Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Σκάφος COMPASS 165 CC

30 Απριλίου, 2018

Σκάφος COMPASS 165 CC

Μετά τη µεγάλη επιτυχία του Compass 150 CC ήταν θέµα χρόνου να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ένα αντίστοιχο µοντέλο σε µεγαλύτερο µήκος. Το 165 CC µε µήκος τα 4,98 µέτρα, έκανε το ντεµπούτο του στην έκθεση Boat & Fishing Show 2016, όπου και κέρδισε τις εντυπώσεις.

∆ιατηρεί αισθητικά τη γραµµή σχεδιασµού του 150, σε µεγέθυνση, που γίνεται άµεσα αντιληπτή µε την πρώτη µατιά. Ιδίως στα έξαλα του σκάφους και τον εσωτερικό χώρο του καταστρώµατος το πεντάµετρο 165 CC δείχνει αισθητά πιο µεγάλο.

Εκτός όµως από το design, το «στοίχηµα» του σχεδιαστή Γιώργου Σαµούχου ήταν να καταφέρει και σε αυτό το µοντέλο να φτάσει τα επίπεδα αξιοπλοΐας του 150. Η πράξη τον δικαίωσε κι έτσι έχουµε ένα ολοκληρωµένο σκάφος, µε σπορ εµφάνιση, και ένα λειτουργικό ντεκ κατάλληλο για ψάρεµα και αναψυχή.

Το κατάστρωµα αξιοποιεί µε τον καλύτερο τρόπο το έξτρα µήκος και πλάτος, έτσι ο καναπές της πρύµνης µεγαλώνει και γίνεται ενιαίος, ο πλωριός καναπές έχει εξίσου µεγαλύτερο µήκος, η κονσόλα µπροστά αποκτά κάθισµα, και γενικότερα οι αποθηκευτικοί χώροι αυξάνονται σε όλα τα αµπάρια.

Η καινοτοµία της Compass – Σύστηµα S4
Στο παρελθόν έχουµε αναφερθεί ξανά στον τρόπο κατασκευής που έχει υιοθετήσει η Compass τα τελευταία χρόνια, µοναδικό για τα ελληνικά δεδοµένα. Πρόκειται για το σύστηµα S4 (Second Skin Stringer System), το οποίο αφορά το δέσιµο του σκάφους και όχι µόνο, και απαιτεί ιδιαίτερη µελέτη και 3D σχεδίαση.

Εκτός των δύο βασικών τµηµάτων του σκάφους, τη γάστρα και το ντεκ, κατασκευάζεται ένα τρίτο πολυεστερικό κοµµάτι σα δοµικό στοιχείο του σκάφους, µηδενίζοντας τη χρήση ξύλου. Είναι απολύτως στεγανό και καλύπτει τη γάστρα σε όλο της το µήκος και πλάτος, δίνοντας έτσι γυαλιστερούς εσωτερικούς χώρους ντουλαπιών, διπλά τοιχώµατα στα πλαϊνά της γάστρας και αίσθηση στιβαρότητας. Είναι σχεδιασµένο µε τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί όλα τα νερά στην τρόµπα σεντίνας.

Παράλληλα, πριν τη συγκόλληση µε την κουβέρτα γεµίζεται µε αδιάβροχο αφρό πολυουρεθάνης, για την επίτευξη της απαραίτητης πλευστότητας σε περίπτωση κατάκλυσης από νερό. Το τεστ πλευστότητας που είχε κάνει η εταιρεία είναι η καλύτερη απόδειξη και όπως πιθανόν να θυµάστε το σκάφος µε ανοιχτή τάπα, µε πέντε άτοµα πλήρωµα και νερό σε όλα τα σηµεία του δεν βούλιαζε. Αυτό είναι πολύ σηµαντικό για την ασφάλεια, ιδίως για ένα σκάφος µήκους 4.50 µέτρων. Το βίντεο υπάρχει στο κανάλι YouTube του περιοδικού (www.youtube.com/boatfishinggr). Για το 165 CC ισχύουν οι ίδιες αρχές εφεδρικής πλευστότητας που ισχύουν για το 150, που άλλωστε προβλέπεται και από τους κανονισµούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κατάστρωµα
Το 165 CC είναι φιλόξενο και λειτουργικό, ο σχεδιασµός του εξυπηρετεί σε κάθε ανάγκη του κυβερνήτη. Μπορεί να απολαύσει τη βόλτα του στη θάλασσα µε την οικογένεια ή την παρέα του, να επιδοθεί σε σκι ή άλλα watersports και βέβαια να εξορµήσει µε φίλους για ψάρεµα. Η διαµόρφωση του καταστρώµατος, επιτρέπει να κινηθούµε ή να ψαρέψουµε περιµετρικά του σκάφους, κάτι ιδιαίτερα χρήσιµο στις περισσότερες τεχνικές.

Όταν βρεθούµε στο κατάστρωµά του, θα προσέξουµε αρκετές λεπτοµέρειες που «µαρτυρούν» το µεράκι του κατασκευαστή. Λάστιχα στα ταµπούκια για να ασφαλίζουν και να µην χτυπάνε, ποτηροθήκες στις κουπαστές ανάµεσα στο κάθισµα διακυβέρνησης και τον πρυµιό καναπέ, καλαµοθήκες κατάπρυµα, πίσω από τον καναπέ και άλλα «µικρά» που στο σύνολό τους αναβαθµίζουν το ήδη όµορφο αισθητικά µοντέλο της Compass.

