Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δήλωση Αλυτάρχη Γιώργου Χρίστη σχετικά με το περιστατικό ακύρωσης αλιεύματος

3 Αυγούστου, 2022

Δήλωση Αλυτάρχη Γιώργου Χρίστη σχετικά με το περιστατικό ακύρωσης αλιεύματος

Σε συνέχεια του περιστατικού που έλαβε χώρα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας στη Σύρο, σχετικά με το ακυρωθέν αλίευμα του αθλητή Βαγγέλη Κοτσάκη και την ανάρτηση νέας βαθμολογίας και εκ νέου απονομή επάθλου, ο συνεργάτης μας και Αλυτάρχης του αγώνα Γιώργος Χρίστης μας στέλνει την ακόλουθη δήλωση και μας ενημερώνει:

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΗΣ: «Σε ότι αφορά το πανελλήνιο πρωτάθλημα υποβρύχιας αλιείας που έγινε στη Σύρο στα τέλη Ιουνίου θα ήθελα να πω τα εξής.

Ορίστηκα να είμαι Αλυτάρχης σε αυτόν τον αγώνα από την ομοσπονδία ΕΟΥΔΑ. Ο ρόλος του Αλυτάρχη εκτός των άλλων είναι φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της διοργάνωσης και να εφαρμόζει τους κανονισμούς όπως συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα.

Όλοι ξέρουν και κυρίως οι περισσότεροι αθλητές, οι οποίοι έχουν δείξει πως με εμπιστεύονται με κάθε τρόπο, πως δε μασάω τα λόγια μου. Μ’ αρέσει και η διπλωματία όπου χρειάζεται, δε λέω, αλλά όταν είναι να βγω μπροστά και να πω τα πράγματα με το όνομά τους το κάνω πάντα χωρίς φόβο, με απόλυτη ευθύνη και στο βαθμό που χρειάζεται.

Θα ξεκινήσω χωρίζοντας όλα όσα θα πω σε κομμάτια για να γίνουν πιο κατανοητά:

1. Καταρχήν έχουμε μια προσωπική δήλωση του Βαγγέλη Κοτσάκη στην οποία βλέπουμε τη δική του οπτική στα πράγματα. Άλλο πράγμα όμως τι πιστεύουμε και τι λέμε ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο κάτω από το βάρος της συναισθηματικής μας φόρτισης κι άλλο τα πραγματικά γεγονότα και η αλήθεια.

2. Εγώ εδώ λοιπόν θα αναφέρω τα πραγματικά γεγονότα και την αλήθεια και ο καθένας τότε ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Μετά από αυτό ξεκαθαρίζω πως δεν πρόκειται να μπω σε διάλογο με κανένα.

3. Ξεκινάω από το ότι «όλοι αγαπάμε το αγωνιστικό ψαροτούφεκο» που ανέφερε ο Βαγγέλης Κοτσάκης. Ακριβώς έτσι είναι! Και γι’ αυτό ήμασταν όλοι εκεί αφιλοκερδώς, οι αθλητές, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Αλιείας Κος Δημήτρης Γαλήνας δείχνοντας έμπρακτα ότι είναι δίπλα μας και μας στηρίζει, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Αλιείας Κος Βαγγέλης Ρακαντάς, ο Κος Τόλης Μπέλος ως έφορος Αθλημάτων της Ομοσπονδίας, εγώ σαν Αλυτάρχης, οι άνθρωποι του Ναυτικού Ομίλου Σύρου με τον έφορο Μιχάλη Χούλη και ένα ολόκληρο μηχανισμό που έστησαν να λειτουργεί σαν ρολόι ώστε οι αθλητές να έχουν ένα άψογο πρωτάθλημα, πράγμα που πιστέψτε με από την μεγάλη εμπειρία που έχω το πέτυχαμε στον μεγαλύτερο βαθμό.

Ήταν το αρτιότερο πρωτάθλημα που είχαμε τα τελευταία χρόνια μετά και από εκείνο της Καλαμάτας τον Οκτώβριο του 2018, που θα ήταν άδικο να μην το αναφέρω.

Το μόνο μελανό σημείο ήταν ο δυνατός βοριάς που δεν μας επέτρεψε να έχουμε δεύτερη μέρα αγώνα. Όμως με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Εξάλλου το πρωτάθλημα σύμφωνα με τον κανονισμό θεωρείται απόλυτα έγκυρο και με μία μέρα αγώνα.

4. Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου εξασφάλισε έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εξασφάλισε δύο (2) ιατρούς για την ημέρα του αγώνα, ασθενοφόρο σε επιφυλακή στη στεριά, πέντε (5) σκάφη επιτροπής στη θάλασσα αντί τριών (3) όπως όριζε το πρωτόκολλο πλήρως εξοπλισμένα (gps κλπ), δύτες – κριτές ασφαλείας για όσους αθλητές δεν κατάφεραν να φέρουν οι ίδιοι από Αθήνα.

Υπήρχε ακόμα και δύτης – κριτής ασφαλείας στο δικό μου σκάφος stand-by σε περίπτωση που χρειαστεί. Στη σκηνή του ζυγίσματος και της απονομής επίσης ήταν όλα άψογα και για τους αθλητές και για τον κόσμο. Κι έτσι εγώ μετά από όλα αυτά είχα την απαραίτητη ευχέρεια να συντονίσω ήρεμα τα διαδικαστικά του αγώνα.

Για την έναρξη του αγώνα η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 9 η ώρα εμείς φθάσαμε χωρίς άγχος λειτουργώντας όλα στην εντέλεια με μηδέν εκκρεμότητες στο κέντρο της τράπεζας στις 8:35 δίνοντας στους αθλητές όπως είχαν ανάγκη 25 λεπτά προθέρμανσης. Αυτό το επαναλαμβάνω εδώ γιατί λίγοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει πραγματικά.

Σημαίνει ότι όλα λειτούργησαν συντονισμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και δεν τρέχαμε σαν τρελοί μέχρι την τελευταία στιγμή. Συγνώμη, τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από ερασιτέχνες όπως είμαστε όλοι εμείς, αθλητές και λοιποί; Κανένα άλλο περιστατικό πλην αυτό με το ακυρωθέν αλίευμα που αναφέρει ο Βαγγέλης Κοτσάκης δεν υπήρξε που να δικαιολογεί παράπονα εναντίον κανενός!

5. Πάμε τώρα στο ζουμί. Έφτασαν τα ψάρια στο ζύγισμα. Τα αλιεύματα σε αντίθεση με όσα λέει ο αθλητής Κοτσάκης προστατεύτηκαν στον απόλυτο βαθμό σε όλη τη διαδρομή τους μέχρι να βγουν από τους σάκους στη σκηνή του ζυγίσματος η οποία είχε στηθεί ιδανικά για όλο τον κόσμο.

Εγώ προσωπικά ανέλαβα το ζύγισμα και δίπλα μου την έγγραφη καταχώρηση των ψαριών ο Πρόεδρος του ΠΣΑΥΚ Γιώργος Σωτήραλης και εκλέκτορας της Εθνικής Ομάδας και το εξέχων στέλεχος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου Γιώργος Δούναβης, εκλέκτορας της Εθνικής Ομάδας και μέλος του ΠΣΑΥΚ επίσης, άτομα με υψηλού κύρους και εμπιστοσύνης. Εγώ μάλιστα τόνισα σε όλους στη σκηνή αν θεωρήσουν κάποιο αλίευμα αμφισβητούμενο να ζητήσουν χωρίς ντροπή να το ξαναζυγίσουμε. Επίσης είπα σε όλους πως θα ελέγχω καλά το στόμα των ψαριών για πάγο κλπ.

6. Στο ξεκίνημα και μετά από λίγα λεπτά το μέλος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου Φώτης Ζαράνης, ο οποίος ήταν και κυβερνήτης σκάφος επιτροπής στη Θάλασσα με άριστη συμπεριφορά, άτομο απόλυτης εμπιστοσύνης μέχρι τότε, μου ζήτησε να συμμετάσχει βοηθώντας με στη διαδικασία του ζυγίσματος. Ευγενικά το αρνήθηκα.

Παρόλα αυτά όμως αυτός δεν απομακρύνθηκε. Όπως καταλαβαίνετε δε θα μπορούσα σε καμία περίπτωση και για λόγους ευγένειας να απομακρύνω με το ζόρι από το ζύγισμα ένα άτομο το οποίο ήταν μέρος της τοπικής κοινωνίας, αποδεκτό από όλους και υπεράνω υποψίας. Συνέχισε έτσι να με βοηθάει μεταφέροντας ψάρια στα ψυγεία κλπ.

