Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αλέξανδρος Αργουδέλης

Διακοπές και ψαροτούφεκο

4 Αυγούστου, 2016

Διακοπές και ψαροτούφεκο

Ο τίτλος από µόνος του, φτάνει για να ξεσηκώσει αντιδράσεις στην Ελλάδα της κρίσης. Ίσως όχι άδικα αν κάποιος αναλογισθεί την ισοπέδωση των εναποµεινάντων εργασιακών σχέσεων και την σύνθλιψη των µισθών.

Τα τελευταία χρόνια, το τελευταίο πράγµα που θα µπορούσε να συζητηθεί είναι οι διακοπές. Δυστυχώς κάποιοι είναι σε «µόνιµες», µε ότι αυτό συνεπάγεται. Κάποιοι, περισσότερο προνοµιούχοι, έχουν ακόµη την οικονοµική δυνατότητα να πάνε διακοπές. Πολλές ή λίγες εξαρτάται από την οικονοµική τους ευρωστία.

Γενικά ο Έλληνας είναι και λίγο της καλοπέρασης. Τις διακοπές του θα τις πάει ο κόσµος να χαλάσει. Από κάπου αλλού θα κόψει, κάποιο λογαριασµό θ’ αφήσει απλήρωτο. Θα «την κάνει µε ελαφρά πηδηµατάκια» για τόπους κοντινούς ή πιο µακρινούς. Για υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά και άφθονο καυτό ήλιο.

Για τους εργένηδες τα πράγµατα είναι απλά έως πολύ απλά! Μαζεύουν τα πράγµατά τους, διαλέγουν προορισµό, παίρνουν το καπελάκι τους και adios! Για τους υπό οποιανδήποτε έννοια ή καθεστώς δεσµευµένους όµως, τα πράγµατα δυσκολεύουν. Μπαίνουν φραγµοί και πολλές προϋποθέσεις…

Προορισµός, η δυσκολότερη επιλογή.
Συνήθως αφήνουµε το έτερο ήµισυ να επιλέξει. Εµείς απλά θέλουµε να υπάρχει θάλασσα τριγύρω, Όσο για το πού αφήστε άλλους να σκάσουν. Μπορεί βέβαια να πούµε µια-δυο γνώµες, αλλά µέχρι εκεί. ∆ε συµφέρει άλλωστε να επιµείνουµε, γιατί τη γκρίνια και τη µουρµούρα δεν την αντέχει κανείς!

Προσωπικά θα προτιµούσα νησί. Βέβαια έχει περισσότερα έξοδα, µιας και το κόστος των εισιτηρίων των πλοίων έχει εκτοξευτεί. Αν δεν επιλέξετε τη νησιωτική Ελλάδα παρατείνετε κατά τουλάχιστον μια μέρα τις διακοπές σας. Μόνο µε τα χρήµατα που θα εξοικονοµήσετε από τους ναύλους κερδίζετε μια μέρα ξεκούρασης. Να σκέφτεστε πρακτικά και µε το δικό σας οικονοµικό συµφέρον. Κακά τα ψέµατα, οι εποχές των παχιών αγελάδων «παρήλθον ανεπιστρεπτί» για όλους µας. Περί ορέξεως όµως… Γιατί όλα αυτά είναι προσωπικές επιλογές και γούστα του καθενός. Εγώ µόνο προτάσεις κάνω και τίποτε περισσότερο.

Αν τελικά επιλέξετε τη µετακίνηση µε αυτοκίνητο, προτιµήστε να το κάνετε µέρα και όχι βράδυ για δύο λόγους. Το οδικό δίκτυο της επαρχιακής Ελλάδας δεν είναι σε καλή κατάσταση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν παντού ασφαλτοστρωµένοι δρόµοι. Τη µέρα αντιµετωπίζει κανείς ευκολότερα οτιδήποτε συµβεί απ’ ότι τη νύχτα. Αξίωµα!

Επιπλέον φτάνοντας βράδυ µετά από µια κουραστική µέρα προετοιµασίας (φόρτωµα-ξεφόρτωµα) και οδήγησης, δεν είναι και ότι καλύτερο. Είναι πολύ πιθανό την πρώτη µέρα να µην καταφέρετε να ψαρέψετε. Ο οργανισµός δεν προλαβαίνει να «αναρρώσει» από την κόπωση. Γενικά καλό θα είναι να αποφύγετε το ψάρεµα «µε το καληµέρα». Και δεν θα έχετε επιδόσεις και ενδεχόµενη γκρίνια ή µουρµούρα θα αντιµετωπίσετε από το ταίρι σας. Οπότε πιο το όφελος; Καλύτερα λοιπόν να χαθεί η πρώτη µέρα και να αφιερωθεί σε προσαρµογή και ξεκούραση.

Προτιµήστε οι µέρες διακοπών σας να είναι προγραµµατισµένες γύρω από τις ηµέρες της πανσελήνου. Όχι τόσο για ροµάντζα, µα φυσικά για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης αξιόλογων θηραµάτων!

Εξοπλισµός
Το πρόβληµα εδώ δεν είναι τόσο η στολή, η µάσκα και τα γάντια. Αυτά απλά θα καταλάβουν λίγο χώρο στο πίσω µέρος του αυτοκινήτου. Το πρόβληµα είναι τα όπλα. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν τρία ή και τέσσερα ακόµα για να νιώσουν πλήρεις σε µια εξόρµηση, πόσο µάλλον όταν αυτή θα διαρκέσει περισσότερο από δύο-τρεις µέρες.

