Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Casting για μπαρμπούνια, κατσούλες και καπόνια - Η εναλλακτική πρόταση

28 Σεπτεμβρίου, 2020

Casting για μπαρμπούνια, κατσούλες και καπόνια - Η εναλλακτική πρόταση

∆εν είναι λίγες οι φορές που εξορµούµε σε µέρη µακρινά, αναζητώντας µουρµούρες, σαργούς και τσιπούρες. Τι γίνεται, όμως, όταν οι συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν ευνοούν το ψάρεµα αυτών των ειδών;

Τότε ή θα πρέπει να µετακινηθούµε ή να αποφασίσουµε την αναζήτηση άλλων ψαριών. Τα οποία ενδεχοµένως υπάρχουν στην περιοχή. Κάποια από αυτά τα «δεύτερης» επιλογής ψάρια, θα δούµε στη συνέχεια.

Καπόνια
Όπου αµµούδα, εκεί και το καπόνι. ∆εν είναι ψάρι τοπικό, αλλά µετακινείται συνεχώς. Τα µικρότερα του είδους κινούνται σε κοπάδια, ενώ τα µεγαλύτερα είναι πιο µοναχικά. Εύκολα αρπάζουν τα δολώµατά µας, ειδικά αν αυτά είναι ζωντανά σκουληκάκια. Με καλύτερο από όλα το κόκκινο της άµµου.

Κατσούλες
Βρίσκονται κοπαδιαστά σε συγκεκριµένες αµµουδιές. Όταν τροµάξουν για τον οποιοδήποτε λόγο, σκάβουν µε το κεφάλι τους και τρυπώνουν ολόκληρες µέσα στην άµµο. ∆ε θα συναντήσουµε ποτέ µόνο ένα ψάρι. Αν µάθουµε ότι σε κάποια παραλία υπάρχουν τέτοια ψάρια ή τύχει να πιάσουµε κατά τύχη κάποιο στα αγκίστριά µας. Θα πρέπει να προσαρµόσουµε τα εργαλεία µας για αυτόν τον καταπληκτικό για πολλούς µεζέ. Λεπτά παράµαλλα, µικρά αγκίστρια και δολώµατα.

Μπαρµπούνια
Κυκλοφορούν συνήθως σε ανάµικτους βυθούς, όπου η άµµος είναι το κυρίαρχο στοιχείο και οι πετρούλες ή οι φυκιάδες σκόρπιες τριγύρω. Συνεχώς σκάβουν κι αναζητούν στο βυθό σκουληκάκια κι άλλους οργανισµούς για τροφή. Τα συναντάµε τις περισσότερες φορές κοπαδιαστά και είναι εύκολα στο ψάρεµά τους. Αν προσαρµόσουµε κατάλληλα τις αρµατωσιές µας σε αυτά, και χρησιµοποιήσουµε µικρά και λεπτά σκουλήκια για δόλωµα.

Μπαρµπούνια, κατσούλες και καπόνια, είναι ψάρια που µπορούµε να συναντήσουµε στους ίδιους αµµώδεις βυθούς. Και να τα ψαρέψουµε µε τα ίδια εργαλεία και τα ίδια δολώµατα. Αποτελούν µια εναλλακτική πρόταση όταν τα βασικά ψάρια που αναζητούµε απουσιάζουν ή δεν πλησιάζουν τα δολώµατά µας. Τα λεπτά εργαλεία και τα µικρά σκουλήκια αποτελούν το µυστικό της επιτυχίας.

Οι αρµατωσιές που γνωρίζουν µεγάλη επιτυχία στα παραπάνω «δευτεροκλασάτα» είδη, είναι διπλαράκια ή τριπλάρια, µε λεπτά παράµαλλα από fluorocarbon πετονιά, διαµέτρου 0,14-0,22 χιλιοστών. Το µήκος τους πρέπει να είναι αρκετά µακρύ, µε το τελευταίο παράµαλλο να ξεκινά από το µολύβι. Αυτό γίνεται επειδή αυτά τα ψάρια βόσκουν στο βυθό και συνεπώς τα δολώµατά µας θέλουµε να βρίσκονται πάνω του.

