Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Σκάφος Compass 150 CC

16 Φεβρουαρίου, 2016

Σκάφος Compass 150 CC

Το Compass 150 CC ξεχώρισε αµέσως µόλις το Ελληνικό ναυπηγείο ολοκλήρωσε την κατασκευή του, µπαίνοντας δυναµικά στην κατηγορία των 4,5 µετρων ανοιχτής κονσόλας.

Το σπορ εξωτερικό design συµπληρώνεται µε µία ιδιαίτερα έξυπνη σχεδίαση του ντεκ, που το κάνει κατάλληλο τόσο για ψάρεµα, όσο και για αναψυχή. Οι χώροι του εντυπωσιάζουν, αφού στα 4,5 µέτρα καταφέρνει να φιλοξενήσει ακόµα και 5 άτοµα.

compass_150cc (5)

Η κεντρική κονσόλα σε συνδυασµό µε το ξεχωριστό κάθισµα κυβερνήτη, διαµορφώνουν ένα σκάφος στο οποίο µπορούµε να µετακινηθούµε περιµετρικά, ώστε να βολεύει ιδιαίτερα στις περισσότερες τεχνικές ψαρέµατος.

Στο παρελθόν έχουµε αναφερθεί ξανά στον τρόπο κατασκευής που έχει υιοθετήσει η Compass τα τελευταία χρόνια, µοναδικό για τα ελληνικά δεδοµένα. Πρόκειται για το σύστηµα S4 (Second Skin Stringer System), το οποίο αφορά στο δέσιµο του σκάφους και όχι µόνο, και απαιτεί ιδιαίτερη µελέτη και 3D σχεδίασή του. Εκτός των δύο βασικών τµηµάτων του σκάφους, τη γάστρα και το ντεκ, κατασκευάζεται ένα τρίτο πολυεστερικό κοµµάτι σα δοµικό στοιχείο του σκάφους, µηδενίζοντας τη χρήση ξύλου.

Είναι απολύτως στεγανό και καλύπτει τη γάστρα σε όλο της το µήκος και πλάτος, δίνοντας έτσι γυαλιστερούς εσωτερικούς χώρους ντουλαπιών, διπλά τοιχώµατα στα πλαϊνά της γάστρας και αίσθηση στιβαρότητας. Είναι σχεδιασµένο µε τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί όλα τα νερά στην τρόµπα σεντίνας. Παράλληλα, πριν τη συγκόλληση µε την κουβέρτα γεµίζεται µε αδιάβροχο αφρό πολυουρεθάνης, για την επίτευξη της απαραίτητης πλευστότητας σε περίπτωση κατάκλυσης από νερό.

 

compass_150cc (6)

Παρατηρώντας το κατάστρωµα, θα προσέξουµε ότι υπάρχουν αρκετές έξυπνες επιλογές που προσφέρουν άπλα και άνεση. Η σχεδίασή του έγινε µε βάση τη µεγιστοποίηση των αποθηκευτικών χώρων, τη λειτουργική θέση οδήγησης και την άνετη φιλοξενία του πληρώµατος. Στα 4,50 µέτρα δεν βρίσκουµε συχνά σκάφη µε ξεχωριστό κάθισµα κυβερνήτη. Και όµως το πλάτος και η διαρρύθµιση επιτρέπουν τη χρήση του, ώστε στον καναπέ της πρύµνης να δηµιουργηθούν δύο άνετα καθίσµατα, αλλά και δεξαµενή ζωντανού δολώµατος.

compass_150cc (7)

Παρατηρώντας το κατάστρωµα, θα προσέξουµε ότι υπάρχουν αρκετές έξυπνες επιλογές που προσφέρουν άπλα και άνεση. Η πλώρη αποτελείται από έναν καναπέ σχήµατος V, µε σκαλοπάτι για εύκολη µετακίνηση και ειδικές προσθήκες αν θέλουµε να διαµορφώσουµε κρεβάτι ηλιοθεραπείας. Η διαρρύθµισή του επιτρέπει τη χρήση τραπεζιού, τοποθετώντας µια βάση στο πάτωµα. Στην πλώρη, το στρίτσο διαθέτει καπάκι µε αντιολισθητική επιφάνεια για την εύκολη επιβίβαση και οι δέστρες τοποθετούνται στις άκρες ώστε να µην εµποδίζουν. Οι δύο πάγκοι του καναπέ διαµορφώνουν δύο αρκετά µεγάλα αµπάρια, ενώ ένα τρίτο βρίσκεται στο πάτωµα (αποθηκευτική καταπακτή). Εκεί µπορεί να τοποθετηθεί ντεπόζιτο νερού ή ότι άλλο θέλουµε, αφού αποστραγγίζει τα νερά φτάνοντας στη σεντίνα.

compass_150cc (4)

Στη θάλασσα το Compass 150 CC συνεχίζει να εκπλήσσει, αυτήν τη φορά µε την πλεύση του. Χωρίς ορθοπλώρισµα, πλανάρει άµεσα χωρίς να σπρώχνει νερά ή να «βρέχει» το πλήρωµα. Κινείται µε κινητήρες από 30 έως 60 ίππους, και σε προηγούµενη δοκιµή µε 30άρα Mercury Bigfoot, η µέγιστη ταχύτητα ήταν τα 30 µίλια/ώρα. Συµπερασµατικά το αποτέλεσµα δικαιώνει τη Compass, κερδίζοντας τις εντυπώσεις τόσο στη θάλασσα, όσο και στην κατασκευή.

Ήδη τη στιγµή που γράφεται το παρόν, είναι έτοιµη η γάστρα του µεγαλύτερου µοντέλου Compass 165 CC µε µήκος 4,96 µ., ενώ σύντοµα θα ολοκληρωθεί και το ντεκ, για να κάνει την πρώτη του επίσηµη εµφάνιση στην Boat & Fishing Show 2016!

Compass Boats | 210 8161600 | www.compassboats.gr

Tags
Compass Boats Compass Σκάφη για ψάρεμα Πολυεστερικά Σκάφη Σκάφη Compass Compass 150 CC
Comodo SSL