Αυτό ξεχάστε το! Με ένα µακρύ και ένα κοντό όπλο, είστε καλυµµένοι για οποιοδήποτε σχεδόν είδος ψαρέµατος. Απλά φροντίστε τα όπλα σας να είναι ετοιµοπόλεµα µε καινούρια λάστιχα, πετονιές και ακονισµένες βέργες, ενώ µια έξτρα βέργα στο κοντό όπλο ίσως φανεί αναγκαία.

Φυσικά θα έχουµε µαζί µας οπωσδήποτε και ένα ξεβραχωτήρι. Η ζώνη θα έχει σε βάρος όσα µολύβια χρειάζεται η λεπτή καλοκαιρινή στολή, και τα επιπλέον κιλά που θα χρειαστούν για τυχόν ρηχά καρτέρια, θα είναι αποσπώµενα και θα µπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε µέσα στο αυτοκίνητο, αφού δε καταλαµβάνουν καθόλου χώρο.

Στο σάκο του εξοπλισµού τοποθετείται µία πλατιά λίµα για το τρόχισµα των βεργών, µιας και κρίνεται απολύτως αναγκαία. Τώρα είστε έτοιµοι, όσον αφορά στο ψάρεµα.

Τόποι
• Αν υπάρχει γνωστός που έχει επισκεφτεί τον επιλεγµένο προορισµό σας, τότε τα πράγµατα είναι απλά, αφού δεν έχετε παρά να τον συµβουλευτείτε.

• Αν όχι, υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε κάποιες πληροφορίες µέσω internet µπαίνοντας στα διάφορα forums και έτσι να σχηµατίσετε µια πρώτη εικόνα για το τι να περιµένετε. Φυσικά σηµαντική βοήθεια προσφέρει και το Google Earth, αφού µπορεί να δώσει µια πρώτη οπτική επαφή µε την περιοχή.

Από ντόπιους µην περιµένετε βοήθεια, και λογικό είναι. Εσείς θα δίνατε δικούς σας τόπους σε κάποιον ξένο; Μια έξυπνη λύση είναι να τους ρωτήσετε και να διαγράψετε εντελώς τα κοµµάτια που θα σας πουν. Οπότε πάτε στα υπόλοιπα.

Επίσης µια βόλτα µε το αυτοκίνητο στα κοντινά µέρη, και η καλή παρατήρηση της εξωτερικής διαµόρφωσης της ακτογραµµής σε συνεργασία µε το ψαρευτικό σας ένστικτο, είναι πολύ πιθανό να σας φανερώσουν κάποια κοµµάτια. Αφήστε που το πιο πιθανό είναι να δείτε και καµιά σηµαδούρα συναδέλφου, ή ακόµα καλύτερα κάποιο σκάφος αγκυροβοληµένο στη µέση του πουθενά, άδειο από επιβάτες!

Παρατηρήστε καλά τα επαγγελµατικά καΐκια (συνήθως τις πρωινές ώρες), για να εντοπίσετε που ρίχνουν τα δίχτυα τους ή τα παραγάδια τους, καθώς έτσι θα σας φανερώσουν µερικούς καλούς τόπους.

Τα µικρά ψαρολίµανα της περιοχής, είναι τόποι για να στήσετε τις ενέδρες σας την αυγή ή το σούρουπο. Επίσης, σηµεία που το γλυκό νερό γίνεται ένα µε το θαλασσινό, όλοι οι κάβοι και οι τόποι που µέχρι χθες τους χτυπούσε ο καιρός.

Προσοχή
Τυχόν µεγάλες υπερψαριές, µε επιδεικτικές φωτογραφίες και µάλιστα µπροστά σε κόσµο, καλό θα είναι να αποφευχθούν. Μην ξεχνάτε πως είστε σε διακοπές, και συνεπώς άγνωστοι µεταξύ αγνώστων. Αν εξαιρέσουµε την ηθική πλευρά του πράγµατος, ποτέ δεν ξέρετε ποια µάτια σας παρακολουθούν και τι συναισθήµατα διεγείρετε µε αυτήν σας την κίνηση. Την ίδια συµπεριφορά ακολουθήστε και όταν συλλάβετε ένα ψάρι τρόπαιο.

Ψαροτούφεκο σε παραλία µε κόσµο είναι κάτι που προκαλεί άπαντες, ακόµη και αν έχετε τραβηχτεί στην άκρη της. Είναι κράχτης του λιµεναρχείου µε ότι αυτό συνεπάγεται και γενικά καλό είναι να αποφύγετε να προκαλείτε.

Αν πιάσετε µερικά ψάρια, καθαρίστε τα και συνεννοηθείτε µε κάποια ταβέρνα να σας τα ψήσει. ∆εν πιστεύω πως θα σας φέρουν αντίρρηση. Με αυτόν το τρόπο θα κερδίσετε εντυπώσεις και θα γευτείτε τους κόπους σας.

Προτιµήστε το πολύ πρωινό ξύπνηµα – και εποµένως τη γρήγορη επιστροφή σας στο έτερο ήµισυ- από την απογευµατινή εξόρµηση. Συνήθως το απόγευµα χάνεται η εξόρµηση, γιατί παρουσιάζονται κάποιοι «απρόβλεπτοι» παράγοντες που το γυναικείο µυαλό έχει όλο το χρόνο να σκαρφιστεί για να την αναβάλλει οριστικά!

Μην ξεχνάτε πως τα πάντα είναι θέµα οργάνωσης και αµοιβαίας κατανόησης. Καλές διακοπές, σε όλους και καλές αναδύσεις.

Tags
Ψαροτούφεκο Όπλα για Ψαροτούφεκο Καλοκαιρινά Ψαρέματα Εξοπλισμός για Ψαροτούφεκο
Comodo SSL