Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Θοδωρής Νταμάτης

Εγγλέζικο: Το ψάρεμα του κέφαλου

3 Νοεμβρίου, 2020

Εγγλέζικο: Το ψάρεμα του κέφαλου

Κάθε τεχνική έχει και τις ιδιαιτερότητές της, ανάλογα µε το θήραµα στο οποίο απευθυνόµαστε.

Έτσι και το εγγλέζικο έχει τις δικές του. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε όταν βρούμε µέρος που υπάρχουν κέφαλοι;

Μαλάγρα, πρώτο και σηµαντικό βήµα
Στον κέφαλο προτιµούµε µαλάγρες µε γεύσεις που περιέχουν τυρί, σκόρδο, ψωµί και συνήθη άλευρα. Αυτές είναι που θα τον µαζεύουν κοντά στην ψαρεύτρα µας. Συνήθως πρόκειται για µαλάγρες µε άσπρο χρώµα. Προκαλούν θολούρα στο νερό και προσελκύουν τους κέφαλους.

Η µυρωδιά του τυριού και του σκόρδου είναι κάτι που αρέσει πολύ σε αυτό το είδος. Η γεύση του ψωµιού που περιέχει άµυλο προσελκύει επίσης κέφαλους και όχι µόνο. Παράλληλα, τα άλευρα µε περιεχόµενο γάλα ή ρυζάλευρο προκαλούν σύννεφο και θολούρα πέφτοντας στο νερό. Αυτό προκαλεί τα ψάρια να πλησιάσουν κοντά. Το άµυλο στο ψωµί, είναι συστατικό που προσδίδει γλυκιά γεύση στη µαλάγρα, κάτι σπάνιο στη θάλασσα.

Στο ψάρεµα εγγλέζικου η µαλάγρα είναι το πρώτο πράγµα που ετοιµάζουµε, πριν από οτιδήποτε άλλο. Την περνάμε από σήτα για να καθαρισθεί από τυχόν χοντράδια και να γίνει αφράτη. Στη συνέχεια την αφήνουµε να ξεκουραστεί για λίγο. Προσοχή, ειδικά στην αρχή, η µαλάγρα δεν πρέπει να είναι βαριά (σφικτή). Οι πρώτες µπάλες που πέφτουν στο νερό πρέπει να αφήσουν ένα «σύννεφο» από την επιφάνεια έως µεσόνερα. Αυτό το «σύννεφο» το ονομάζουμε θολούρα.

Yπαρξη ρευµάτων
Εννοείται φυσικά πως στην αρχή δοκιµάζουµε µε λίγη ποσότητα, για να διαπιστώσουµε την πιθανή ύπαρξη ρευµάτων. Κατόπιν σφίγγουμε λίγο ακόµη την µαλάγρα ώστε να φτάσει στον πάτο, και να διαλυθεί στο βυθό. Ο κέφαλος τρώει συνήθως πατωτά οπότε πετάμε τη μαλάγρα στο σημείο που έχουµε επιλέξει να ψαρέψουµε.

Όπως πάντα βέβαια, έχουµε ρίξει µέσα µια µικρή ποσότητα µπικατίνι. ∆υο-τρεις µικρές µπάλες από το αρχικό, πιο «αφράτο» µίγµα, είναι αρκετές. Aφού τη σφίξουµε λιγάκι ακόµη µε την προσθήκη κάποιου άλευρου, ρίχνουµε στο νερό άλλες τόσες µπάλες.  Eπιδιώκουμε να φτάσουν ανέπαφες στον πάτο και να διαλύονται επάνω του. Κατά τη διάρκεια του ψαρέµατός µας, µαλαγρώνουµε σε τακτά διαστήµατα για να κρατάµε τα ψάρια στην ψαρεύτρα µας.

Τρόπος µαλαγρώµατος
Ο τρόπος µαλαγρώµατος στον κέφαλο είναι πολύ σηµαντικός. Οι πρώτες µπάλες θα πέσουν πάντα πιο µακριά από το σηµείο που θέλουµε να ψαρέψουµε, γιατί όσο εύκολο φαίνεται το ψάρεµά του, τόσο δύσπιστο ψάρι είναι και δύσκολα θα πλησιάσει, οπότε πρέπει να τον φέρουµε µε τρόπο σιγά-σιγά κοντά µας. Κάθε λίγο λοιπόν, είναι καλό να ρίχνουµε και µια µπαλίτσα όλο και πιο κοντά µας, για να τον φέρουµε στο επιθυµητό σηµείο και να µπορούµε να καρφώσουµε το ψάρι µε σιγουριά. 

