Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

ΔΟΚΙΜΗ: φουσκωτό Black Mamba

Φεβρουάριος 3, 2016

ΔΟΚΙΜΗ: φουσκωτό Black Mamba

Από την πρώτη στιγμή που τα «φωτορεαλιστικά» σχέδια του Black Mamba έκαναν την εμφάνισή τους, προκάλεσαν το ενδιαφέρον όλων των φίλων των high performance RIB αφού πρόκειται για ένα σκάφος που «αγνοεί» τις πεπατημένες σχεδιαστικές γραμμές παρουσιάζοντας κάτι εντελώς καινούριο.

blackMamba_13

Σχεδιάστηκε από το Μεσογειακό Ερευνητικό Κέντρο Υδροδυναμικής (ΜΕΚΥ) του Δρ. Αντώνη Μαντούβαλου και της Velos Design του Νικόλαου Ράπτη ο οποίος επιμελήθηκε της αισθητικής του καταστρώματος, διαμορφώνοντάς το έτσι ώστε πραγματικά η κουβερτομένη πλώρη να μοιάζει με την μαύρη μάμπα, ένα από τα πιο δηλητηριώδη φίδια της Αφρικής! Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Olympic RIBs του Δημήτρη Καρυοφύλλη όπου και βοήθησε με την εμπειρία του για το μέγιστο αποτέλεσμα. Ο στόχος του Black Mamba ήταν να κατασκευαστεί ένα ιδιαίτερο RIB το οποίο θα συνδυάζει εξαιρετικές επιδόσεις ταχύτητας, δυνατότητα offshore χρήσης με σωστή απόσβεση και αίσθηση ελέγχου, εργονομία με αβέρτο κατάστρωμα για ψάρεμα, και μία ιδιαίτερα έντονη «επιθετική» σχεδίαση. Αυτό που απασχολούσε τους εμπλεκόμενους στο project ήταν η ακριβής μεταφορά του σχεδίου στο καλούπι, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό αν δεν χρησιμοποιούσαν τεχνολογία CNC.

blackMamba_05

Για την κατασκευή αξίζει να αναφέρουμε ότι το ντεκ αποτελείται από 34 καλούπια από τα οποία 16 είναι διαιρούμενα. Κάποια από αυτά είναι Carbon όπως επίσης και στα υπόλοιπα εμφανή μαύρα σημεία (πλην της γάστρας). Όλο το σκάφος είναι φτιαγμένο με βινιλεστέρα με τεχνολογία Vaccum Infusion o οποίος διαθέτει πολύ καλύτερες αντιδιαβρωτικές ιδιότητες από τον πολυεστέρα. Ακόμα μπορεί να κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με carbon σε περίπτωση που θελήσει ο αγοραστής. Αρκετές καινοτομίες αλλά και ποιοτικά διεθνούς αναγνώρισης αξεσουάρ χρησιμοποιήθηκαν στο κατάστρωμα του πρώτου Black Mamba όπως οι βραβευμένες πτυσσόμενες δέστρες της NOMEN, τα καθίσματα Ullman με αναρτήσεις απορρόφησης κραδασμών, ηλεκτρικά αξεσουάρ Blue Sea, κρυφούς φωτισμούς και χρήση led για οικονομία, ανοξείδωτα χειροποίητα ρολ μπαρ και χειρολαβές και άλλες πολλές λεπτομέρειες που είναι εμφανείς προσφέροντας τον πλουσιότερο στάνταρ εξοπλισμό που έχω συναντήσει σε σκάφος!

