Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Γιαννακόπουλος

Eging: Στα χνάρια των καλαμαριών

11 Σεπτεμβρίου, 2020

Eging: Στα χνάρια των καλαμαριών

Τα καλαµάρια, ακόµη και αυτούς τους µήνες που διανύουµε, συνεχίζουν να µονοπωλούν το ενδιαφέρον αρκετών ψαράδων. Οι οποίοι τα αναζητούν από τη στεριά τόσο µε παραδοσιακές τεχνικές, όσο και µε τις πιο σύγχρονες.

Καλαµάρι πιασµένο µε ελαφρύ κυµατάκι σε βραχώδη βυθό.

Σκοπός αυτού του άρθρου, είναι να προσπαθήσουµε να καταγράψουµε και να κατανοήσουµε εκείνες τις συνήθειες των καλαµαριών. Που θα συµβάλλουν στην ευκολότερη αναζήτηση και σύλληψή τους. Τα καλαµάρια, όσο το φώς της ηµέρας χάνεται, παίρνουν το δρόµο από τα βαθειά που παρέµεναν ολόκληρη την ηµέρα. Προς τα ρηχότερα σηµεία, και κατακλύζουν τις ακτές. Για αυτόν το λόγο, οι προσπάθειες σύλληψης µερικών ή ακόµη και αρκετών καλαµαριών θα επικεντρωθούν κυρίως στις βραδινές ώρες και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Έτσι λοιπόν, θα επιλέξουµε τον τόπο στον οποίο πιστεύουµε ότι συχνάζουν τα καλαµάρια και θα ξεκινήσουµε την αναζήτησή τους. Αυτή η αναζήτηση, παρόλο που έχει ως κύριο σκοπό το νυχτερινό ψάρεµα, µπορεί να ξεκινήσει και λίγο πριν τη δύση του ηλίου. Κάτι το οποίο θα µας προσφέρει µεγαλύτερη εξοικείωση µε την εκάστοτε περιοχή. Αλλά και κάποιες φορές και µερικά καλαµάρια, όσο υπάρχει ακόµα το φως της ηµέρας.

Ο κατάλληλος τόπος, στον οποίο θα προσπαθήσουµε να βρούµε τα καλαµάρια, σαφώς και διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχουν όµως σηµεία σε κάθε περιοχή. Στα οποία τα καλαµάρια αρέσκονται να παραµένουν κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, αναζητώντας την τροφή τους. Εκτός από τα λιµάνια µε τα πολλά φώτα, όπου τα µικρόψαρα, δηλαδή η κύρια τροφή των καλαµαριών, είναι σε αφθονία, υπάρχουν και άλλα µέρη τα οποία µπορούν να δώσουν κάποια καλαµάρια σε κάθε ψαρά.

Ένα τέτοιο µέρος, είναι για παράδειγµα µια περιοχή που γνωρίζουµε ότι ο βυθός της «διανθίζεται» µε φυκιάδες. Οι φυκιάδες, είναι ένα κοµµάτι του βυθού ιδιαίτερα προσφιλές στα καλαµάρια. Καθώς εκεί µπορούν να καταφύγουν για ασφάλεια και να βρουν αρκετή τροφή, όπως πλανγκτόν ή µικρόψαρα. Επιπρόσθετα, µέρος στο οποίο µπορούµε να αναζητήσουµε τα καλαµάρια, είναι και µικροί όρµοι (µικρές παραλίες). Ψαρεύοντάς τα πάνω από βράχους, αλλά πολλές φορές ακόµη και από την άµµο της παραλίας.

Πολύ συχνά µάλιστα, θα συναντήσουµε τα καλαµάρια ακόµη και λίγα µέτρα πριν το σκάσιµο του κύµατος. Ενώ ποτέ δεν πρέπει να µας απασχολεί ιδιαίτερα το βάθος του εκάστοτε σηµείου που θα ψαρέψουµε. Μιας και καλαµάρια µπορούµε να πιάσουµε και στα δυο µέτρα νερό, ιδίως τους πιο ψυχρούς µήνες του χρόνου. Ένας ακόµη παράγοντας που θα κρίνει κατά πολύ την τύχη µιας εξόρµησής µας για καλαµάρια, είναι και οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Βραδιές µε νοτιά και αρκετό κύµα, συνήθως θα χαρακτηριστούν ως βραδιές χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άποψη θηράµατος.

Καλαµάρι πιασµένο σε αµµουδιά.

Αντιθέτως, ψαρέµατα µε ένα ελαφρύ βοριαδάκι, θα µας βρουν συχνά µε αρκετά µαλάκια καρφωµένα στις καλαµαριέρες µας. Παρόλα αυτά, αν επιλέξουµε να εξορµήσουµε σε περιοχή που επικρατεί ισχυρός κυµατισµός, θα ήταν προτιµότερο να διαλέξουµε ένα απάνεµο σηµείο για να σταθούµε. Το οποίο θα µετριάζει το ύψος του κύµατος και θα είναι ιδανικότερο για το ψάρεµά µας. Αναµένοντας τα πρώτα δείγµατα ύπαρξης καλαµαριών. Τέλος, οι βραδιές µε φεγγάρι και ειδικά οι πανσέληνες, είναι οι ιδανικότερες. Ενώ ο συννεφιασµένος ουρανός θα επηρεάσει πολύ αρνητικά την έκβαση του ψαρέµατός µας.

Πριν συνοψίσουµε και κλείσουµε το άρθρο µας, αξίζει να αναφερθούµε και σε ορισµένες ενέργειες από πλευράς µας, ικανές να µας χαρίσουν περισσότερα καλαµάρια. Καλό θα ήταν λοιπόν, καθώς το νυχτερινό µας ψάρεµα εξελίσσεται, να µεταβάλουµε και εµείς την θέση ψαρέµατός µας. Για παράδειγµα, είναι συχνό φαινόµενο ένα σηµείο να δίνει κάποια καλαµάρια στην αρχή και µετά να µην υπάρχει η ανάλογη συνέχεια. Τότε λοιπόν, πρέπει να µετακινηθούµε και εµείς σε κάποιο άλλο κοντινό σηµείο. Καθώς υπάρχει η πιθανότητα να ξανασυναντήσουµε τα καλαµάρια λίγα µόλις µέτρα παραπέρα από την αρχική µας θέση.

Παράλληλα, καλό είναι να µην επιµένουµε σε ένα σηµείο το οποίο δε δίνει καλαµάρια. Διότι µε αυτόν τον τρόπο υπάρχει και η πιθανότητα να πονηρέψουµε κατά κάποιον τρόπο κάποια καλαµάρια που υπάρχουν εκείνη την στιγµή στην περιοχή. Και απλούστατα επιθυµούν να τραφούν αργότερα. Η συγκεκριµένη τακτική θα πρέπει να συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια του ψαρέµατός µας και είναι µια τακτική η οποία θα µας δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσουµε λεπτοµερώς έναν µικρό όρµο για παράδειγµα. Αλλά και θα µας αποφέρει αρκετά καλαµάρια στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Καλές εξορµήσεις σε όλους όσους συνεχίζουν ακάθεκτοι να αναζητούν τα καλαµάρια!

Tags
Ψάρεμα από ακτή Eging Ψάρεμα καλαμαριών Καλαμάρια Eging για Καλαμάρια
Comodo SSL