Κάθε φορά που πιάνουµε ένα ψάρι, ρίχνουµε στο νερό µια µικρή µπαλίτσα, ώστε να απασχολούµε τους υπόλοιπους κεφάλους του κοπαδιού και να µην τροµάζουν από τη δυνατή προσπάθεια απελευθέρωσης που καταβάλλει πάντα το ψάρι στο αγκίστρι µας.

Bυθοµέτρηση
Σε κάθε ψάρεµα µε εγγλέζικο, πρέπει να εστιάσουµε την προσοχή µας στη βυθοµέτρηση. Περίπου 10 πόντους από το βυθό, είναι ιδανική απόσταση για το ψάρεµα του κεφάλου.

Παράλληλα όµως δοκιµάζουµε ρίχνοντας και πιο δεξιά µας ή πιο αριστερά, για να ψάξουµε τυχόν εναλλαγές στο βυθό. Το πιο βαθύ σηµείο ή κάποιο σηµείο του βυθού που «κάνει γούρνα» όπως λέµε, είναι ο πιο συνηθισµένος τόπος όπου θα κοπαδιάσει και θα φάει ο κέφαλος.

Επόµενο βήµα είναι να ετοιµάσουµε τον εξοπλισµό µας, δηλαδή καλάµι, µηχανισµό και αρµατωσιά.

Εξοπλισµός
Ένα ηµιπαραβολικό καλάµι είναι κατά τη γνώµη µου το πιο σωστό για το ψάρεµα του κέφαλου, γιατί θα µας βοηθήσει να αποσβέσουµε τα κεφάλια του µε ασφάλεια, ιδιαίτερα όταν το ψάρι είναι µεγάλου µεγέθους. 

∆ιάµετροι: Συνήθως χρησιµοποιούµε µάνα µηχανισµού 0.18 mm και παράµαλλα από 0.14 έως και 0.16, µε προτεινόµενο υλικό το fluorocarbon. 

Αρµατωσιά
Την αρµατωσιά µας την ερµατίζουµε σε αραιά διαστήµατα σε ένα µήκος περίπου 2 µέτρων, µε δαγκωτά βαριδάκια των 0.10 γραµµαρίων τα οποία απέχουν µεταξύ τους περίπου 15 πόντους. Στο τελευταίο µολύβι που βρίσκεται επάνω στη µάνα και προς τον φελλό, θα βάλουµε τα υπόλοιπα µολύβια που θα χρειαστεί για να φέρουµε τον φελλό µας στο ιδανικό σηµείο του ερµατισµού του. 

Παράµαλλο
Το παράµαλλό µας θα έχει µήκος ένα µέτρο και το αγκίστρι στην άκρη του θα είναι Νο 12 ή 14, ενώ στη µέση του θα προσθέσουµε ένα ακόµη βαριδάκι 0,10 γρ. Θα µου πείτε γιατί να τοποθετήσουµε µολύβι στο παράµαλλο και να µη χρησιµοποιήσουµε ένα πιο κοντό παράµαλλο; Αν βάλουµε πιο κοντό παράµαλλο θα κάνουµε ορατά τα µολύβια µας και τη µάνα, κάτι που πρέπει γενικά να αποφύγουµε. 

Φελλός
Η επιλογή του φελλού είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από το βάθος ψαρέµατος και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Βασικός κανόνας όµως είναι να έχουν ευαισθησία και να είναι διακριτικοί, γιατί ο κέφαλος είναι πολύ πονηρό και φοβιτσιάρικο ψάρι. Το βάρος φελλού +1 ή ακόµα και +2, ανάλογα πάντα όπως είπαµε µε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. 

Και µην ξεχνάτε, έχουµε την απόχη πάντα κοντά µας! Ποτέ µην προσπαθήσετε να βγάλετε έξω ένα κέφαλο µεγαλύτερο των 200 γρ. χωρίς απόχη, γιατί σίγουρα θα απογοητευτείτε και το ψάρι που θα επιστρέψει τροµαγµένο στο νερό θα σας χαλάσει τη συνέχεια του ψαρέµατος.

Που και πως τον ψαρεύουµε
Τους κέφαλους τους βρίσκουµε συνήθως σε λιµάνια, κοντά και κάτω από αλιευτικά σκάφη. Τους αρέσει η σκιά του σκάφους το καλοκαίρι, και η κάλυψη που προσφέρει από τους διώκτες του, όµως είναι και ο τόπος για εύκολη εύρεση τροφής, µιας και πάντα υπάρχουν άφθονα λειωµένα ψάρια που πέφτουν από το καθάρισµα των διχτυών των καϊκιών και οτιδήποτε άλλο µπορεί να τους ταΐσει.