blackMamba_10

Επιπλέον στο συγκεκριμένο Black Mamba o ιδιοκτήτης του ζήτησε να τοποθετηθεί ηχοσύστημα 2 KW με subwoofer και 4 ηχεία καθώς και 48 τετραγωνικά μέτρα ηχομόνωσης Dynamat Extreme (συνολικού βάρους 150 κιλών!) με το οποίο έχει «ντυθεί» η γάστρα στο εσωτερικό της, το ντεκ από την κάτω του πλευρά και όλα καπάκια εσωτερικά. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθεις το σκάφος στιβαρό κατά την πλεύση δίνοντας την αίσθηση μιας συμπαγής κατασκευής. Η τοποθέτηση των δύο Verado 350 hp στο σκάφος που δοκιμάσαμε είναι ίσως υπερβολή για τους περισσότερους, όχι όμως για τους λάτρεις της ταχυπλοΐας όπου θα απολαύσουν το ταξίδι τους στα όρια και βέβαια μια πολύ υψηλή ταχύτητα κρουαζιέρας, 40 – 42 κόμβων ξεπερνώντας τους 65 κόμβους. Η πρόταση από την ΜΕΚΥ είναι ένας 350άρης για τουριστική «νορμάλ» χρήση όπου και η κατανάλωση θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης ένα ζευγάρι 250 ίππων θα ήταν ιδανικό και από άποψης ασφάλειας.

Η γάστρα

blackMamba_16H γάστρα του Black Mamba βασίζεται σχεδιαστικά στου Ε2 8.40, μοντέλο της Olympic RIBs σχεδιασμένο επίσης από την ΜΕΚΥ. Λόγω του περισσότερου εκτοπίσματος που καλείται να αντιμετωπίσει στο Black Mamba, έχει δοθεί στην γάστρα περισσότερος όγκος.

Επίσης έχουν γίνει μικρές μετατροπές ώστε το σκάφος να μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγαλύτερες ταχύτητες κρατώντας εξαιρετική ευστάθεια ακόμα και στους 65 κόμβους.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη γάστρα αφού συνδυάζει μια αγνωστική στεπάτη καρίνα με πολύ βαθύ V για την οποία έχουν γίνει μελέτες σε εξομοιωτές πλεύσης και ειδικά προγράμματα 3D-CAD ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι τριβές χωρίς να χαθεί η σταθερότητα, η αξιοπλοΐα, η καλή απόσβεση στο καιρό, τα βασικά δηλαδή πλεονεκτήματα μιας βαθιάς γάστρας.

blackMamba_09Στο deadrise η γωνία της γάστρας μειώνεται σταδιακά από επιφάνεια σε επιφάνεια, από τις 35 μοίρες ψηλά καταλήγει στις 22 λίγο πριν την δίεδρο. Εκεί δημιουργείται και πέλμα για ευκολότερο πλανάρισμα και την διατήρηση της ευστάθειας στις οριακές ταχύτητες. Τα παρατροπίδια έχουν αρνητική κλίση, διαμορφώνουν γραμμές πλεύσης όσο το σκάφος αναπτύσσει ταχύτητα.

Το chine περιμετρικά απομακρύνει τους αεροθάλαμους από την επιφάνεια όταν ταξιδεύουμε γρήγορα ενώ στις μικρές ταχύτητες και όταν είναι σταματημένο το πρυμιό τμήμα τους συμμετέχει προσφέροντας ευστάθεια και ξεκούραστη παραμονή στο σκάφος για το πλήρωμα.

Το κατάστρωμα

Με το που ανέβεις στο ντεκ του Black Mamba είναι αισθητό το μεγάλο για το μήκος του πλάτος, πιο συγκεκριμένα με ολικό μήκος τα 8.5 μέτρα, το πλάτος είναι στα 2,9μ. Αυτό σε συνδυασμό με τους μεγάλους αεροθαλάμους 0.55μ. δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας για το πλήρωμα.

blackMamba_14

Μπαίνοντας στο σκάφος από την πλώρη θα παρατηρήσουμε τις μεγάλες και πανάκριβες δέστρες Nomen οι οποίες βρίσκονται στις μπάντες του στρίτσου και είτε ανοιχτές, είτε κλειστές αποτελούν κόσμημα, άλλωστε έχουν βραβευτεί για τον σχεδιασμό τους. Το στρίτσο «κρύβει» επιμελώς τον ηλεκτρικό εργάτη, την αλυσίδα και την άγκυρα όπου μπορούμε να επιθεωρήσουμε ανά πάσα στιγμή.

