Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Καραγεωργίου

Δοκιμή: Axopar 28

24 Νοεμβρίου, 2018

Δοκιμή: Axopar 28

Η εταιρία Axopar boats µε έδρα στη Φινλανδία, ιδρύθηκε από τους Sakari Mattila και Jan-Erik Viitala, που στο χαρτοφυλάκιο τους, έχουν ήδη τρία γνωστά και βραβευµένα διεθνή εµπορικά σήµατα, ήδη από τις επιτυχηµένες σκανδιναβικές µάρκες Aquador, Paragon και ΧΟ.

Το ντεµπούτο για την Axopar, έγινε µέσα στο 2014, µε την παρουσίαση του Axopar 28, σε συνολικά πέντε τύπους έκδοσης, ενώ στα πλάνα του ναυπηγείου είναι ένα µελλοντικό µοντέλο µέχρι τα 46 πόδια, όλα ειδικά σχεδιασµένα για εξωλέµβιους κινητήρες. Η σειρά Axopar αποτελείται από ένα Axopar 28 Open, Axopar 28 OC, Axopar 28 T-Top, Axopar 28 Cabin και Axopar 28 AC. Έπειτα από συνεννόηση µε τον κ. Ανδρόνικο της American Marine, αντιπρόσωπο του ναυπηγείου στην Ελλάδα, βρήκαµε το 28 cabin στη µαρίνα της Βούλας πριν από λίγες ηµέρες, ένα απόγευµα που ο ήλιος κρυβόταν διαρκώς. Στον καθρέφτη, ένα ζευγάρι Verado 175, µε µόλις οκτώ ώρες λειτουργίας, στο τελικό στάδιο πριν από την παράδοση στον ιδιοκτήτη του. Σύµφωνα µε τον εκ των ιδρυτών της εταιρίας κ. Jan-Erik Viitala, σκοπός του ναυπηγείου είναι να προωθήσει µια νέα πρόταση στην ευρωπαϊκή αγορά, µε νέα σχεδιαστική αντίληψη, αφοµοίωση των νέων υλικών και τεχνοτροπίας στην κατασκευή, συνδυάζοντας υψηλές αποδόσεις µε οικονοµία καυσίµου, έχοντας κληρονοµιά την εµπειρία από τις τρεις προηγούµενες µάρκες. Με την πρώτη µατιά, η αίσθηση που αποπνέει το Axopar 28 cabin δεµένο στη µαρίνα, είναι ενός εξαιρετικά δεµένου συνόλου από άποψη αισθητικής. Επιθετικό προφίλ, προσεγµένο κατάστρωµα, ευρύχωρη καµπίνα και ελεύθεροι χώροι πίσω. Οι συνδυασµοί των χρωµάτων, χωρίς τίποτε το εξεζητηµένο και υπερβολικό, δηµιουργούν ένα πολύ ευχάριστο σύνολο, τόσο εξωτερικά όσο και – όπως φάνηκε αργότερα – εσωτερικά στην καµπίνα.