Έφτασε λοιπόν η ώρα του ζυγίσματος του Βαγγέλη Κοτσάκη.

Υπήρχε μια σφυρίδα οριακή στα 2 κιλά. Τίναξα το ψάρι όπως έκανα στα περισσότερα για να φύγουν νερά πάγοι κλπ. Το ψάρι ζυγίστηκε στα 2,020 γραμμάρια. Το όριο ήταν τα 2,000.

Εκείνη τη στιγμή άκουσα τον αθλητή Απόστολο Τζουμάκα να φωνάζει πως το ψάρι έχει πάγο αλλά χωρίς να ζητάει να το ξαναζυγίσουμε. Εγώ όπως φαίνεται και στο βίντεο ανοίγω το στόμα του, το ελέγχω ξανά και φωνάζω πως είναι καθαρό, δεν έχει πάγο.

Εκείνη τη στιγμή από τον τρόπο που το είπε ο Αποστόλης Τζουμάκας πως υπάρχει πάγος χαμογελώντας (Ο Αποστόλης είναι ένα νέο ευγενικό παιδί που σχεδόν πάντα είναι χαμογελαστός) θεώρησα πως «τρολάρει» τον Βαγγέλη Κοτσάκη μιας και έχουν χορηγό την ίδια εταιρία και είναι μέλη της ίδιας παρέας. Έτσι προχωρήσαμε παρακάτω και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αυτά είναι όσα έγιναν στο ζύγισμα και έπεσαν στην αντίληψή μας.

Την επόμενη μέρα το μεσημέρι (Κυριακή) έγινε η απονομή. Αργά το απόγευμα συναντώ τον αθλητή Αποστόλη Τζουμάκα. Παρόντες εκεί επίσης ήταν ο Γιώργος Σωτήραλης, ο Γιάννης Σιδέρης και ο Παναγιώτης Ανυφαντής.

Μου δείχνουν ένα βίντεο – live προς το περιοδικό Boat and Fishing (Δείτε το βίντεο εδώ στο 52:30) το οποίο εκείνη την ώρα άρχιζε να παίρνει έκταση στα media και άτομα έπαιρναν από όλη την Ελλάδα και ενημέρωναν, πως φαίνονταν ο Φώτης Ζαράνης να προσθέτει πάγο στην οριακή σφυρίδα, στο παρασκήνιο, την ώρα που όλοι ήμασταν απασχολημένοι με το ζύγισμα του μεγάλου ροφού του Κοτσάκη και τα μάτια όλων φυσιολογικά ήταν στραμμένα εκεί.

Μου έδειξαν το βίντεο αλλά στη συγκεκριμένη συσκευή δεν φαινόταν ξεκάθαρα. Λίγη ώρα αργότερα που έκατσα για φαγητό με τη γυναίκα μου βάζω με ηρεμία να δω το βίντεο στο δικό μου κινητό που έχει μεγάλη οθόνη και μεγάλη ευκρίνεια. Έμεινα στην κυριολεξία άφωνος με αυτό που είδα! Φαινόταν ξεκάθαρα, χωρίς καμία αμφιβολία πως υπήρχε αλλοίωση του αλιεύματος με δόλο.

Ο Φώτης Ζαράνης φαίνεται στο βίντεο να βάζει πάγο στα βράγχια του ψαριού, όχι στο στόμα, πιέζοντάς τα μάλιστα ώστε να σφραγιστεί καλά ο πάγος. Αμέσως εκείνη τη στιγμή ενημερώνω τον Πρόεδρο Δημήτρη Γαλήνα και τον Γιώργο Δούναβη. Κάλεσα και τον έφορο Μιχάλη Χούλη αλλά ήταν αργά και δεν απάντησε. Συστήσαμε αμέσως μια ομάδα ώστε την επόμενη μέρα (Δευτέρα πρωί) να καλέσουμε τον Φώτη Ζαράνη να μας δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Την επόμενη μέρα καλέσαμε τον Φώτη Ζαράνη ώστε να μας εξηγήσει τι ακριβώς κάνει στο βίντεο. Στην αρχή ήταν διστακτικός, αλλά μετά από λίγο μας κάλεσε ξανά και ομολόγησε ξεκάθαρα πως έβαλε πάγο στο ψάρι. Μας δήλωσε πως ενήργησε από μόνος του, δεν υπήρξε καμιά συμμετοχή σε αυτό του αθλητή Βαγγέλη Κοτσάκη, από καθαρή επιπολαιότητα και πως μετάνιωσε για αυτό. Εμείς μετά από αυτό δεχθήκαμε αυτό που μας είπε, μείναμε σε αυτό, δεν τον πιέσαμε για τίποτα άλλο αφού δεν είμαστε άλλωστε ανακριτές.