blackMamba_15Η κουβερτομένη πλώρη καλύπτεται από μαξιλάρα (όχι ενιαία για να αποθηκεύεται ευκολότερα) διαμορφώνοντας ένα sundeck για δύο άτομα. Το πέρασμα στις μπάντες της κονσόλας είναι εύκολο χάρις στο σκαλοπάτι που υπάρχει χαμηλότερα του μπαλονιού αλλά και το ανοξείδωτο ρολ μπαρ το οποίο είναι ψηλό, δίνει στήριγμα και προστατεύει παράλληλα το παρμπρίζ. Ο χώρος στο κυρίως ντεκ είναι πολύ άνετος, στις μπάντες από τα Ullman καθίσματα υπάρχουν μεγάλοι διαδρόμοι ενώ στην πρύμνη ο καναπές χωρά ακόμα και 4 άτομα αφού διαθέτει πλάτος 1,80μ.

Τα καθίσματα – ίπποι της Ullman ταιριάζουν απόλυτα με τον «χαρακτήρα» του Black Mamba και η απόστασή τους από την κονσόλα είναι ιδανική για την ορατότητα στο ταμπλό οργάνων αλλά και να κρατηθούμε σωστά από το ρολ μπαρ ή τις χειρολαβές που βρίσκονται στις μπάντες.

blackMamba_11

Ιδιαίτερη ανθρωπομετρική μελέτη έχει γίνει στον σχεδιασμό και την τοποθέτηση του τιμονιού και των χειριστηρίων όπου και βρίσκονται ακριβώς μπροστά στον χειριστή, για να μην χρειάζεται να γέρνει. Έτσι η οδήγηση του είναι πραγματικά ξεκούραστη ακόμα και μετά από πολύωρο ταξίδι.

blackMamba_15Ανοίγοντας την πόρτα της κονσόλας βλέπουμε πως ο το κρεβάτι είναι αρκετά μεγάλο αφού χωρά μέχρι τρία άτομα. Κάτω από τα μαξιλάρια υπάρχουν τρία αμπάρια ενώ στις μπάντες έχουμε δύο ακόμα βοηθητικούς χώρους. Μπαίνοντας αριστερά, κάτω από πολυεστερικό καπάκι υπάρχει και wc. Στο μέσο περίπου του σκάφους υπάρχει μια πολυεστερική κατασκευή, είναι το island με πτυσσόμενο κάθισμα, ταμπούκι και νεροχύτη με βρυσάκι σηκώνοντας το καπάκι. Ανάμεσα σε αυτό και τον πρυμιό καναπέ υπάρχει τεράστιος χώρος για το ψάρεμα και μπορεί να τοποθετηθεί τραπεζάκι. Η διαρρύθμιση του ντεκ μπορεί να πάρει μετατροπές ανάλογα των αναγκών του υποψήφιου αγοραστή, για παράδειγμα μπορεί να αφαιρεθεί το island, πίσω από το κάθισμα κυβερνήτη – συγκυβερνήτη και να τοποθετηθούν περισσότερα καθίσματα Ullman.

blackMamba_07Ο ιδιοκτήτης πάντως, λάτρης του ψαροτούφεκου επέλεξε να κρατήσει τον χώρο ελεύθερο. Σηκώνοντας τον καναπέ της πρύμνης αποκαλύπτεται ένας τεράστιος αποθηκευτικός χώρος όπου και υπάρχουν στις μπάντες τους πλαστικά ντουλάπια για καλύτερη κατανομή των παρελκόμενων που έχουμε στο σκάφος. Κατάπρυμα διαμορφώνεται άνετος διάδρομος πίσω από τους κινητήρες όπου υπάρχει ντουζιέρα και πτυσσόμενη ανοξείδωτη σκάλα μπάνιου. Το ανοξείδωτο ρολ μπαρ δίνει μια όμορφη αισθητική όμως είναι και λειτουργικό αφού κατά την μετακίνησή μας εκεί δίνει στήριγμα. Δένει στην πλάτη του πρυμιού καναπέ, πάνω από το sundeck της πρύμνης.