Η αιχµηρή πλώρη, παρέχει άνετη πρόσβαση στο πλήρωµα, καθώς υπάρχει υποστήριξη µε inox ρέλια για αυτό. Η άγκυρα «κάθεται» πάνω σε ανοξείδωτο κανάλι ροής χωρίς να προεξέχει και το στρίτσο για τον εργάτη είναι πολύ ευρύχωρο και η αλυσίδα δεν «ντανιάζει». Το πλωριό τµήµα του deck, µπροστά από την καµπίνα, έχει ένα αµπάρι εµπρός και ένα στην αριστερή µπάντα µε ενιαίο χώρο εσωτερικά και ένα αφαιρούµενο τραπέζι. Τόσο το πάτωµα, όσο και στα καπάκια, οι επιφάνειες είναι καλυµµένες µε εξαιρετικής ποιότητας, Flexiteek το οποίο είναι πιο ελαφρύ, πιο ανθεκτικό στον ήλιο, καθαρίζεται µε πιεστικό ενώ απαγάγει τη θερµοκρασία πολύ καλύτερα µε αποτέλεσµα να µην καίγεται κάποιος που περπατά πάνω του σε σχέση µε το κλασικό teak. Εκείνο όµως, που καταγράφει µε τρόπο σαφή και εµφατικό την ποιότητα κατασκευής και φινιρίσµατος, είναι πως τα εσωτερικά διαµερίσµατα, είναι και αυτά καλυµµένα από δουλεµένο πολυεστέρα µε gel coat. Το παρ µπριζ της κονσόλας, είναι τραβηγµένο προς τα πίσω, µε αρνητική κλίση, για να αφήσει χώρο ωφέλιµο για το καπάκι – πόρτα της τουαλέτας – ντουζιέρας που ανοίγει στο πλάι και όχι προς τα επάνω, όπως πολύ συχνά συµβαίνει και γίνεται λίγο άβολα. Το εσωτερικό της είναι εξαιρετικά περιποιηµένο, µε επένδυση ξύλου. Υπάρχει καθρέφτης, νιπτήρας, ναυτική τουαλέτα ως και χώρος για την φύλαξη της πλευστικής συσκευής, που κατά τον σοφό Γενικό κανονισµό Λιµένα, προβλέπει τη διάσωση του… µισού πληρώµατος! Οι πόρτες για την είσοδο στην καµπίνα, είναι συρόµενες. Περνώντας στο εσωτερικό, το ταµπλό µε το βολάν, τα όργανα και τις θήκες, καλύπτει ολόκληρο το διαθέσιµο χώρο. Ανάµεσα σε άλλα, προβλέπεται θέση για την τοποθέτηση ενός I pad 10’’, όπου ο κυβερνήτης µπορεί να έχει στη διάθεση του, οτιδήποτε έχει αποθηκεύσει εκεί. Χάρτες, ναυτικές πληροφορίες, µουσική κλπ. Τα καθίσµατα, που είναι τοποθετηµένα πάνω σε πολυεστερικά κουτιά, παραπέµπουν σε µεγαλύτερα και ακριβότερα cruisers, όχι µόνο για την ποιότητα κατασκευής τους, αφού διαθέτουν ως και µπράτσα στήριξης. Υπάρχει ανάκληση για το κάθισµα και µηχανισµός ρύθµισης για την περιστροφή.

Οι πλάτες είναι ανακλινόµενες και σε συνδυασµό µε την τοποθέτηση της πλάτης του τριθέσιου καναπέ πίσω τους, προκύπτει ένα άνετο κρεβάτι για δύο άτοµα. Επίσης, ανασηκώνοντας το δεξί, εµφανίζεται νεροχύτης µε καπάκι όπου πάνω του είναι προσαρµοσµένη µια εστία γκαζιού. Αν ψάχνατε για το ψυγείο, βρίσκεται κάτω από το αριστερό κάθισµα. Και κάτι σηµαντικό, για τη διαβίωση και τη διασκέδαση µε το Axopar 28 cabin. Ο σκελετός της καµπίνας, είναι πολυεστερικός. Το ίδιο και της οροφής, που το µεγαλύτερο µέρος της ανοίγει, καθώς αποτελείται από ανθεκτικό µουσαµά µε µπάρες στήριξης, που τραβιούνται πίσω και ανοίγει. Ο ήλιος και ο ουρανός στη διάθεσή σας. Πιο πίσω, ανάµεσα στην καµπίνα και τον καθρέφτη, το κατάστρωµα δεν είναι αβέρτο. Υπάρχει ένα υπερυψωµένο αµπάρι, που εκτός από τον αυξηµένο ωφέλιµο χώρο εσωτερικά, είναι και ένα πρώτης τάξεως κάθισµα για το πλήρωµα. Βρέθηκα εκεί για λίγο και το εκτίµησα ιδιαίτερα. Στις µπάντες, θα βρείτε δύο αµπάρια χρήσιµα για υλικά αγκυροβολίας, ενώ η σκάλα µπάνιου, είναι τοποθετηµένη στην πλατφόρµα δεξιά. Αξίζει επίσης να σηµειώσω, τους άνετους περιµετρικούς διαδρόµους, τα φιµέ τζάµια, το αυτοστραγγιζόµενο κατάστρωµα, την αντιολισθητική προστασία, το υδραυλικό τιµόνι, τις µπάρες στήριξης σε όλα τα καίρια σηµεία, το δερµάτινο σαλόνι και πολλά άλλα, όπως την πλήρη και φροντισµένη από κάθε άποψη ηλεκτρική εγκατάσταση. Για τη γάστρα, δεν έχω άµεση οπτική εικόνα, καθώς το σκάφος ήταν στο νερό. Γι αυτό, επισυνάπτω εικόνες που µου δόθηκαν από την έκθεσή του σε περίπτερο. Φαίνονται λοιπόν τρία συν ένα παρατροπίδια µικρού όγκου µε αρνητική κλίση, δύο αεριζόµενα steps, η αιχµηρή βαθιά πλώρη και bow thruster. Έξοδος αργά από τη µαρίνα και προοδευτικό κατέβασµα στις µανέτες. Στον καθρέφτη, το ζευγάρι των Verado 175 µε τις νέες 19άρες Enertia ECO. Σύµφωνα µε το Ναυπηγείο θεωρούν τις 21 EVO µάλλον «επιθετικές» για το σκάφος, ιδιαίτερα εάν το σκάφος φορτωθεί πολύ. Το πλανάρισµα, γίνεται εύκολά, χωρίς ορθοπλώρισµα και τα νερά ξεκολλάνε από τον καθρέφτη ήδη από τις 1.700 – 1.800 σ.α.λ. Με το trim στο µηδέν, το σκάφος αρχίζει και παίρνει καλή γωνία πλεύσης στις 2.300 σ.α.λ. µε ταχύτητα 10 κόµβους. Λίγο πιο ψηλά, στις 2.500 σ.α.λ. βελτιώνεται περισσότερο και η ταχύτητα ξεπερνά τους 12 κόµβους.