7. Τώρα μετά από όλα αυτά εγώ σαν Αλυτάρχης και η Ομοσπονδία, έχοντας μια ομολογία τι θα έπρεπε να κάνω;

Θα ήταν σωστός και καλός ο Αλυτάρχης και σωστή και καλή η Ομοσπονδία να υπάρχει ένα νέο παιδί που σχεδόν “έκλαιγε” και θεώρησε ότι αδικήθηκε (Τζουμάκας), μια ομολογία αλλοίωσης αλιεύματος και ένα βίντεο που το βλέπει όλη η Ελλάδα, να φύγουμε από τη Σύρο και να σφυρίζουμε αδιάφορα; Ας σοβαρευτούμε. Αυτά δε συμβαίνουν ούτε στην Ουγκάντα. Έπραξα το σωστό και κράτησα ψηλά όπως όφειλα και το κύρος της Ομοσπονδίας αλλά κι του θεσμού.

Υπέβαλλα την έκθεσή μου την Δευτέρα το απόγευμα μετά τον αγώνα προς την Ομοσπονδία η οποία και έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δ.Σ. εφαρμόζοντας τον κανονισμό και την προκήρυξη του αγώνα. Το ψάρι για όσους λένε διάφορα να γνωρίζουν πως ακυρώθηκε άτυπα την Κυριακή το βράδυ και τυπικά το βράδυ της Δευτέρας και όχι όπως αόριστα γράφτηκε “κάποιες ημέρες μετά”.

8. Τώρα σε όσους γκρινιάζουν και προτρέχουν πως δεν φταίει ο Κοτσάκης και γράφουν διάφορα έχω να πω το εξής. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας! Κανείς δεν κατηγόρησε πουθενά τον αθλητή Βαγγέλη Κοτσάκη. Απορώ πως βγήκε κι από που αυτό το συμπέρασμα. Δεν υπάρχει Βαγγέλης Κοτσάκης για μένα. Υπάρχει μόνο ο οποιοσδήποτε αθλητής θα μπορούσε να είναι στη θέση του. Σας παραθέτω εδώ αυτούσιο απόσπασμα από την έκθεσή μου προς την Ομοσπονδία:

Μετά από όλα αυτά, κάλεσα ενώπιον επιτροπής, εμού, του Προέδρου της ΕΟΥΔΑ Κου Γαλήνα Δημήτριου και του Γιώργου Δούναβη μέλους της επιτροπής του Ναυτικού Ομίλου Σύρου τον Φώτη Ζαράνη ζητώντας του τις ανάλογες εξηγήσεις.

Ο Φώτης Ζαράνης ομολόγησε την πράξη του ενώπιον των τριών μας στην οποία προέβη όπως μας δήλωσε από επιπολαιότητα και καθαρή αφέλεια. Δήλωσε δε πως ενήργησε μόνος του και κανείς άλλος ποτέ δεν τον προέτρεψε να προβεί σ’ αυτή την πράξη. Μετά από αυτή την εξέλιξη, καθότι δεν προκύπτει καμία υπαιτιότητα του αθλητή Κοτσάκη Βαγγέλη, προτείνω προς την ΕΟΥΔΑ, την ακύρωση του συγκεκριμένου αλιεύματος, κατάρτιση νέας βαθμολογίας, αφαίρεση και εκ νέου απονομή επάθλου εάν χρειαστεί. Ο ΑΛΥΤΑΡΧΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΗΣ”

9. Θα μιλήσω τώρα προσωπικά. Για μένα είναι λάθος το ύφος και η δήλωση του Βαγγέλη Κοτσάκη γιατί θεωρώ πως παρασύρθηκε συναισθηματικά και έβλαψε έτσι το άθλημα και κατ’ επέκταση τον εαυτό του, δίνοντας βήμα σε εχθρούς να βάλλουν εναντίον και να σχολιάζουν αρνητικά χωρίς να έχουν ιδέα και αγνοώντας πραγματικά περιστατικά. Το αγωνιστικό ψαροτούφεκο κάποιοι λίγοι το αγαπάμε και το προστατεύουμε. Ας μας αφήσουν λοιπόν ήσυχους κάποιοι κι ας κάνουν ότι άλλο αγαπάνε. Ζούμε σε δημοκρατική χώρα.