blackMamba_04

Στη θάλασσα
Στον καθρέπτη του Black Mamba ήταν τοποθετημένες δύο VERADO 350 Hp με προπέλες Hering Lab Finished 23’’, ενώ τα φορτία που είχαμε στο σκάφος ήταν «ασυνήθιστα» για μετρήσεις ταχύτητας,, ιδίως για ένα σκάφος high performance. Με 4 άτομα πλήρωμα, 300 λτ. στις δεξαμενές καυσίμου (συνολικής χωρητικότητας 600 λτ.), και γεμάτα ταμπούκια με όλα τα παρελκόμενα (προπέλες, εργαλεία, αλυσίδα 60 μέτρα, Dynamat κλπ) ξεκινήσαμε τις μετρήσεις. Κατεβάζοντας τις ηλεκτρονικές μανέτες των VERADO η επιτάχυνση είναι ακαριαία και όσο προετοιμασμένος και αν είσαι, αν ο κυβερνήτης έχει επιλέξει να σε «ταράξει», μπορεί να το κάνει! είναι όμως ευχάριστη έκπληξη αφού θυμίζει επιτάχυνση από ένα ελαφρύ jet ski και όχι ένα «φορτωμένο» RIB.

blackMamba_03

Η πλεύση του τόσο στις μεσαίες όσο και στις υψηλές είναι απόλυτη, τι σημαίνει αυτό; ευθύγραμμη με εξαιρετική ευστάθεια και απόσβεση. Ιδίως αν βρίσκεσαι πίσω από το παρμπρίζ την ταχύτητα την αντιλαμβάνεσαι μόνο από το GPS αφού εκεί επικρατεί πλήρη άπνοια, και μπορείτε να το διακρίνετε και από τις φωτογραφίες όπου σε ταχύτητες 40 – 50 κόμβων ίσα που ο αέρας στροβιλίζει τα μαλλιά του πληρώματος. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τον καναπέ της πρύμνης. Η ύπαρξη του Dynamat είναι αντιληπτή αφού το σκάφος καθώς κόβει το κύμα μοιάζει με ένα συμπαγές σώμα ικανό να αντιμετωπίσει αρκετά δύσκολους καιρούς.

blackMamba_02

Η θέση διακυβέρνησης και η υπακοή του στο τιμόνι δίνει στον χειριστή μεγάλη αυτοπεποίθηση αλλά και ευχαρίστηση. Ξεκινήσαμε τις μετρήσεις όπου παρατήρησα πως μέχρι και τους 50 κόμβους η κατανάλωση ήταν πολύ λογική (ως και χαμηλή για διπλή τοποθέτηση τέτοιας ιπποδύναμης) αφού κυμαινόταν από 2 ως 2,5 λτ./νμ., πραγματική κατανάλωση με πλήρη φορτία. Από κει και πέρα ανέβαινε αρκετά αλλά το ίδιο και η ταχύτητα φτάνοντας τελική τους 66,5 κόμβους με εξαιρετική ευστάθεια χωρίς να χρειάζονται διορθώσεις στο τιμόνι. Σε καμία περίπτωση δεν αισθανθήκαμε κραδασμούς ή ακούσαμε χτυπήματα ενώ και οι κλίσεις που έπαιρνε σε απότομες στροφές ήταν ελεγχόμενες και προβλέψιμες από τον χειριστή.

blackMamba_pinakΌπως και να έχει, το Black Mamba είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο RIB που πέρα από τις επιδόσεις και από αισθητικής πλευράς, απολαμβάνεις την παραμονή στο κατάστρωμα, αισθάνεσαι την στιβαρότητα της κατασκευής στο ταξίδι και σε εμπνέει για ναυτικό τουρισμό προσφέροντας και την δυνατότητα ενδιαίτησης. Τα ακριβά αξεσουάρ και η πολυπλοκότητα της κατασκευής του ανεβάζουν σίγουρα την τιμή όχι όμως τόσο ώστε να είναι απαγορευτικό γι’ αυτόν που αναζητά ένα τόσο ιδιαίτερο σκάφος.

Πληροφορίες: MEKY – AΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ
τηλ.: 210 6120.616, www.blackmamba.gr

Tags
Φουσκωτό σκάφος RIB Φουσκωτά MEKY Αντώνης Μαντούβαλος Δοκιμές Φουσκωτών Black Mamba
Comodo SSL