Ο κέφαλος κοπαδιάζει όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το είδος του, και πολλές φορές τα ψάρια τρώνε ασταµάτητα στο αγκίστρι µας, αρκεί όπως είπαµε να τους ρίχνουµε µαλάγρα συχνά. Τότε το ψάρεµα µας θα είναι πολύ αποδοτικό! Το ιδιόµορφο τσίµπηµα του κέφαλου µεταφέρεται ελάχιστα στο φελλό µας.

Aνεπαίσθητο βούλιαγµα
Συνήθως θα µας κάνει ένα ανεπαίσθητο βούλιαγµα και θα κρατήσει το φελλό κάτω για ορισµένα δευτερόλεπτα, αφήνοντάς το κατόπιν. Αν προσέξετε καλά, θα δείτε το µπικατίνο ζουλιγµένο, χωρίς όµως να λείπει κανένα σκουλήκι πάνω από το αγκίστρι µας, και αυτό γιατί του αρέσει να σπάει και να ρουφάει το γεµάτο πρωτεΐνη χυµό της προνύµφης.

Την στιγµή αυτή λοιπόν θα πρέπει να καρφώσουµε και να παλέψουµε µε το θήραµα. Ο κέφαλος όµως σε κάποια µέρη µπορεί να µην εµφανισθεί όταν ψαρεύουµε µε µπικατίνι, γιατί ίσως δεν το έχει µάθει ή στην περιοχή βρίσκει άλλο πιο νόστιµο έδεσµα για τα γούστα του. Το σίγουρο πάντως είναι πως δε θα αντισταθεί στην σαρδέλα και το ψωµί.

Αν λοιπόν έχουµε µαζί µας φρέσκο ψωµί, δε χάνουµε τίποτε να βρέξουµε λίγο, να το στύψουµε για να βαρύνει και κατόπιν να το ρίξουµε για µαλάγρα, ενώ παράλληλα θα δολώσουµε την ψίχα στο αγκίστρι µας.

Πως δολώνουµε το ψωµί
Κόβοντας ένα µικρό κοµµάτι από την ψίχα, περνάµε το αγκίστρι µας από µέσα και σφίγγουµε µε το δάκτυλό µας, στο στέλεχος του αγκιστριού και µόνο. Το υπόλοιπο, αφράτο δόλωµα φουσκώνει πέφτοντας στο νερό και να είστε σίγουροι πως θα υπάρξει άµεσο αποτέλεσµα.

Με τη σαρδέλα
Κόβουµε από µια σαρδέλα µικρά φιλέτα, τα δολώνουµε στο αγκίστρι µας και ψαρεύουµε. Να είστε βέβαιοι ότι πρόκειται για δόλωµα στο οποίο δε µπορεί να αντισταθεί. 

Τα κεφάλια που θα κάνει το ψάρι µόλις καταλάβει ότι πιάστηκε, είναι δυνατά και σταθερά και συνειδητοποιώντας πως δε µπορεί να απαγκιστρωθεί, είναι πολύ πιθανό να φύγει δεξιά ή αριστερά.

Προσωπική µου γνώµη είναι να µην του δώσετε πολλά µπόσικα, γιατί αν σας γυρίσει κεφάλι, το πιθανότερο είναι να τον χάσετε και θα σας παρασύρει και το υπόλοιπο κοπάδι µαζί του, όποτε δύο πιθανότητες υπάρχουν: ή θα ξανατσιµπήσουν µετά από αρκετή ώρα ή χάσατε το κοπάδι από την ψαρεύτρα σας τελείως.

Τι να προσέξουµε
• Καλάµι λοιπόν ηµιπαραβολικό ή παραβολικό, ώστε να αποσβέσει τα κεφάλια του κέφαλου, να µη µας κόψει παράµαλλο και να παλέψουµε το ψάρι µε σιγουριά, όσο µεγάλο και αν είναι.

• Στη δολωσιά µας δε βάζουµε ποτέ παραπάνω από τρία µπικατίνι, όµως αν προσέξουµε ότι µας κατεβάζουν το φελλό και δε µπορούµε να πιάσουµε ένα ψάρι, βάζουµε δύο ή και ένα µπικατίνο κρεµαστό κάποιες φορές, ώστε να του µειώσουµε το πολύ φαγητό και να το καταπιεί, όποτε θα καρφωθεί σχεδόν µόνος του.

• Χρησιµοποιούµε κυκλικά αγκίστρια µε µεγάλη νούλα (άνοιγµα), για καλύτερο κάρφωµα στα χείλη του κέφαλου.

• Το µαλάγρωµα είναι συνεχές ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, ώστε να τους κρατάµε κοπαδιασµένους.

Καλή επιτυχία!  

Tags
Match Fishing Κέφαλος Συμβουλές για Εγγλέζικο Μαλάγρα στο Εγγλέζικο
Comodo SSL