Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

ΔΟΚΙΜΗ: Karel V160

18 Δεκεμβρίου, 2015

ΔΟΚΙΜΗ: Karel V160

Είναι µετρηµένα στα δάκτυλα τα ναυπηγεία πολυεστερικών σκαφών αναψυχής που συνεχίζουν να βρίσκονται ενεργά, πόσο µάλιστα εκείνα τα οποία µπορούν να παρουσιάζουν νέα µοντέλα και να αναβαθµίζουν την γκάµα τους. Η Karel Boats µετρώντας πάνω από 35 χρόνια στην Ελληνική αγορά, το τελευταίο διάστηµα έχει επεκτείνει το δίκτυο πωλήσεων και στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας τα σκάφη της σε διεθνείς εκθέσεις της Ευρώπης.

karel_v160_2Πρόσφατα, στα µέσα ∆εκέµβρη, ταξιδέψαµε ως την Πάτρα για να δοκιµάσουµε το καινούριο µοντέλο µε το όνοµα V 160, «τη νέα γενιά ταχύπλοης βάρκας» όπως σχετικά µας ανέφερε ο Νίκος Καρέλας,, το οποίο αντικαθιστά τις κλασικές 484 και 461. Το V 160 έχει αρκετές καινοτοµίες όπως θα δούµε παρακάτω και αποτελεί ένα ιδανικό σκάφος, τόσο για ψάρεµα όσο και για βόλτα. Μάλιστα, παρά το σχετικά µικρό του µήκος (4.90 µέτρα), είναι πολυµορφικό και εύκολα προσαρµόζεται στις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Έτσι, µπορεί εύκολα να µετατραπεί από fishing µε αβέρτο περιµετρικά χώρο, σε ένα άνετο και φιλόξενο τουριστικό σκάφος, ιδανικό για ηµερήσιες βόλτες, ηλιοθεραπεία και µπάνιο, τοποθετώντας ή αφαιρώντας τα πρόσθετα κοµµάτια και τις µαξιλάρες.

karel_v160_8Η γάστρα του είναι µεγαλύτερη από την προηγούµενη ταχύπλοη βάρκα του ναυπηγείου, πιο φαρδιά και µε ειδικά σχεδιασµένο chine για να διατηρεί το κατάστρωµα στεγνό ακόµα και µε αέρα (φάνηκε και στη δοκιµή στη θάλασσα, αφού σε καµία περίπτωση το πλήρωµα δε βράχηκε). Αυτό όµως που απασχολούσε περισσότερο τους κατασκευαστές, ήταν να µπορεί να ταξιδέψει µε µικρούς κινητήρες, ακόµα και µε 15 ίππους, ώστε να µπορεί να ανταπεξέλθει σαν ενοικιαζόµενο σκάφος. Το «στοίχηµα» κερδήθηκε σύµφωνα µε τον κ. Καρέλα, ενώ η V 160 µπορεί να πλανάρει και µε 25άρι κινητήρα, µεταφέροντας 4 άτοµα. Όλα αυτά, καθώς και το πολυµορφικό κατάστρωµα, η ποιότητα κατασκευής και ο όµορφος σχεδιασµός, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που ζητούν οι επαγγελµατίες εκµίσθωσης σκαφών. Άλλωστε, οι επιλογές τους σε πολύ φτηνά, χωρίς προδιαγραφές βαρκάκια, τους γύρισαν µπούµερανγκ (παρότι στοίχιζαν µόλις λίγα ευρώ φτηνότερα), αφού οι ζηµιές που έβγαλαν κάποια από αυτά ήταν σοβαρές και τελικά πολύ ακριβότερες στην επισκευή συγκριτικά µε τη διαφορά τιµής πώλησης ενός σκάφους από επώνυµο καλό ναυπηγείο.

Το deck του V160 έχει σχεδιαστεί ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Έτσι η αυτοστράγγιση λειτουργεί σωστά, χωρίς να µπαίνουν νερά στο εσωτερικό, κάνοντας την προσθήκη των ταπών προαιρετική. Η φαρδιά γάστρα της δίνει χαρακτηριστική ευστάθεια για την κατηγορία της, προσφέροντας ευχάριστη παραµονή στο κατάστρωµα.

Το κατάστρωµα

karel_v160_5Υπάρχουν δύο βασικές εκδόσεις για να επιλέξουµε, η Classic και η Comfort. Η πρώτη είναι αρκετά λιτή και απευθύνεται σε όσους θέλουν να χρησιµοποιήσουν κινητήρα µε λαγουδέρα, ενώ στην δεύτερη τοποθετείται µια µικρή κονσόλα στο κάθισµα της πρύµνης, αφήνοντας µπροστά και πλευρικά της µεγάλο ελεύθερο χώρο, ο οποίος µε τον πρόσθετο εξοπλισµό προσαρµόζεται στις ανάγκες µας.

