Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Casting για Μελανούρια & Τσιπούρες στο νησί Πλάτη

28 Μαΐου, 2017

Casting για Μελανούρια & Τσιπούρες στο νησί Πλάτη

Μια από τις καλύτερές µας εµπειρίες, ήταν η ψαριά που κάναµε πρόσφατα στο νησί Πλάτη. Το νησάκι αυτό είναι µια βραχονησίδα η οποία ανήκει στο δήµο της Καλύµνου και παλαιότερα το επισκεπτόµασταν τα καλοκαίρια για κάµπινγκ. Μία µέρα που δοκιµάσαµε τυχαία µε απλό πεταχτάρι και απλό δόλωµα του τόπου, πιάσαµε µια τσίπουρα πάνω από µισό κιλό. Μας ήρθε λοιπόν η ιδέα να κάνουµε ένα οργανωµένο ψάρεµα casting εκεί, αφού φαινόταν πολύ καλός ψαρότοπος.

Τη µέρα που είχαµε προγραµµατίσει το πρώτο µας ψάρεµα στην Πλάτη, είµασταν καθ’ όλα προετοιµασµένοι, όπως κάνει κάθε καλός ψαράς, επιβεβαιώσαµε την καλή κατάσταση και  την πληρότητα του εξοπλισµού µας, φορτώσαµε προσεκτικά τον εξοπλισµό στα αυτοκίνητα, και µεταφερθήκαµε οδικώς στο σηµείο όπου βρισκόταν το φουσκωτό σκάφος που θα µας µετέφερε. Η διαδροµή για το νησί Πλάτη διαρκεί µισή ώρα και είναι πολύ ευχάριστη για µας, αφού βρίσκουµε το χρόνο να κάνουµε το «χαβαλέ» µας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδροµής, εµπιστευόµαστε τον έµπειρο καπετάνιο µας.

Στο ΝΗΣΙ

Όταν φτάσαµε στην σκάλα του νησιού, ξεκίνησε σιγά-σιγά η διαδικασία του στησίµατος των καλαµιών, και καθένας µε τον δικό του τρόπο ετοιµαστήκαµε για το ψάρεµα. Η διαδικασία αυτή διαρκεί τις περισσότερες φορές περίπου είκοσι λεπτά. Ξεκινάµε µε το στήσιµο του τρίποδα, και αφού σιγουρευτούµε για τη σταθερότητά του, έρχεται η σειρά των καλαµιών τα οποία ανοίγονται προσεκτικά και ελέγχονται  ότι όλα είναι καλά. Η τοποθέτηση του µηχανισµού ακολουθεί και για λόγους ασφάλειας έπεται ο έλεγχός του. Εννοείται φυσικά πως πάντα τοποθετείται νέα αρµατωσιά, κοµµένη και ραµµένη στα γούστα του καθενός από εµάς. Πχ. κάποιοι από εµάς δουλεύουν µε συρόµενη αρµατωσιά και sissy, και κάποιοι άλλοι µε σταθερή, το πολύ γνωστό pater-noster. Η επιλογή του κατάλληλου µολυβιού είναι απόρροια εµπειριών και έρχεται µόνη της µε τον καιρό. Επειδή το µέρος έχει πάρα πολλές φυκιάδες, χρησιµοποιήσαµε ανυψωτικό δολώµατος. Τα δολώµατα που παίρνουµε µαζί µας,  είναι συνήθως φαραώ και µονοδόλι. Αφού κάναµε τις πρώτες βολές πριν ακόµη νυχτώσει, δουλέψαµε και τα δυο δολώµατά µας και ανακαλύψαµε ότι τσιµπιές παίρναµε  περισσότερο στα µονοδόλια.

Η ψαριά µας

Πρώτος τυχερός της παρέας ήταν ο Χακάν, ο οποίος έβγαλε µια ωραία τσίπουρα του κιλού. Κατά τη διάρκεια του ψαρέµατος και µάλιστα πριν ακόµα νυχτώσει για τα καλά, πιάστηκαν µερικές πιο µικρές τσιπούρες, αλλά και µελανούρια. Το καλύτερο παιχνίδι όµως για εµάς ξεκίνησε πιο αργά την νύχτα, όπου ο φαραώ έκλεψε την παράσταση. Η δεύτερη καλή τσίπουρα -πάλι του κιλού-, βγήκε από τον τρελό ψαρά µας το Ρασίµ.

