Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Παναγιώτης Μαλωμύτης

Eging: Τεχνικές ανάκτησης «Egi Shyakuri» για περισσότερα καλαμάρια

30 Νοεμβρίου, 2018

Eging: Τεχνικές ανάκτησης «Egi Shyakuri» για περισσότερα καλαμάρια

Το ψάρεµα του καλαµαριού από την ακτή είναι απλή υπόθεση, αρκεί να γνωρίζουµε κάποιες τεχνικές και µυστικά που θα κάνουν τη διαφορά από άλλους. Όσοι τα έχετε ψαρέψει σε µέρη που οι ψαράδες συνωστίζονται, θα έχετε παρατηρήσει ή θα έχετε µάθει, ότι κάποιοι έβγαλαν πολλά περισσότερα από τους υπόλοιπους.

Αυτό συνήθως δεν οφείλεται στην τύχη τους ή στην επιλογή του τόπου, αλλά στο χειρισµό της καλαµαριέρας, δηλαδή στον τρόπο µε τον οποίο κάνουµε την ανάκτησή της.  Οι φίλοι µας οι Ιάπωνες, εφόσον από εκεί προέρχεται και η τεχνική, τις τεχνικές ανάκτησης τις ονοµάζουν shyakuri. Ας δούµε παρακάτω κάποιες από τις βασικές τεχνικές ανάκτησης, που θα δώσουν ρεαλιστική κίνηση και θα ξεγελάσουν ακόµα και τα πιο επιφυλακτικά καλαµάρια.

Type of the shyakuri
Αυτός ο τύπος ανάκτησης είναι ο πιο απλός. Αφού κάνουµε τη βολή, θα αφήσουµε την καλαµαριέρα να βυθιστεί στο επιθυµητό βάθος. Σε αυτή την φάση θα πρέπει να έχουµε το καλάµι όρθιο και να προσέχουµε, γιατί κατά την βύθιση της καλαµαριέρας µπορεί να δεχτούµε χτύπηµα από καλαµάρι. Όταν θα ξεκινήσουµε να φέρνουµε την καλαµαριέρα, αυτό θα γίνει αργά και συνεχόµενα, χωρίς να σταµατήσουµε την ανάκτησή της. Αυτή την τεχνική ανάκτησης την εφαρµόζουµε συνήθως στις πρώτες αναγνωριστικές βολές, για να δούµε αν και σε τι βάθος βρίσκονται τα καλαµάρια.

3 times shyakuri
Αυτός ο τύπος ανάκτησης, προσοµοιάζει τα τινάγµατα πλεύσης της γαρίδας που προσπαθεί να φύγει τροµαγµένη. Αφού κάνουµε τη βολή µας, θα την αφήσουµε να βυθιστεί στο επιθυµητό βάθος. Θα πάρουµε τα µπόσικα και µε όρθιο το καλάµι θα κάνουµε τρία µικρά τινάγµατα. Αυτό θα το κάνουµε έως ότου η καλαµαριέρα έρθει σε εµάς. Μπορούµε φυσικά να κάνουµε και συνδυασµό µε απλή ανάκτηση. ∆ηλαδή να µαζέψουµε µε σταθερή ανάκτηση, και ανά τακτά διαστήµατα να κάνουµε τρία µικρά χτυπηµατάκια.

Twitch & dart
Αυτή η πλεύση καλαµαριέρας µοιάζει πολύ µε την walk the dog, για όσους ασχολούνται µε το spinning. Προσπαθούµε δηλαδή η καλαµαριέρα µας να κάνει πλεύση πότε δεξιά και πότε αριστερά, να κάνει δηλαδή ζιγκ-ζαγκ. Για να το πετύχουµε αυτό, θα πρέπει να είµαστε σε πλάγια θέση και να κρατάµε το καλάµι µας χαµηλά, κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Αφού λοιπόν κάνουµε την βολή και πάρει το σώµα µας τη σωστή θέση, θα αρχίσουµε να κάνουµε συνεχόµενα χτυπήµατα του καλαµιού. Αυτό οι ξένοι το περιγράφουν σα να ρίχνουν χαστούκια µε το καλάµι. Αυτή η κίνηση θα βρει πολύ καλή εφαρµογή σε τόπους όπου υπάρχουν ψαράκια, τα οποία αποτελούν τροφή των καλαµαριών. Επίσης, επειδή µε αυτή την πλεύση η καλαµαριέρα µας ψαρεύει σχεδόν στην επιφάνεια του νερού, προτείνεται και για ρηχά νερά. Έτσι λοιπόν όταν βρούµε τα καλαµάρια, µπορούµε να µιµηθούµε είτε ένα ψαράκι, είτε µια γαρίδα, ή ακόµα να κάνουµε και συνδυασµό όλων των παραπάνω, ώστε να έχουµε πολύ καλά αποτελέσµατα στην τεχνική του ψαρέµατος των καλαµαριών.

Tags
Eging για Καλαμάρια Ψάρεμα από ακτή Eging Καλαμάρια Καλαμάρια με Eging [jetpack-related-posts]
Comodo SSL