Οι θεσμοί λειτουργούν και οι αθλητές οι ίδιοι το έχουν πάρει από το χέρι και το έχουν πάει σε άλλο καλύτερο επίπεδο. Γι’ αυτό και οι χορηγίες φέτος ανέβηκαν θεαματικά. Όλοι λειτουργούν πολύ καλά και βλέπουμε τα τελευταία χρόνια το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των αθλητών στους αγώνες. Όλοι οι αθλητές αγωνίζονται τίμια και είναι αγαπημένοι μεταξύ τους και το βράδυ μετά τον αγώνα γίνονται μια μεγάλη παρέα. Αυτό ακριβώς εποφθαλμιούν οι κακόβουλοι απ’ έξω γιατί δεν μπορούν οι ίδιοι να βρίσκονται σ’ αυτή την οικογένεια. Γνωρίζω πως όλοι οι αθλητές δηλώνουν στην πλειονότητά τους απόλυτα ευχαριστημένοι.

10. Το αλίευμα λοιπόν είναι άκυρο, όπως άκυρο θεωρήθηκε πριν πολλά χρόνια αλλοιωμένο αλίευμα και ο ακυρώθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό και ο υπαίτιος αθλητής παρόλο που τελικά το ψάρι μέτραγε τελικά χωρίς το βάρος που προστέθηκε. Είναι άστοχο λοιπόν να πηγαίνουμε τη συζήτηση σ’ αυτό το πεδίο. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση του Βαγγέλη Κοτσάκη, το αλίευμα ήταν πολύ οριακό στη ζυγαριά (20 γραμ.) οπότε δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα μέτραγε χωρίς την προσθήκη πάγου.

Είμαι σίγουρος πως ο Βαγγέλης Κοτσάκης, ένας μεγάλος αθλητής με μεγάλες διακρίσεις, θα επιστρέψει το Κύπελλο σύντομα στην Ομοσπονδία να το παραλάβει αυτός που το αξίζει πραγματικά, που σύμφωνα με τον κανονισμό είναι ο Αποστόλης Τζουμάκας. Μην ξεχνάμε πως για λίγα γραμμάρια δεν μέτρησαν μερικά ψάρια του Γιάννη Σιδέρη, έτσι δίκαια βρίσκονται κάποιοι άλλοι από πάνω του στην κατάταξη.

11. Δεν έχει κανείς ευθύνη για τον Φώτη Ζαράνη και ούτε θα μπορούσε κανείς να έχει στραμμένα συνέχεια τα μάτια πάνω του. Ούτε ο Ναυτικός Όμιλος, ούτε κανείς. Ήταν υπεράνω κάθε υποψίας. Ενήργησε μόνος του για δικά του προσωπικά κίνητρα και πλήρωσε γι’ αυτό. Απ’ όσο ξέρω ο Ναυτικός όμιλος τον διέγραψε από μέλος του. Ο Βαγγέλης Κοτσάκης λοιπόν, για να είμαστε δίκαιοι, αν θα έπρεπε να έχει παράπονα από κάποιον αυτός είναι μόνο ο Φώτης Ζαράνης και κανένας άλλος.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω για την άψογή συνεργασία που είχαμε, τον Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Σύρου Δούνια Θεόδωρο, το Γραμματέα Στρατή Μιχαήλ, τον έφορο του ομίλου Μιχάλη Χούλη, το Γιώργο Δούναβη, τη Ράνια Κρητικού και από την πλευρά της Ομοσπονδίας τον Πρόεδρό της Δημήτρη Γαλήνα που ήταν δίπλα μου κάθε λεπτό.

Υ.Γ. Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια. Μπορείτε τώρα ο καθένας να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Δεν θα μπω στη διαδικασία διαλόγου με κανέναν.”

Γιώργος Χρίστης,

Αλυτάρχης Αγώνα Πανελληνίου Πρωταθλήματος
Υποβρύχιας Αλιείας 2022 – Σύρος 2022

Tags
ΕΟΥΔΑ Σύρος Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας Γιώργος Χρίστης [jetpack-related-posts]
Comodo SSL