Η συνέχεια της βραδιάς  ήταν πολύ έντονη από πλευράς τσιµπιών, µε αποτέλεσµα να έχουµε µια πολύ καλή ψαριά, η οποία στο σύνολό της ζύγιζε πάνω από δέκα κιλά, αφού είχαµε τέσσερις όµορφες τσιπούρες του κιλού, κάποιες άλλες µεταξύ 500-700 γραµµάρια και διάφορα άλλα ψάρια που ολοκλήρωναν το σύνολο και έκαναν τη  βραδιά µας απολύτως διασκεδαστική. Σε όλη τη διάρκεια του ψαρέµατος βιντεοσκοπούσαµε πότε ο ένας και πότε ο άλλος, και αυτό ήταν αιτία για ξεκούραση και επιπλέον χαβαλέ, µε αποτέλεσµα η διάθεσή µας να εκτοξευθεί στα ύψη.

Όταν αποφασίσαµε να τελειώσουµε µε το ψάρεµά µας, ανακαλύψαµε ότι µας χαµογελούσε η πρώτη ηλιαχτίδα, µιας και είχε αρχίσει να ξηµερώνει. Μετά από µια κουραστική, έντονη, αλλά και παράλληλα πολύ ευχάριστη βραδιά, µαζέψαµε όλο τον εξοπλισµό µας και πήραµε το δρόµο της επιστροφής, αφού φυσικά καθαρίσαµε τον τόπο του ψαρέµατος. Εννοείται πως µετά από κάθε ψάρεµα η καθαριότητα είναι κανόνας για την Kos Fishing Team!


Kos Fishing Team

Καλύτερα µε παρέα στο σκοτάδι, παρά µόνος στο φως! Αυτή η παροιµία λοιπόν, ισχύει απόλυτα για την οµάδα µας. Όπως αντιλαµβάνεστε από το όνοµα της οµάδας, είµαστε από το νησί της Κω. Η Κως είναι ένα πολύ όµορφο νησάκι της ∆ωδεκανήσου, το γνωστό νησί του Ιπποκράτη, προικισµένο µε ωραίες παραλίες, ιδανικές για ψάρεµα, και ψαρότοπους οι οποίοι έχουν κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ατόµων που θέλουν να ασχοληθούν µε το ψάρεµα.

Όσες φορές πηγαίνουµε για ψάρεµα σε κάποιο από τα προτεινόµενα µέρη του νησιού, πετυχαίνουµε κάποιο συµπολίτη µας που αγαπάει το ψάρεµα όπως εµείς, και έτσι οι πολλές γνωριµίες µε τον καιρό έγιναν φιλίες. Αφού λοιπόν µεγάλωσε η «ψαροπαρέα», αρχίσαµε να ψαρεύουµε πιο συχνά. Σε µια από αυτές τις βραδιές, καθόµασταν και συζητούσαµε χαζεύοντας τα καλάµια, όταν ξαφνικά µας ήρθε η ιδέα να δηµιουργήσουµε την οµάδα. Η οµάδα µας αποτελείται προς το παρόν  από οκτώ άτοµα, και µε τον καιρό αυξάνεται.

Οι βασικοί δηµιουργοί και χειριστές της οµάδας είναι τρία άτοµα, ο Χακάν Σακκήογλου (The editor), o Ρασίµ Τζίν (The crazy fisherman) και ο Χασάν Σακκήογλου (The Captain). Εµείς οι τρεις αποφασίσαµε στη συνέχεια τη δηµιουργία µιας σελίδας σε ένα µέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, ώστε να µοιραζόµαστε τις εµπειρίες από τα ψαρέµατά µας.

Είναι γνωστό πως οι τρόποι ψαρέµατος διαφοροποιούνται ανάλογα µε το είδος ψαριών στο οποίο στοχεύουµε και τον τόπο που θα φιλοξενήσει το ψάρεµά µας. Εµείς σαν οµάδα λατρεύουµε το ψάρεµα του casting και έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής για εµάς, οπότε σπανίως διαλέγουµε άλλη τεχνική. Αυτό που αλλάζει για εµάς, είναι η τοποθεσία.

Οι τοποθεσίες του ψαρέµατος ποικίλλουν. Βέβαια, ορισµένες από αυτές τις τοποθεσίες είναι «µυστικές» και «ιερές» για εµάς, όπως είναι άλλωστε και για κάθε ψαρά. Εκτός από τα σίγουρα,  αγαπηµένα µέρη που βρίσκονται στο νησί της Κω, έχουµε κάποιες τοποθεσίες και στο κοντινό νησί Πλάτη.

Tags
Κάλυμνος νήσος Πλάτη Ψαρότοποι Casting Ψάρεμα από ακτή [jetpack-related-posts]
Comodo SSL