Τα αγκίστρια που θα χρησιµοποιήσουµε πρέπει να διαθέτουν λεπτό στέλεχος. Να είναι αρκετά κοφτερά και σε µέγεθος που να µπορεί να δολωθεί ένα σκουληκάκι της άµµου χωρίς να διαλυθεί. Το βαρίδι µας δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα βαρύ. Αφού οι αρµατωσιές µας είναι λεπτές και τα ψάρια που αναζητούµε βρίσκονται κοντά στην ακτογραµµή.

Για δόλωµα θα χρησιµοποιήσουµε λεπτά σκουλήκια, όπως είναι το κόκκινο της άµµου, η τριχιά, ο ακροβάτης και ο αµερικάνος. Τα δύο πρώτα έχουν σαφώς το προβάδισµα στις προτιµήσεις των ψαριών, αλλά είναι πιο δυσεύρετα και απαιτούν ιδιαίτερα προσοχή στη δόλωσή τους. Τα άλλα δύο τα βρίσκουµε εύκολα στα καταστήµατα µε είδη αλιείας. Ενώ η χρήση βελόνας θα µας προσφέρει µια ωραία παρουσίαση των δολωµάτων στα αγκίστριά µας και θα δηµιουργήσει µια πιο δελεαστική πρόταση για τα ψάρια που αναζητούµε.

Tips
• Αντί για κλασσικό µολύβι, χρησιµοποιήστε µολύβι µε δόντια ή σπιράλ µαλαγρωτή µε ενσωµατωµένο βαρίδι. Ρίχτε την αρµατωσιά σας στο νερό και σύρτε την ελαφρά. Ώστε να σηκώσει λίγο θολούρα στο βυθό. Έχει αποδειχτεί ότι η παραπάνω µέθοδος είναι πολύ αποτελεσµατική στα συγκεκριµένα ψάρια!

• Όταν πιάσετε ένα µπαρµπούνι ή µια κατσούλα σε ένα σηµείο, προσπαθήστε στην επόµενη ριξιά να ξαναρίξετε την αρµατωσιά σας στο ίδιο ακριβώς σηµάδι. Ένας τρόπος είναι να περάσετε την πετονιά σας στο line clip της µποµπίνας του µηχανισµού σας. Οπότε αν οι βολές σας είναι εύστοχες και δεν ξεφεύγουν αριστερά-δεξιά από το «hot spot”, θα πετύχετε και πάλι αυτά τα ψάρια κοπαδιαστά, να σκαλίζουν το βυθό στο συγκεκριµένο σηµείο.

• Τα µπαρµπούνια µετακινούνται αργά και κοπαδιαστά, σύριζα στο βυθό. Αν σταµατήσουν να τσιµπάνε εκεί που τα πετύχατε, δοκιµάστε να ψάξετε την περιοχή εκεί κοντά.

• Τριχιά και κόκκινο σκουλήκι της άµµου κάνουν θαύµατα στα ψάρια αυτά. Προσπαθήστε να τα δολώσετε προσεκτικά στα αγκίστρια. Που πρέπει να έχουν οπωσδήποτε λεπτό στέλεχος για να µην χαλούν τις ευαίσθητες δολωσιές. Το µικρό µέγεθος αγκιστριών δεν πρέπει να σας τροµάζει.

• Το καπόνι, όπως και οι κατσούλες, είναι παµφάγα ψάρια και µπορείτε να τα δελεάσετε και µε άλλα δολώµατα. Όπως σκαρτσίνια, µικρά καβουράκια και γυαλιστερές. Μάλιστα ένα πολύ καλό δόλωµα, αλλά αποκλειστικά για τις κατσούλες, είναι το χοιρινό κρέας κοµµένο σε µικρά κυβάκια. Αν γνωρίζετε κάποια περιοχή µε κατσούλες, δοκιµάστε το και θα δείτε τη διαφορά. 

Tags
Casting Αρματωσιά Αρματωσιά για Casting Μπαρμπούνι Καπόνι Κατσούλα
Comodo SSL