Στις 3.000 σ.α.λ., µέτρησα την καλύτερη σχέση ταχύτητας – κατανάλωσης, 19 κόµβους µε 31 λίτρα – 1,63. Στις 3.500, οι κόµβοι ήταν 25 και η κατανάλωση 1,66. Στις 4.000 σ.α.λ. ήταν κατά την άποψη µου η ιδανική συνθήκη, µε 30+ κόµβους και κατανάλωση 1,79 – αυτονοµία 145 µίλια. Όσο αφορά στην τελική του ταχύτητα, µε τα βάρη που αναφέρω, µέτρησα 45 γεµάτους κόµβους, αλλά όπως µε ενηµέρωσε ο κ. Ανδρόνικος, έχουν «δει» και 46. Στο ερώτηµα τι γίνεται αν το σκάφος πρέπει να πάει µε τη µία µηχανή, καταθέτω πως πλανάρει και µε τη µία – η δεξιά ανασηκωµένη όχι εντελώς και στιγµιαία έµεινε στις 4.800 σ.α.λ. όπου είδα επίδοση 20 κόµβους. Κρυφτούλι ο ήλιος και 4 βόρειοι στο Σαρωνικό. Ο κυµατισµός που είχαµε, ήταν από µισό ως ένα µέτρο στα ανοιχτά. Θα µπορούσα να γράψω περισσότερα για τη συµπεριφορά του Axopar 28, αλλά θα συνοψίσω στα εξής. Γλυκιά και ανάλαφρη πλεύση χωρίς «θόρυβο» εξαιρετική ανταπόκριση στους ελιγµούς και το «κοφτό» τιµόνεµα, αλλά και άνετη πλεύση χωρίς την παραµικρή κίνηση στο βολάν. Οι άφθονες ροπές, αποδίδουν εξαιρετικά στη γάστρα και οι επιταχύνσεις είναι άµεσες και γραµµικές σε όλο το φάσµα των στροφών. Οι ελιγµοί εκτελούνται µε ακρίβεια, χωρίς µεγάλες κλίσεις και η παραµονή µέσα στην καµπίνα, εξελίχθηκε σε µοναδική εµπειρία. Axopar 28 Cabin. Αυτό το εξαιρετικά προσαρµόσιµο µοντέλο έχει άφθονο χώρο για ψάρεµα και άλλες δραστηριότητες στο πρυµναίο κατάστρωµα, υποδοµή στο πρωραίο κατάστρωµα που µπορεί γρήγορα και εύκολα να µετατραπεί σε µια ξαπλώστρα ή ένα καθιστικό και τραπέζι. Πολυλειτουργικό σκάφος, µε σύγχρονες έξυπνες γραµµές, πλήρη εκµετάλλευση χώρων, φωτεινή και άνετη καµπίνα µε µεγάλες συρόµενες πόρτες και µεγάλη πτυσσόµενη ηλιοροφή.

•Πληροφορίες: American Marine S.A., τηλ.: 210 9645 082-5, www.americanmarine.gr

Tags
Axopar 28 Σκάφος Πολυεστερικό Σκάφος American Marine Axopar Δοκιμή Πολυεστερικού Σκάφους [jetpack-related-posts]
Comodo SSL