Ήδη από την πλώρη φαίνεται το φαρδύ κατάστρωµα, η δελφινιέρα δίνει µεγάλο πάτηµα για την απροβληµάτιστη είσοδο στο σκάφος, ενώ ανοίγοντας το καπάκι, αποκαλύπτεται το µεγάλο στρίτσο. Οι δύο δέστρες τοποθετούνται στις άκριες χωρίς να εµποδίζουν, ενώ για το εύκολο βιράρισµα της άγκυρας, υπάρχει ανοξείδωτο ράουλο, χωνευτό στον πολυεστέρα.

karel_v160_3Ακολουθεί ο µεγάλος καναπές µε την µαξιλάρα του, όπου κρύβεται ένα µεγάλο αµπάρι, αλλά και δύο πάγκοι – καθίσµατα τα οποία βρίσκονται ενσωµατωµένα στο καλούπι του deck. Αυτά γίνονται προαιρετικά έξτρα ταµπούκια και χρησιµοποιούνται µε ποικίλους τρόπους. Τοποθετούνται πρόσθετοι πάγκοι διαµορφώνοντας κάθισµα σχήµατος Π, όπου µε ένα τραπέζι στην µέση φτιάχνουµε µια πολύ χρήσιµη τραπεζαρία πέντε ατόµων και επιπλέον µετατρέπεται σε ένα τεράστιο sundeck για να απολαύσουµε τον ήλιο ή ακόµα και να κοιµηθούµε κάτω από την τέντα πλεύσης. Βλέπουµε λοιπόν πως µια βάρκα στα 4,90 µέτρα µπορεί να προσφέρει πολλά, φτάνει να έχει τον κατάλληλο σχεδιασµό.

karel_v160_7Αλλαγή υπάρχει και στον καναπέ της πρύµνης ο οποίος δεν έχει την κλασική διαµόρφωση, καθώς στα αριστερά αφήνει άνετο πέρασµα προς την σκάλα µπάνιου. Στον καναπέ µπορούµε να τοποθετήσουµε ανοξείδωτη πλάτη, που και αυτή -αν θέλουµε- αφαιρείται πολύ εύκολα. Περιµετρικά των κουπαστών τοποθετούνται χαµηλά ρέλια για την ασφάλεια του πληρώµατος, τα οποία ανήκουν στον εξοπλισµό της Comfort έκδοσης.

Κάτω από τον καναπέ βρίσκεται το κλασικό αµπάρι της πρύµνης, ενώ κατάπρυµα µπορούµε να τοποθετήσουµε βάση βοηθητικής στην δεξιά πλευρά, απέναντι από την σκάλα µπάνιου.

Στη θάλασσα

Φτάνοντας στην µαρίνα της Πάτρας, οι Νίκος και Γιώργος Καρέλας, ιδιοκτήτες της εταιρίας Karel Boats, είχαν ήδη ρίξει το V 160 και ένα F 19 για τα παράλληλα πλάνα.

karel_v160_0

Αν και ο καιρός έδειχνε να φορτώνει στον Πατραϊκό, µπήκαµε στις βάρκες και βγήκαµε από το λιµάνι για να κάνουµε τις απαραίτητες µετρήσεις και δοκιµές. Παρότι φοβόµουν πως ο καιρός δεν θα µας άφηνε να µετρήσουµε αλλά και να ολοκληρώσουµε σωστά την βιντεοσκόπηση, η πλεύση του V 160 ήταν υποδειγµατική για την κατηγορία του και ταξίδευε σχεδόν το ίδιο άνετα µε το F 19. pinakas-2Η στιβαρή του κατασκευή ήταν εµφανής σε κάθε φάσµα στροφών, αφού ο κυµατισµός ακόµα και όταν αποθαλάσσωνε το τµήµα της πλώρης, δεν µετέφερε κραδασµό και δεν παρατηρήθηκαν µηχανικά τριξίµατα από την κατασκευή ή το δέσιµο του ντεκ µε την γάστρα. Στον καθρέπτη του V 160 υπήρχε τοποθετηµένος ένας Mariner 30 Hp που µας έδωσε 24,4 κόµβους τελική, 17 κόµβους σαν ταχύτητα κρουαζιέρας και 2,1 κόµβους στο πρόσω, για όσους ψαρεύουν συρτή.

protipiΣυµπερασµατικά, το Karel V 160 είναι ένα σκάφος ιδανικό για µικτή χρήση, ψάρεµα, βόλτες ή για αναψυχή γενικότερα. Η προσεκτική σχεδίαση το έχει κάνει πιο «φιλικό» στην τουριστική χρήση, χωρίς να χάνει τα στοιχεία που αναζητά ένας απαιτητικός ψαράς, ενώ ο σχεδιασµός της γάστρας έχει αποδώσει τα µέγιστα που µπορεί να προσφέρει µια ταχύπλοη βάρκα των 4,90 µέτρων. Αν λοιπόν ψάχνετε το επόµενό σας σκάφος σε αυτή την κατηγορία, καλό θα είναι να το δείτε από κοντά πριν καταλήξετε στην τελική σας επιλογή.

Πληροφορίες: KAREL BOATS – 2610 422.575

 

Tags
Karel Βάρκες για ψάρεμα Σκάφος για Ψάρεμα Karel Boats Πολυεστερικό Σκάφος
Comodo SSL