Η κονσόλα στο κέντρο αφήνει άνετα περάσµατα στα πλαϊνά και προστατεύει τον κυβερνήτη µε το ψηλό αλεξήνεµο. Το ρολ µπαρ περιµετρικά δίνει στήριγµα στο πλήρωµα που κινείται ή στέκεται γύρω της. Το ταµπλό της κονσόλας είναι ξεχωριστό και µελετηµένο σωστά για την τοποθέτηση των οργάνων του κινητήρα και τον ηλεκτρονικό εξοπλισµό του σκάφους.

Η διάταξή του επιτρέπει την άνετη θέση του κυβερνήτη αφού το τιµόνι και το χειριστήριο είναι πιο κοντά του ενώ χαµηλά, στα γόνατα η κλίση της κονσόλας αφήνει χώρο και το υποπόδιο ολοκληρώνει τη σωστή στάση του σώµατος.

Το κάθισµα µπροστά από την κονσόλα, σηκώνεται αποκαλύπτοντας την πίσω πλευρά της κονσόλας αλλά και έναν αποθηκευτικό χώρο.

Το πλωριό τµήµα του σκάφους ξεχωρίζει για τη διαρρύθµισή του ακολουθώντας τη πετυχηµένη σχεδίαση του Compass 150 CC. Η διάταξη τύπου V µε αρκετό άνοιγµα στο κέντρο κάνει πιο προσιτή τη δελφινιέρα και διευκολύνει την επιβίβαση στο σκάφος. Η δελφινιέρα έχει αρκετό χώρο για την άγκυρα και το έκταµά της, και αντιολισθητική επιφάνεια για ασφαλές πάτηµα. Για τον ίδιο λόγο τα ρέλια στο σηµείο ανοίγουν και «ψηλώνουν» δίνοντας στήριγµα.

Αν θελήσουµε να αξιοποιήσουµε το χώρο σαν κρεβάτι ηλιοθεραπείας, µπορούµε να το κάνουµε τοποθετώντας τις κατάλληλες προσθήκες ενώ τοποθετώντας πτυσσόµενο τραπέζι ο χώρος γίνεται τραπεζαρία για να απολαύσουµε το φαγητό µας στο σκάφος.

Το κάθισµα διακυβέρνησης, ο καναπές της πρύµνης και οι δύο καναπέδες της πλώρης έχουν αρκετό χώρο αποθήκευσης καλύπτοντας τόσο τα σωστικά όσο και τον εξοπλισµό µιας παρέας.

Κατάπρυµα, στη λεκάνη του κινητήρα υπάρχει πτυσσόµενη κρυφή σκάλα µπάνιου ενώ η σχεδίαση του καθρέπτη επιτρέπει να τοποθετήσουµε το βοηθητικό µας δίπλα στο κύριο κινητήρα, χωρίς να χρειαστεί βάση. Με αυτόν τον τρόπο, αφού οι δύο κινητήρες είναι στο ίδιο επίπεδο, µπορεί εύκολα να γίνει ζεύξη κύριας και βοηθητικής.

Στη θάλασσα
Στο καθρέπτη του Compass 165 CC ήταν τοποθετηµένος ο ολοκαίνουριος PRO XS 115 Hp, ο νέος κινητήρας της Mercury που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις από την πρώτη του εµφάνιση. Με βάρος 163 κιλά και δύναµη σε όλο το φάσµα στροφών, αποτελεί την απάντηση της Mercury σε όσους αναζητούν κινητήρα µε χαρακτηριστικά δίχρονου όσον αφορά τη σχέση βάρους/ ισχύους έχοντας εφαρµογή σε µικροµεσαία σκάφη όπου χρειάζονται όσο το δυνατόν µικρότερο βάρος στο καθρέπτη για καλύτερο ζύγισµα αλλά και ώση αρκετή για άµεσο πλανάρισµα και γρήγορη επιτάχυνση ακόµα και µε φορτίο.

Μια καλοσχεδιασµένη γάστρα όπως αυτή του Compass, αναδεικνύει ακόµα περισσότερο τον ξεχωριστό αυτό κινητήρα. Έτσι µε δύο άτοµα πλήρωµα είδαµε το GPS στις 6.000 σ.α.λ. να πιάνει τους 41,3 κόµβους καταναλώνοντας 1 λτ./νµ. Σαν ταχύτητα κρουαζιέρας να υπολογίσετε τους 25 knots στις 4.000 σ.α.λ µε 0,7 λτ./νµ.

 

Η απόκριση στο γκάζι είναι άµεση, µε το σκάφος να πλανάρει χωρίς να ορθοπλωρίζει, χωρίς να σπρώχνει νερά και το σηµαντικότερο χωρίς να «βρέχει». Η βαθιά είσοδο αντιµετωπίζει το κύµα και δεν µεταφέρει κραδασµούς στο πλήρωµα.

Τα παραπάνω σε συνδυασµό µε το σωστό ύψος των κουπαστών, τα ρέλια και τις χειρολαβές σε διάφορα σηµεία µέσα στο σκάφος, και το φιλόξενο κατάστρωµα, προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας και το κάνουν ιδανικό και για οικογενειακό σκάφος.

 

Συµπερασµατικά, το νέο Compass 165 CC, έχει και αυτό όπως το µικρότερο µοντέλο το δικό του χαρακτήρα. Ξεχωρίζει για το µοντέρνο σχεδιασµό, το σύγχρονο τρόπο κατασκευής, το εξαιρετικά ευρύχωρο για το µήκος του κατάστρωµα και βέβαια την πλεύση του ακόµα και σε συνθήκες θαλάσσης που δεν «απαιτούσαµε» να ανταπεξέλθει τόσο καλά ένα πεντάµετρο σκάφος.

Tags
Πολυεστερικό Σκάφος Δοκιμές Σκαφών Compass Boats Σκάφη για ψάρεμα Compass 165 CC Σκάφος Αναψυχής
Comodo SSL