: Χάντρες σύνδεσης µάνας-παράµαλλου

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου αλλά και πολλούς φίλους, µε ένα καρουλάκι στο χέρι – ή ένα µικρό καλάµι για τους πιο εξελιγµένους-, να προσπαθούµε να πιάσουµε κάποια µικρά ψαράκια.

Μία πετονιά στο καρουλάκι, ένα περαστό µολύβι και κατευθείαν ένα αγκίστρι. Απλά πράγµατα, τα οποία πολλές φορές είναι αποδοτικά ακόµη και σήµερα. Όµως ο άνθρωπος, ανήσυχο ον από τη φύση του, συνέχεια εξελίσσεται. Το ψάρεµα λοιπόν δε µπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, και έτσι σύντοµα κυκλοφόρησαν στο εµπόριο διάφορα εξαρτήµατα, που είχαν ως σκοπό να ψαρεύουµε µε περισσότερα από ένα αγκίστρια στην πετονιά µας. Όχι πως πριν βγουν τα διάφορα εξαρτήµατα δεν ψαρεύαµε µε διπλάρι, απλά τα παράµαλλα ήταν δεµένα µε παραγαδίσιο κόµπο, µε ότι αυτό συνεπάγεται σε µπερδέµατα, δυσκολίες στη ρίψη και την ανάκτηση ή ακόµα και την καλή παρουσία της αρµατωσιάς στο βυθό.

Το πιο δηµοφιλές εξάρτηµα, ακόµα και σήµερα, είναι η χάντρα σύνδεσης ή αλλιώς «σταυρός». Πρόκειται για µία χάντρα µε δύο διαµπερείς τρύπες, οι οποίες διασταυρώνονται στο εσωτερικό της, δηµιουργώντας το σχήµα του σταυρού (εξ’ ου και η ονοµασία). Στο εµπόριο υπάρχει σε διάφορα µεγέθη και χρώµατα µε τη διάφανη να υπερέχει µε διαφορά, λόγω της διακριτικής παρουσίας της. Τα πλεονεκτήµατα αυτής της χάντρας είναι µοναδικά. Η διακριτική παρουσία της αρµατωσιάς µας εξασφαλίζεται ακόµη και αν έχει τρία ή τέσσερα παράµαλλα και τα αντίστοιχα αγκίστρια. Η κατασκευή της αρµατωσιάς είναι εύκολη υπόθεση µε τη χρήση του «σταυρού».

Το αποτέλεσµα απίστευτα λειτουργικό: παράµαλλα που περιστρέφονται γύρω από τον κορµό της αρµατωσιάς, χωρίς κανένα πρόβληµα κατά την ρίψη και την ανάκτηση, εξασφαλίζοντας ελάχιστα µπερδέµατα. Η αντικατάσταση παράµαλλων είναι επίσης πολύ εύκολη όταν παραστεί ανάγκη, ακόµα και κατά την εξέλιξη του ψαρέµατος, χωρίς να χρειάζεται να πετάξουµε την αρµατωσιά, όπως γινόταν παλιότερα µε τα στριµένα και κατσαρωµένα παράµαλλα που είχαν δεθεί µε παραγαδίσιους κόµπους. Αυτά και άλλα πολλά, έκαναν το συγκεκριµένο εξάρτηµα αναντικατάστατο εργαλείο στην κατασκευή αρµατωσιών µε περισσότερα από ένα αγκίστρια.

Αρµάτωµα
Ο τρόπος κατασκευής απλός, γρήγορος και αποτελεσµατικός. Μια αόρατη πετονιά µήκους δύο µέτρων, διατοµής 0,30, µια θηλιά στο πάνω µέρος για να ενωθεί µε τη µάνα του µηχανισµού, κατόπιν ένας απλός κόµπος, πέρασµα µίας χάντρας, ξανά κόµπος, αφήνουµε περίπου 50 πόντους, νέος κόµπος, µία ακόµα χάντρα, πάλι κόµπος κ.ο.κ. ανάλογα µε το πόσα αγκίστρια θέλουµε. Τελειώνουµε µε µια θηλιά για το βαρίδι. Έπειτα ετοιµάζουµε τα παράµαλλα, τα περνάµε µέσα στην άλλη τρύπα του «σταυρού», δένουµε στο πίσω µέρος τους ένα κόµπο, και η αρµατωσιά είναι έτοιµη. Όµως, όπως είπα και νωρίτερα, ο άνθρωπος είναι ανήσυχο και πολυµήχανο ον. Εφηύρε τη χάντρα, αλλά δεν σταµάτησε εκεί. Πειραµατίστηκε λοιπόν και µε τους κόµπους. Αντί για κόµπους στη µάνα που µπορεί να µειώσουν την αντοχή της, χρησιµοποίησε χάντρες για στόπερ. Κατόπιν βγήκαν στην αγορά ελαστικά στόπερ, για ακόµη πιο γρήγορες αρµατωσιές. Το µόνο ελάττωµα των ελαστικών στόπερ, είναι ότι ξεσέρνουν κάτω από την αντίσταση ενός πιο µεγάλου ψαριού και χρειάζονται συνεχώς διόρθωση. Επίσης άρχισαν και να χρησιµοποιούνται κόµποι- στόπερ δεµένοι µε πετονιά πάνω στη µάνα. (Σκίτσο 1).

