Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σολωμονίδης

Eging: Οι 7 κανόνες επιτυχίας στο ψάρεμα του καλαμαριού

13 Αυγούστου, 2019

Eging: Οι 7 κανόνες επιτυχίας στο ψάρεμα του καλαμαριού

Σε όλους τους τρόπους ψαρέµατος, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που αν τους τηρήσουµε, το ψάρεµα µας γίνεται πιο αποδοτικό, ευχάριστο και διασκεδαστικό. Το eging λοιπόν, δε µπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;

Ας τους αναφέρουµε για να τους θυµηθούµε. Η περίοδος που διανύουµε είναι από τις πιο κατάλληλες για την ενασχόλησή µας µε το ψάρεµα των καλαµαριών.

Ώρα
Σχεδιάζοντας την εξόρµησή µας, το σούρουπο (και µέχρι να σκοτεινιάσει για τα καλά), καθώς και το ξηµέρωµα, είναι κάποιες στιγµές τις οποίες δεν πρέπει να χάνουµε. Τα καλαµάρια που θα βγουν µαζεµένα αυτές τις ώρες, δύσκολα θα τα πιάσουµε όλες τις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου.

Καιρικές συνθήκες
Η καλοσύνη και το ελαφρύ στεριανό αεράκι, θεωρούνται οι καλύτερες καιρικές συνθήκες. Η διαύγεια των νερών είναι καλό να υπάρχει, ώστε η καλαµαριέρα µας να είναι ορατή από µεγαλύτερη απόσταση, ενώ το φεγγάρι ή κάποιος φωτισµός που καταλήγει στο νερό, ευνοούν συνήθως το ψάρεµα των καλαµαριών.

Τόπος
Επιλέγουµε κάποιο µικρό κι απάγκιο κολπάκι και εκεί αναζητούµε τα καλαµάρια το σούρουπο. Αν µας ενδιαφέρει να συνεχίσουµε το ψάρεµά µας και αφού νυχτώσει για τα καλά, τότε πρέπει να µετακινούµαστε συνεχώς, γιατί τα καλαµάρια σκορπάνε κι εµείς πρέπει να τα ψάξουµε παντού.

Με καιρό
Όταν επικρατεί φουσκοθαλασσιά και θέλουµε να ασχοληθούµε µε τα καλαµάρια, αναζητούµε απάγκια σηµεία σε βράχια ή λιµάνια. Μη διστάσετε να τα ψάξετε κολλητά στη στεριά, αν εκεί είναι το πιο απάνεµο σηµείο.

Χάσιµο καλαµαριού
Το χάσιµο ενός καλαµαριού, πολλές φορές σηµαίνει και το τέλος του ψαρέµατος στο συγκεκριµένο σηµείο. Γι’ αυτό προσέχουµε να µην τα χάνουµε, χρησιµοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισµό και δουλεύοντας σωστά τα φρένα του µηχανισµού. Αν όµως συµβεί το «κακό», τότε καλό θα ήταν να µετακινηθούµε σε άλλο σηµείο ή να δείξουµε λίγο υποµονή µέχρι να ηρεµήσει ο τόπος και να ξαναπεράσει κάποιο κοπάδι καλαµαριών.

Κινήσεις
Φροντίζουµε όλες οι κινήσεις µας στο ψάρεµά µας να είναι αρµονικές και ποτέ άγαρµπες και νευρικές. Όταν πιαστεί το καλαµάρι, το φέρνουµε οµαλά προς το µέρος µας και φροντίζουµε να το αποχιάσουµε (αν είναι µεγάλο) ή να το οδηγήσουµε σε οµαλό και χαµηλό σηµείο για να το ξενερίσουµε.

Κατάλληλος εξοπλισµός
Ο κατάλληλος, εξειδικευµένος εξοπλισµός, κάνει το ψάρεµά µας πιο εύκολο, ξεκούραστο κι ευχάριστο, ενώ το καλαµάρι που θα πιαστεί, δύσκολα θα ξαγκιστρωθεί. Έτσι, προτιµούµε τα καλά κι επώνυµα εργαλεία, παρά τα φθηνά, αµφιβόλου ποιότητας κι άγνωστης προέλευσης.

Tags
Καλαμάρια Μυστικά της Επιτυχίας Eging
Comodo SSL