Το επόµενο βήµα στην εξελικτική πορεία της αρµατωσιάς, ήταν να δηµιουργηθεί µια απόσταση στη σύνδεση µάνας και παράµαλλου, για να κρατιέται το παράµαλλο όσο πιο µακριά γίνεται από τον κορµό της αρµατωσιάς. Έτσι εµφανίστηκαν διάφορα εξαρτήµατα, τα λεγόµενα booms. Πρόκειται για µεταλλικά συρµατάκια (κάποιες φορές και πλαστικά) µε µήκος από ένα µέχρι και δέκα εκατοστά. Στη µία πλευρά τους φέρουν τρύπα για να περνάει η µάνα της αρµατωσιάς, έπειτα ακολουθεί το µεταλλικό σύρµα σε διάφορα µήκη και στο τέλος υπάρχει ένα µικρό στριφτάρι, για το δέσιµο του παράµαλλου. Μελανό σηµείο στη χρήση booms, είναι ότι χάνουµε σε διακριτικότητα. Για να αµβλύνουµε αυτό το µειονέκτηµα, πειραµατιστήκαµε µε διαφόρους αυτοσχέδιους αποστάτες (βλέπε σκίτσα κάτω).

Επίσης, ένα άλλο εξαιρετικό προϊόν έχει κάνει εµφάνιση πρόσφατα. Πρόκειται για τη χάντρα Grizzly, όπως λέγεται. Είναι µια χάντρα όπως ο σταυρός, µε µια σηµαντική όµως διαφορά. Στη µία πλευρά φέρει τρύπα για να περνά το παράµαλλο, ενώ στην άλλη από όπου περνά η βάση της αρµατωσιάς, έχει µια ειδική εγκοπή, για να «κουµπώνει» και να «ξεκουµπώνει» πάνω στη βάση. Έτσι, έχουµε το πλεονέκτηµα να αλλάζουµε το φθαρµένο παράµαλλο στη στιγµή και κατασκευάζοντας στο σπίτι αρκετά παράµαλλα, σε διάφορα µήκη και διαµέτρους, µε αγκίστρια ψιλά, πιο χοντρά κλπ, να διαφοροποιούµε την προσέγγιση του ψαρέµατός µας πραγµατοποιώντας γρήγορες παρεµβάσεις στην αρµατωσιά, ανάλογα µε τις ορέξεις των ψαριών.

Για να αποµακρύνετε το παράµαλλο από την αρµατωσιά, υπάρχουν διάφορα εξαρτήµατα. Εδώ βλέπετε κάποιο από αυτά.

Ένα τρίτο πολύ καλό εξάρτηµα, είναι και το Micro Murphy. Πρόκειται για ένα µικρό στριφτάρι, µε τρύπα στο ένα µέρος του για να περνά στη βάση της αρµατωσιάς και ένα µικρό άγκιστρο από την άλλη πλευρά. Η ιδιόµορφη αλλά πολύ λειτουργική κατασκευή του, µας δίνει επίσης τη δυνατότητα εύκολων αλλαγών των παράµαλλων έχοντας ετοιµάσει στο σπίτι πολλά από αυτά. Τα παράµαλλα ασφαλίζονται πάνω στο άγκιστρο µε ένα διάφανο κοµµάτι σιλικόνης ή ένα θερµοσυστελόµενο σωληνάκι, αφού πρώτα τους κάνουµε στο πίσω µέρος µια θηλίτσα, για την εύκολη προσάρτησή τους στο άγκιστρο. βλέπε σκίτσο 2.

Βέβαια, καλές και πρακτικές οι αρµατωσιές µε τα πολλά παράµαλλα, αλλά έχουν την τάση να ενισχύουν τα ανεπιθύµητα µπερδέµατα, είτε λόγω της ύπαρξης ρευµάτων, είτε επειδή τα παράµαλλά µας είναι πολύ λεπτά ή ακόµη και λόγω αστοχίας στην κατασκευή της αρµατωσιάς. Στο επόµενο άρθρο θα αναλύσουµε µερικές λεπτοµέρειες, µε στόχο να εξαλείψουµε τα µπερδέµατα λόγω κακής κατασκευής, αλλά και αυτά που παρουσιάζονται κατά το ψάρεµα. Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά.

Tags
Αρματωσιές για Casting Casting Χάντρες Σύνδεσης Αρμάτωμα Μικρά Ψαράκια Αρματωσιά για Casting
Comodo SSL